UAV τύπου Aerosonde

Τον Δεκέμβριο 2024 ανακοινώθηκε μία ακόμη απευθείας ανάθεση μικρού αριθμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών, από την αμερικανική Textron Aerosonde. Τα συγκεκριμένα αεροχήματα κατασκευάζονται από την ίδια εταιρεία που παρήγαγε τα Μ1117 που προμηθεύτηκε σε μεγάλους αριθμούς ο Ελληνικός Στρατός και συνδυάζονται με αυτά αποτελώντας μία σημαντική προσθήκη στις δυνατότητες αναγνώρισης.

Η προμήθεια των Aerosonde εντάσεται στην διαδικασία FMF grant ως επέκταση της προηγούμενης σύμβασης για τα οχήματα Μ1117, το αρχικό κόστος της οποίας ανήλθε σε 99.900.000 δολάρια και ανεβαίνει πλέον στα 130.000.000 δολάρια με την προσθήκη των UAV. Η Ελλάδα θα προμηθευτεί συνολικά 9 αεροσκάφη, ενώ προβλέπεται ελληνική συμμετοχή στη συντήρηση από τοπική εταιρεία. Περιλαμβάνονται επίσης Σταθμοί Ελέγχου Εδάφους, τερματικά δεδομένων εδάφους, τρέιλερ εκτόξευσης και περισυλλογής, εξοπλισμός υποστηρίξεως εδάφους, ολοκλήρωση συλλογών διεπαφών “fly as you drive” για οχήματα M1117, αρχικό πακέτο ανταλλακτικών και εκπαίδευση.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Εκπέτασμα τπερύγων4,4 μέτρα
Ταχύτητα65 κόμβους
Επιχειρησιακό ύψος14.700 πόδια
Φορτίο14,5 κιλά
Εμβέλεια140 χλμ
Αυτονομία20 ωρών
Κινητήραςαεροπορικού καυσίμου της Lycoming

Το συγκεκριμένο αερόχημα διατίθεται σε 4 εκδόσεις. Το Fixed Wing Mk 4.7 διαθέτει σταθερά πτερύγια και συμβατική απογείωση μέσω καταπέλτη, αποτελώντας την επικρατέστερη εκδοχή για την ελληνική προμήθεια. Η ελληνική διαμόρφωση περιλαμβάνει σύστημα κατεύθυνσης μέσω GPS με ικανότητα anti-spoofing (SAASM), ηλεκτροοπτικό σύστημα TASE400 MWIR/Long Range Spotter-HD, καθώς και διεπαφές ολοκλήρωσης με τα τροχοφόρα Μ117, ώστε να εκμεταλλεύονται την ικανότητα ”Fly as you drive”. Κατά την επιστροφή του αεροχήματος γίνεται περισυλλογή με χρήση διχτυών από το ίδιο τρέιλερ που κάνει την εξαπόλυση.

Η έκδοση Mk 4.7 VTOL συνδυάζει θερμικό κινητήρα με 4 ηλεκτρικούς για κάθετη αποπροσγείωση, η έκδοση το Mk 4.8 Fixed Wing είναι επίσης συμβατικής απογείωσης με καταπέλτη, αλλά αυξημένου μεγέθους και με ισχυρότερο κινήτηρα από το αντίστοιχο Mk 4.7, ενώ τέλος το Mk 4.8 VTOL FTUAS είναι αντίστοιχα πιο μεγάλη έκδοση καθέτης απογείωσης.

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η κατασκευάστρια εταιρεία του Aerosonde είναι μέλος του ομίλου Textron που είχε παράγει και το τεθωρακισμένο τροχοφόρο M1117 ASV (Armored Security Vehicle). Αυτό οδήγησε και στην επιλογή του Aerosonde από τον Ελληνικό Στρατό, καθώς αριθμός από τα 1.200 M117 που έχουν παραληφθεί ήδη φέρουν το σύστημα ελέγχου των μη επανδρωμένων. Το αερόχημα μπορεί να φέρει πάνω από σαράντα διαθέσιμα ωφέλιμα φορτία, όπως ραντάρ συνθετικού διαφράγματος (SAR), συστήμα αυτόματης αναγνώρισης (AIS), αυτόματο σύστημα μετάδοσης δεδομένων (ADS-B), σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (EW, SIGINT, COMINT), ραντάρ laser (LiDAR), σύστημα τρισδιάστατης χαρτογράφησης καθώς και συστήματα αναμετάδοσης επικοινωνιών και Ad-hoc δικτύωσης (MANET).

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής