SRS-1A SARISA

Η ελληνική SAS Technology παρουσίασε το οπλισμένο drone τύπου SRS-1A SARISA στην έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA 2021. Τέσσερις μήνες μετά αυτή την παρθενική παρουσία του, η εταιρεία φιλοξένησε σε περίπτερό της στην ανάλογη έκθεση EDEX 2021 (Κάιρο - Δεκέμβριος 2021) το τελικό βελτιστοποιημένο προϊόν παραγωγής, μαζί με υλικό από την πραγματοποίηση δοκιμαστικών βολών με ρουκέτες.

Έκτοτε, η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξη και άλλων επιχειρησιακών διαμορφώσεων μάχης, όπως:

  • SRS-1R18 με μέχρι 4 αντιαρματικές ρουκέτες RPG-18 των 64 mm
  • SRS-1R26 με μέχρι 4 αντιαρματικούς εκτοξευτές RPG-26 των 72,5 mm
  • SRS-1HG που προορίζεται για ελαφρύ βομβαρδισμό χρησιμοποιώντας απλές χειροβομβίδες χειρός όλων των τύπων, βλήματα όλμου αλλά και διάφορα αλλά φορτία όπως καπνογόνα, δακρυγόνα κ.λπ. Στην απλή διαμόρφωση με χειροβομβίδες, το SARISA SRS-1HG μπορεί να φέρει μέχρι 15 ενώ με ειδικό rack ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί μέχρι και τις 40 περίπου

Κατά την έκθεση αμυντικού υλικού EUROSATORY 2022, ανακοινώθηκε επίσημη συμφωνία με τη βελγική εταιρεία THALES Belgium για την πραγματοποίηση δοκιμαστικών βολών ρουκετών, προκειμένου να παρακαμφθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες εγκρίσεως και διαθέσεως ρουκετών από τον Ελληνικό Στρατό. Τελική επιδίωξη είναι να ολοκληρωθεί στο SARISA η ρουκέτα κατευθύνσεως λέιζερ FZ275 LGR των 2,75 ι ντσών, έναα όπλο μήκους 180 εκ. και συνολικού βάρους 12,7 κιλών, που φέρει πολεμική κεφαλή 4,1 κιλών και διαθέτει κατεύθυνση ημιενεργού λέιζερ.

Η ελληνική SAS Technology παρουσίασε το οπλισμένο drone τύπου SRS-1A SARISA στην έκθεση 
        αμυντικού υλικού DEFEA 2021

Η ρουκέτα έχει βεληνεκές 1.500 με 7.000 μέτρα και ακρίβεια σφάλματος κύκλου μικρότερου του 1 μέτρου στην απόσταση των 6.000 μέτρων, έναντι σταθερών ή κινούμενων στόχων με ταχύτητα μέχρι 60 χ.α.ώ. Η πολεμική κεφαλή μπορεί να είναι διαφόρων τύπων, με την τυπική εκρηκτική να επιτυγχάνει διάτρηση χαλύβδινου φύλλου πάχους 6 mm, ενώ πέριξ του σημείου προσκρούσεως αναπτύσσεται φονική ζώνη θραυσμάτων σε ακτίνα 9 μέτρων. Η ρουκέτα ενσωματώνει αισθητήρα λέιζερ που ανιχνεύει ανακλώμενη ακτίνα επί του στόχου. Ο στόχος μπορεί να “φωτιστεί” με την ακτίνα είτε πριν την εκτόξευση της ρουκέτας (Lock On Before Launch) είτε μετά (Lock On After Launch) ή και από άλλη πηγή, όπως ένας επίγειος καταδείκτης λέιζερ στα χέρια ενός στρατιώτης ή και άλλη εναέρια πλατφόρμα.

Η πρώτη φάση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2022 και περιελάμβανε βολές από το UAS SARISA SRS-1A τοποθετημένο σε ειδική βάση ολίσθησης. Με τη βλητική αυτή δοκιμή, μετρήθηκαν όλες οι παράμετροι και τα φορτία βολής, επιβεβαιώνοντας επί της αρχής τις θεωρητικές μελέτες της εταιρείας σχετικά με την δομική και αεροδυναμική δυνατότητα του συγκεκριμένου UAS, όπως και την ασφάλεια του ηλεκτρονικού συστήματος πυροδότησης. Την Τρίτη 25 Απριλίου 2023, εκτελέστηκε εναέρια βολή ρουκέτας 2.75’’ τύπου Hydra 70 και ειδικότερα του τύπου FZ-90 κατασκευής της Thales Belgium. Η εξέλιξη του όλου προγράμματος προβλέπει την συνέχιση των βολών για την βελτιστοποίηση της σκόπευσης και επιχειρησιακής αξιοποίησής του.

"ΑΙΧΜΗ" ΑΗΜ-1Χ

Το 2023, η εταιρεία παρουσίασε τον φορέα ρουκέτας 2,75 ιντσών (70 χιλιοστών), δηλαδή του περιφερόμενου πυρομαχικού "Αιχμή" ΑΗΜ-1Χ, και πραγματοποίησε δοκιμή άφεσης από drone Sarisa SRS-1A, Ο φορέας "Αιχμή" δίνει στην κλασική ρουκέτα Hydra 70 (FZ90, ή καθοδηγούμενη μέσω λέιζερ FZ275 LGR) τη δυνατότητα να καλύψει απόσταση έως 60 χιλιομέτρων όταν η άφεση γίνεται από ύψος 1000 μέτρων. Κατόπιν, εκτοξεύει στην τελική φάση την κατευθυνόμενη ρουκέτα που πλήττει το στόχο της με ακρίβεια CEP μικρότερη του 1 μέτρου.

Η συνολική απόσταση επιτυγχάνεται σε δύο φάσεις πτήσης, με την πρώτη να υποστηρίζεται με ηλεκτρικό κινητήρα και την δεύτερη να βασίζεται σε απλή κατολίσθηση. Με την ικανότητά του για stand-off εκτόξευση, το AIHMI αποφεύγει τη συνήθη άμυνα της περιοχής των στόχων και αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο ελληνικό περιφερόμενο πυρομαχικό.

Spirit World Group

Ο ιδιοκτήτης του Spirit World Group, Μιχάλης Σπυριδάκος, συνέλαβε την ιδέα της ανάπτυξης ενός αμιγώς ελληνικού drone, στη διάρκεια μιας συζήτησης με άλλους επιχειρηματίες για τα επιτεύγματα της Τουρκίας στον κλάδο των μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων. Ίδρυσε τη SAS Technology, εξελίσσοντας και παρουσιάζοντας διαρκώς νέα μοντέλα drones που προορίζονται για πολιτική και στρατιωτική χρήση, αλλά και διάσωσης.

Για παράδειγμα, στο πολιτικό τομέα η εταιρεία ήδη λειτουργεί το πρώτο της drone στην Πυροσβεστική Υπηρεσία εκπαιδεύοντας και τα στελέχη της στη χρήση του. Το drone μπορεί να παρέμβει για το σβήσιμο μικρών εστιών πυρκαγιάς, να κάνει εναέρια παρατήρηση και σχεδιασμό και να μεταφέρει εξοπλισμό γρήγορα και εύκολα στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στις πυρκαγιές.

Η SAS Technology στρέφεται και στο last mile delivery, ετοιμάζοντας νέα μοντέλα για να μπει στο χώρο των μεταφορών. Το σκοπό αυτό εξυπηρετεί η στρατηγική συνεργασία της SAS με την αμερικάνικη εταιρεία Flying Ship για την ανάπτυξη αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων με ικανότητα μεταφοράς φορτίων πλέον του 1,5 τόνου στην Ελλάδα.

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής