Eπιθετικό ελικόπτερο AH-64A Apache

Ο Ελληνικός Στρατός προσπάθησε να προμηθευτεί επιθετικά ελικόπτερα από τις αρχές σχεδόν της δεκαετίας του '80, όταν είχε εκφράσει επίσημα την πρόθεση αγοράς AH-1 ή AH-64A ακολουθώντας ανάλογο τουρκικό αίτημα. Αργότερα, έγιναν προσπάθειες να παραχωρηθούν από τις ΗΠΑ μεταχειρισμένα ελικόπτερα, όμως η σύρραξη στον Περσικό Κόλπο έκανε απαγορευτική οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.

Τελικά η Αεροπορία Στρατού προχώρησε σε υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια 20 επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ Apache στις 24 Δεκεμβρίου του 1991. Η σύμβαση ύψους 505.000.000 δολαρίων περιλάμβανε τα συστήματα αυτοπροστασίας των ελικοπτέρων. Τον Αύγουστο του 2003, υπογράφηκε νέα σύμβαση για την προμήθεια 9 AH-64DHA ύψους 683.000.000 ευρώ, καθιστώντας τον ΕΣ την 8η συνολικά αμυντική δύναμη που απέκτησε τον βελτιωμένο τύπο. Η σύμβαση περιλάμβανε προαίρεση για 3 ακόμη ελικόπτερα, την προμήθεια μόλις 3 ραντάρ χιλιοστομετρικού μήκους κύματος (Longbow AN/APG-78), ενώ το σύστημα αυτοπροστασίας HIDAS (Helicopter Integrated Defensive Aid System) της BAE Systems αγοράστηκε μέσω ξεχωριστής σύμβασης για όλα τα νέα ελικόπτερα. Από την προμήθεια προέκυψαν αντισταθμιστικά ωφελήματα αξίας 845.000.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με την Συνθήκη για τα Συμβατικά Όπλα στην Ευρώπη η χώρα μας μπορεί να διαθέτει έως 64 επιθετικά ελικόπτερα, αριθμός ικανός για την συγκρότηση τριών Ταγμάτων Επιθετικών ελικοπτέρων (ΤΕΕ/Π) με 18 ελικόπτερα έκαστο.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Μήκος17,73 μέτρα
Ύψος4,64 μέτρα
Εκπέτασμα πτερύγων5,227 μέτρα
Βάρος (κενό/μικτό)6838/7270 κιλά
Πρόωση2 x T700-GE-701Cs (1950 hp)
Μέγιστη ταχύτητα150 κόμβοι (279 χλμ/ώρα)
Μέγιστος ρυθμός ανόδου889 μέτρα/λεπτό
Εμβέλεια400 χλμ. - εσωτερικά καύσιμα
Εμβέλεια1900 χλμ. - 4 εξωτερικές δεξαμενές
Πλήρωμα2
Οπλισμός Πυροβόλο M230 33 mm, ρουκέτες 2.75 in Hydra-70, αντιαρματικοί Hellfire AGM-114, αντί-ραντάρ Sidearm AGM-122, αέρος-αέρος Sidewinder AIM-9
Φωτογραφίες: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 2o ΤΕΕΠ

Παρουσίαση ελικοπτέρου Apache

Το Apache AH-64 της Boeing θεωρείται το καλύτερο επιθετικό ελικόπτερο στον κόσμο, ενώ το πρωτότυπο μοντέλο άρχισε να χρησιμοποιείται το 1983-4. Πάνω από 821 ελικόπτερα παραδόθηκαν στο Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών και 116 σε ξένους πελάτες όπως η Αίγυπτος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το Apache φέρει δύο κινητήρες T700-GE-701Cs και είναι ικανό να πλήξει και να καταστρέψει διατάξεις εχθρικών αρμάτων στην πρώτη γραμμή, αλλά επίσης στόχους υψηλής αξίας εισχωρώντας βαθιά μέσα στο εχθρικό έδαφος.

Έχει σχεδιαστεί για να επιτίθεται και να επιβιώνει την ημέρα, τη νύχτα, σε ακραίες καιρικές και κλιματολογικές συνθήκες, και για το σκοπό αυτό διαθέτει Σκοπευτικό Όργανο Εντοπισμού και Αναγνώρισης Στόχων (TADS) και Αισθητήρα Νυχτερινής Παρακολουθήσεως Πιλότου (PNVS) που επιτρέπουν στο πλήρωμα να κινείται και να εκτελεί προσβολές ακριβείας την ημέρα όπως και τη νύχτα. Το TADS διαθέτει σύστημα FLIR που παρέχει θερμικές εικόνες ενός στόχου μέρα ή νύχτα, μ ια κάμερα ημέρας για εικόνες ημέρας με περιορισμένο φως, μια κάμερα Άμεσης Παρατήρησης (DVO-Direct View Optic) με πλήρη χρωματική απεικόνιση, μεγεθυμένες εικόνες με το φως της ημέρας ή με το λυκόφως.

Το πιλοτήριο είναι διθέσιο με τον κυβερνήτη να κάθεται στο πίσω κάθισμα και τον συγκυβερνήτη ή πυροβολητή (CPG) στο εμπρός. Το βασικό όπλο του Apache είναι ο κατευθυνόμενος από λέιζερ πύραυλος Hellfire AGM-114 με βεληνεκές 8-9 km. Το ελικόπτερο είναι ικανό να φέρει έως και 16 πυραύλους Hellfire που χρησιμοποιούνται κυρίως για την καταστροφή αρμάτων, τεθωρακισμένων οχημάτων και άλλων στόχων όπως σκέπαστρα, κέντρα διοικήσεως, σταθμούς ραντάρ, θέσεις SAM και πυροβολικού κ.α. Το Apache μπορεί επίσης να φέρει 76 ρουκέτες αναδιπλούμενου πτερυγίου 2.75" για χρήση ενάντια σε εχθρικό προσωπικό, οχήματα ελαφριάς θωράκισης και άλλους ελαφρά τεθωρακισμένους, μη ανθεκτικούς στόχους. Υπάρχει επίσης το Αυτόματο Πυροβόλο M-230 με 1200 βλήματα 30 mm.

O περιορισμένος αριθμός των AH-64A+ ασφαλώς δεν αφήνει περιθώρια για την αξιοποίηση του σε όλα τα είδη αποστολών που μπορεί να καλύψει, όπως ο αντιαρματικός αγώνας, η εγγύς υποστήριξη, η συνοδεία μεταγωγικών ελικοπτέρων, οι επιθετικές αναγνωρίσεις, η αποτροπή αποβατικών/αεραποβατικών ενεργειών. Όμως η ένταξή τους στη δύναμη της αεροπορίας στρατού αυξάνει δραματικά τις επιχειρησιακές τις δυνατότητες σε ό,τι αφορά στην υποστήριξη φίλιων δυνάμεων στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Πρόγραμμα εκσυγχρονισμού Apache AH-64A

Η ανάληψη προγράμματος εκσυγχρονισμού των Apache AH-64A ήταν απολύτως αναγκαία, καθώς τα ελικόπτερα πετούσαν για 30 χρόνια και ενσωμάτωναν τεχνολογία της δεκαετίας του 1980. Παράλληλα, η τεχνική υποστήριξή τους γινόταν ολοένα και δυσκολότερη καθώς μικρός αριθμός υποσυστημάτων δεν υποστηρίζονταν πλέον από την κατασκευάστρια εταιρία.

Στις 7 Οκτωβρίου 2021 εγκρίθηκε η ισραηλινή πρόταση μερικής αναβάθμισης της εταιρίας Elbit, που αφορά στον μερικό εκσυγχρονισμό των 19 AH-64A+ ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παλαιότητας που αντιμετωπίζουν. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 39.000.000 ευρώ και για τα 19 ελικόπτερα, περιλαμβάνοντας την εγκατάσταση νέων σκοπευτικών - ηλεκτροπτικών, καθώς και στην αξιοποίηση των ισραηλινών βλημάτων τών Spike NLOS.

Το πακέτο αναβάθμισης της ισραηλινής ELBIT Systems που έχει εφαρμοστεί και στα Apache του Ισραηλινού Στρατού καθιστά τα ελικόπτερα αξιόμαχα, ενω η προσθήκη των νέων βλημάτων (σχεδόν τετραπλασιάζει το βεληνεκές σε 25 έως 32χλμ) πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες τους ειδικά κατά ναυτικών στόχων στο περιβάλλον επιχειρήσεων της ΑΣΔΕΝ. Ο Spike NLOS είναι βαρυτερος κατα 50% απο τον Hellfire και μπορεί να διατρήσει 700 mm RHA χαλυβα. Έχει προαιρετική τροχια πτησης για lofted top attack επιθεση χτυπωντας στο αδυνατο σημειο των Τεθωρακισμενων, καθώς επίσης οχυρώσεων και πλοίων.

Γ.Ανδρουλάκης - 26 Ιανουαρίου 2003

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής