Eλικόπτερο S-70B-6 Aegean Hawk

Το S-70B-6 είναι μία ειδική έκδοση του ναυτικού ελικοπτέρου SH-60B Seahawk της Sikorsky, το οποίο επικράτησε το 1978 στο πρόγραμμα Ελαφρού Εναέριου Συστήματος Πολλαπλής Χρήσης (LAMPS) MKIII του Ναυτικού των ΗΠΑ. Με την σειρά του, το SH-60B ήταν επίσης η ναυτική έκδοση του ελικοπτέρου UH-60B Blackhawk, το οποίο επέλεξε ο στρατός των ΗΠΑ στα τέλη του 1976 για το πρόγραμμα του Συστήματος Αεροσκάφους Τακτικών Μεταφορών Γενικής χρήσης (UTTAS).

Οι ναυτικές εκδόσεις του ελικοπτέρου διαθέτουν σύστημα ηλεκτρικής αναδίπλωσης των πτερυγίων προς τα πίσω για αποθήκευση σε υπόστεγα πλοίων, ενώ ο άξονας περιλαμβάνει σύστημα απόσβεσης δονήσεων. Για τον έγκαιρο εντοπισμό ρωγμών στα πτερύγια του στροφείου χρησιμοποιείται η Μέθοδος Επιθεώρησης Πτερυγίων (ΒΙΜ) της Sikorsky, η οποία στηρίζεται στην κυκλοφορία συμπιεσμένου αερίου στο εσωτερικό τους.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Μήκος/Πλάτος/Ύψος15,26/1,75/3,79 μ
Διάμετρος στροφείων16,36/3,35
Βάρος (κενό)6,191 τόνοι
Βάρος (μάχης)9,575 τόνοι (κατά υποβρυχίων)
Βάρος (μάχης)8,739 τόνοι (κατά πλοίων)
Μέγιστο ύψος7,790 χιλ
Εμβέλεια592 km
Ταχύτητα272 km/h
Αρχικός ρυθμός ανόδου213 km/h
Κινητήρας2 General Electric T700-GE-401C turboshaft - 3.400 hp
ΟπλισμόςΤορπίλες Mark 46 ή Mark 50 ALT (Advanced Lightweight Torpedoes)
AGM-119B Penguin, Hellfire

Σε ελληνική υπηρεσία

Το ΠΝ αποφάσισε την απόκτηση 5 ελικοπτέρων S-70B-6 Aegean Hawk τον Ιούλιο του 1991 για τις τέσσερις φρεγάτες τύπου MEKO 200HN κλάσης ΥΔΡΑ, ενώ ακολούθησε η απόκτηση 3 ελικοπτέρων του ίδιου τύπου. Έτσι, στις 12 Ιουνίου 2000 η ΓΔΕ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η Sikorsky υπέγραψαν σύμβαση ύψους 107.000.000 δολαρίων για την προμήθεια 3 ελικοπτέρων S-70B-6 Aegean Hawk εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα σόναρ, υπέρυθρης επιτήρησης και αυτοπροστασίας.

Τα ελικόπτερα διαθέτουν δύο αξονοστρόβιλους κινητήρες General Electric T700-GE-401 C. Στην έκδοση αυτή, κάθε κινητήρας αποδίδει ισχύ 1.690 ίππων (1.260 kW) στο συγκρότημα μετάδοσης που μπορεί να απορροφήσει συνολικά 3.400 ίππους (2.535 kW). Η μέγιστη ισχύς των 1.900 ίππων (1.415 kW) αποδίδεται σε περίπτωση βλάβης ενός κινητήρα. Κύρια χαρακτηριστικά των κινητήρων αυτών είναι η υψηλή αντοχή και αξιοπιστία, η ευκολία συντήρησης και η χαμηλή ειδική κατανάλωση καυσίμου. Οι κινητήρες όπως και το ελικόπτερο συνολικά, διαθέτουν εκτεταμένη αντιδιαβρωτική προστασία.

Εξοπλισμός Αποστολής

Οι κύριες αποστολές των ναυτικών ελικοπτέρων του ΠΝ είναι ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος και ο πόλεμος επιφανείας. Στον πυρήνα του εξοπλισμού ανθυποβρυχιακού πολέμου βρίσκεται το ποντιζόμενο σόναρ, με το οποίο επιτυγχάνεται ο ηχητικός εντοπισμός υποβρύχιων στόχων. Τα οκτώ αρχικά ελικόπτερα S-70Β-6 παραδόθηκαν με ποντιζόμενα σόναρ τύπου AN/AQS-18(V)3 της, τότε, Bendix Oceanics. Την περίοδο της επιλογής και διαμόρφωσης του εξοπλισμού των ελικοπτέρων, το σύστημα αυτό βρισκόταν στην αιχμή της τεχνολογίας.

Φωτογραφίες: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - Cockpit S-70B6 - Cockpit S-70B -

Πρόκειται για ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα ενεργού και παθητικής λειτουργίας, συχνοτήτων 9,23/10/10,77kHz με καλώδιο μήκους 305 μέτρων, που αποτελεί μακρινό απόγονο του συστήματος AN/AQS13Β των ελικοπτέρων Agusta Bell AB-212ASW. Εξαιτίας της σχετικά χαμηλής ισχύος και της λειτουργίας σε μέση συχνότητα, τα ποντιζόμενα σόναρ ελικοπτέρων της γενιάς αυτής επιτυγχάνουν μέγιστη εμβέλεια εντοπισμού υποβρυχίων μεταξύ 10 και 20 χιλιομέτρων. Αντίθετα, η χρήση υψηλότερης ισχύος και χαμηλής συχνότητας στα ποντιζόμενα σόναρ της επόμενης γενιάς εξασφαλίζει πολλαπλάσια εμβέλεια εντοπισμού.

Έτσι, το ΠΝ αποφάσισε να εξοπλίσει τα δύο S-70B-6 της επόμενης παραγγελίας με Ενεργό Σόναρ Μακράς Εμβέλειας Ελικοπτέρου (HELRAS) της L-3 Communicatiοns Ocean Systems (πρώην Bendix). Σε αντίθεση με τα προαναφερόμενα σόναρ, το HELRAS λειτουργεί σε κεντρική συχνότητα μόλις 1,38kHz. Με συνολικό βάρος 320kg κατά προσέγγιση, το σύστημα χρησιμοποιεί ποντιζόμενα τμήμα προηγμένης τεχνολογίας και λειτουργεί σε μέγιστο βάθος 500 μέτρων επιτυγχάνοντας μακρά εμβέλεια εντοπισμού σε θάλασσες μεγάλου και περιορισμένου βάθους. Σε εκτεταμένες δοκιμές στις θάλασσες του Τιμόρ, της Τασμανίας, του Ιονίου και της Λιγουρίας, το HELRAS επέδειξε εμβέλεια μεταξύ 30 και 70 χιλιομέτρων και εξαιρετικά υψηλή αξιοπιστία, ακόμη και σε βάθη μόλις 50 μέτρων.

Με την εγκατάσταση του HELRAS στα 8 διαθέσιμα Αegean Hawk αφαιρέθηκαν από τα τελευταία ισάριθμα σύγχρονα και ελάχιστα χρησιμοποιημένα ποντιζόμενα σόναρ τύπου AN/AQS-18(V)3, που αντικατέστησαν το παρωχημένο ποντιζόμενο σόναρ AN/AQS-13B στα 8 ελικόπτερα τύπου AB-212ASW. Παράλληλα, στο πλαίσιο της σύμβασης, τα ελικόπτερα Aegean Hawk απέκτησαν εξοπλισμό αυτοπροστασίας και παραπλάνησης απειλών, καθώς και σύστημα Υπέρυθρης Πρόσθιας Παρατήρησης (FLIR) για ασφαλή πτήση και παθητικό εντοπισμό στόχων σε μακρά εμβέλεια τη νύχτα. Τέλος, το ελικόπτερο S-70B-6 μεταφέρει, κατά κανόνα, οπλικό φορτίο δύο ελαφρών ανθυποβρυχιακών τορπιλών διαμέτρου 324 χιλιοστών, σε συνδυασμό με εξωτερική δεξαμενή καυσίμου.

Μερικός εκσυγχρονισμός

Στις 1 Αυγούστου 2022, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την έγκριση Στρατιωτικής Πώλησης Αλλοδαπής (FMS) στην ελληνική κυβέρνηση για Εν Συνεχεία Υποστήριξη και Διατήρηση ελικοπτέρων S-70, εκτιμώμενου κόστους 162.070.000 δολαρίων. Το πακέτο υποστήριξης περιλαμβάνει:

 • ανταλλακτικά
 • αναλώσιμα, απάρτια επισκευών, υλικά και παρελκόμενα για την υποστήριξη ελικοπτέρων S-70B και S-70B6
 • επισκευή ελικοπτέρων S-70 και προμήθεια μερών μεταξύ των οποίων αναβαθμίσεις Συστήματος Αποστολής, διαχείρισης παλαιότητος υφισταμένων ραντάρ και σόναρ
 • προμήθεια βάσεων πυροβόλου (gun mount)
 • μη διαβαθμισμένη βιβλιογραφία για την λειτουργία και συντήρηση των ελικοπτέρων
 • τεχνική υποστήριξη και υπηρεσίες κυβερνήσεως ΗΠΑ και αναδόχου
 • απαιτήσεις ολοκλήρωσης, μηχανικής, δομικών, αποκατάστασης παλαιότητας, αναβαθμίσεων εξοπλισμού, προγραμματισμένων βελτιώσεων προϊόντος, υπηρεσίες διαχείρισης Ολοκληρωμένης Υλικοτεχνικής Υποστήριξης (ILS) και Επιστροφής, Επισκευής και Επαναποστολής μη επισκευασμένων επισκευάσιμων αντικειμένων/ εξοπλισμού.
 • τεχνικές υπηρεσίες Αρχικού Κατασκευαστή Εξοπλισμού (OEM)
 • διαχείριση προγράμματος αναβάθμισης OEM/ αναδόχου
 • μηχανολογικές αναλύσεις, μελέτες και ανάπτυξη/ επικύρωση / δοκιμή λύσεων αναβάθμισης
 • προμήθεια συλλογών μετασκευής και επακόλουθης εγκατάστασης
 • Υλικοτεχνική Υποστήριξη Αναδόχου συμπεριλαμβανομένου Εκπροσώπου Υπηρεσιών Πεδίου ή/και εκπαίδευσης εν υπηρεσία από τον Ανάδοχο
 • άλλα συναφή στοιχεία εφοδιαστικής υποστήριξης και υποστήριξης προγράμματος
 • Παράλληλα, η εταιρεία TAMAM (θυγατρική της Ισραηλινής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας IAI) κέρδισε τον διαγωνισμό για απροσδιόριστο αριθμό πυργίσκων αναγνώρισης και στόχευσης μεγάλης εμβέλειας, πολλαπλών αισθητήρων MOSP3000-HD. Με αυτά θα εξοπλίσουν τουλάχιστον έξι (6) από τα υπάρχοντα οκτώ (8) ελικόπτερα S-70B-6 του Πολεμικού Ναυτικού. Το High Definition (HD) Optronic Stabilized Payload Multi-Sensor Optronic Stabilized Payload (MOSP) 3000 είναι ένα ηλεκτρο-οπτικό και υπέρυθρο (EO/IR) πλήρως ψηφιακό σύστημα πολλαπλών αισθητήρων που περιλαμβάνει θερμική κάμερα συνεχούς οπτικής επικέντρωσης, με ανάλυση 1280×1024 (HD), κάμερα ημέρας, αυτόματη παρακολούθηση κάμερας SWIR, αποστασιόμετρο λέιζερ, εντοπιστής SWIR υψηλής απόδοσης και άλλες λειτουργίες και αισθητήρες.

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής