Πυραυλικό σύστημα SPIKE NLOS

Η σύμβαση για την προμήθεια των SPIKE NLOS αγγίζει τα 335.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 280.000.0000 ευρώ αφορούν στα εποχούμενα συστήματα που θα εξοπλίσουν τις Μονάδες του Στρατού Ξηράς στον Έβρο και τα νησιά, ενώ τα υπόλοιπα 55.000.000 ευρώ θα διατεθούν από το Πολεμικό Ναυτικό για να εξοπλίσουν τέσσερις Κανονιοφόρους και τέσσερα SPIKE ER2 για τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Mark V.

Η συμφωνία προβλέπει ότι ο Στρατός Ξηράς θα έχει δικαιοδοσία συντήρησης έως το 3ο Κλιμάκιο ενώ το 4ο και 5ο που αφορούν εργασίες δομικής συντήρησης και αναβάθμισης του οπλικού συστήματος παραμένουν στους Ισραηλινούς. Το σημείο αυτό αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για την τελική συμφωνία, καθώς συνεπάγεται σημαντικά έξοδα συντήρησης για την υποστήριξη του συστήματος σε βάθος χρόνου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ισραηλινή πλευρά προσδιορίζει το κόστος σε 12.000.000 ευρώ ετησίως για επισκευές του συστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ισραηλινή πλευρά προτίθεται να παραχωρήσει δυνατότητα επισκευών μετά την συμπλήρωση 10ετίας.

Η ελληνική πλευρά ζητούσε επίσης προσφορά για 17 συστήματα εξομοιωτή, έτσι ώστε κάθε ΛΑΤ να μπορεί να εκπαιδεύεται αυτόνομα, όπως τελικά οι Ισραηλινοί προσέφεραν μόλις 4 και η τελική συμφωνία περιλαμβάνει 8 συνολικά εξομοιωτές.

Το τελικό σημείο διαφωνίας αποτελούσε η επιλογή φορέα (δηλαδή το όχημα), για τα εποχούμενα συστήματα του στρατού ξηράς. Η ισραηλινή πρόταση για το Sandcat δεν θεωρήθηκε ικανοποιητική, αλλά τελικά έγινε αποδεκτή και ο Ελληνικός Στρατός θα καταστεί ο μοναδικός χρήστης στο ΝΑΤΟ του οχήματος. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα την επιπλέον απευθείας εξάρτηση από την Plasan για προμήθεια ανταλλακτικών του οχήματος που στηρίζεται σε σασί Ford 550.

Περιγραφή συστήματος SPIKE NLOS

Κάθε εκτοξευτής φέρει 4 βλήματα SPIKE NLOS μέγιστης εμβέλειας 32 χιλιομέτρων ικανά να πλήττουν στόχους με εξαιρετική ακρίβεια, όπως άρματα μάχης, ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ ή αποβατικές λέμβους. Τα βλήματα ενσωματώνουν ηλεκτροπτικό αισθητήρα και μπορούν να πραγματοποιούν βολές ημέρα και νύχτα και υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Παράλληλα, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος τους (NLOS - Non Line of Sight) μπορούν να προσβάλουν στόχους που βρίσκονται εκτός της γραμμής του ορίζοντα, ενώ μπορούν να μεταδίδουν απευθείας εικόνα από την κάμερα στο ρύγχος τους στον χειριστή, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να τροποποιεί τη πορεία των βλήματος κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αυτή η δυνατότητα, ταυτόχρονα με την μεγάλη εμβέλεια του οπλικού συστήματος, το καθιστά ιδανικό για τη προσβολή κινουμένων στόχων όπως αποβατικά σκάφη ή άρματα μάχης.

Παράλληλα με την απόκτηση των εκτοξευτών, ο ΕΣ προμηθεύεται και αριθμό Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών τύπου ORBITER που θα εκτελούν διαδικασίες στοχοποίησης και πρόσκτησης στόχων σε βάθος και με ακρίβεια, μεταβιβάζονται τα δεδομένα στοχοποίησης στους εκτοξευτές. Τα UAV θα χρησιμοποιηθούν και ως ένα νέο μέσο συλλογής πληροφοριών σε βάθος για τον εκάστοτε τακτικό διοικητή του σχηματισμού. Ως εκ τούτων, πρόκειται για προμήθεια με διττό όφελος: αφενός της αναβάθμισης της ισχύος πυρός (αντιαρματικές και αντιαποβατικές δυνατότητες) και αφετέρου την αναβάθμιση της στοχοποίησης των σχηματισμών με παρατήρηση σε βάθος.

Σε ελληνική υπηρεσία

Το Πεζικό θα εντάξει σε ΛΑΤ 17 συστήματα, που θα αποτελούνται από δύο μονάδες πυρός επί οχήματος (4×4) και ανάλογο όχημα οργανικών UAV τύπου Orbiter που εκτελεί διαδικασίες στοχοποίησης. Τα συστήματα συνοδεύονται από απόθεμα 340 βλημάτων, δηλαδή αναλογούν 10 βλήματα σε κάθε μονάδα πυρός και 20 ανά σύστημα. Τα συστήματα αναμένεται να μεταφερθούν σε Μονάδες του Έβρου και των ακριτικών νησιών θα ανήκουν στους Λόχους Αντιαρματικών και τον χειρισμό τους θα αναλάβουν μόνιμα Στελέχη, Υπαξιωματικοί και ΕΠΟΠ, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν με διαδικασίες fast track στο Ισραηλινό οπλικό σύστημα.

Η Αεροπορία Στρατού θα εξοπλίσει με το όπλο 9 ελικόπτερα AH-64A Apache από τα 19 που διαθέτει και σχεδιάζεται να υποβληθούν σε πρόγραμμα περιορισμένης αναβαθμίσεως (κυρίως ως προς το ηλεκτροπτικό σύνολό τους) από την Elbit Systems. Η ενσωμάτωση του SPIKE-NLOS θα δώσει νέα πνοή και αποστολή στα ελικόπτερα, που θα μπορούν πλέον να πλήττουν από πολύ μεγάλη απόσταση τους στόχους τους, κατά βάση Τ/Θ και Μ/Κ σχηματισμούς, μακριά από την εμβέλεια της προστατευτικής ασπίδας που συνιστούν τα Α/Α συστήματα Korkut και Hisar-A που τους προστατεύουν.

Ένα τυπικό σενάριο προσβολής μιας τουρκικής τεθωρακισμένης ή μηχανοκίνητης φάλαγγας θα ήταν, για παράδειγμα, η προσβολή των στοιχείων της ενεργητικής Α/Α ομπρέλας της, αποτελούμενη από Korkut και Hisar-A με τη χρήση SPIKE NLOS και κατόπιν η εξουδετέρωση των εχθρικών αρμάτων με τη χρήση των AGM-114 HELLFIRE που φέρουν τα ελικόπτερα. Εξίσου πολύτιμη θα ήταν η συνεισφορά των –A στο Αιγαίο, στην περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ, όπου θα μπορούν να προβάλλουν με ασφάλεια τις εχθρικές αποβατικές δυνάμεις ή ακόμα και μονάδες κρούσης και υποστήριξης του αντιπάλου ναυτικού (ναρκοθηρικά/ναρκαλιευτικά, ΤΠΚ, κανονιοφόρους, ακόμα και κορβέτες ή και φρεγάτες), ακυρώνοντας συνδυαστικά και με τα άλλα φίλια μέσα, τις εχθρικές επιχειρησιακές επιδιώξεις.

Τέλος, το Πολεμικό Ναυτικό θα αξιοποιήσει τη ναυτική έκδοση των συστημάτων για τον εξοπλισμό τόσο των Κανονιοφόρων όσο και των Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου Mark V. Στις Κανονιοφόρους κλάσης "Μαχητής" οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι αναμένεται να τοποθετηθούν στα μόνιμες βάσεις, ενώ στα ΣΑΠ θα υπάρχει δυνατότητα να αφαιρούνται ανάλογα με την αποστολή. Εφοδιασμένα με ένα 8-πλο εκτοξευτή βλημάτων SPIKE-NLOS οι Κ/Φ ΜΑΧΗΤΗΣ μετατρέπονται σε πλοία με αξιοσημείωτες δυνατότητες κρούσης κατά ποικιλία εχθρικών στόχων (αποβατικά, ναρκοθηρικά/ναρκαλιευτικά, ΤΠΚ και μεγαλύτερα σκάφη).

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής