Ελικόπτερο MH-60R Seahawk Romeo

Η νέα έκδοση του ελικοπτέρου MH-60 αποκαλύφθηκε το 2019, κατά την διάρκεια έκθεσης για οπλικά συστήματα θάλασσας, αέρος και διαστήματος στις ΗΠΑ και είχε εντυπωσιάσει με το ιδιαίτερα αναβαθμισμένο οπλοστάσιό του.

Το MH-60R μπορεί να φέρει δύο πυραύλους τύπου NSM – "Naval Strike Missiles", αποτέλεσμα της συνεργασίας των εταιρειών Raytheon και Kongsberg Defense and Aerospace, ενός αντιπλοϊκού βλήματος ακριβείας και μεγάλης εμβέλειας, που μπορεί να καταστρέψει εχθρικά πλοία σε αποστάσεις μέχρι 100 ναυτικά μίλια.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Μήκος/Πλάτος/Ύψος15,26/1,75/3,79 μ
Διάμετρος στροφείων16,36/3,35
Βάρος (κενό)6,895 τόνοι
Βάρος (μέγιστο) 10,659 τόνοι
Επιχειρησιακή οροφή3,438 χιλιόμετρα
Εμβέλεια592 χιλιόμετρα
Ταχύτητα (μέγιστη/επιχειρησιακή)267 χαω / 168 χαω
Αρχικός ρυθμός ανόδου8,38 μ/δ
Κινητήρας2 General Electric T700-GE-401C turboshaft - 1,425kW

Εξοπλισμός αποστολής

Το ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού εστιάζεται στον ταχύτερο εντοπισμό των 6 υποβρυχίων Type 214 που ναυπηγεί η Τουρκία, τα οποία αποτελούν μια σημαντική απειλή ιδιαίτερα για τις παλαιότερες φρεγάτες S που δεν διαθέτουν συρόμενο σόναρ αλλά βασίζονται σε παρωχημένα σόναρ τροπίδας. Το AN/AQS-22 είναι το μόνο εν λειτουργία ποντιζόμενο σόναρ με λειτουργία πολλαπλών συχνοτήτων, που του επιτρέπει να προσαρμόζει την απόδοσή του σε διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Προσφέρει μεγαλύτερη εμβέλεια ανίχνευσης σε ευρύτερη περιοχή, μειώνοντας τον αριθμό των ελικοπτέρων που απαιτούνται, ενώ το σύστημα ζυγίζει 260 κιλά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνεργασία με τους ηχοσημαντήρες που φέρει το ελικόπτερο.

Οι νέοι «ηχοσημαντήρες» διαθέτουν ιδιαίτερη ευαισθησία και μεταδίδουν στο πτητικό μέσο του Πολεμικού Ναυτικού τους ήχους που παράγει ένα κρυμμένο εχθρικό υποβρύχιο. Σε αντίθεση με τα S-70B/B6 Aegean Hawk που ποντίζουν το sonar τους ερευνώντας τον βυθό, τα ROMEO καθορίζουν έναν τομέα έρευνας στον οποίο εκτελούν ρίψη ηχοσημαντήρων σε διάφορα σημεία σε πολύ μικρό χρόνο. Οι ηχοσημαντήρες ξεκινούν την ακουστική επιτήρηση του τομέα τους κι έχουν την ικανότητα να μεταδίδουν όποιο σήμα εντοπίζουν στο σύστημα αποστολής του ελικόπτερου. Έτσι, σε αντίθεση με τα S-70 που πρέπει να μεταβαίνουν σε κάθε σημείο ξεχωριστά και να κάνουν έρευνα, τα Romeo δημιουργούν ένα "αόρατο δίχτυ" επιτήρησης στον βυθό του Αιγαίου.

Το σύστημα μέτρων ηλεκτρονικής υποστήριξης (ESM) ALQ-210 της Lockheed Martin χρησιμοποιείται για την καταγραφή και αποτύπωση του ηλεκτρονικού πεδίου μάχης παρέχοντας, παρακολούθηση και αναγνώριση, προειδοποίηση απειλής, επίγνωση της κατάστασης και στόχευση. Το σύστημα σαρώνει αυτόνομα το περιβάλλον επιτρέποντας μεγάλη πιθανότητα ανίχνευσης και ακριβή αναγνώριση. Η λειτουργία του συστήματος είναι πλήρως προσαρμοσμένη μέσω των φορτίων δεδομένων αποστολής, τα οποία μπορούν να φορτωθούν εκ νέου κατά την πτήση για προσαρμογή σε κάθε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Το ελικόπτερο έχει επίσης πολύ μεγαλύτερη ισχύ πυρός από τα Aegean Hawk, καθώς διαθέτει διπλάσιο αριθμό εκτοξευτών πυραύλων Hellfire (τέσσερις σε κάθε πλευρά). Παράλληλα, το ROMEO μπορεί να εξοπλιστεί με τον νέο τύπου βλήματος NSM, που διαθέτει εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογία με χαρακτηριστικά stealth και ειδικό αλγόριθμο για προσβολή στόχων με μεγάλη ακρίβεια σε κορεσμένο περιβάλλον. Για αγώνα ASW το ελικόπτερο αξιοποιεί ελαφριές τορπίλες Mk50 (1994) ή Mk46 (1963). Δυστυχώς, ενώ οι σύγχρονες τορπίλες Mk54 αποδεσμεύτηκαν από την αμερικανική πλευρά, τελικά δεν περιλαμβάνονται στην αρχική συμφωνία. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Raytheon προσφέρει κιτ αναβάθμισης των υπάρχοντων τορπιλών Mk46 και Mk50 σε Mk54, αποτελώντας μία οικονομική λύση για την αναβάθμιση των τορπιλών που βρίσκονται στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Τέλος, το Romeo διαθέτει το σύστημα ζεύξης δεδομένων SRQ-4 Hawklink της L3 Harris για μετάδοση των δεδομένων στο πλοίο, καθώς και ζεύξη δεδομένων Link 16 για δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις με άλλες μονάδες. Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός ολοκληρώνεται με το σύστημα αυτοπροστασίας που περιλαμβάνει δέκτη προειδοποίησης επερχόμενου πυραύλου AN/AAR-47 MAWS, σύστημα παρεμβολών υπερύθρων AN/ALQ-144, και σύστημα εξαπόλυσης αεροφύλλων AN/ALE-47.

Σε ελληνική υπηρεσία

Η αρχική συμφωνία αγοράς των ελικοπτέρων ήταν διακρατική (G2G) και η Ελλάδα συμβλήθηκε με την Αμερικανική Κυβέρνηση για την υλοποίηση του προγράμματος. Το κόστος του συμβολαίου ανήλθε σε 285.000.000 ευρώ, και περιλαμβάνει νέα όπλα, εν συνεχεία τεχνική υποστήριξη (FOS) και την απόκτηση τριών επιπλέον συστημάτων σόναρ ALFS. Το πρόγραμμα υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2025, ενώ χρηματοδοτήθηκε με $43.980.348 από πιστώσεις FMS. Στην αρχική προμήθεια 4 ελικοπτέρων προστέθηκε η ενεργοποίηση προαίρεσης για 3 επιπλέον ελικόπτερα στις 12 Απριλίου 2021, προς 180.000.000 ευρώ. Τέλος, τον Ιούλιο του 2022 εγκρίθηκε η προμήθεια άλλων τριών ελικοπτέρων προς 260.000.000 δολάρια, όμως η σύμβαση δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Συνεργασίας για την Άμυνα και Ασφάλεια (DSCA), η ελληνική κυβέρνηση εκδήλωσε την πρόθεσή της για την συνολική αγορά:

  • επτά ελικόπτερα πολλαπλών αποστολών MH-60R εξοπλισμένα με ραντάρ APS-l 53 (V) (10 συνολικά, 7 εγκατεστημένα, 3 ως ανταλλακτικά)
  • οκτώ τερματικά MIDS LVT Block Upgrade Two για ζεύξη δεδομένων Link 16
  • δεκαοκτώ κινητήρες T700 GE-401 C (14 εγκατεστημένους, 4 ως ανταλλακτικά)
  • επτά αερομεταφερόμενα συστήματα ποντιζόμενου σόναρ χαμηλής συχνότητας (ALFS) (7 εγκατεστημένα)
  • δέκα συστήματα AN / AAS-44C (V) πολυφασματικής στοχοποίησης (7 εγκατεστημένα, 3 ως ανταλλακτικά)
  • δεκαοκτώ Ενσωματωμένα Παγκόσμια Συστήματα Παγκόσμιου Εντοπισμού Θέσης / Συστήματα Αδρανειακής Πλοήγησης με λειτουργίες Επιλεκτικής Διαθεσιμότητας / Anti-Spoofing (SAASM) (14 εγκατεστημένα, 4 ως ανταλλακτικά)
  • Χίλιους ηχοσημαντήρες AN / SSQ-36/53/62
  • δύο εκπαιδευτικούς (CATM ) πύραυλους AGM-114 M36-E9
  • τέσσερεις εκπαιδευτικούς πυραύλους Hellfire AGM-114Q
  • τριάντα δύο πυραύλους Hellfire AGM-114R
  • εκατό κατευθυνόμενες ρουκέτες Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS)
  • τριάντα τορπίλες MK 54
  • δώδεκα πολυβόλα M240 (7,62 mm)
  • και δώδεκα GAU-21 (Μ3Μ 12,7 mm)
  • δεκαοκτώ ασύρματοι AN / ARC-210 APX-1990A με ασφαλή λειτουργία COMSEC (14 εγκατεστημένοι και 4 ως ανταλλακτικά)
  • είκοσι τέσσερις συσκευές νυχτερινής όρασης AN / AVS-9
  • δέκα αναμεταδότες (IFF) προσδιορισμού φίλου ή εχθρού AN / APX-123 (8 εγκατεστημένοι, 2 ως ανταλλακτικά)

Τα παραπάνω υλικά είναι η μέγιστες ποσότητες που έχουν ζητηθεί και εγκριθεί προς πώληση. Οι τελικές ποσότητες μπορούν (και θα είναι) χαμηλότερες.

Η προμήθεια των νέων ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας MH-60R Sea Hawk ενισχύει το στόλο των έντεκα (11) S-70B/B6 Aegean Hawk που ήδη υπηρετούν και θα οδηγήσει στην απόσυρση των επτά (7) ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου AB-212 που διατηρεί σε υπηρεσία το ΠΝ. Πρόκειται για ελικόπτερα που αποκτήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και παραδόθηκαν κατά το διάστημα 1979-1984. Τα επτά (7) που παραμένουν σε υπηρεσία είναι όλα ανθυποβρυχιακού ρόλου (από τα 11 ελικόπτερα της αρχικής παραγγελίας έχουν χαθεί 4 σε ατυχήματα).

Παραλαβές των ελικοπτέρων Romeo

Η Sikorsky ολοκλήρωσε τις δοκιμές των ολοκληρωμένων συστημάτων αποστολών και αισθητήρων των 3 πρώτων ελικοπτέρων στις αρχές Δεκεμβρίου του 2023. Τα ΠΝ 75, 76 και 77 έφθασαν στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2024 μέσα σε μεταγωγικά αεροσκάφη C-17 Globemaster του αμερικανικού ναυτικού, ενώ θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα τέσσερα το 2025. Με την παραλαβή τους, η Ελλάδα γίνεται η έβδομη χώρα που παραλαμβάνει τα Romeo, εκ των οποίων τρεις βρίσκονται στην Ευρώπη με την Δανία να επιχειρεί ήδη 9 ΜΗ-60R και τις Ισπανία / Νορβηγία να παραγγέλνουν συνολικα 14 ελικόπτερα MH-60R το 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό κόστος για την τεχνική υποστήριξη πενταετούς διάρκειας των επτά νέων ελικοπτέρων MH-60R ανέρχεται στα 256 εκατομμύρια δολάρια. Ήδη από πλευράς Πολεμικού Ναυτικού υπήρξε προβληματισμός για το υψηλό κόστος της τεχνικής υποστήριξης των ελικοπτέρων Romeo.

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής