Ελαφρύ ελικόπτερο OH-58D Kiowa Warrior
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 έφθασαν στη χώρα μας 70 μεταχειρισμένα ελικόπτερα αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior. Το συνολικό κόστος της προμήθειας ανήλθε σε 46.703.524 δολάρια και καλύπτει τη μεταφορά, αρχική υποστήριξη και εκπαίδευση των πληρωμάτων των Ε/Π. Η εισήγηση για την προμήθεια των Ε/Π ΟΗ-58D «Kiowa Warrior» έγινε από την Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού, που είναι ο αρμόδιος φορέας του ΓΕΣ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΕΑΣ, με βάση την ΕΜΥΠ, για την οποία γνωμοδότησαν θετικά όλα τα αρμόδια συμβούλια, χωρίς να εκφραστεί κάποια αντίρρηση.
Τα Kiowa Warrior αποτελούν «στρατιωτικοποιημένες» εκδόσεις των πολιτικών ελικοπτέρων Bell 406 και εκτιμάται ότι είναι πολύ πιο οικονομικά στη χρήση τους από αμιγώς μαχητικά ελικόπτερα. Τα έτη κατασκευής τους κυμαίνονται από το 1991 έως το 2011 και ο μέσος όρος των ωρών πτήσης είναι 5.800 ώρες.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ | |
---|---|
Συνολικό Μήκος / Ύψος | 9,80/2,92 μέτρα |
Διάμετρος στροφείων | 12,85 μέτρα/3,93 μέτρα |
Βάρος | 2.353 κιλά |
Ταχύτητα | 240 χαω |
Αυτονομία | 233 χλμ |
Κινητήρες | 1 × Rolls-Royce T703-AD-700A, 650 HP) |
Οπλισμός | Κατευθυνόμενα Βλήματα AGM-114F/K Hellfire, Ρουκέτες 2,75in (70mm), Πολυβόλα Μ3P και M296 0,50″ (12,7mm) |
Η κατάσταση των ελικοπτέρων Kiowa
Τα τριάντα έξι (36) από τα 70 Ε/Π ΟΗ-58D, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για ανάληψη επιχειρησιακών αποστολών, διαθέτουν πλήρες πακέτο επικοινωνιών, αεροναυτιλίας -ραδιοναυτιλίας και οπλικών συστημάτων. Είκοσι τέσσερα (24) θα χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικά και θα έχουν βασικό εξοπλισμό επικοινωνιών και ναυτιλίας, ώστε να καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες. Τα τελευταία δέκα (10) αποτελούν εναλλακτική πηγή ανταλλακτικών, για το χρόνο κτήσης και αξιοποίησης των υπολοίπων ελικιοπτέρων ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες ανάγκες.
Πιο αναλυτικά το ελικόπτερο OH-58D Kiowa Warrior διαθέτει εκτός από τους παραπάνω ασυρμάτους τα ακόλουθα συστήματα:
- Σύστημα προειδοποίησης εκτόξευσης πυραύλων AN/AAR-57 (CMWS)
- Σύστημα IFF, AN/APX-118
- Σύστημα εντοπισμού ακτινοβολίας radar AN/APR-39A(V)1/4 (RWR)
- Παρεμβολέα υπερύθρων AN/ALQ-144 (IRCS)
- Σύστημα προειδοποίησης εκπομπής δέσμης Laser AN/AVR-2B (LWR)
- Σύστημα ναυτιλίας ντόπλερ ASN-157
- Σύστημα αναφοράς στάσης και κατεύθυνσης
- Σύστημα αδρανειακής ναυτιλίας σταθερής στήριξης
- Σύστημα αυτόματης μεταβίβασης στόχων
- Σύστημα καταγραφής δεδομένων PC-DTS-V
- Δύο οθόνες Πολλαπλών Λειτουργιών
- Σκοπευτικό σύστημα MMS τοποθετημένο επί ιστού το οποίο περιλαμβάνει μια τηλεοπτική κάμερα ημέρας υψηλής ανάλυσης, αισθητήρα θερμικής απεικόνισης, σύστημα Laser αποστασιομέτρησης και σήμανσης στόχων επεξεργαστή συστήματος, σύστημα παροχής ισχύος, και προστατευτικό κάλυμμα
Συναφώς αναφέρεται ότι στη LΟΑ έχει προβλεφθεί η εκτέλεση συντήρησης για την επαναφορά (regeneration) των Ε/Π σε αξιοπλόϊμη κατάσταση, σύμφωνα με τα εγχειρίδια του Αμερικανικού Στρατού, με μέριμνα της αμερικανικής κυβέρνησης. Ακόμη, η Αεροπορία Στρατού ενημερώθηκε ότι θα παραλάβει παραπάνω κινητήρες από το αρχικά προβλεπόμενο πακέτο, και τελικά θα διαθέτει ένα στοκ 67 κινητήρων. Σημειώνεται πως ήδη το πρώτο ελικόπτερο είναι έτοιμο και βαμμένο με την ελληνική σημαία, ενώ υλικά φτάνουν συνεχώς στην 651 ΑΒΥΠ, στον Αγιο Στέφανο.
Επιχειρησιακή χρήση
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΣ, τα Kiowa, θα ενισχύσουν την άμυνα των νησιών του Αιγαίου με στόχο να αποτελέσουν σημαντική ασπίδα στην ολοένα και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα. Ο ρόλος της ένοπλης αναγνώρισης για την ΑΣ σήμερα μπορεί να εκτελεσθεί μόνο από τα πολύτιμα AH-64A/AH-64DHA, ενώ και οι δύο τύποι «ταλαιπωρούνται» από χαμηλές διαθεσιμότητες λόγω της οικονομικής ένδειας. Ο συνολικός αριθμός των επιθετικών αυτών ελικοπτέρων έχει συρρικνωθεί από τις απώλειες και φυσικά πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατά προτεραιότητα στον βασικό τους ρόλο που είναι η προσβολή τεθωρακισμένων σχηματισμών.
Το βασικό ατού των Kiowa είναι το σύστημα Mast Mounted Sight (ΜMS), ο περιστρεφόμενος πύργος - σήμα κατατεθέν που διαθέτουν πάνω από τους έλικές τους. Έχουν δηλαδή υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα και αισθητήρες θερμικής απεικόνισης, εργαλεία που τους επιτρέπουν να επιχειρούν ημέρα και νύχτα. Το ΜΜS όχι μόνο διευκολύνει την ορατότητα και την πτήση υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, αλλά βοηθάει και στην ακριβή σκόπευση με τη χρήση λέιζερ. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα στα ελικόπτερα να στοχεύουν και να παρατηρούν παραμένοντας αθέατα.
Διαθέσιμος οπλισμός
Στον τομέα του οπλισμού περιλαμβάνεται η δυνατότητα τοποθέτησης πολυβόλου M3P των 12,7 mm ή ατρακτιδίου πολυβόλου M296 ίδιου διαμετρήματος στην αριστερή πλευρά του Kiowa Warrior παρέχοντας μέγιστο βεληνεκές 2 km και δραστικό 1000 m ή και εξάκαννου minigun M134DH των 7,62 mm σε πλευρική θύρα. Το OH-58D μπορεί να μεταφέρει δύο κάλαθους ρουκετών LAU-68 που φέρουν 7 ρουκέτες Hydra των 70mm με μέγιστο βεληνεκές 9 km και δραστικό βεληνεκές 4 km ή δύο ζευγάρια βλημάτων Hellfire. Για εμπλοκές εναέριων στόχων μπορεί να μεταφέρει έως τέσσερα βλήματα ATAS (Air-To-Air Stinger ή AIM-92) με «φάκελο» εμπλοκής 1-4 km. Ο εγκλωβισμός μπορεί να γίνει μέσω του σκοπευτικού του χειριστή (αναπτύσσεται στο πάνω μέρος του πίνακα οργάνων) ή της οθόνης MFD.
Αν και ο Α/ΓΕΣ δεν ανέφερε κάτι για τον εξοπλισμό των ελικοπτέρων με νέα όπλα σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε από δημοσιογράφο, εντούτοις, οι διεθνείς εξελίξεις στον χώρο των οπλικών τεχνολογιών μας δείχνουν ότι υπάρχουν δυνατότητες για τη δραστική αναβάθμιση των μαχητικών ικανοτήτων των ελικοπτέρων με μικρό κόστος. Ως πρώτο βήμα θα μπορούσε υπάρξει ένα πρόγραμμα μετατροπής των υπαρχόντων ρουκετών των 2,75 ιντσών (70 χιλιοστών) Hydra 70, σε «έξυπνες», τόσο για τα Kiowa Warrior όσο και για τα Apache.
Για τις ελληνικές συνθήκες, μάλλον θα ταίριαζε περισσότερο κάποιο πρόγραμμα που θα εφοδίαζε τις ρουκέτες Hydra 70 με ερευνητή (seeker) θερμικής καθοδήγησης, κάτι που θα τους προσέφερε τη δυνατότητα αυτόνομου εντοπισμού του στόχου και καθοδήγησης προς αυτόν και θα επέτρεπε την εξαπόλυση των ρουκετών σε ομοβροντίες. Παρόμοιο είναι το πρόγραμμα LOGIR της αμερικανικής Raytheon σε συνεργασία με τη νοτιοκορεατική Hanhwa, το οποίο είχε εξετάσει στο παρελθόν το Ναυτικό των ΗΠΑ. Αντίθετα, ο Στρατός των ΗΠΑ επέλεξε το πρόγραμμα APKWS της BAE Systems, που μετατρέπει τις ρουκέτες ουσιαστικά σε μικρούς Hellfire, τοποθετώντας στο ρύγχος τους ένα σύστημα ημιενεργού καθοδήγησης λέιζερ (SAL).
Πρόγραμμα αναβάθμισης APKWS ΙΙ
Τον Φεβρουάριο 2022, το ΓΕΣ ζήτησε επίσημα τιμή και διαθεσιμότητα για την ρουκέτα κατευθύνσεως λέιζερ AGR-20 APKWS ΙΙ, που προέρχεται από τροποποίηση της συμβατικής ρουκέτας Hydra 70 των 70 mm (2,75 ιντσών) στο 1/3 του βάρους και του κόστους ενός κατευθυνομένου αντιαρματικού βλήματος. Η τροποποίηση στηρίζεται στην εγκατάσταση συλλογής κατευθύνσεως WGU-59/B που φέρει οπτικούς αισθητήρες τεχνολογίας Αισθητήρος Ημιενεργού Λέιζερ Κατανεμημένου Διαφράγματος (DASALS). Η συγκεκριμένη προσέγγιση, επιτρέπει την διατήρηση των υπαρχουσών πολεμικών κεφαλών της ρουκέτας, αφού αισθητήρες λέιζερ είναι ενσωματωμένοι στα πρόσθια πτερύγια ελέγχου της ρουκέτας, λειτουργώντας ως ενιαίο σύνολο.
Ο αισθητήρας της APKWS II έχει διακριτική ικανότητα σε απόσταση 14 χιλιομέτρων, όμως λόγω του υφισταμένου πυραυλοκινητήρα Mk 66 Mod 4 της συμβατικής Hydra 70 το μέγιστο βεληνεκές της APKWS II ανέρχεται σε 5.000 μέτρα, όταν το όπλο εκτοξεύεται από ελικόπτερο, και σε 11-12.000 μέτρα όταν εκτοξεύεται από αεροσκάφος σταθερών πτερύγων.
15 Ιανουαρίου 2019