Συνθήκη μείωσης εξοπλισμών (CFE)

Η Συνθήκη Μείωσης Συμβατικών Εξοπλισμών στην Ευρώπη (Conventional Armed Forces in Europe - CFE) τέθηκε υπό διαπραγμάτευση και υπογράφτηκε κατά τα τελευταία χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Η τελική επικύρωσή της έγινε στις 19 Νοεμβρίου 1990, εξουδετερώνοντας την μέχρι τότε συντριπτική ποσοτική υπεροπλία της Σοβιετικής Ένωσης σε συμβατικά όπλα στην Ευρώπη, θέτοντας όρια στον αριθμό αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων, πυροβολικού, μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ και των χωρών του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Treaty Limited Equipment (TLE)

To NATO και οι χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας περιορίστικαν σε 20.000 άρματα μάχης, 30.000 ΤΟΜΠ / ΤΟΜΑ, 20.000 μονάδες βαρέως πυροβολικού, 6.800 μαχητικά αεροσκάφη και 2.000 επιθετικά ελικόπτερα. Επιπρόσθετα, η CFE απαγορεύει σε οποιοδήποτε κράτος την κατοχή πάνω του 1/3 του υπό περιορισμό εξοπλισμό (TLE). Ως συνέπεια, οι 30 χώρες-μέλη της CFE εξάλειψαν πάνω από 51.000 μονάδες TLE από το οπλοστάσιά τους, αφού τέθηκαν τελικά ξεχωριστά όρια για κάθε χώρα-μέλος.

Εννέα χρόνια μετά την υπογραφή της, οι 30 χώρες-μέλη προσάρμοσαν τις διατάξεις της στα νέα δεδομένα, δηλαδή στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου (19 Νοεμβρίου 1999). Η νέα συμφωνία αντικαθιστά την παλαιά με εθνικές και εδαφικές οροφές οπλικών συστημάτων.

Τι προβλέπει η CFE για την Ελλάδα;

Στo πλαίσιo της συνθήκης για τη μείωση των συμβατικών εξοπλισμών στην Eυρώπη, η Eλλάδα συμφώνησε ότι οι εξοπλισμοί της, από αριθμητική άποψη, δεν θα υπερβαίνουν τα 1.735 άρματα μάχης, 2.498 τεθωρακισμένα οχήματα, 1.920 πυροβόλα, 30 επιθετικά ελικόπτερα (για το έτος 2000) και 650 μαχητικά αεροσκάφη. Το δε μέγιστο επίπεδο προσωπικού για το Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία δεν θα ξεπερνά τους 158.621 άνδρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ μετά την υπογραφή της συνθήκης πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να εξαλείψουν μεγάλο μέρος του οπλοστασίου τους, η Ελλάδα εξασφάλισε πολύ υψηλές οροφές για τα οπλικά της συστήματα, με αποτέλεσμα να δεχθεί τεράστιες ποσότητες υλικού (άρματα μάχης, μονάδες πυροβολικού, οχήματα υποστήριξης κλπ), κυρίως από την Γερμανία και τις ΗΠΑ. Με την υπογραφή της συνθήκης CFE και την παραχώρηση πλεονάζοντος υλικού από τις συμμαχικές χώρες, ο ελληνικός στρατός κατάφερε να ανανεώσει το αρματικό του δυναμικό και να αποσύρει παλαιότερους τύπους με ελάχιστη επιχειρησιακή αξία.

Από την άλλη πλευρά, η καθιέρωση ανώτατης οροφής 1.735 αρμάτων μάχης έναντι υπερδιπλάσιου αριθμού τουρκικών αρμάτων -τα οποία δεν υπόκεινται σε αριθμητικούς περιορισμούς λόγω της ζώνης εξαίρεσης από τη συνθήκη CFE- επέβαλλε τη μετατόπιση του κέντρου βάρους προς τον τομέα της ποιότητας.Γ.Ανδρουλάκης - 22 Απριλίου 2001

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής