ΘΕΩΝ αισθητήρες

Η εταιρεία ΘΕΩΝ Αισθητήρες AEBE ιδρύθηκε το 1997 και πηγή έμπνευσης για την ονομασία της ήταν ο Έλληνας μαθηματικός και αστρονόμος Θέων, που έζησε στην Αλεξάνδρεια από το 405 έως το 335 π.Χ. Ο διακριτικός τίτλος THEON S.A. παραπέμπει στο ακρωνύμιο των Thermal Electro-Optics and Nanotechnology Sensors, περιλαμβάνοντας σχεδόν ολόκληρη την γκάμα προϊόντων της εταιρίας.

Σήμερα, η THEON SENSORS είναι μία παγκοσμίως αναγνωρισμένη κατασκευάστρια εταιρία ηλεκτροπτικών συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικών, που χρησιμοποιούνται για την άμυνα και την ασφάλεια σε περισσότερες από 55 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ανάπτυξη και η παραγωγή των συστημάτων γίνεται στην Αθήνα, ενώ οι παγκόσμιες επιχειρηματικές δραστηριότητές της υποστηρίζονται από πέντε θυγατρικές, στη Γερμανία, στις ΗΠΑ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη Σαουδική Αραβία στη Σιγκαπούρη, με εγκαταστάσεις συμπαραγωγής στη Μέση και την Άπω Ανατολή. Η THEON SENSORS είναι μέλος του Ομίλου EFA GROUP.

Διόπτρα NX129L

Οι εργοστασιακές της εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν χώρους σχεδιασμού, ανάπτυξης και παραγωγικών δραστηριοτήτων, καταλαμβάνουν 1.400 m2 και βρίσκονται στη βιομηχανική ζώνη Κορωπίου. Η εταιρεία έχει πιστοποιηθεί κατά ISO 9001: 2000 και απασχολεί 45 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 15 είναι εξειδικευμένοι μηχανικοί και επιστήμονες. Τόσο οι εγκαταστάσεις όσο και το προσωπικό έχουν διαβαθμιστεί από το ΥΠΕΘΑ με εθνικό απόρρητο / NATO secret.

O κύκλος εργασιών της ΘΕΩΝ αισθητήρες για το 2003 έκλεισε στα 12.500.000 ευρώ, διπλασιάζοντας τις πωλήσεις και αυξάνοντας την κερδοφορία της εταιρείας σε σχέση με την προηγουμένη χρονιά, ενώ οι προς υλοποίηση παραγγελίες μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2004 ήταν 28.000.000 ευρώ. Ο εξοπλισμός και η υποδομή της εταιρείας μεταξύ άλλων αποτελείται από:

  • Καθαρούς χώρους της τάξεως των 100, 1.000, 10.000, 100.000 τετραγωνικών μέτρων
  • Πολυαξονικές φρέζες και τόρνους (CNC)
  • Συσκευές μετρήσεων ποιοτικού ελέγχου (CMM)
  • Σταθμό ελέγχου για οπτικά ημέρας και νύκτας
  • Σταθμό ελέγχου θερμικών συστημάτων
  • Συσκευή περιβαλλοντικών ελέγχων
  • Συστήματα / εξοπλισμό ηλεκτρονικής συσκευασίας (wire & die bonding)
  • Εργαλεία σχεδιασμού και προσομοίωσης μικροδομών πυριτίου

Ενδεικτικά προϊόντα

Η ΘΕΩΝ αισητήρες κατασκευάζει Περισκόπια Νυχτερινής Οδήγησης (ΠΝΟ) που προσφέρουν στον οδηγό τεθωρακισμένου οχήματος τη δυνατότητα να βλέπει εξίσου καλά κατά τη διάρκεια της νύκτας. Το προϊόν αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και αρμάτων μάχης, όπως M113, Leonidas, Piranha, PzH-2000, Leopard 2 HEL, AVLB Leguan, M-60 και M-48. Πάνω από 1.300 τέτοια συστήματα έχουν ήδη παραδοθεί στις ελληνικές αλλά και σε ξένες Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας, ενώ εκκρεμεί η παράδοση επιπλέον 1.000 συστημάτων.

Διόπτρα νυχτερινής όρασης και στόχευσης MILIS (Milan Lightweight Infrared System) για τα αντιαρματικά συστήματα MILAN

Η εταιρεία προσφέρει επίσης μια ευρεία γκάμα από διόπτρες σκόπευσης νυκτός για ελαφρύ οπλισμό, οι οποίες διαθέτουν εργονομικό σχεδιασμό, χαμηλό βάρος και μικρές διαστάσεις, μεγέθυνση 4x ή 6x, δυνατότητα πρόσδεσης σε πολλά διαφορετικά τυφέκια, κόκκινο φωτιζόμενο σταυρόνημα με δυνατότητα εναλλαγής στο πεδίο, διατήρηση της σκοπευτικής γραμμής και υψηλή αξιοπιστία, λυχνίες ενίσχυσης ειδώλου 2ης και 3ης γενιάς. Οι διόπτρες αυτές χρησιμοποιούνται από το Λιμενικό, την Αστυνομία και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το 2004, η ΘΕΩΝ σε συνεργασία με αμερικανικό οίκο σχεδιασμού και ανάπτυξης Συστημάτων Θερμικής Απεικόνισης παρήγαγε για τον Ελληνικό Στρατό τις θερμικές κάμερες για το οπλικό αντιαρματικό σύστημα TOW 2A. Πρόκειται για την πρώτη κατασκευή και παράδοση θερμικής κάμερας που έγινε ποτέ από ελληνική εταιρεία προς τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2005 η εταιρεία στα πλαίσια προγράμματος συμπαραγωγής με γαλλικό οίκο ξεκίνησε τις παραδόσεις 200 νέων θερμικών καμερών για το αντιαρματικό οπλικό σύστημα MILAN.

Εξαγωγικές επιτυχίες

Το 2007 η εταιρεία ενίσχυσε σημαντικά το εξαγωγικό προφίλ της, υπογράφοντας τρεις συμβάσεις για την προμήθεια περισκοπίων νυκτερινής οδήγησης σε οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Οι ένοπλες δυνάμεις της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου θα προμηθευτούν 870 περισκόπια συνολικής αξίας άνω των 7.000.000 ευρώ, καθώς η ΘΕΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ κέρδισε τους σχετικούς διαγωνισμούς. Παράλληλα, η εταιρεία βρίσκεται σε στάδιο τελικών διαπραγματεύσεων και με άλλες χώρες σχετικά με την παραγωγή περισκοπίων νυκτερινής οδήγησης και αντίστοιχων διοπτρών για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων τους.

Τον Νοέμβριο 2020, η νεοιδρυθείσα θυγατρική THEON SAUDI ARABIA έλαβε αδειοδότηση για παραγωγή αμυντικού υλικού και παροχή υπηρεσιών άμυνας από την GAMI (General Authority for Military Industries), την Ρυθμιστική Αρχή Αμυντικών Βιομηχανιών της Σαουδικής Αραβίας. H ΤΗΕΟΝ SENSORS προχώρησε, πριν από μερικούς μήνες, στην ίδρυση νέας θυγατρικής εταιρίας, της THEON SAUDI ARABIA, με έδρα το Ριάντ, από κοινού με τη RAKAA Defense & Security Company. Σκοπός της νέας επένδυσης είναι η προώθηση, παραγωγή και ανάπτυξη υπάρχοντων και νέων προϊόντων νυχτερινής όρασης και συστημάτων θερμικής απεικόνισης, με έμφαση σε εφαρμογές σε μεγαλύτερα ηλεκτρο-οπτικά και θερμικά συστημάτα για πλατφόρμες και οχήματα.

10 Αυγούστου 2008

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής