ΘΑΛΗΣ αισθητήρες

Η εταιρεία "Θαλής Αισθητήρες" ιδρύθηκε το 1997 από έμπειρους επαγγελματίες με μακροχρόνια πείρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στον τομέα οπτικών, της μηχανολογiας, των ηλεκτρονικών και των αισθητήρων. Τα αρχικά ΤΗΑLΙS αντιπροσωπεύουν την αγγλική ονομασία της εταιρείας Thermal And Laser Imaging Systems, ενώ η σειρά προϊόντων της περιλαμβάνει συστήματα νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης, διόπτρες σκόπευσης και παρατήρησης, αποστασιόμετρα και καταδείκτες λέιζερ. Παρέχει επίσης τεχνικές υπηρεσίες, όπως ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη νέων οπτικών, μηχανολογικών και ηλεκτρονικών προϊόντων.

Εγκαταστάσεις

Η "Θαλής Αισθητήρες" αποτελεί τη σημαντικότερη ελληνική παρουσία στον τομέα των εφαρμογών νυχτερινής όρασης. Διαθέτει σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Κορωπί Αττικής, που περιλαμβάνουν έναν καθαρό χώρο νηματικής ροής αέρα τάξης 10000 για συναρμολόγηση οπτικών απαρτίων και οργάνων σε καθαρό περιβάλλον. Οι εγκαταστάσεις αυτές επεκτάθηκαν με την προσθήκη ενός νέου κτηρίου εξίσου υψηλών προδιαγραφών, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε χώρο για την παραγωγή δύο τύπων θερμικών οργάνων, διοπτρών νυκτερινής σκόπευσης για τα πολυβόλο ΜΙΝΙΜΙ, περισκοπίων νυκτερινής οδήγησης για μια σειρά αρμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων, καθώς και τη νέα δραστηριότητα της εταιρείας στο χώρο των μικροαισθητήρων (MEMS).

Διόπτρα ΝΧ-135

Η εταιρεία εφαρμόζει σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας κατά ISO 9001 για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παραγωγή οπτικών οργάνων. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται από την εταιρεία στον τομέα της βιομηχανικής ασφάλείας, λόγω και της φύσεως των προϊόντων της. Τόσο οι εγκαταστάσεις όσο και το προσωπικό της είναι διαβαθμισμένοι από το ΥΕΘΑ.

Προϊόντα

Ανάμεσα στα προϊόντα που παράγει περιλαμβάνονται έξι (6) τύποι περισκοπίων νυκτερινής οδήγησης, τρεις (3) διόπτρες νυκτερινής παρατήρησης, τρεις (3) σκόπευσης και ένα (1) προσάρτημα νυκτερινής σκόπευσης. Αναφορικά με τα περισκόπια, η εταιρεία διαθέτει μοντέλα για τα άρματα Μ-48Α5, Μ-60, Leοpard Ι και Leopard 2 HEL, για τα τεθωρακισμένα οχήματα Μ-113, Λεωνίδας, CV-90, Ρiranha και το αυτοκινούμενο πυροβόλο ΡΖΗ-2000. Όλα τα περισκόπια φέρουν λυχνία 25mm τρίτης γενιάς, ενώ υπάρχει μια σειρά ταχύτατων αντικειμενικών φακών προκειμένου τα περισκόπια να προσαρμόζονται σε όσον το δυνατόν περισσότερους τύπους οχημάτων.

Διόπτρα ΝS-685

Για παρατήρηση και σκόπευση η εταιρεία διαθέτει τρεις (3) τύπους διοπτρών με μεγέθυνση 3x, 4x και 6x, που καλύπτουν μια μεγάλη σειρά τυφεκίων / πολυβόλων και άλλων όπλων πεζικού. Οι διόπτρες χαρακτηρίζονται από μικρές διαστάσεις και βάρος, καθώς και από εξαιρετική διατήρηση της σκοπευτικής τους γραμμής σε όλες τις αντίξοες συνθήκες. Η εταιρεία μπορεί να προσαρμόζει τις διόπτρες με κατάλληλα σχεδιασμένους προσαρμοστήρες σε μια σειρά όπλων και να τις συνδυάζει με πλειάδα καταδεικτών laser και διοπτρών Red Dot. Πιο πρόσφατα, ξεκίνησε η παραγωγή δύο (2) τύπων θερμικών διοπτρών, μία από τις οποίες είναι η γνωστή ΑΝ/ΤΑS4Α για τα αντιαρματικά TOW του Έλληνικού Στρατού.

26 Ιανουαρίου 2003

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής