Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ)

Το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Πυροβολικού (Στρατόπεδο Υπγου Ψαρρού Δημητρίου), βρίσκεται στη νότια παρυφή της Θήβας, πόλη της Στερεάς Ελλάδας και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Η Θήβα απέχει 85 χιλιόμετρα από την Αθήνα και έχει 20.000 περίπου κατοίκους. Κατά την αρχαία ελληνική παράδοση, η πόλη ιδρύθηκε από τον Κάδμο. Στην αρχαιότητα, είχε φτάσει σε μεγάλη ακμή με τους στρατηγούς Επαμεινώνδα και Πελοπίδα. Υποδουλώθηκε έπειτα από τους Μακεδόνες και ο Μέγας Αλέξανδρος την κατάστρεψε τελείως, επειδή είχε επαναστατήσει (334 π.Χ.). Το 316 π.Χ., την ξανάκτισε ο Κάσσανδρος. Στα χρόνια των Ρωμαίων και αργότερα, η πόλη λεηλατήθηκε πολλές φορές. Στο 15ο αιώνα, την κατέλαβαν οι Τούρκοι, από τους οποίούς απελευθερώθηκε το 1829.

Το έμβλημα του Πυροβολικού

Εγκαταστάσεις ΚΕΠΒ

Το ΚΕΠΒ καταλαμβάνει έκταση 2.300 στρεμμάτων. Η συνολική όμως έκταση μαζί με το πεδίο βολής - το οποίο αποτελεί συνέχεια - είναι 18.000 στρέμματα. Το μέγεθος του Κέντρου, με την πληθώρα των εγκαταστάσεών του και το ανθρώπινο δυναμικό πού διαβιεί σε αυτές, αντιστοιχεί σε μια κωμόπολη. Μετά την είσοδό μας από την κεντρική πύλη του στρατοπέδου το πρώτο που συναντάμε είναι το Διοικητήριο του Κέντρου που στεγάζει τη διοίκησή του και επιτελικά γραφεία. Έξι (6) κτηριακά συγκροτήματα στεγάζουν τις διοικήσεις και το προσωπικό των μονάδων του Κέντρου. Διαθέτουν θαλάμους των οπλιτών με όλους τους χώρους υγιεινής, καθώς και γραφεία.

Σε όλους τους χώρους υπάρχει εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης, ενώ κάθε μονάδα διαθέτει τα δικά της μαγειρεία, εστιατόρια και χώρους αναψυχής ΚΨΜ. Στο στρατόπεδο λειτουργούν αρτοποιεία, καθώς επίσης πλυντήρια, σιδερωτήρια και κουρεία. Για τις ανάγκες της εκπαιδεύσεως υπάρχουν αίθουσες εξοπλισμένες με διάφορα συστήματα εξομοιώσεως και λοιπά βοηθήματα, όπως το ηλεκτρονικό και το εικονικό πεδίο βολής για τις παρατηρούμενες βολές, ενώ για την εκπαίδεύση των οπλιτών στα αντιαεροπορικά όπλα χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικές συσκευές.

Χρήσιμα Τηλέφωνα:

  • Τηλεφωνικό Κέντρο Στρατοπέδου: (22620) - 27760 & 27590
  • Αστυνομίας: (27520) - 27871

Αρκετές κτηριακές εγκαταστάσεις καλύπτουν τις ανάγκες εναποθήκευσης των υλικών. Ακόμα, το στρατόπεδο φιλοξενεί τη λέσχη της Φρουράς των Θηβών για τη σίτιση και Ψυχαγωγία των στελεχών, στην οποία διοργανώνονται και πολλές υπό τις εκδηλώσεις του στρατοπέδου. Στο πλαίσιο των αθλοπαιδιών που προβλέπει το πρόγραμμα ωρών υπηρεσίας και εκπαιδεύσεως, το ΚΕΠΒ διαθέτει γήπεδα πετοσφαίρισης, καλαθοσφαίρισης, αντισφαίρισης, καθώς και γήπεδο ποδοσφαίρου. Εκτός από τις αίθουσες Ψυχαγωγίας πού διαθέτουν οι Μοίρες (ΚΨΜ), το Κέντρο πρόσφατα δημιούργησε, για τη θερινή περίοδο, οργανωμένο υπαίθριο κιν/θέατρο, καθώς και μια κλειστή αίθουσα για το χειμώνα. Τέλος, λειτουργεί κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει τη Διμοιρία Υγειονομικού με ιατρεία, θαλάμούς ασθενών, χώρους υγιεινής και εστιάσεως. Από τις λοιπές εγκαταστάσεις του Κέντρου, αξίζει να σημειώσουμε το αυτόνομο δίκτυο ύδρευσης που διαθέτει.

Την τρέχουσα χρονική περίοδο, το Κέντρο κατασκευάζει καινούργιες εγκαταστάσεις (πρόσφατα κατασκευάσθηκε και παραδόθηκε για χρήση κτιριακό συγκρότημα αξίας περίπου 700.000.000 δραχμών, το οποίο στεγάζει πλήρως μία μονάδα νεοσυλλέκτων οπλιτών με θαλάμους, γραφεία, αποθηκευτικούς χώρους, χώρους υγιεινής και Ψυχαγωγίας κ.λπ.), ενώ παράλληλα συντηρεί και ανακαινίζει τις υπάρχουσες παλαιές, οι οποίες σταδιακά αλλά σταθερά, μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων που παρέχει το ΓΕΣ, αφήνουν τη θέση τους για καινούργιες κατασκευές.

Κατάταξη νεοσυλλέκτων

Κατάταξη Ν/Σ Οπλιτών πραγματοποιείται το τρίτο 10ήμερο κάθε περιττού μήνα και διαρκεί τέσσερις (4) ημέρες. Η μέση κατατασσόμενη δύναμη ανέρχεται σε περίπου χίλιους οκτακόσιους (1800) νεοσύλλεκτους. Βασική Εκπαίδευση Ν/Σ Οπλιτών διεξάγεται από τις 3η, 4η και 5η Μοίρες και διαρκεί έξι (6) εβδομάδες. Τα αντικείμενα εκπαιδεύσεως Ν/Σ έχουν καθορισθεί από την ΔΙΚΕΝ / ΓΕΣ. Κατά τη διάρκεια της βασικής εκπαιδεύσεως, πραγματοποιείται η επιλογή των ΥΕΑ και των οπλιτών για τις Ειδικές Δυνάμεις, Στρατονομία, Προεδρική Φρουρά και Μικτού Λόχου Αποδόσεως Τιμών.

Χρονολογίες-ορόσημα ΚΕΠΒ

--/04/1945 Ιδρυση του Ειδικού Κέντρου Εκπαιδεύσεως Οπλιτών Πυροβολικού (ΕΚΕΟΠ) στη Μαγούλα Ελευσίνας
22/01/1946 Συγκρότηση στη Νέα Πέραμο του Συντάγματος Υποδοχής Πυροβολικού (ΣΥΠ)
--/07/1945 Μεταστάθμευση του ΕΚΕΟΠ στη Θήβα
--/--/1946 Μετονομασία του ΣΥΠ σε Κέντρο Εκπαιδεύσεως Πυροβολικού (ΚΕΠ)
--/07/1953 Αναδιοργάνωση του ΚΕΠ
--/01/1955 Μεταφορά του ΚΕΠ στη Θήβα, συγχώνευσή του με το ήδη υπάρχον εκεί ΕΚΕΟΠ. Προωθείται η Μοίρα Α/Α Πυρκού του ΚΕΠ στη Λιβαδειά, από όπου και επιστρέφει στη Θήβα το Δεκέμβριο του 1960
24/09/1965 Μετονομασία του ΕΚΕΟΠ σε 185 Ομάδα Πυροβολικού Μάχης (ΟΠΜ), χωρίς καμία αλλαγή στη διάρθρωση και τον τρόπο λειτουργίας του
08/02/1971 Μετονομασία σε Κέντρο Εκπαιδεύσεως Πυροβολικού (ΚΕΠΒ)
--/--/1987 Μεταφέρεται στο ΚΕΠΒ μία Μοίρα νεοσυλλέκτων Πυροβολικού, που προϋπήρχε στην Κόρινθο
--/04/1999 Τελευταία ανασυγκρότηση του ΚΕΠΒ

Συζήτηση στο forum

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής