Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου (ΚΕΥΠ)

Το ΚΕΥΠ βρίσκεται στη Λαμία, η οποία δεν είναι και από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. Αν και διαθέτει φοιτήτριες Νοσηλευτικής και Φυσικοθεραπείας, η απίστευτη ζέστη το καλοκαίρι και τα κουνούπια που επιτίθονται κατά εκατοντάδες δεν επιτρέπουν χαρούμενες σκέψεις. Χαρακτηριστικό είναι το αστείο που κυκλοφόρησε, ότι "αν χτυπήσεις τα κουνούπια στην πλάτη με παντόφλα... ρεύονται"! Η σύνδεση με την Αθήνα είναι αρκετά καλή, αφού εξυπηρετείται με ΚΤΕΛ και Σιδηροδρομικό Σταθμό, που όμως βρίσκεται στο Λειανοκλάδι[1]. Η διαδρομή διαρκεί κάπου 3 ώρες.

[1] Όπως μας πληροφόρησε αναγνώστης, από το 1999 τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η γραμμή Λειανοκλάδι - Στυλίδα έχει ανοίξει και πλέον ο πλησιέστερος σταθμός είναι η στάση "Παγκράτι". Στην γραμμή Λαμία - Λειανοκλάδι υπάρχουν 12 δρομολόγια την μέρα και σχεδόν όλα τα δρομολόγια στην γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη ανταποκρίνονται με τα τοπικά Λαμίας. Για λεπτομέρειες δείτε το site της Τραινοσέ και τη σελίδα για τα εισιτήρια, όπου το Παγκράτι δεν υπάρχει στις στάσεις.

Έμβλημα Υλικού Πολέμου Κεντρική Πύλη ΚΕΥΠ
Τηλεφωνικό Κέντρο Στρατοπέδου: (22310) - 32011 - 55341 - 55347

Στο ΚΕΥΠ έφτασα για εκπαίδευση στη Σχολή Αξιωματικών, και γι'αυτό δε γνωρίζω με λεπτομέρεια τις συνθήκες ζωής των οπλιτών, αφού τόσο οι εγκαταστάσεις όσο και η εκπαίδευση και το φαγητό ήταν ξεχωριστά. Θα περιγράψω λοιπόν πως μου φάνηκε ότι περνάνε οι νεοσύλλεκτοι, ενώ σε διαφορετική σελίδα και πιο διεξοδικά θα περιγράψω τη ζωή των ΥΕΑ.

Εγκαταστάσεις - Φαγητό

Το Τ.Ε.Ο. (Τάγμα Εκπαιδεύσεως Οπλιτών) ήταν σε αρκετά κακή κατάσταση. Οπωσδήποτε παμπάλαιο και επομένως με όλα τα προβλήματα που συνοδεύουν την ηλικία του. Υπάρχει άλλο ένα κτήριο που είναι νεότερο, ωστόσο φιλοξενεί πολύ λιγότερους οπλίτες και δε φαίνεται να είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Στους θαλάμους δεν μπήκα πάνω από 2-3 φορές, αλλά κατά την διάρκεια περιπόλων είδα πολλές φορές τις ψιλοάθλιες εγκαταστάσεις των τουαλετών, τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών. Η άσχημη αυτή εικόνα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους ίδιους τους οπλίτες, αφού δεν φταίει κανένας άλλος αν δεν καθαρίζουν σωστά τους χώρους που οι ίδιοι ζουν. Το ΚΨΜ, τα εστιατόρια αλλά και τα λουτρά ήταν σε σαφώς καλύτερη κατάσταση, αλλά γενικά η εικόνα είναι μάλλον άσχημη.

Πειθαρχία

Από πλευράς πειθαρχείας θα έλεγα ότι ήταν απολύτως ανύπαρκτη. Είδα πράγματα που αν τα έκανα ως νεοσύλλεκτος στο Μηχανικό θα απολυόμουνα συνταξιούχος! Από τις πρώτες κι όλας ημέρες οι νεοσύλλεκτοι παράγγελναν φαγητό από έξω, αργούσαν στη φρουρά, την κοπανούσαν από το στρατόπεδο και άλλες κωμικοτραγικές καταστάσεις που ούτε διαννοήθηκε κανείς να πράξει στο ΚΕΜΧ.

Ένα αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι υπήρχαν πολλοί Μουσουλμάνοι. Ίσως να έτυχε βέβαια, αλλά και οι 2 σειρές που μπήκαν κατά την παραμονή μου εκεί αποτελούνταν από 25 - 30% Μουσουλμάνους τουλάχιστον. Δεν έλειψαν και επεισόδια ανάμεσα σε ολόκληρους Λόχους μεταξύ Χριστιανών - Μουσουλμάνων. Επίσης το μορφωτικό επίπεδο ήταν ιδιαιτέρως χαμηλό, αφού η πλειοψηφία ήταν αναλφάβητοι ή με απολυτήριο Δημοτικού και Γυμνασίου. Υπήρχαν φυσικά και φωτεινές εξαιρέσεις, ενώ δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι ήταν καλοκαιρινές σειρές που κατά κανόνα είναι χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου.

Την πρώτη φορά που μπήκα στο ΤΕΟ κατά τη διάρκεια περιπόλου (δεν επιτρέπεται η συναναστροφή ΥΕΑ με οπλίτες) και έχοντας συνηθίσει στην καθαριότητα και πειθαρχία της Σχολής Δοκίμων, νόμιζα ότι μπήκα σε κάποιο γκέτο του Χάρλεμ.

Εκπαίδευση

Όπως έχω ήδη αναφέρει η εκπαίδευση για τους νεοσύλλεκτους είναι ίδια σε όλα τα Κέντρα Εκπαιδεύσεως. Αυτό που αλλάζει είναι η ένταση της, οι τιμωρίες και γενικά το κλίμα που επικρατεί. Εδώ τα πάντα φαίνονταν πιο χαλαρά. Υπερβολικά χαλαρά μάλιστα, σε σημείο να υπάρχουν προστριβές με τους ΥΕΑ που βρίσκονταν στο άλλο άκρο. Έτσι, στη φρουρά για παράδειγμα 90 ΥΕΑ πλήρως εξοπλισμένοι και σε αυστηρή παράταξη κάτω από ισχυρό ήλιο, αναγκάζονταν να περιμένουν 10-20 νεοσύλλεκτους.

Υπηρεσίες / Αγγαρείες

Δεδομένου ότι οι ΥΕΑ σε σύνολο 173 (όταν ήμουν εγώ τουλάχιστον) ατόμων κατέβαζαν στη φρουρά 90 άτομα περίπου, ενώ οι οπλίτες σε σύνολο 300-400 κατέβαζαν 30-40 άτομα, είναι φανερό ποιοι είχαν την ευθύνη για τις σκοπιές και τα περίπολα. Λογικά οι υπηρεσίες δεν πρέπει να ήταν ιδιαίτερα κουραστικές για τους οπλίτες, αφού οι ΥΕΑ (και κυρίως οι ΥΕΑ Α') αναλάμβαναν την συντριπτική πλειοψηφία των σκοπιών και είχαμε επίσης αποκλειστικά τα περίπολα.

Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ότι ο Θαλαμοφύλακας επιτρεπόταν να κάθεται και μάλιστα υπήρχαν μικρά γραφεία με καρέκλα ειδικά γι' αυτόν το λόγο. Προερχόμενος από το ΚΕΜΧ (και φυσικά τη Σχολή Δοκίμων) που κάτι τέτοιο απαγορευόταν δια ροπάλου, μου φάνηκε πραγματικά απίστευτο! Ειδικά για νεοσύλλεκτους που θα έπρεπε κανονικά να συνηθίσουν σε κάποια αυστηρότητα.

Οι αγγαρείες των οπλιτών δεν μου είναι γνωστές. Φαντάζομαι ότι θα ήταν πολύ εκνευριστικό γι'αυτούς το γεγονός ότι ήταν υποχρεωμένοι να πλένουν τους δίσκους των ΥΕΑ και να μαγειρεύουν το φαγητό μας. Κατά τα άλλα και κρίνοντας από την παντελή έλλειψη καθαρίοτητας στους χώρους ευθύνης τους, οι αγγαρείες δεν εκτελούνταν με αυστηρότητα.

Γενικά ως Κέντρο Εκπαίδευσης το ΚΕΥΠ είναι μάλλον το πιο χαλαρό που υπάρχει στον πλανήτη, οπότε αν δεν σας προβληματίζει η παραπάνω βρωμιά που επικρατεί, είναι μια έξοχη επιλογή. Η Λαμία δεν είναι ωραία πόλη, αλλά βρίσκεται κοντά στη θάλασσα και πολλοί την κοπανούσαν για κανα μπανάκι.

Συζήτηση στο forum

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής