Κέντρο Εκπαίδευσης Μηχανικού (ΚΕΜΧ)

Το ΚΕΜΧ βρίσκεται στην πρώην πρωτεύουσα της Ελλάδας, το Ναύπλιο. Η πόλη είναι πολύ όμορφη και ο αρκετά μεγάλος πληθυσμός της έχει να παρουσιάσει κάποιες πολύ όμορφες παρουσίες και ωραία μαγαζιά. Αν και οι 20 μόνο μέρες παραμονής μου δεν επιτρέπουν ιδιαίτερες αναλύσεις για τη βραδινή κίνηση, πιστεύω ότι μπορεί κανείς να περάσει πολύ ωραία τις εξόδους του. Επειδή το Ναύπλιο είναι παραθαλάσσιο, το χειμώνα το κρύο είναι ξουχτερό και κάθε πρωί ξυπνάγαμε με πυκνή ομίχλη, πράγμα πρωτόγνωρο για εμένα που ζω στην Αθήνα.

Χρήσιμα Τηλέφωνα:

 • Τηλεφωνικό Κέντρο Στρατοπέδου: (27520) - 23000
 • Αστυνομία: (27520) - 22100
 • ΚΤΕΛ: (27520) - 27323 και 27423
 • ΟΣΕ: (27520) - 26400
 • Ο.Α.: (27520) - 27456, 22393
 • ΤΑΞΙ: (27520) - 24120

Εγκαταστάσεις - Φαγητό

Θα χαρακτήριζα τις εγκαταστάσεις αρκετά καλές, σε γενικές πάντα γραμμές και συγκρινόμενες με τα υπόλοιπα Στρατόπεδα που έχω δει. Στα μαγειρία και το εστιατόριο επικρατούν σχετικά αποδεκτές συνθήκες υγιεινής, στις οποίες αν προσθέσουμε και τα αναρίθμητα εμβόλια που θα κάνετε, ο κίνδυνος κάποιας γαστρεντερίτιδας απομακρίνεται. Τουλάχιστον στη δική μου "σειρά" δεν είχαμε κανένα τέτοιο κρούσμα. Δυστυχώς επειδή "πρόλαβα" και μία αγγαρεία στον αρτοκλίβανο, μπορώ να πω ότι εκεί η κατάσταση ήταν σαφώς χειρότερη και επιεικώς απαράδεκτη. Από γεύση τώρα, τα φαγητά τρώγονταν τις περισσότερες φορές με ευχαρίστηση! Ίσως σε αυτό να συνέβαλε και η κούραση, πάντως δεν ήταν και πολύ άσχημα τα πράγματα. Το φαγητό σερβίρεται σε μεταλλικούς δίσκους και σιδερένια "ποτήρια".

Για τους θαλάμους δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη συνολικά. Ο κάθε Λόχος είχε το δικό του κτήριο και ευτύχησα να ενταχθώ στον σχετικά νεόκτιστο (τότε) 1ο Λόχο του 1ου Τάγματος ή Πρώτο/Πρώτου όπως μας αποκαλούσαν. Εκεί η κατάσταση ήταν ανέλπιστα καλή, αλλά ήταν και ότι πιο καινούριο υπήρχε στο Στρατόπεδο. Τα λουτρά και οι τουαλέτες επίσης ήταν ξεχωριστές για κάθε Τάγμα. Πρόλαβα να δω και τις δύο εγκαταστάσεις λουτρών και μπορώ να πω ότι η διαφορά ήταν χαώδης! Του Τάγματός μου ήταν ευτυχώς πολύ καλά, ενώ τα άλλα συγκρίνονται με του "Εξπρές του Μεσονυκτίου". Τέλος, αν εξαιρέσουμε τις πρώτες μέρες που δυνοπαθήσαμε με παγωμένο νερό, μετά είχε άφθονο ζεστό.

Το Ιατρείο δεν το επισκέφτηκα παρά μόνο μία φορά και μου φάνηκε -επιφανειακά τουλάχιστον- εντάξει. Το ΚΨM ήταν αρκετά μεγάλο, διέθετε Filmnet και αρκετά ηλεκτρονικά παιχνίδια (προηγούμενων εποχών) που ήταν συνέχεια πιασμένα. Από φαγώσιμα δεν είχε ιδιαίτερη ποικιλία, αλλά έχω δει και πολύ χειρότερα ΚΨM. Επίσης το Κέντρο διαθέτει βιβλιοθήκη για τις ελεύθερες ώρες.

Οι Νεοσύλλεκτοι

Το πιο ουσιαστικό στοιχείο σε ένα Στρατόπεδο είναι οι ίδιοι οι στρατιώτες. Στο ΚΕΜΧ το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό. Λόγω της ιδιαίτερης αποστολής του Μηχανικού (ΜΧ), προτιμούνται οι φοιτητές Αρχιτεκτονικής και Πολιτικοί Μηχανικοί, με πτυχίο ή χωρίς. Κατά γενική ομολογία, οι πιο μορφωμένες σειρές φαντάρων μπαίνουν το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι τα πράγματα είναι χειρότερα. Ίσως να ήμουν ιδιαίτερα τυχερός, πάντως στη Διμοιρία μου (2η Δρια) που αποτελούνταν από 24 περίπου άτομα, η πλειοψηφία των νεοσυλλέκτων είχε πτυχίο, πολύ είχαν Master (μερικοί 2 Master) και ένας Διδακτορικό. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη που ομολογουμένως δεν περίμενα.

Υπηρεσίες / Αγγαρείες

Κάθε πρωί, όλος ο Λόχος έβγαινε για αγγαρείες. Αυτές ήταν γοπινγ, πέριξ, χώρος ευθύνης, καθαριότητες στους θαλάμους (σκούπισμα, σφουγγάρισμα), τουαλέτες (εσωτερικές / εξωτερικές), εστιατόρια, μαγειρία και αρτοκλίβανος. Οι υπηρεσίες (για νεοσύλλεκτους πάντα) ήταν θαλαμοφύλακας, τουαλετοφύλακας(!) και αργότερα σκοπός. Ο καλύτερος και συνάμα πιο απλός τρόπος για να φανεί η συχνότητα των υπηρεσιών στο ΚΕΜΧ, είναι να απαριθμήσω αυτές που έκανα εγώ (τότε), καθώς και τις άδειες και εξόδους μου. Στις 22.04.1999 περίπου, επιλέχθηκα ως ΥΕΑ και αναχώρησα για νέο Κέντρο Εκπαίδευσης.

 •  24.03.1999   Θαλαμοφύλακας 22:00 - 00:00
 •  26.03.1999   Θαλαμοφύλακας 19:00 - 00:00
 •  28.03.1999   Θαλαμοφύλακας 03:00 - 06:00
 •  02.04.1999   Εστιατόρια (πλύσιμο, σεβίρισμα κλπ)
 •  06.04.1999   4ήμερη άδεια ορκομωσίας
 •  15.04.1999   24ωρη άδεια
 •  19.04.1999   Σκοπός 17:00 - 19:00, 01:00 - 03:00, 11:00 - 15:00
 •  20.04.1999   Τουαλετοφύλακας(!) 15:00 - 19:00

* οι ημέρες της άδειας υπολογίζονται ανάλογα με τις αναφορές της Μονάδας που χάνεις. Δηλαδή, αν βγαίνεις από το στρατόπεδο στις 6/4, η άδεια αρχίζει να μετρά από τις 7/4 (1η ημέρα), 8/4 (2η ημέρα), 9/4 (3η ημέρα), 10/4 (4η ημέρα) και επιστρέφεις το πρωί (06:30) για την αναφορά της 11/4.

Πειθαρχία

Δεν έχω περάσει παρά από 2 μόνο Κέντρα Εκπαιδεύσεως, οπότε είναι δύσκολο να κρίνω την πειθαρχία αναλογικά με τι συμβαίνει σε άλλα Κέντρα. Ωστόσο συγκρινόμενο, για παράδειγμα, με το ΚΕΥΠ, στο ΚΕΜΧ η κατάσταση ήταν πιο στρατιωτική. Επειδή το Μηχανικό είναι από τα πιο σημαντικά Όπλα του Στρατού, το ωράριο τηρείται αυστηρά και η πειθαρχία δεν είναι ούτε πολύ αυστηρή, αλλά ούτε και πολύ χαλαρή. Εξαρτάται πάντως από πολλούς παράγοντες, όπως ο Διοικητής του Κέντρου, του Τάγματος, του Λόχου και της Δριας που θα ενταχθείτε. Ακόμα και από τους συναδέλφους σας, αφού όπως φέρεστε στους ανώτερους, έτσι σας φέρονται -συνήθως- και αυτοί. Νεώτερες πληροφορίες (καλοκαίρι 1999) από φίλους μου που παρέμειναν στο ΚΕΜΧ για περισσότερο καιρό, αναφέρουν ότι πλέον συγκαταλέγεται στα "μαύρα" Στρατόπεδα! Είναι κάτι που φυσικά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω.

Πεζοναύτες

Το Μηχανικό είναι αναπόσπαστο μέρος των Πεζοναυτών, αφού χωρίς αυτό είναι αδύνατον να εκτελέσουν μεγάλο μέρος των αποστολών που αναλαμβάνουν. Δρα ως ένας απολύτως απαραίτητος πολλαπλασιαστής δύναμης και γι'αυτό ο τρόπος επιλογής δεν είναι και τόσο εθελοντικός. Για την ακρίβεια μας συγκέντρωσαν στο ΚΨM και μετά από μια σύντομη σχετικά διάλεξη άρχισε η επιλογή ως εξής: "Εσύ, εσύ, εσύ... και εσύ."! Για καλή μου τύχη την ώρα εκείνη ήμουν σκοπός, αλλά δυστυχώς έχασα τη διάλεξη καθώς και τον 'κολλητό' μου που επιλέχθηκε(!). Όπως πάντως μου είπαν, ο Τχης υποστήριξε ότι: "Μηχανικό είναι και στο ΚΕΜΧ, Μηχανικό και στους Πεζοναύτες. Το ίδιο ακριβώς πράγμα δηλαδή". Απ' την άλλη πλευρά, ένας Πεζοναύτης που είχαμε στο Στρατόπεδο μας πληροφόρησε ότι: "άμα πας στους Πεζοναύτες... είσαι Πεζοναύτης". Τείνω να πιστέψω την εκδοχή του φαντάρου!

Γενικά ως Κέντρο Εκπαίδευσης το ΚΕΜΧ είναι μια αρκετά καλή επιλογή. Βεβαίως υπάρχουν πιο χαλαρά Κέντρα, αλλά οι εγκαταστάσεις του είναι αρκετά καλές και βρίσκεται στο όμορφο Ναύπλιο.

Συζήτηση στο forum

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής