Περιπολικό τύπου Island

Τον Απρίλιο του 2022, ολοκληρώθηκε η αυτοψία των τεσσάρων αμερικανικών πλοίων Island στο Μπαχρέιν και τα παραχωρούμενα σκάφη εντάχθηκαν στη δύναμη του Ελληνικού Στόλου τον Ιούλιο και Σεπτέμβριο 2023. Πρόκειται για μία ακόμη παραχώρηση μέσω EDA (Excess Defence Articles), δηλαδή από τα αποθέματα στρατιωτικού υλικού των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 42.457.600 ευρώ και αφορά στην παραχώρηση των σκαφών, τον εξοπλισμό, τη μεταφορά, την εν συνεχεία υποστήριξη και την εκπαίδευση του προσωπικού. Έτσι, ενώ τα πλοία με όλο τον ηλεκτρομηχανολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό παραχωρούνται δωρεάν από την Αμερικανική Ακτοφυλακή, η τελική σύμβαση περιλαμβάνει και όλα τα παρελκόμενα, ενώ το τελικό κόστος εξαρτάται από το εύρος των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν.

Ανάμεσα στις εργασίες αυτές περιλαμβάνεται η συντήρηση των μηχανών, αξόνων και ηλεκτρονικών συστημάτων, αλλά και η βαφή στα χρώματα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι - βάσει της αρχικής συμφωνίας - οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν σε ναυπηγείο που θα επιλέξουν οι Αμερικανοί (Σύρου, Σαλαμίνας ή Ελευσίνας), και εκεί θα γίνουν όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται για να περάσουν στη συνέχεια στις εν πλω δοκιμές από το Πολεμικό Ναυτικό. Η παραμονή κάθε Island στη δεξαμενή του ναυπηγείου υπολογίζεται ότι θα έχει διάρκεια τεσσάρων ως πέντε μηνών.

ΜΟΝΑΔΑΚΑΘΕΛΚΥΣΗΠΑΡΑΔΟΣΗ
P197 – ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Β΄ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ04/07/2023
P198 – ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Α΄ ΓΑΛΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ04/07/2023
P288 – ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Β΄ ΛΙΑΣΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
P289 – ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΗΣ ΓΙΑΛΟΨΟΣ ΕΚΤΟΡΑΣ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Πλήρωμα16 (2 αξιωματικοί - 14 ναύτες)
Εκτόπισμα168 τόνοι
Μήκος / πλάτος / βύθισμα34μ / 21μ / 7,3μ
Ταχύτητα (μέγιστη)29,5 κόμβοι
Εμβέλεια 3.300 νμ
Πρόωση 2x Paxman Valenta ή Caterpillar κινητήρες πετρελαίου
Οπλισμόςπυροβόλο ΜΚ38 25mm ή Lionfish 20mm RWS και δύο «πενηντάρια»
Φωτογραφία Παράκτιων Περιπολικών τύπου Island
Φωτογραφίες: 1 - 2

Συνολικά, 49 περιπολικά «Island» έχουν κατασκευαστεί από το 1985 έως και το 1992 με 37 από αυτά να παραμένουν σε υπηρεσία, που αντικαθιστούνται σε αμερικανική υπηρεσία από μεγαλύτερα περιπολικά σκάφη. Σύμφωνα με πληροφορίες τα περιπολικά θα εξοπλιστούν με Lionfish 20mm RWS, ηλεκτροοπτικό σύνολο MLT-SUR της Miltech, νέο radar Hughes Mk5 Sharpeye, ενώ πιθανότατα θα ενσωματωθεί και το τακτικό σύστημα Mims Naval το οποίο εξοπλίζει και τα MKV της ΔΥΚ.

Τα Island θα αντικαταστήσουν τα παράκτια περιπολικά Nasty, τα οποία είναι ξύλινα σκάφη και βρίσκονται σε υπηρεσία πάρα πολλές δεκαετίες. Με την απόκτησή τους το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει σαφώς πιο σύγχρονα παράκτια περιπολικά, αν και το συνολικό κόστος της προμήθειας σε συνδυασμό με την ηλικία τους καθιστά τουλάχιστον προβληματική την προμήθειά τους σε σχέση με τα υπερσύγχρονα και ανάλογων δυνατοτήτων σκάφη P355 CPV του Λιμενικού Σώματος, τα οποία μάλιστα συγχρηματοδοτούνται κατά 90% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ελληνική υπηρεσία τα Island αναμένεται να λάβουν το ρόλο συλλογής πληροφοριών για τις κινήσεις του τουρκικού στόλου γύρω από τα ακριτικά μας νησιά σε θαλάσσιες περιοχές ζωτικής σημασίας, ενώ θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την εξέλιξη των κυβερνητών του Πολεμικού Ναυτικού και την προετοιμασία τους για τη διοίκηση μεγαλύτερων μονάδων.

Παραλαβές και ονοματοδοσία

Τα δύο πρώτα πλοία έφτασαν ακτοπλοϊκώς, μεταφερόμενα επί ειδικού πλοίου, στις 4 Ιουλίου 2023, ενώ η άφιξη των επόμενων δυο pragmatopoihuhke thn 1h Septembrioy 2023.

Τα ονόματα των τεσσάρων Παράκτιων Περιπολικών τύπου «ISLAND» καθορίσθηκαν με την απόφαση υπ’ αριθμόν 69, της 24ης συνεδρίασης της ολομέλειας του ΑΝΣ, ως ακολούθως:

  • P197 – ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Β΄ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ: Απωλέσθηκε στις 15 Αυγούστου 1940 κατά τον τορπιλισμό και βύθιση του Ευδρόμου (Ε/Δ) ΕΛΛΗ στο λιμάνι της Τήνου από το Ιταλικό Υποβρύχιο (Υ/Β) DELPHINO.
  • P198 – ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Α΄ ΓΑΛΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: Απωλέσθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1943, όταν το Αντιτορπιλικό (Α/Τ) ΑΔΡΙΑΣ, ευρισκόμενο σε επιχειρήσεις στην περιοχή των Δωδεκανήσων κοντά στην Κάλυμνο, προσέκρουσε σε νάρκη και από την έκρηξη αποκόπηκε η πλώρη του.
  • P288 – ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Β΄ ΛΙΑΣΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ: Απωλέσθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1943, όταν το Αντιτορπιλικό (Α/Τ) ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ υπέστη επιδρομή της Γερμανικής Αεροπορίας και βυθίσθηκε στο λιμάνι της Λέρου Δωδεκανήσο.
  • P289 – ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΗΣ ΓΙΑΛΟΨΟΣ ΕΚΤΟΡΑΣ: Ήταν μέλος του τριμελούς πληρώματος του Ε/Π 212 Agusta Bell, που κατέπεσε κατά τα γεγονότα των Ιμίων στις 31 Ιανουαρίου 1996.
Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής