Εκπαίδευση στις Ειδικές Δυνάμεις

Με την δημιουργία των Ειδικών Δυνάμεων ο ελληνικός στρατός αποσκοπούσε στην δημιουργία μονάδων ικανών να μάχονται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, με κάθε μέσο, σε γη, θάλασσα και από τον αέρα. Άλλωστε, η μορφολογία του ελληνικού χώρου ευνοεί και επιβάλλει την ύπαρξη και την δράση τέτοιων μονάδων σε συνδυασμένες ειδικές επιχειρήσεις.

Για να είναι σε θέση να ανταποκριθούν οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων σ' αυτές τις αποστολές, εφαρμόζεται ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα αυτό είναι ενιαίο και ισχύει για όλες τις μονάδες, με ορισμένες όμως διαφοροποιήσεις. H εκπαίδευση των Αλεξιπτωτιστών διαφέρει στην εκπαίδευση για αεραποβατικές επιχειρήσεις (άλματα με αλεξίπτωτο), πράγμα που απορροφά σημαντικό χρόνο για την απόκτηση της ειδικότητας, ενώ οι Πεζοναύτες ειδικεύονται στις αμφίβιες επιχειρήσεις, σε συνεργασία με το ΠΝ.

Οι υποψήφιοι για τις Ειδικές Δυνάμεις παρουσιάζονται στο ΚΕΕΔ, στο οποίο παραμένουν για ενάμιση ως δύο μήνες. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα δηλώνουν ποιοί επιθυμούν να παραμείνουν στις Ειδικές Δυνάμεις και ποιοί να αποχωρήσουν. Μετά τη συμπλήρωση της βασικής εκπαίδευσης περνούν από ορισμένες τυπικές δοκιμασίες και τους απονέμεται ο χαρακτηριστικός κατά περίπτωση μπερές (πράσινος ή μπλέ). Στις μονάδες που μετατίθενται, οι νέες κληρουχίες εντάσσονται στο αντίστοιχο Τμήμα ΠΕΝ.

Τα Τ/ΠΕΝ διαρκούν περίπου 2 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων διδάσκονται γενικά αντικείμενα εκπαιδεύσεως προσανατολισμένα στις επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων. Όσοι έχουν ένδειξη για συγκεκριμένες ειδικότητες αποσπώνται στα EKE, όπως είναι το ΚΕΒΟΠ για τους χειριστές MILAN και το ΚΕΔΒ για τους διαβιβαστές. Άλλες ειδικότητες, όπως οδηγοί, οπλουργοί, νοσοκόμοι, αποσπώνται για εκπαίδευση σε αντίστοιχα κέντρα, ενώ άλλοι παρακολουθούν διάφορα σχολεία, όπως πληροφοριών, χημικού πολέμου κ.λπ.

Με την κανονική ένταξη των ανδρών στις μονάδες τους και μετά από κάποιο διάστημα, όσοι έχουν ένδειξη υποψηφίου βαθμοφόρου αποσπώνται για 1 1/2 μήνα στο ΛΥΒ) του ΚΕΕΔ, απ' όπου βγαίνουν οι έφεδροι υπαξιωματικοί. H υπόλοιπη εκπαίδευση, εντάσσεται στα πλαίσια γενικότερου προγράμματος εκπαίδευσης των μονάδων, το οποίο είναι εξαμηνιαίου κύκλου και περιλαμβάνει τις παρακάτω βασικές ασκήσεις και αντικείμενα:

  • Δεκαήμερο Πεζικού: Εκπαίδευση στον αγώνα πεζικού
  • Ορεινός Αγώνας: Εκπαίδευση στη διάβαση κωλυμάτων και κυρίως στην αναρρίχηση και καταρρίχηση
  • Πορεία-Βολή: Πολύωρη ολονύχτια πορεία 50 περίπου χλμ., που ακολουθείται από βολή
  • Ανορθόδοξος Πόλεμος (Ανταρτοπόλεμος): Εκπαίδευση στη δράση, σε κατεχόμενο απ' τον εχθρό έδαφος, με σκοπό τη συνεχή παρενόχλησή του, με καταδρομικές επιχειρήσεις.
  • Χειμερινή Διαβίωση: Εκπαίδευση στη δράση, σε χιονοσκεπείς περιοχές
  • Θαλασσία Εκπαίδευση: Εκπαίδευση στα πλωτά μέσα και τη διάβαση υγρών κωλυμάτων
  • Αναγνώριση: Εκπαίδευση σε περιοχές, όπου σε περίπτωση σύρραξης αναμένεται να δράσουν οι μονάδες με σκοπό την εξοικείωσή τους με αυτές
Αλεξιπτωτιστής

Άλλα βασικά αντικείμενα που εντάσσονται στον εξαμηνιαίο κύκλο είναι η συνεργασία με ταχύπλοα σκάφη του πολεμικού ναυτικού, με ελικόπτερα, τεθωρακισμένα, πυροβολικό, ναρκοπόλεμος κ.λπ. Από τις σημαντικότερες όμως δραστηριότητες είναι οι λεγόμενες ειδικότητες. Σε αυτές οργανώνονται τμήματα διαφόρων ειδικοτήτων με τις πιο βασικές από αυτές να είναι του καταστροφέα, του ελεύθερου σκοπευτή, του πολυβολητή, του χειριστή αντιαρματικών και του ολμιστή, μαζί με άλλες, όπως νοσοκόμου, οδηγού κ.λπ. Κατά τα άλλα, το πρόγραμμα συμπληρώνουν βολές όλων των όπλων, πορείες 15 χλμ. περίπου, διδασκαλία γενικών αντικειμένων και βέβαια η εκγύμανση για τη βελτίωση της σωματικής κατάστασης.

Ένας αριθμός ανδρών στέλνεται περιοδικά στη ΣΧΑΛ, όπου εδρεύει το σχολείο του Tae Kwon Do, για εκπαίδευση σ' αυτήν την πολεμική τέχνη, στο ΚΕΟΑΧ για εκτενέστερη εκπαίδευση στη χειμερινή διαβίωση, στο ΚΕΕΔ για εκπαίδευση στα πλωτά μέσα, ενώ ειδικά για τους Αλεξιπτωτιστές, ορισμένοι περνούν σχολείο Ανιχνευτών. Από εκεί και πέρα, οι μονάδες λαμβάνουν μέρος σε διακλαδικές ασκήσεις των ενόπλων δυνάμεων ή εκτελούν εξειδικευμένες ασκήσεις ανάλογα του χαρακτήρα τους, όπως αεραποβάσεις για τους Αλεξιπτωτιστές, ή αποβάσεις για τους Πεζοναύτες.

Τα μόνιμα στελέχη που δηλώνουν στις Ειδικές Δυνάμεις περνούν επιπλέον εκπαίδευση στο ΚΕΑΠ σε αντικείμενα όπως διέλευση κωλυμάτων, ορεινό αγώνα, καταδρομικές επιχειρήσεις, προχωρημένα εκρηκτικά και καταστροφές, απόδραση-διαφυγή-επιβίωση, συνεχίζουν στο ΚΕΟΑΧ στη δράση και διαβίωση σε χιονοσκεπείς περιοχές, ενώ περνούν άλλα σχολεία, όπως Πληροφοριών, Ξένων Γλωσσών, Ελεύθερης Πτώσης, Αρχηγών Ρίψης, Νέων Όπλων κ.λπ.

Αλπινιστές

Έχουν επίσης την ευκαιρία, να εκπαιδευτούν στο Διεθνές Σχολείο Περιπόλων Μακράς Ακτίνας Δράσης (ILRRP) στη Γερμανία, σε αντικείμενα όπως περίπολα αναγνώρισης μακράς ακτίνας δράσης, επιβίωση, αγώνα εκ του συστάδην, προχωρημένη παροχή πρώτων βοηθειών, αναγνώριση όπλων και υλικών, εκπαίδευση σε ξένα όπλα κ.λπ. Το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης εκεί είναι πολύ υψηλό. Εκπαιδευτικές αποστολές στο εξωτερικό πραγματοποιούνται και σε σχολεία άλλων χωρών, όπως στις ΗΠΑ (Ranger Indoctrination Program), στη M. Βρετανία (SAS) , Γαλλία, Βέλγιο και αλλού, με μεγαλύτερη ή μικρότερη συχνότητα.

Η εκπαίδευση στο ΚΕΟΧ περιλαμβάνει τις παρακάτω δραστηριότητες:

  • Εκπαίδευση σε αντικείμενα καταδρομικών επιχειρήσεων
  • Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης (ΒΜΤΑ)
  • Βολές ελεύθερου σκοπευτή
  • Ασκήσεις αυτοάμυνας (Πάλη σώμα με σώμα)
  • Καταρρίχηση Στοιχείου Στρατιωτικού Εκπαιδευμένου Σκύλου-Συνοδού από ελικόπτερο και πύργο τεχνικής αναρρίχησης
  • Εκπαίδευση Ακινητοποίησης Απειλής από Στρατιωτικό Εκπαιδευμένο Σκύλο

Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ)

Το ΚΕΑΠ ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1963 και εγκαταστάθηκε στη Ρεντίνα στο στρατόπεδο που επονομάστηκε Στρατόπεδο «Αντισυνταγματάρχου (ΠΖ) Γεωργίου Κατσάνη», προς τιμή του Διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών που έπεσε μαχόμενος στο ύψωμα Πετρομουθιά Πενταδακτύλου κατά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974. Αποστολή του είναι να παρέχει στους εκπαιδευόμενους τις απαραίτητες θεωρητικές και κυρίως πρακτικές γνώσεις σε:

  • Καταδρομικές Ενέργειες
  • Ανορθόδοξο Πόλεμο
  • Αναγνώριση Υλικών και Μέσων του Πεδίου Μάχης
  • Αντικείμενα Απόδρασης, Επιβίωσης και Διαφυγής
  • Βολές Μάχης Ταχείας Αντιδράσεως και Ελευθέρου Σκοπευτή
  • Τεχνικής φύσης αντικείμενα των Ειδικών Δυνάμεων

Ως εκπαιδευτικό προσωπικό χρησιμοποιούνται επιλεγμένοι κατώτεροι αξιωματικοί και μόνιμοι και εθελοντές. υπαξιωματικοί των Ειδικών Δυνάμεων και αριθμός κατάλληλων ΔΕΑ. Στο ΚΕΑΠ εκπαιδεύονται Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, ΔΕΑ, Μόνιμοι και Εθελοντές Υπαξιωματικοί και ΕΠΟΠ των Ειδικών Δυνάμεων, Ανθυπολοχαγοί & Μόνιμοι Λοχίες (ΠΖ) και (ΑΣ), στελέχη λοιπών Όπλων και Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς επίσης και προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας. Ανάλογα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των Ειδικών Δυνάμεων η Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων κάθε χρόνο αναπροσαρμόζει την εκπαίδευση στο ΚΕΑΠ με την συμπλήρωση ή αφαίρεση συγκεκριμένων σχολείων, όπως:

  • Το Σχολείο των Καταδρομών, του οποίου αποστολή είναι να αναπτύσσει τη σωματική και ψυχική αντοχή των στελεχών στα ανώτερα δυνατά επίπεδα και σε βαθμό που να μπορούν να υπερνικούν και τις πιο αντίξοες συνθήκες στο πεδίο της μάχης, λαμβάνοντας γρήγορες, ορθές και αμέσως εκτελεστέες αποφάσεις, να τα καταστήσει ικανά να ηγηθούν τμήματα κατά τις επιχειρήσεις και να εκπαιδεύουν το προσωπικό στις Μονάδες τους σε αντικείμενα τεχνικής και τακτικής Καταδρομών. Επίσης να εκπαιδεύσει τα στελέχη στις μεθόδους και την τεχνική της απόδρασης, διαφυγής και στους τρόπους επιβιώσεως στην ύπαιθρο χωρίς τα βασικά στρατιωτικά είδη
  • Το Σχολείο Σχεδιάσεως Περιπόλων Ειδικών Δυνάμεων η αποστολή του οποίου είναι να εκπαιδεύσει το προσωπικό στην οργάνωση μάχης περιπόλου, στην ορθή και λεπτομερή σχεδίαση της αποστολής για την εκτέλεση καταδρομικών επιχειρήσεων μικρών κλιμακίων
  • Το Σχολείο Απόδρασης, Διαφυγής και Επιβίωσης Ειδικών Δυνάμεων (ΣΑΔΕΕΔ), η αποστολή του οποίου είναι να εκπαιδεύσει τα στελέχη στα αντικείμενα απόδρασης, διαφυγής και επιβιώσεως
  • Το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Καταδρομών (ΣΒΕΚ) η αποστολή του οποίου είναι η μετάδοση στους εκπαιδευόμενους των απαραιτήτων βασικών γνώσεων πάνω σε θέματα διεξαγωγής καταδρομικών επιχειρήσεων και ανορθόδοξου πολέμου, καθώς και σε τεχνικής φύσεως αντικείμενα των ειδικών δυνάμεων που θα τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των μονάδων
  • Το Σχολείο Στελεχών Όπλων και Ετέρων Κλάδων (ΣΣΟΕΚ) η αποστολή του οποίου είναι η μετάδοση στους εκπαιδευόμενους των απαραιτήτων βασικών γνώσεων πάνω σε θέματα διεξαγωγής καταδρομικών επιχειρήσεων και ανορθόδοξου πολέμου, καθώς και σε τεχνικής φύσεως αντικείμενα των ειδικών δυνάμεων. κατά τη διάρκεια αυτού του σχολείου επιλέγεται το προσωπικό που θα στελεχώσει τις μονάδες των ειδικών δυνάμεων
  • Το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Ελεύθερων Σκοπευτών Ειδικών Αποστολών (ΣΒΕΕΣΕΑ) η αποστολή του οποίου είναι να εκπαιδεύσει τα στελέχη σε εξειδικευμένες τεχνικές βολών και σε αντικείμενα προκεχωρημένης ατομικής τακτικής. Η εκπαίδευση ξεκίνησε σε πειραματική μορφή το 2000 και σταδιακά τροποποιήθηκε βάσει της εμπειρίας που μετέφεραν στελέχη που υπηρέτησαν και εκπαιδεύθηκαν στο Διεθνές Κέντρο Ειδικής Εκπαιδεύσεως (ΔΙΚΕΕ) στην Γερμανία. Η διάρκειά του ξεκίνησε από 8 εβδομάδες, η οποία μειώθηκε σε 6 κατά το χρονικό διάστημα 2011-2012, λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας που απαίτησε μείωση των επιπλέον εξόδων σε μισθοδοσία των στελεχών. Τελικά, το 2021 αποφασίσθηκε η αύξηση της εκπαίδευσης στις 7 εβδομάδες, ενώ στο πρόγραμμα προστέθηκε και η εκπαίδευση στις επιχειρήσεις ελευθέρου σκοπευτού σε κατοικημένους τόπους (Urban Sniper).
  • Το Σχολείο Βολών Μάχης Ταχείας Αντίδρασης η αποστολή του οποίου είναι να καταστήσει τον μαχητή ικανό να χειρίζεται σωστά τον οπλισμό του και να ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε απειλή
Εκπαίδευση στη σκοποβολή
Φωτογραφίες εκπαίδευσης: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9

Επίσης λειτουργούν και άλλα μικρότερης διάρκειας αλλά εξίσου σημαντικά σχολεία που επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Σε όλα τα σχολεία τόσο κατά την έναρξη όσο και κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, πραγματοποιούνται γραπτές και προφορικές εξετάσεις – αξιολογήσεις, όπως αυτές προβλέπονται από τις Συντονιστικές Οδηγίες Εκπαιδεύσεως του Κέντρου και έχουν σαν σκοπό να διαπιστωθεί ο βαθμός αφομοίωσης των αντικειμένων που διδάχτηκαν και να γίνει αξιολόγηση του ενδιαφέροντος και της προσπάθειας των εκπαιδευομένων για την εξαγωγή της τελικής βαθμολογίας. Κάθε σχολείο έχει τα δικά του δεδομένα και οι εκπαιδευόμενοι, οι οποίοι δεν πετυχαίνουν να ανταποκριθούν σε αυτά, διακόπτουν την εκπαίδευσή τους και δεν στελεχώνουν τις Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων.

Σχολείο Υποβρύχιων Καταστροφών του Στρατού Ξηράς

Μετά απο διακοπή επτά ετών, το 2023 επαναλειτούργησε το Σχολείο Υποβρύχιων Καταστροφών με τη συμμετοχή 17 Αξιωματικών και Υπαξιωματικών των Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων. Το συγκεκριμένο σχολείο λειτούργησε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2008, ενώ η τελευταία σειρά αμφίβιων καταδρομέων που απέδωσε στις μονάδες Ειδικών Δυνάμεων, ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναλειτουργία του συνδέεται με το γεοβός ότι το Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών του Ναυτικού είχε φτάσει σε οριακό σημείο ως προς την παραγωγικότητα του, παράγοντας απο 2 εως 6 υποβρύχιους καταστροφείς ανά έτος, και αδυνατόντας να καλύψει τον επιθυμητό στόχο των 300 στελεχών σε υπηρεσία. Παράλληλα, η ηλικία των καταδρομέων που στελεχώνουν τις μονάδες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου είχε ξεπεράσει το προβλεπόμενο όριο και ήταν απαραίτητο να εκαιδευτούν νέοι αμφίβιοι καταδρομείς.

Η Σχολή των Υποβρυχίων Καταστροφών διαθέτει πλέον όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, με αυτόνομα συστήματα κλειστού και ανοιχτού κυκλώματος (που δεν διαθέτει η ΔΥΚ), ενώ οι επιλεγόμενοι ως εκπαιδευτές είναι οι αριστεύσαντες στο προηγούμενο Σχολείο των υποβρυχίων καταστροφών του Ναυτικού. Οι επιλεγόμενοι για το Σχολείο θα πρέπει να έχουν αποφοιτήσει απο το Σχολείο Κολυμβητών Μάχης (6 εβδομάδες εκπαίδευσης) και τη φυσική εκγύμνασή τους αναλαμβάνουν δυο καθηγητές εξουσιοδοτημενοι για δύτες ή μαραθωνοδρόμους.

Οι νέες εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, νέο λιμάνι, ανακαινισμένο συνεργείο συσκευών, πισίνα 50μ. (η ΔΥΚ διαθέτει 25μ) και άλλα, ενώ το αναβαθμισμένο ΚΕΕΔ έχει ήδη αποκτήσει Διεθνές αποτύπωμα, καθώς συμμαχικές χώρες έχουν ζητήσει την εκπαίδευση Ειδικών Επιχειρήσεων στις εγκαταστάσεις του.

Εγκαταστάσεις ΚΕΑΠ

Για το στρατωνισμό τόσο της μόνιμης δύναμης όσο και των εκπαιδευομένων το ΚΕΑΠ διαθέτει τυποποιημένα κτίρια των 120 ανδρών και 2 κτίρια των 40 ανδρών. Επίσης στο ΚΕΑΠ υφίστανται και διάφορες εγκαταστάσεις, όπως διοικητήριο, λέσχη αξιωματικών, μαγειρεία – εστιατόρια, ιατρείο – αναρρωτήριο, διμοιρία συντηρήσεως – όρχος οχημάτων καθώς και διάφοροι αποθηκευτικοί χώροι. Μέσα στα 500 στρέμματα, που έχει έκταση το ΚΕΑΠ, βρίσκονται όλες οι απαραίτητες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, όπως:

  • Στίβο Καταδρομών των 19 εμποδίων - Ο στίβος καταδρομών αποτελείται από 19 εμπόδια, κάποια από τα οποία έχουν χαρακτηριστικά ονόματα, όπως «καμήλα», «κόμπρα» κ.α. Τα πιο δύσκολα εμπόδια είναι σκόπιμα τοποθετημένα στο τέλος του στίβου, ώστε να διαπιστωθούν οι ικανότητες, η αυτοπεποίθηση και η θέληση των ήδη κουρασμένων εκπαιδευομένων. Το πέρασμα αυτών των εμποδίων απαιτεί ένα συνδυασμό ευελιξίας, φυσική δύναμης, συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευομένων, καλής ισορροπίας και ψυχικής ετοιμότητας, ενώ ο εκπαιδευόμενος εκτός από τα εμπόδια πρέπει να αντιμετωπίσει και το αδυσώπητο χρονόμετρο των εκπαιδευτών.
  • Στίβο Ημερήσιας Εκγυμνάσεως, καθώς και στίβο Ενδυναμώσεως - Ο στίβος ημερησίας εκγυμνάσεως αποτελείται από 6 εμπόδια, τα οποία πρέπει να περάσει ο εκπαιδευόμενος. Έλξεις, 36 μέτρα έρπειν, χειροβάδιση και κάθετη κλίμακα και η διέλευση του περιβόητου «Ταρζάν» είναι ένα τυπικό ξύπνημα στο ΚΕΑΠ όπου ο κάθε εκπαιδευόμενος καλείται ουσιαστικά να παλέψει με το χρονόμετρο και τον ίδιο του τον εαυτό.
  • Τσιμεντένιο πύργο 18 μέτρων - στον οποίο οι εκπαιδευόμενοι διδάσκονται διάφορες μεθόδους αναρρίχησης και καταρρίχησης. Στη μία από τις πλευρές του πύργου υπάρχουν ειδικές υποδοχές σε τακτά διαστήματα, τις οποίες χρησιμοποιούν οι εκπαιδευόμενοι, για να αναρριχηθούν χωρίς την χρήση σχοινιών. Στην άλλη πλευρά οι εκπαιδευόμενοι διδάσκονται την ταχεία καταρρίχηση από Ε/Π ή την τεχνική καταρρίχησης FAST ROPΕ, ενώ στην μπροστινή πλευρά οι εκπαιδευόμενοι διδάσκονται τις υπόλοιπες μεθόδους καταρρίχησης και καθόδου με την βοήθεια κεκλιμένης αερογέφυρας.
  • Εμπόδια Αυτοπεποιθήσεως - Ένα από τα εμπόδια αυτοπεποίθησης είναι ο αποκαλούμενος «Αράπης», όπου ο εκπαιδευόμενος, αφού διασχίσει μία οριζόντια δοκό στο ύψος των 5 μέτρων, κρέμεται από ένα σκοινί και αφήνεται να πέσει στη δεξαμενή του νερού πάνω στην οποία έχει δημιουργηθεί το συγκεκριμένο εμπόδιο.
  • Στίβο Επιβίωσης
  • Στίβος Τοπογραφίας
  • Στίβος Καταστροφών – Ναρκοπολέμου
  • Πύργος Ορεινού Αγώνα – Τεχνικής αναρρίχησης
  • Πεδίο Βολής & ΠΒ κατοικημένων τόπων
  • Γήπεδο Ποδοσφαίρου

Εκτός από όλα τα παραπάνω τεχνητά μέσα, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του ΚΕΑΠ είναι η κατάφυτη και καταπράσινη ημιορεινή περιοχή της Ρεντίνας, η οποία αποτελεί το πιο κατάλληλο πεδίο για την πρακτική εφαρμογή όλων των αντικειμένων εκπαίδευσης κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες.

Πέραν των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων το Κέντρο διαθέτει Κέντρο Ψυχαγωγίας Μονάδος(ΚΨΜ) και ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο. Επίσης όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις Διοικητικής Μέριμνας για την υποβοήθηση του κυρίου έργου του που αποτελεί η εκπαίδευση του προσωπικού. Το χώρο του Στρατοπέδου κοσμεί και ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου, όπου πραγματοποιείται ο εκκλησιασμός του προσωπικού, ο μηνιαίος αγιασμός και διάφορες λατρευτικές εκδηλώσεις.

Εκπαίδευση στην επιβίωση

Ένας ιδιαίτερος τομέας στο ΚΕΑΠ είναι ο στίβος επιβίωσης, όπου οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν πώς να θανατώνουν και να τρώνε οτιδήποτε περπατάει, πετάει, κολυμπάει και έρπει, χωρίς βέβαια κανέναν κίνδυνο για την υγεία τους και πώς να επιβιώνουν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Ο στίβος επιβίωσης, τοποθετημένος σε ένα χώρο που θυμίζει ζούγκλα, αποτελείται από 25 κατασκευές, οι οποίες περιλαμβάνουν διάφορα είδη καταλυμάτων, παγίδες ζώων, πουλιών, ψαριών και ερπετών, διάφορες μεθόδους καθαρισμού ύδατος, παρασκευής φαγητού κατασκευής όπλων, χρησιμοποιώντας οτιδήποτε προσφέρει η φύση.

Στο στίβο επιβίωσης, όλες αυτές οι κατασκευές απλώς παρουσιάζονται στους εκπαιδευόμενους ως πρότυπα, διότι μετά οι εκπαιδευόμενοι μεταφέρονται αρκετά χιλιόμετρα μακριά της Ρεντίνας, όπου εφαρμόζουν πρακτικά όσα δ ιδάχθηκαν για την επιβίωση και κάτω από δύσκολες συνήθως καιρικές συνθήκες.

08 Σεπτεμβρίου 2006

Το άρθρο συνεχίζεται...

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής