Εκπαίδευση στις Ειδικές Δυνάμεις

Με την δημιουργία των Ειδικών Δυνάμεων ο ελληνικός στρατός αποσκοπούσε στην δημιουργία μονάδων ικανών να μάχονται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, με κάθε μέσο, σε γη, θάλασσα και από τον αέρα. Άλλωστε, η μορφολογία του ελληνικού χώρου ευνοεί και επιβάλλει την ύπαρξη και την δράση τέτοιων μονάδων σε συνδυασμένες ειδικές επιχειρήσεις.

Για να είναι σε θέση να ανταποκριθούν οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων σ' αυτές τις αποστολές, εφαρμόζεται ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα αυτό είναι ενιαίο και ισχύει για όλες τις μονάδες, με ορισμένες όμως διαφοροποιήσεις. H εκπαίδευση των Αλεξιπτωτιστών διαφέρει στην εκπαίδευση για αεραποβατικές επιχειρήσεις (άλματα με αλεξίπτωτο), πράγμα που απορροφά σημαντικό χρόνο για την απόκτηση της ειδικότητας, ενώ οι Πεζοναύτες ειδικεύονται στις αμφίβιες επιχειρήσεις, σε συνεργασία με το ΠΝ.

Οι υποψήφιοι για τις Ειδικές Δυνάμεις παρουσιάζονται στο ΚΕΕΔ, στο οποίο παραμένουν για ενάμιση ως δύο μήνες. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα δηλώνουν ποιοί επιθυμούν να παραμείνουν στις Ειδικές Δυνάμεις και ποιοί να αποχωρήσουν. Μετά τη συμπλήρωση της βασικής εκπαίδευσης περνούν από ορισμένες τυπικές δοκιμασίες και τους απονέμεται ο χαρακτηριστικός κατά περίπτωση μπερές (πράσινος ή μπλέ). Στις μονάδες που μετατίθενται, οι νέες κληρουχίες εντάσσονται στο αντίστοιχο Τμήμα ΠΕΝ.

Τα Τ/ΠΕΝ διαρκούν περίπου 2 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων διδάσκονται γενικά αντικείμενα εκπαιδεύσεως προσανατολισμένα στις επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων. Όσοι έχουν ένδειξη για συγκεκριμένες ειδικότητες αποσπώνται στα EKE, όπως είναι το ΚΕΒΟΠ για τους χειριστές MILAN και το ΚΕΔΒ για τους διαβιβαστές. Άλλες ειδικότητες, όπως οδηγοί, οπλουργοί, νοσοκόμοι, αποσπώνται για εκπαίδευση σε αντίστοιχα κέντρα, ενώ άλλοι παρακολουθούν διάφορα σχολεία, όπως πληροφοριών, χημικού πολέμου κ.λπ.

Με την κανονική ένταξη των ανδρών στις μονάδες τους και μετά από κάποιο διάστημα, όσοι έχουν ένδειξη υποψηφίου βαθμοφόρου αποσπώνται για 1 1/2 μήνα στο ΛΥΒ) του ΚΕΕΔ, απ' όπου βγαίνουν οι έφεδροι υπαξιωματικοί. H υπόλοιπη εκπαίδευση, εντάσσεται στα πλαίσια γενικότερου προγράμματος εκπαίδευσης των μονάδων, το οποίο είναι εξαμηνιαίου κύκλου και περιλαμβάνει τις παρακάτω βασικές ασκήσεις και αντικείμενα:

  • Δεκαήμερο Πεζικού: Εκπαίδευση στον αγώνα πεζικού
  • Ορεινός Αγώνας: Εκπαίδευση στη διάβαση κωλυμάτων και κυρίως στην αναρρίχηση και καταρρίχηση
  • Πορεία-Βολή: Πολύωρη ολονύχτια πορεία 50 περίπου χλμ., που ακολουθείται από βολή
  • Ανορθόδοξος Πόλεμος (Ανταρτοπόλεμος): Εκπαίδευση στη δράση, σε κατεχόμενο απ' τον εχθρό έδαφος, με σκοπό τη συνεχή παρενόχλησή του, με καταδρομικές επιχειρήσεις.
  • Χειμερινή Διαβίωση: Εκπαίδευση στη δράση, σε χιονοσκεπείς περιοχές
  • Θαλασσία Εκπαίδευση: Εκπαίδευση στα πλωτά μέσα και τη διάβαση υγρών κωλυμάτων
  • Αναγνώριση: Εκπαίδευση σε περιοχές, όπου σε περίπτωση σύρραξης αναμένεται να δράσουν οι μονάδες με σκοπό την εξοικείωσή τους με αυτές
Αλεξιπτωτιστής

Άλλα βασικά αντικείμενα που εντάσσονται στον εξαμηνιαίο κύκλο είναι η συνεργασία με ταχύπλοα σκάφη του πολεμικού ναυτικού, με ελικόπτερα, τεθωρακισμένα, πυροβολικό, ναρκοπόλεμος κ.λπ. Από τις σημαντικότερες όμως δραστηριότητες είναι οι λεγόμενες ειδικότητες. Σε αυτές οργανώνονται τμήματα διαφόρων ειδικοτήτων με τις πιο βασικές από αυτές να είναι του καταστροφέα, του ελεύθερου σκοπευτή, του πολυβολητή, του χειριστή αντιαρματικών και του ολμιστή, μαζί με άλλες, όπως νοσοκόμου, οδηγού κ.λπ. Κατά τα άλλα, το πρόγραμμα συμπληρώνουν βολές όλων των όπλων, πορείες 15 χλμ. περίπου, διδασκαλία γενικών αντικειμένων και βέβαια η εκγύμανση για τη βελτίωση της σωματικής κατάστασης.

Ένας αριθμός ανδρών στέλνεται περιοδικά στη ΣΧΑΛ, όπου εδρεύει το σχολείο του Tae Kwon Do, για εκπαίδευση σ' αυτήν την πολεμική τέχνη, στο ΚΕΟΑΧ για εκτενέστερη εκπαίδευση στη χειμερινή διαβίωση, στο ΚΕΕΔ για εκπαίδευση στα πλωτά μέσα, ενώ ειδικά για τους Αλεξιπτωτιστές, ορισμένοι περνούν σχολείο Ανιχνευτών. Από εκεί και πέρα, οι μονάδες λαμβάνουν μέρος σε διακλαδικές ασκήσεις των ενόπλων δυνάμεων ή εκτελούν εξειδικευμένες ασκήσεις ανάλογα του χαρακτήρα τους, όπως αεραποβάσεις για τους Αλεξιπτωτιστές, ή αποβάσεις για τους Πεζοναύτες.

Τα μόνιμα στελέχη που δηλώνουν στις Ειδικές Δυνάμεις περνούν επιπλέον εκπαίδευση στο ΚΕΑΠ σε αντικείμενα όπως διέλευση κωλυμάτων, ορεινό αγώνα, καταδρομικές επιχειρήσεις, προχωρημένα εκρηκτικά και καταστροφές, απόδραση-διαφυγή-επιβίωση, συνεχίζουν στο ΚΕΟΑΧ στη δράση και διαβίωση σε χιονοσκεπείς περιοχές, ενώ περνούν άλλα σχολεία, όπως Πληροφοριών, Ξένων Γλωσσών, Ελεύθερης Πτώσης, Αρχηγών Ρίψης, Νέων Όπλων κ.λπ.

Αλπινιστές

Έχουν επίσης την ευκαιρία, να εκπαιδευτούν στο Διεθνές Σχολείο Περιπόλων Μακράς Ακτίνας Δράσης (ILRRP) στη Γερμανία, σε αντικείμενα όπως περίπολα αναγνώρισης μακράς ακτίνας δράσης, επιβίωση, αγώνα εκ του συστάδην, προχωρημένη παροχή πρώτων βοηθειών, αναγνώριση όπλων και υλικών, εκπαίδευση σε ξένα όπλα κ.λπ. Το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης εκεί είναι πολύ υψηλό. Εκπαιδευτικές αποστολές στο εξωτερικό πραγματοποιούνται και σε σχολεία άλλων χωρών, όπως στις ΗΠΑ (Ranger Indoctrination Program), στη M. Βρετανία (SAS) , Γαλλία, Βέλγιο και αλλού, με μεγαλύτερη ή μικρότερη συχνότητα.

Σχολείο Υποβρύχιων Καταστροφών του Στρατού Ξηράς

Μετά απο διακοπή επτά ετών, το 2023 επαναλειτούργησε το Σχολείο Υποβρύχιων Καταστροφών με τη συμμετοχή 17 Αξιωματικών και Υπαξιωματικών των Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων. Το συγκεκριμένο σχολείο λειτούργησε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2008, ενώ η τελευταία σειρά αμφίβιων καταδρομέων που απέδωσε στις μονάδες Ειδικών Δυνάμεων, ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναλειτουργία του συνδέεται με το γεοβός ότι το Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών του Ναυτικού είχε φτάσει σε οριακό σημείο ως προς την παραγωγικότητα του, παράγοντας απο 2 εως 6 υποβρύχιους καταστροφείς ανά έτος, και αδυνατόντας να καλύψει τον επιθυμητό στόχο των 300 στελεχών σε υπηρεσία. Παράλληλα, η ηλικία των καταδρομέων που στελεχώνουν τις μονάδες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου είχε ξεπεράσει το προβλεπόμενο όριο και ήταν απαραίτητο να εκαιδευτούν νέοι αμφίβιοι καταδρομείς.

Η Σχολή των Υποβρυχίων Καταστροφών διαθέτει πλέον όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, με αυτόνομα συστήματα κλειστού και ανοιχτού κυκλώματος (που δεν διαθέτει η ΔΥΚ), ενώ οι επιλεγόμενοι ως εκπαιδευτές είναι οι αριστεύσαντες στο προηγούμενο Σχολείο των υποβρυχίων καταστροφών του Ναυτικού. Οι επιλεγόμενοι για το Σχολείο θα πρέπει να έχουν αποφοιτήσει απο το Σχολείο Κολυμβητών Μάχης (6 εβδομάδες εκπαίδευσης) και τη φυσική εκγύμνασή τους αναλαμβάνουν δυο καθηγητές εξουσιοδοτημενοι για δύτες ή μαραθωνοδρόμους.

Οι νέες εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, νέο λιμάνι, ανακαινισμένο συνεργείο συσκευών, πισίνα 50μ. (η ΔΥΚ διαθέτει 25μ) και άλλα, ενώ το αναβαθμισμένο ΚΕΕΔ έχει ήδη αποκτήσει Διεθνές αποτύπωμα, καθώς συμμαχικές χώρες έχουν ζητήσει την εκπαίδευση Ειδικών Επιχειρήσεων στις εγκαταστάσεις του.

Το άρθρο συνεχίζεται...