Σχολή Ικάρων
Η Σχολή Ικάρων έχει ως κύρια αποστολή την παραγωγή ικανών και αξιόμαχων Αξιωματικών, Ιπτάμενων, Μηχανικών και άλλων Ειδικοτήτων Εδάφους της Πολεμικής Αεροπορίας. Η διάρκεια σπουδών είναι τέσσερα (4) έτη και η παρεχόμενη εκπαίδευση διακρίνεται σε ακαδημαϊκή, ακαδημαϊκή στρατιωτική, στρατιωτική και πτητική (πτητική εκπαίδευση λαμβάνουν μόνο οι Ιπτάμενοι).
Οι Ίκαροι επίσης παρακολουθούν μαθήματα Φυσικής Αγωγής και Ξένων Γλωσσών, εκπονούν Διπλωματική εργασία κατά το τελευταίο έτος της φοίτησης τους στη Σχολή, παρακολουθούν διαλέξεις γενικής παιδείας και πραγματοποιούν εκπαιδευτικά ταξίδια. Η εκπαίδευση παρέχεται υπό μορφή διδασκαλίας και πρακτικής εφαρμογής στις αίθουσες διδασκαλίας, στα εργαστήρια, στους αθλητικούς χώρους ή στις Μοίρες Πτητικής Εκπαίδευσης για τους Ιπτάμενους, ανάλογα με το διδασκόμενο μάθημα και το είδος της εκπαίδευσης.
Η Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση κατανέμεται σε εξαμηνιαία και αυτοτελή μαθήματα και υλοποιείται με την παρακολούθηση διδασκαλίας, διαλέξεων, την εκτέλεση εργασιών και εργαστηριακών – πρακτικών ασκήσεων, με εκπαιδευτικές επισκέψεις, μελέτη και εξετάσεις. Η Εκπαίδευση στη Σ.Ι. κατανέμεται σε Εκπαιδευτικά έτη που ξεκινούν την 1η Σεπτεμβρίου και λήγουν την 31η Αυγούστου, με διακοπές στις εορτές των Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και κατά τη θερινή περίοδο, ανάλογα με τις ανάγκες. Το Ακαδημαϊκό έτος έχει την ίδια χρονική διάρκεια με το Εκπαιδευτικό έτος και οργανώνεται σε δύο (2) Ακαδημαϊκά Εξάμηνα. Κάθε Ακαδημαϊκό Εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς (13) εβδομάδες διδασκαλίας και δύο (2) εβδομάδες για εξετάσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν επιτρέπεται σε Ίκαρο για οποιοδήποτε λόγο να χάσει περισσότερο από έναν χρόνο στη διάρκεια της φοίτησης (υπό την έννοια της προαγωγής στην επόμενη τάξη), αφού σε διαφορετική περίπτωση απομακρύνεται από τη Σχολή αυτεπάγγελτα. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στην εκμάθηση ξένων γλωσσών πέραν της Αγγλικής (Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά), ενώ τα διατιθέμενα μέσα και οι αίθουσες διδασκαλίας εξασφαλίζουν όλες τις προϋποθέσεις μάθησης Πανεπιστημιακού επιπέδου στοχεύοντας στην καλλιέργεια της δημιουργικής επιστημονικής σκέψης και στην εξοικείωση με την έρευνα, ώστε οι μελλοντικοί Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας να είναι σε θέση να αφομοιώνουν γρήγορα τις εξελίξεις στην στρατηγική την επιστήμη και την τεχνολογία. Το Ακαδημαϊκό έτος, χωρίζεται σε δύο (2) εξάμηνα των 16 εβδομάδων στο τέλος των οποίων πραγματοποιούνται οι γραπτές εξετάσεις. Η Σχολή Ικάρων παράγει Αξκούς με τις εξής ειδικότητες:
- Ιπτάμενους
- Ιπτάμενος (Ι)
- Μηχανικούς
- Τεχνικός Αξκός Μηχανικός (ΤΑΜ)
- Τεχνικός Αξκός Τηλεπικοινωνιών (ΤΑΤ)
- Τεχνικός Αξκός Εγκαταστάσεων (ΤΑΕ)
- Ειδικοτήτων Εδάφους
- Διοικητικούς Γενικών Υπηρεσιών (ΔΓΥ)
- Εφοδιαστές (Ε)
- Ελεγκτές Αεράμυνας (ΕΑ)
- Μετεωρολόγους (ΜΕΤ)
- Οικονομικούς (Ο)
Η ειδικότητα του Ελεγκτή Αεράμυνας αποδιδόταν παλαιότερα σε Ικάρους που για διάφορους λόγους δεν περάτωσαν την πτητική τους εκπαίδευση. Σήμερα εισάγονται απευθείας στη Σχολή Ικάρων με αυτή την ειδικότητα. Επίσης, οι Οικονομικοί Αξιωματικοί, ενώ παλαιότερα προέρχονταν αποκλειστικά από τη ΣΣΑΣ, τ α τελευταία χρόνια προέρχονται και από τη Σ.Ι.. Η σχολή διαθέτει άρτιες αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ στο καθημερινό πρόγραμμα διατίθεται αρκετός χρόνος για αθλοπαιδιές. Η άθληση των Ικάρων είναι πρωταρχικής σημασίας και συμβαδίζει με την στρατιωτική Εκπαίδευση, καθώς οι σύγχρονες πτητικές απαιτήσεις θέλουν τον Ιπτάμενο καλά γυμνασμένο και με άριστη φυσική κατάσταση. Η αθλητική εκπαίδευση στηρίζεται επιστημονικά από το εργομετρικό κέντρο της Σχολής, το οποίο με διαρκείς μετρήσεις - παρακολουθήσεις και εισηγήσεις, ανατροφοδοτεί τα προγράμματα της άθλησης.
Η σχολή προσφέρει επίσης δυνατότητες ψυχαγωγίας (μουσική, τηλεόραση, Βιβλιοθήκη, επιτραπέζια παιχνίδια, μπιλιάρδο και πίνκ-πονκ κτλ.), κατά τη διάρκεια της φοίτησης διοργανώνονται διαλέξεις και ομιλίες σχετικές με πολυδιάφορα θέματα γενικού ενδιαφέροντος, με σκοπό την διεύρυνση και εμβάθυνση των γνώσεων τους. Αξιόλογο είναι το αναγνωστήριο της Σχολής, που λειτουργεί δανειστικά και στοχεύει στη βελτίωση της παρεχομένης ακαδημαϊκής εκπαίδευσης των Ικάρων. Διαθέτει περίπου 10.700 τίτλους βιβλίων ποικίλου περιεχομένου, ενώ παράλληλα δέχεται ως συνδρομητής ξενόγλωσσα και ελληνικά περιοδικά.
Προϋποθέσεις εισαγωγής
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν ηλικία από 17 μέχρι 21 ετών, ανάστημα από 1,65 έως 1,90 για τους Ιπταμένους, να είναι υγιείς με άρτια σωματική διάπλαση, να είναι άγαμοι, να μην έχουν καταδικαστεί ή να διώκονται για διάφορα εγκλήματα, και να περάσουν με επιτυχία τις προκαταρκτικές εξετάσεις που γίνονται από τη Σχολή και περιλαμβάνουν ψυχομετρικές δοκιμασίες, υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες. Τέλος, θα πρέπει να είναι Έλληνες το γένος και κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου με διαγωγή τουλάχιστον "ΚΟΣΜΙΑ".
Tο ελάχιστο όριο ύψους για άνδρες είναι τα 1,65 μ και για τις γυναίκες τα 1,60μ για όλες τις ειδικότητες, ενώ το μέγιστο ύψος για την ειδικότητα του Ιπταμένου είναι 1,90 μ. Η οπτική οξύτητα πρέπει να είναι 20/20 (0 βαθμοί μυωπία) για το τμήμα Ιπταμένων ενώ δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 2,5 βαθμούς για το τμήμα Μηχανικών. Υποψήφιοι που έκαναν επέμβαση με LASER για διόρθωση της μυωπίας τους δε γίνονται δεκτοί στο τμήμα Ιπταμένων.
Άλλες πληροφορίες
Η παραίτηση των σπουδαστών γίνεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση πριν την ορκωμοσία, ενώ μετά από αυτή είναι επίσης δυνατή σε οποιοδήποτε έτος φοίτησης αλλά με κάποια οικονομική επιβάρυνση. Η διαδικασία αποχώρησης είναι πολύ απλή, αφου απαιτεί απλά την εκδήλωση της επιθυμίας του σπουδαστή στο Διοικητή της Μοίρας και η παραίτηση εγκρίνεται αυθημερόν. Οι Ίκαροι έχουν έξοδο κάθε Παρασκευή μεσημέρι έως Κυριακή βράδυ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δίδονται άδειες εξόδου την Τετάρτη απόγευμα μέχρι βράδυ για τους Ικάρους που διακρίνονται στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση και στον αθλητισμό. Άδειες παίρνουν τα Χριστούγεννα (15 ημέρες), το Πάσχα (8 - 10 ημέρες) και το καλοκαίρι (30 ημέρες). Κατά την διάρκεια της φοίτησής τους, οι ίκαροι λαμβάνουν μικρό χρηματικό επίδομα της τάξης των 110 ευρώ κάθε μήνα.