Εκπαιδευτικό T-6A Texan II

Η σύμβαση για την απόκτηση 45 αεροσκαφών T-6A Texan II υπογράφηκε με την αμερικανική εταιρεία Raytheon Aircraft Company στις 8 Αυγούστου 1999, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του στόλου εκπαιδευτικών αεροσκαφών και την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των Ικάρων. Το συνολικό κόστος της ανήλθε σε 72.000.000.000 δραχμές, ενώ προβλέπεται επίσης το δικαίωμα για την προμήθεια 5 επιπλέον αεροσκαφών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα 25 Τ-6Α έχουν τις ίδιες προδιαγραφές με αυτές που ισχύουν για τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ τα επόμενα 20 έχουν επιπλέον βοηθήματα αεροναυτιλίας, φέρουν καλάθια ρουκετών, φορέα βομβών και πολυβόλο. Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη για την προμήθεια ενός εξομοιωτή πτήσης με τα αντίστοιχα ανταλλακτικά και εξοπλισμό εδάφους. Η βάση της Καλαμάτας που τα φιλοξενεί ανακατασκευάστηκε πλήρως και μετατράπηκε σε σύγχρονο εκπαιδευτικό αεροδρόμιο. Κατασκευάστηκαν νέοι τροχιόδρομοι, υπόστεγα και κτηριακές εγκαταστάσεις που καλύπτουν όλες τις νέες ανάγκες της Σχολής Ίκάρων.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚατασκευαστήςRaytheon Aircraft Company
Συνολικό Μήκος/Πλάτος/Ύψος10,16/10,18/3,25 μέτρα
Βάρος (μέγιστο)2.948 κιλά
Εμβέλεια1.667 χιλ.
Μέγιστη ταχύτητα500 χ.α.ω
Μέγιστο ύψος9.448 μέτρα
ΚινητήρεςPT6A-68 1,100hp
Φωτογραφίες: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13

Χαρακτηριστικά αεροσκάφους

Το αεροσκάφος είναι αμερικάνικης προέλευσης, μονοκινητήριο, turboprop, εκπαιδευτικό και σχεδιάστηκε για να έχει χαρακτηριστικά πτήσης και αίσθηση jet αεροσκάφους. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το ιδιαίτερα εξελιγμένο πιλοτήριο, όπου κυριαρχούν οθόνες υγρών κρυστάλλων κάνοντας έτσι τη μετάβαση του εκπαιδευόμενου χειριστή σε σύγχρονα αεροσκάφη πιο εύκολη. Το T-6A Texan II φέρει αεριωθούμενο κινητήρα Pratt & Whitney PT6A-68 1700hp και το διθέσιο πιλοτήριο διαθέτει εκτινασσόμενα καθίσματα Martin Baker Mk US 16LA. Το πίσω κάθισμα του εκπαιδευτή είναι ελαφρώς υπερυψωμένο για να βελτιώσει την ορατότητα από το πίσω πιλοτήριο. Το αεροσκάφος διαθέτει πρωτοποριακό πιλοτήριο κατάλληλο για πτήσεις VFR and IFR με δύο έγχρωμες οθόνες Πρωτεύουσας Πτήσης υγρών κρυστάλλων GPS 5 ιντσών και ένα εναέριο σύστημα παραγωγής οξυγόνου που μειώνει το χρόνο συντήρησης του αεροσκάφους μεταξύ των πτήσεων. Ο έλεγχος των οργάνων και των ηλεκτρικών συστημάτων μπορεί να γίνει και από τα δύο πιλοτήρια. Το αεροσκάφος φέρει δύο υδραυλικά φτερά διαιρούμενα σε δύο μέρη, που χρησιμοποιούνται για την απογείωση και την προσγείωση. Υπάρχει επίσης ένα σύστημα προσγείωσης με τρεις τροχούς που μαζεύονται υδραυλικά μέσω ηλεκτρικών συστημάτων.

Αντισταθμιστικά ωφελήματα

Η σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων ανέρχεται σε ποσοστό 120% της αξίας της προμήθειας, ενώ το υποκατασκευαστικό έργο είναι 60%. Μέσω της σύμβασης αυτής, οι ελληνικές αμυντικές εταιρείες, ιδιωτικές και κρατικές, θα εκτελέσουν υποκατασκευαστικό έργο και θα απορροφήσουν τεχνογνωσία, ενώ θα προχωρήσουν και στην εξαγωγή συστημάτων και την απορρόφησή τους από την εταιρεία RΑΥΤΗΟΝ. Η ονομαστική αξία των προγραμμάτων αυτών ανέρχεται περίπου στο 17% της συνολικής αξίας του προγράμματος. Συγκεκριμένα, η ΕΑΒ θα αναλάβει την κατασκευή του οπίσθιου τμήματος της ατράκτου των αεροσκαφών Τ-6Α για 300 αεροσκάφη και θα παράσχει υποσυγκροτήματα των αεροσκαφών. Υποκατασκευαστικό έργο θα αναλάβει και η εταιρεία ΕΛΦΟΝ για την κατασκευή καλωδιώσεων της ατράκτου για επίσης 300 αεροσκάφη, αλλά και τις καλωδιώσεις των ηλεκτρονικών συσκευών του πιλοτηρίου για 74 αεροσκάφη.

Γ.Ανδρουλάκης - 18 Μαϊου 2003

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής