Περιπολικά Ανοικτής Θαλάσσης P355 CPV

Η υπογραφή της πρώτης σύμβασης για την προμήθεια τεσσάρων σκαφών τύπου P355 CVP, έγινε στις 22 Ιανουαρίου 2019 και η συνολική αξία ανήλθε σε 55.560.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ειδικής Δράσης Εξοπλισμού FRONTEX του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας Συμμετοχής με ποσοστό 90% από την ΕΕ και 10% εθνικής συμμετοχής. Για το λόγο αυτό, τα μέσα θα διατίθενται υποχρεωτικά για τουλάχιστον τέσσερις μήνες ετησίως σε μικτές επιχειρήσεις εκτός Ελλάδος, τις οποίες συντονίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX).

Στις 18 Απριλίου 2023, επιλέχθηκε η «Cantiere Navale Vittoria spa» ως η νικήτρια εταιρεία για τον διαγωνισμό επιπλέον δύο παράκτιων περιπολικών σκαφών τύπου P355, με δικαίωμα προαίρεσης (option) αγοράς δύο ακόμα σκαφών. Το πρόγραμμα ανέρχεται στο ποσό των 29.998.000 ευρώ και, εφόσον ασκηθούν τα δικαιώματα προαίρεσης, η συνολική προσφορά ανέρχεται σε 59.996.000 ευρώ.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Πλήρωμα32 άτομα (12 μέλη πλήρωμα + 20 επιβάτες/διασωθέντες)
Διαστάσεις36,3 x 7,45 μέτρα
Εκτόπισμα160 τόνοι
Ταχύτητα37 κόμβοι
Εμβέλεια1.000 ναυτικά μίλια με ταχύτητα 29 κόμβων
Επιχειρησιακή Ικανότητακατάσταση θαλάσσης 5 κατά Douglas
Πρόωσηδύο κινητήρες diesel MTU
ΣΚΑΦΟΣΠΑΡΑΛΑΒΗ
P355 CPV2021
ΛΣ-920 "Υποκελευστής Ά ΛΣ Γρηγόριος Μουρμούρης"2021
ΛΣ-910 "Υποπλοίαρχος Κωτούλας Γεώργιος"Νοέμβριος 2020
ΛΣ-900 "Λιμενοφύλακας Ζαμπάτης Μαρίνος"Νοέμβριος 2020
P355 CPVΆσκηση προαίρεσης
P355 CPVΆσκηση προαίρεσης

Το πρώτο σκάφος φέρει τον όνομα του Λιμενοφύλακα Μαρίνου Ζαμπάτη, ο οποίος σκοτώθηκε την Μεγάλη Παρασκευή 27 Απρ 1997 στην Παγανιά Θεσπρωτίας κατά την διάρκεια καταδίωξης Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών. Το δεύτερο φέρει το όνομα "Γιώργος Κωτούλας", πλοιάρχου που έπεσε εν υπηρεσία το 1940. Το τρίτο παράκτιο περιπολικό φέρει το όνομα λιμενικού που εκτέλεσαν οι Γερμανοί το 1944 στο Χαϊδάρι για την αντιστασιακή του δράση (Υποκελευστής Ά ΛΣ Γρηγόριος Μουρμούρης) σε ηλικία 27 ετών.

Φωτογραφίες: 1 - 2 - 3 - 4 - 5

Τα ιταλικής ναυπήγησης σκάφη (Cantiere Navale Victoria SPA) αποτελούν μια τροποποιημένη έκδοση του μοντέλου P350 (το 35 δείχνει το μήκος σε μέτρα). Το ελληνικό P355 είναι ουσιαστικά ένα νέο μοντέλο και όχι απλώς μια έκδοση του υπάρχοντος P350. Κάθε σκάφος μπορεί να φέρει τουλάχιστον ένα πνευστό ταχύπλοο περιπολικό σκάφος (RHIB) μήκους 6,5 μ και ταχύτητας 40 κόμβων σε επωτίδα (A-Davit) με σύστημα ταχείας άφεσης κι ανάκτησης RHIB. Στο σκάφος υπάρχουν 16 κλίνες, ενώ έχει επίσης τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 20 επιπλέον επιβάτες σε καθίσματα. Τέλος, υπάρχουν κατάλληλες διατάξεις για την υποδοχή και τη μεταφορά ασθενών και τραυματιών με φορείο.

Το υλικό κατασκευής είναι αλουμίνιο, ενώ οι τοίχοι και τα τζάμια (παράθυρα) της περιοχής ελέγχου και της γέφυρας έχουν αντιβαλλιστική προστασία με αντοχή σε κρούση από βλήμα διαμετρήματος 7,62 mm σύμφωνα με το STANAG 4569 KE PROTECTION LEVEL 3.

Τα P355 CPV εξοπλίζονται με δύο τηλεχειριζόμενες, σταθεροποιημένες πλατφόρμες οπλισμού (LRCWS) της Elbit Systems ικαές για κάλυψη 360 μοιρών. Ένα εύκαμπτο βάθρο όπλων επιτρέπει τη χρήση μιας σειράς όπλων, συμπεριλαμβανομένου ενός βαρέως πολυβόλου 12,7 mm, ενός FN MAG 58 ή MG3, πολυβόλου 7,62 mm ή αυτόματου εκτοξευτής χειροβομβίδων 40 mm. Η σταθεροποίηση όπλων γραμμής όρασης (LOS) και γραμμής πυρός (LOF) επιτρέπει την εμπλοκή, τη στόχευση και τη βολή σε κινούμενους στόχους. Ο σταθμός όπλων περιλαμβάνει μια σουίτα αρθρωτών οπτικών αισθητήρων, συμπεριλαμβανομένης μιας ημερήσιας κάμερας, μιας θερμικής κάμερας και ενός τηλεμετρητή λέιζερ. Αυτό το είδος οπλικών συστημάτων επιτρέπει αποτελεσματική μάχη ενώ ο χειριστής παραμένει ασφαλής κάτω από το κατάστρωμα.

Στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται ραντάρ S-band και Χ-band καθώς και σύστημα ηλεκτροοπτικών αισθητήρων τελευταίας τεχνολογίας (3ης γενιάς) τοποθετημένο στον ιστό του πλοίου με δυνατότητα περιστροφής και πλήρους περιμετρικής κάλυψης. Επιπλέον, το κάθε σκάφος φέρει σύστημα υψηλής πίεσης εκτόξευσης θαλάσσιου ύδατος για κατάσβεση πυρκαγιάς.

Επιπρόσθετα η ισραηλινή εταιρεία εξοπλίζει τα τέσσερα σκάφη με Σύστημα Διαχείρισης Μάχης, Ναυτιλίας, Radar, σταθεροποιημένο ηλεκτρο-οπτικό σύστημα ημέρας/νύκτας, καθώς και αυτόματο σύστημα αναγνώρισης πλοίων Warship Automatic Identification System (W-AIS). Τέλος, υπάρχει ελεύθερη περιοχή καταστρώματος 15 τμ για μελλοντική εγκατάσταση συστημάτων και για χρήση UAV, καθώς και δύο περιοχές διασώσεως (ζώνη pick-up από ελικόπτερο, winch areas) μπροστά και πίσω από τη γέφυρα.

04 Οκτωβρίου 2021

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής