Φρεγάτα κλάσης FDI (ΚΙΜΩΝ)
Οι φρεγάτες FDI (Frégate de Défense et d'Intervention) είναι προηγμένα πολεμικά πλοία πολλαπλών αποστολών, σχεδιασμένα από τη Naval Group για το Γαλλικό και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Δέκα χρόνια μετά τις πρώτες σχεδιαστικές μελέτες για τη φρεγάτα FREMM, το νέο σκάφος αξιοποιεί την εμπειρία του Γαλλικού Ναυτικού και φιλοδοξεί να συνεχίσει την εμπορική επιτυχία των La Fayette, που παράχθηκαν σε πάνω από 20 μονάδες και υπηρετούν σε 4 διαφορετικές ναυτικές δυνάμεις.
Οι φρεγάτες FDI (Frégates de Défense et d'Intervention) και οι φρεγάτες Belharra είναι ουσιαστικά το ίδιο πλοίο, με την ονομασία Belharra να χρησιμοποιείται για τις φρεγάτες FDI που προορίζονται για το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας. Μπορούν να εκτελούν αποστολές κατά πλοίων, αεροσκαφών και υποβρυχίων, καθώς και να αντιμετωπίζουν ασύμμετρες απειλές, ενώ λειτουργούν αυτόνομα ή ως μέρος μιας ευρύτερης ναυτικής δύναμης. Το πλέον εντυπωσιακό χαρακτηριστικό τους είναι ότι μπορούν να επιχειρήσουν με πλήρωμα μόλις 60 ατόμων, ενώ για τα υπόλοιπα 60 άτομα που απαιτούνται για την υποστήριξή του πλοίου (σύνολο 120), υπάρχει η δυνατότητα να συνδράμουν στις λειτουργίες του από ανάλογο κέντρο που θα είναι εγκατεστημένο στην ξηρά. Οι κύριες επιχειρησιακές δυνατότητες της φρεγάτας είναι:
- η συνοδεία και προστασία μονάδων υψηλής αξίας ενάντια σε κάθε συμβατική απειλή πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας
- η διαλειτουργικότητα εντός μιας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης και η συνεισφορά σε όλους τους τομείς πολέμου
- η ανάπτυξη σε περιοχές κρίσης ως κέντρο διοίκησης, αλλά και ως πλατφόρμα εφόρμησης των ειδικών δυνάμεων
- η συμβατική αποτροπή σε παράκτιες περιοχές και την ανοιχτή θάλασσας
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ | |
---|---|
Πλήρωμα | 120 (+15 για το ελικόπτερο) |
Εκτόπισμα | 4.400 |
Διαστάσεις | 122 x 17,7 μέτρα |
Ταχύτητα | > 27 κόμβοι |
Αυτονομία | 45 ημέρες |
Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα | 3500 ώρες εν πλω τον χρόνο |
Υπόστεγο | Ελικόπτερο 10 τόνων + 1 UAV |
Πρόωση | CODAD (Combined Diesel And Diesel) - 43.200 ίππων / 32,000 kW |
Ηλεκτρονικός εξοπλισμός | Σύστημα Διαχείρισης Μάχης τύπου Setis (Link-11/-16/-22), ραντάρ SEAFIRE 500 με εμβέλεια 500χλμ για αεροσκάφη / 80+ χλμ για πλοία, σόναρ μεταβλητού βάθους (VDS) τύπου CAPTAS 4 COMPACT, πρωραίο σόναρ τύπου Kingklip Mk2 |
Οπλισμός | 32 ASTER 30, 21 RIM-116 RAM, πυροβόλο OTO Melara 76χιλ STRALES, 8 x Exocet MM40 Block3c, 2 x τηλεχειριζόμενα πυροβόλα 20χιλ, τορπίλες MU-90 των 324 χιλιοστών, MH-60R Romeo ως οργανικό ελικόπτερο |
Αντιαεροπορική προστασία
Η φρεγάτα είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της Ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας, συνδυάζοντας συστήματα των εταιρειών Thales, MBDA, Naval Group και άλλων. Έτσι, για την προστασία της από εναέριες απειλές διαθέτει εκτοξευτές τύπου Sylver A50 32 κελιών, με δυνατότητα κάθετης εκτόξευσης αντίστοιχου αριθμού αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών πυραύλων Aster 30 της MBDA. O Aster 30 block 1 έχει δυνατότητα αναχαίτισης στόχου σε ύψος έως και 20 χιλιόμετρα και σε απόσταση έως και 120 χιλιόμετρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ASTER 30 αξιοποιείται και από το γαλλοϊταλικό αντιαεροπορικό – αντιπυραυλικό σύστημα SAMP-T, ενώ θεωρείται φονικότερος του αμερικανικού SM-2 (κυρίως λόγω της υψηλής ταχύτητάς του που φθάνει τα 4,5 Mach) και των ανώτερων κινηματικών του επιδόσεων. Η νέα έκδοση ASTER 301NT είναι εξοπλισμένη με προηγμένο ενεργό ερευνητή ραντάρ που εξασφαλίζει τον εντοπισμό και τον εγκλωβισμό του στόχου από μεγαλύτερες αποστάσεις. Παράλληλα, εξοπλίζεται με οπλικό σύστημα εγγύς άμυνας τύπου Mk 49 CIWS, με 21 βλήματα RAM (Rolling-Airframe Missile).
Στρατηγική κρούση
Η απόφαση αυτή παρέμεινε σε επίπεδο προθέσεως και δεν υλοποιήθηκε
Στις 19 Σεπτεμβρίου 2024, κατά τη διάρκεια της τελετής καθέλκυσης της δεύτερης φρεγάτας F-602 «Νέαρχος», ανακοινώθηκε η απόφαση για την ενσωμάτωση των πυραύλων SCALP Naval στις ελληνικές φρεγάτες. Η απόφαση εντάχθηκε στο 12ετές Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών και το σκεπτικό ήταν ότι θα προσέφερε στο Πολεμικό Ναυτικό τη δυνατότητα στρατηγικής κρούσης, επιτρέποντας την επίθεση σε στόχους υψηλής αξίας βαθιά μέσα στην εχθρική ενδοχώρα. Οι πύραυλοι SCALP Naval έχουν εμβέλεια που φτάνει τα 1.400 χιλιόμετρα και χρησιμοποιούν σύστημα πλοήγησης που συνδυάζει GPS με αδρανειακή πλοήγηση, προσφέροντας εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια.
Για την αλλαγή αυτή στην αρχική διαμόρφωση του πλοίου, δύο κάθετοι εκτοξευτές A50 Sylver θα πρέπει να αφαιρεθούν, προκειμένου στη θέση τους να μπει ο εκτοξευτής A70. Έτσι, η ενσωμάτωση των νέων πυραύλων συνεπάγεται τη μείωση του αριθμού των αντιαεροπορικών πυραύλων Aster 30 από 32 σε 24, επηρεάζονας αρνητικά την αντιαεροπορική προστασία του πλοίου.
Ανθυποβρυχιακός / αντι-πλοϊκός πόλεμος
Για τον ανθυποβρύχιο πόλεμο, η φρεγάτα διαθέτει ένα υπερσύγχρονο και τελευταίας τεχνολογίας σύστημα ανθυποβρυχιακού πολέμου το οποίο περιλαμβάνει σόναρ μεταβλητού βάθους (VDS) τύπου CAPTAS 4 COMPACT, καθώς επίσης πρωραίο σόναρ τύπου Kingklip Mk2. Αμφότερα είναι σε θέση να εντοπίζουν στόχους χαμηλού ακουστικού ίχνους, όπως είναι τα υποβρύχια Type 214 που προμηθεύτηκε και η Τουρκία. Για τη προσβολή τους διατίθενται τορπίλες MU-90 των 324 χιλιοστών, που επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα από τους 29 κόμβους (54 χιλιόμετρα την ώρα) έως τους 50 κόμβους (93 χιλιόμετρα την ώρα). Το μέγιστο βεληνεκές ανέρχεται σε 25 και 10 χλμ αντίστοιχα, ενώ η τορπίλη μπορεί να επιχειρεί σε βάθος από 25 έως και 1.000 μέτρα.
Για τον αντι-πλοϊκο πόλεμο η φρεγάτα φέρει πυραύλους Exocet, ενώ επίσης θα είναι εξοπλισμένη με πυροβόλο OTO Melara των 76 χιλιοστών (STRALES) και με δυο τηλεχειριζόμενα όπλα Lionfish των 20 χιλιοστών κατασκευασμένα από την Leonard. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει συμπληρώσει εμπειρία 50 και πλέον ετών στην αξιοποίηση του εν λόγω πυραύλου, ενώ τη δεκαετία του '90 ανέλαβε και την υποστήριξη των αερομεταφερόμενων Exocet AM-39 της Πολεμικής Αεροπορίας.
Το βλήμα MM-40 Exocet Block.III είναι εξέλιξη του MM-40 Exocet Block.II και διαθέτει βελτιωμένο σύστημα πλοήγησης, επιτυγχάνει αυξημένο βεληνεκές (180 χιλιόμετρα) και έχει ικανότητα προσβολής στόχων σε παράκτιο περιβάλλον. Η δε έκδοση Block 3c εισάγει στον Exocet έναν νέο ψηφιακό αισθητήρα RF της Thales, περισσότερο ανθεκτικό σε προηγμένα συστήματα παρεμβολών και ικανός να αναγνωρίζει το πλοίο που πρέπει να κτυπηθεί μέσα σε μία ομάδα πλοίων και να σημαδεύει συγκεκριμένες περιοχές του στόχου. Κάτι τέτοιο επιτυγχάνουν πλέον και άλλοι σύγχρονοι πύραυλοι κατά πλοίων, όπως ο LRSAM και ο NSM.
Ηλεκτρονικός εξοπλισμός
Στον τομέα του ηλεκτρονικού εξοπλισμού δεσπόζει το ραντάρ SEA FIRE 500 της εταιρείας Thales, το οποίο υπόσχεται εμβέλεια 500 χιλιομέτρων και υψηλές ικανότητες αποκάλυψης στόχων με χαμηλό RCS (βλέπε UAV) και υπερηχητικά κινούμενων στόχων με stealth χαρακτηριστικά και υψηλή ευκινησία. Το SF-500 είναι ένα πλήρως ψηφιακό 3D ραντάρ AESA που χρησιμοποιεί τέσσερις σταθερές διατάξεις κεραιών με στοιχεία Tx/Rx κατασκευασμένα από Νιτρίδιο του Γαλλίου (GaN). Για στόχους επιφανείας, η εμβέλεια του ραντάρ φθάνει τα 80+ km, ενώ μπορεί να επεξεργάζεται περισσότερα από 800 διαφορετικά ίχνη.
Η σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου αποτελείται από το Σύστημα Ηλεκτρονικών Μέτρων Υποστήριξης (ESM), καθώς και το Σύστημα Παρεμβολών έναντι εχθρικών απειλών (ECM). Το ESM έχει ως κύρια αποστολή την εύρεση εκπομπών που λαμβάνουν χώρα στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, τη κατηγοριοποίηση των δυνητικών απειλών και πρακτικά την ανάλυση όλων αυτών των απειλών στο Κέντρο Πληροφοριών Μάχης των φρεγατών. Το ECM έχει ως βασική αποστολή την παρεμβολή εχθρικών απειλών μέσω παρεμβολικών συστημάτων και δεν περιλήφθηκε στην αρχική παραγγελία των πλοίων. Πρόκειται για το σύστημα Virgilius-IEWS (Ιntegrated Electronic Warfare System), το οποίο κατασκευάζεται από την ιταλική εταιρεία ELT GROUP για λογαριασμό της Thales.
Για την εγγύς άμυνα απέναντι σε πυραυλικές επιθέσεις, η φρεγάτα φέρει σύστημα αντιμέτρων SYLENA MK2 της γαλλικής εταιρείας Lacroix, που συνδυάζει και άμυνα απέναντι σε επιθέσεις τορπιλών με το σύστημα SEALAT-CANTO.
Καρδιά του πλοίου και όλων των παραπάνω συστημάτων είναι το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης τύπου Setis, που προσφέρει ολοκληρωμένη εικόνα της τακτικής κατάστασης καθώς και σύνθεση τακτικής εικόνας μέσω των ζεύξεων Link 11B και Link 16. Το Κέντρο Πληροφοριών Μάχης του πλοίου περιλαμβάνει 15 κονσόλες που αφενός συγκεντρώνουν όλες τις πληροφορίες από τους αισθητήρες και τα ραντάρ και αφετέρου ελέγχουν τα όπλα του πλοίου. Σύστημα EW δεν υπάρχει στις FDI HN, προβλέπται όμως η μελλοντική τοποθέτησή του. Το ραντάρ SeaFire δεν μπορεί να κάνει παρεμβολές, όπως για παράδειγμα τα AESA των F-16V και των Rafale και το σχετικό κονδύλι για την μελλοντική εγκατάσταση ανέρχεται σε 100.000.000 ευρώ.
Τέλος, οι φρεγάτες έχουν τη δυνατότητα επιχιερησιακής αξιοποίησης UAV, ώστε να επιχειρεί συνδυαστικά με το ελικόπτερο προσφέροντας εικόνα τακτικής κατάστασης, και ταχύπλοο σκάφος 9 μέτρων.
Προμήθεια προσομοιωτών
Η Σχολή Εξάσκησης Ναυτικής Τακτικής (ΣΕΝΤ) εκπαιδεύει τα πληρώματα και τους χειριστές όπλων και αισθητήρων σε πλειάδα τακτικών και τεχνικών σεναρίων. Η σχολή θα παραλάβει ικανό αριθμό με προσομοιωτές από κονσόλες όπλων και αισθητήρων του Κέντρου Πληροφοριών Μάχης των Belharra. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του ΠΝ που η ΣΕΝΤ θα παραλάβει προσομοιωτές, αφού ως τώρα δεν υπήρχαν προσομοιωτές των υφιστάμενων τακτικών συστημάτων τόσο των φρεγατών «S» όσο και των ΜΕΚΟ 200 ΗΝ.
Η απόκτηση των προσομοιωτών θα επιτρέψει την ολοκληρωμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση εξοικονομώντας πόρους από την εν πλω εκπαίδευση και προετοιμάζοντας ακόμη καλύτερα τα πληρώματα του ΠΝ. Επίσης, δύναται να υπάρξει η διασύνδεση των προσομοιωτών της ΣΕΝΤ με τα πραγματικά τακτικά συστήματα των πλοίων, ώστε να υπάρξει περαιτέρω εμπλουτισμός της εκπαίδευσης με πολλά τακτικά σενάρια στα οποία θα λαμβάνει μέρος μεγάλος αριθμός στελεχών του ΠΝ προσομοιάζοντας πραγματικές επιχειρήσεις.
Ονοματοδοσία των πλοίων
Κατά τη συνεδρίαση του ΑΝΣ την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022, αποφασίσθηκε η ονοματοδοσία των τριών Φρεγατών FDI ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού που κατασκευάζονται στο Λοριάν της Γαλλίας:
- Φ/Γ F601 ΚΙΜΩΝ: Ο Κίμωνας ήταν Αθηναίος πολιτικός και στρατηγός του πρώτου μισού του 5ου αιώνα π.Χ, που το 471 π.Χ. τέθηκε επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων και με αφετηρία το Βυζάντιο ξεκίνησε την πρώτη συμμαχική επιχείρηση: να εκκαθαριστούν τα θρακικά παράλια από τις περσικές φρουρές. Το 450 π.Χ. ο Κίμων έπλευσε στην Κύπρο, με 200 τουλάχιστον συμμαχικές τριήρεις, για να εκδιώξει τους Πέρσες και να αποκαταστήσει την Αθηναϊκή κυριαρχία στην ανατολική Μεσόγειο.
- Φ/Γ F602 ΝΕΑΡΧΟΣ: Ο Νέαρχος υπήρξε ο επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ασία. Ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην αρχή της εκστρατείας του, περιλάμβανε 150 με 160 πολεμικά πλοία, κυρίως τριήρεις (από τις οποίες 29 ήταν Αθηναϊκές) και δεκάδες μεταγωγικά. Ξεκινώντας ο Νέαρχος από τον Υδάσπη ποταμό, έπλευσε στις ακτές του Περσικού κόλπου και έφτασε στις εκβολές του Ευφράτη ποταμού.
- Φ/Γ F603 ΦΟΡΜΙΩΝ: Ο Φορμίων ήταν Αθηναίος ναύαρχος, ο οποίος πήρε μέρος σε ναυτικές συγκρούσεις πριν και μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Εμφανίστηκε πρώτη φορά στο προσκήνιο το 440 π.Χ. επικεφαλής στόλου μαζί με τον Περικλή κατά το τέλος του Πολέμου της Σάμου. Το 432 π.Χ. έστειλε στην πολιορκία της Ποτίδαιας για βοήθεια 1.600 οπλίτες και το 429 π.Χ. γνώρισε τη μεγαλύτερή του επιτυχία, στη ναυμαχία της Πάτρας και της Ναυπάκτου.
Η ονοματοδοσία αυτή προκύπτει από τα αντιτορπιλικά κλάσης Charles F. Adams που υπηρέτησαν παλαιότερα στο ΠΝ, και συγκεκριμένα τα D-2019 ΝΕΑΡΧΟΣ (1992-2003), D-220 ΦΟΡΜΙΩΝ (1992-2002) και D-218 ΚΙΜΩΝ(1991-2004), κάτι που σημαίνει ότι απομένει μονάχα το D-221 ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ (1992-2002) για να ολοκληρωθεί η τετράδα.