Φρεγάτα κλάσης FDI HN

Οι φρεγάτες κλάσης La Fayette αποτέλεσαν ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο σχέδιο για τα γαλλικά ναυπηγεία, καθώς πάνω από 20 μονάδες έχουν πωληθεί σε 4 διαφορετικές ναυτικές δυνάμεις. Με την ανάπτυξη της φρεγάτας Belharra (διατιθέμενη ως FDI HN στην Ελλάδα), η DCNS στοχεύει να συνεχίσει τη εμπορική επιτυχία της, ολοκληρώνοντας τη γκάμα πολεμικών πλοίων που προσφέρει με ένα σκάφος τελευταίας γενιάς που τοποθετείται μεταξύ της φρεγάτας πολλαπλών αποστολών κλάσης FREMM (με εκτόπισμα 6000 τόνων) και εκείνου των κορβετών κλάσης GOWIND (με εκτοπισμα 2.500 έως 3.100 τόνων).

Δέκα χρόνια μετά τις πρώτες σχεδιαστικές μελέτες για τη φρεγάτα FREMM, η FDI (Defence and Intervension Frigate) αξιοποιεί την εμπειρία του Γαλλικού Ναυτικού σε μεγάλο αριθμό θεάτρων επιχειρήσεων. Έτσι, το σκάφος ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ναυτικών δυνάμεων που αναζητούν μια συμπαγή φρεγάτα, ικανή να εξασφαλίζει αποστολές μεγάλης εμβέλειας, και οι οποίες μπορούν να επιχειρήσουν αυτόνομα ή ενσωματωμένες σε ναυτική δύναμη, στην ανοικτή θάλασσα ή στο πλαίσιο αποστολών επιτήρησης των ακτών σε ένα πυκνό και εχθρικό περιβάλλον.

Το πλέον εντυπωσιακό χαρακτηριστικό τους είναι ότι μπορούν να επιχειρήσουν με πλήρωμα μόλις 60 ατόμων, ενώ για τα υπόλοιπα 60 άτομα που απαιτούνται για την υποστήριξή του πλοίου (σύνολο 120), υπάρχει η δυνατότητα να συνδράμουν στις λειτουργίες του από ανάλογο κέντρο που θα είναι εγκατεστημένο στην ξηρά. Οι κύριες επιχειρησιακές δυνατότητες της φρεγάτας είναι:

 • η συνοδεία και προστασία μονάδων υψηλής αξίας ενάντια σε κάθε συμβατική απειλή πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας
 • η διαλειτουργικότητα εντός μιας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης και η συνεισφορά σε όλους τους τομείς πολέμου
 • η ανάπτυξη σε περιοχές κρίσης ως κέντρο διοίκησης, αλλά και ως πλατφόρμα εφόρμησης των ειδικών δυνάμεων
 • η συμβατική αποτροπή σε παράκτιες περιοχές και την ανοιχτή θάλασσας
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Πλήρωμα120
Εκτόπισμα4.400
Διαστάσεις121 x 18 μέτρα
Ταχύτητα> 27 κόμβοι
Αυτονομία45 ημέρες
Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα 3500 ώρες εν πλω τον χρόνο
ΥπόστεγοΕλικόπτερο 10 τόνων + 1 UAV
ΠρόωσηCODAD (Combined Diesel And Diesel)
Ηλεκτρονικός εξοπλισμόςΣύστημα Διαχείρισης Μάχης τύπου Setis (Link-11/-16/-22), ραντάρ SEAFIRE 500 με εμβέλεια 500χλμ για αεροσκάφη / 80+ χλμ για πλοία, σόναρ μεταβλητού βάθους (VDS) τύπου CAPTAS 4 COMPACT, πρωραίο σόναρ τύπου Kingklip Mk2
Οπλισμός32 ASTER 30, 21 RIM-116 RAM, πυροβόλο OTO Melara 76χιλ STRALES, 8 x Exocet MM40 Block3c, 2 x τηλεχειριζόμενα πυροβόλα 20χιλ, τορπίλες MU-90 των 324 χιλιοστών, MH-60R Romeo ως οργανικό ελικόπτερο

Αντιαεροπορική προστασία

Η φρεγάτα είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της Ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας, συνδυάζοντας συστήματα των εταιρειών Thales, MBDA, Naval Group και άλλων. Έτσι, για την προστασία της από εναέριες απειλές διαθέτει εκτοξευτές τύπου Sylver A50 32 κελιών, με δυνατότητα κάθετης εκτόξευσης αντίστοιχου αριθμού αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών πυραύλων Aster 30 της MBDA. O Aster 30 block 1 έχει δυνατότητα αναχαίτισης στόχου σε ύψος έως και 20 χιλιόμετρα και σε απόσταση έως και 120 χιλιόμετρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ASTER 30 αξιοποιείται και από το γαλλοϊταλικό αντιαεροπορικό – αντιπυραυλικό σύστημα SAMP-T, ενώ θεωρείται φονικότερος του αμερικανικού SM-2 (κυρίως λόγω της υψηλής ταχύτητάς του που φθάνει τα 4,5 Mach) και των ανώτερων κινηματικών του επιδόσεων. Η νέα έκδοση ASTER 301NT είναι εξοπλισμένη με προηγμένο ενεργό ερευνητή ραντάρ που εξασφαλίζει τον εντοπισμό και τον εγκλωβισμό του στόχου από μεγαλύτερες αποστάσεις. Παράλληλα, εξοπλίζεται με οπλικό σύστημα εγγύς άμυνας τύπου Mk 49 CIWS, με 21 βλήματα RAM (Rolling-Airframe Missile).

Ανθυποβρυχιακός / αντι-πλοϊκός πόλεμος

Για τον ανθυποβρύχιο πόλεμο, η φρεγάτα διαθέτει ένα υπερσύγχρονο και τελευταίας τεχνολογίας σύστημα ανθυποβρυχιακού πολέμου το οποίο περιλαμβάνει σόναρ μεταβλητού βάθους (VDS) τύπου CAPTAS 4 COMPACT, καθώς επίσης πρωραίο σόναρ τύπου Kingklip Mk2. Αμφότερα είναι σε θέση να εντοπίζουν στόχους χαμηλού ακουστικού ίχνους, όπως είναι τα υποβρύχια Type 214 που προμηθεύτηκε και η Τουρκία. Για τη προσβολή τους διατίθενται τορπίλες MU-90 των 324 χιλιοστών, που επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα από τους 29 κόμβους (54 χιλιόμετρα την ώρα) έως τους 50 κόμβους (93 χιλιόμετρα την ώρα). Το μέγιστο βεληνεκές ανέρχεται σε 25 και 10 χλμ αντίστοιχα, ενώ η τορπίλη μπορεί να επιχειρεί σε βάθος από 25 έως και 1.000 μέτρα.

Για τον αντι-πλοϊκο πόλεμο η φρεγάτα φέρει πυραύλους Exocet, ενώ επίσης θα είναι εξοπλισμένη με πυροβόλο OTO Melara των 76 χιλιοστών (STRALES) και με δυο τηλεχειριζόμενα όπλα Lionfish των 20 χιλιοστών κατασκευασμένα από την Leonard. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει συμπληρώσει εμπειρία 50 και πλέον ετών στην αξιοποίηση του εν λόγω πυραύλου, ενώ τη δεκαετία του '90 ανέλαβε και την υποστήριξη των αερομεταφερόμενων Exocet AM-39 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το βλήμα MM-40 Exocet Block.III είναι εξέλιξη του MM-40 Exocet Block.II και διαθέτει βελτιωμένο σύστημα πλοήγησης, επιτυγχάνει αυξημένο βεληνεκές (180 χιλιόμετρα) και έχει ικανότητα προσβολής στόχων σε παράκτιο περιβάλλον. Η δε έκδοση Block 3c εισάγει στον Exocet έναν νέο ψηφιακό αισθητήρα RF της Thales, περισσότερο ανθεκτικό σε προηγμένα συστήματα παρεμβολών και ικανός να αναγνωρίζει το πλοίο που πρέπει να κτυπηθεί μέσα σε μία ομάδα πλοίων και να σημαδεύει συγκεκριμένες περιοχές του στόχου. Κάτι τέτοιο επιτυγχάνουν πλέον και άλλοι σύγχρονοι πύραυλοι κατά πλοίων, όπως ο LRSAM και ο NSM.

Ηλεκτρονικός εξοπλισμός

Στον τομέα του ηλεκτρονικού εξοπλισμού δεσπόζει το ραντάρ SEA FIRE 500 της εταιρείας Thales, το οποίο υπόσχεται εμβέλεια 500 χιλιομέτρων και υψηλές ικανότητες αποκάλυψης στόχων με χαμηλό RCS (βλέπε UAV) και υπερηχητικά κινούμενων στόχων με stealth χαρακτηριστικά και υψηλή ευκινησία. Το SF-500 είναι ένα πλήρως ψηφιακό 3D ραντάρ AESA που χρησιμοποιεί τέσσερις σταθερές διατάξεις κεραιών με στοιχεία Tx/Rx κατασκευασμένα από Νιτρίδιο του Γαλλίου (GaN). Για στόχους επιφανείας, η εμβέλεια του ραντάρ φθάνει τα 80+ km, ενώ μπορεί να επεξεργάζεται περισσότερα από 800 διαφορετικά ίχνη.

Για την εγγύς άμυνα απέναντι σε πυραυλικές επιθέσεις, η φρεγάτα φέρει σύστημα αντιμέτρων SYLENA MK2 της γαλλικής εταιρείας Lacroix, που συνδυάζει και άμυνα απέναντι σε επιθέσεις τορπιλών με το σύστημα SEALAT-CANTO.

Καρδιά του πλοίου και όλων των παραπάνω συστημάτων είναι το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης τύπου Setis, που προσφέρει ολοκληρωμένη εικόνα της τακτικής κατάστασης καθώς και σύνθεση τακτικής εικόνας μέσω των ζεύξεων Link 11B και Link 16. Το Κέντρο Πληροφοριών Μάχης του πλοίου περιλαμβάνει 15 κονσόλες που αφενός συγκεντρώνουν όλες τις πληροφορίες από τους αισθητήρες και τα ραντάρ και αφετέρου ελέγχουν τα όπλα του πλοίου. Σύστημα EW δεν υπάρχει στις FDI HN, προβλέπται όμως η μελλοντική τοποθέτησή του. Το ραντάρ SeaFire δεν μπορεί να κάνει παρεμβολές, όπως για παράδειγμα τα AESA των F-16V και των Rafale και το σχετικό κονδύλι για την μελλοντική εγκατάσταση ανέρχεται σε 100.000.000 ευρώ.

Τέλος, οι φρεγάτες έχουν τη δυνατότητα επιχιερησιακής αξιοποίησης UAV, ώστε να επιχειρεί συνδυαστικά με το ελικόπτερο προσφέροντας εικόνα τακτικής κατάστασης, και ταχύπλοο σκάφος 9 μέτρων.

Προμήθεια προσομοιωτών

Η Σχολή Εξάσκησης Ναυτικής Τακτικής (ΣΕΝΤ) εκπαιδεύει τα πληρώματα και τους χειριστές όπλων και αισθητήρων σε πλειάδα τακτικών και τεχνικών σεναρίων. Η σχολή θα παραλάβει ικανό αριθμό με προσομοιωτές από κονσόλες όπλων και αισθητήρων του Κέντρου Πληροφοριών Μάχης των Belharra. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του ΠΝ που η ΣΕΝΤ θα παραλάβει προσομοιωτές, αφού ως τώρα δεν υπήρχαν προσομοιωτές των υφιστάμενων τακτικών συστημάτων τόσο των φρεγατών «S» όσο και των ΜΕΚΟ 200 ΗΝ.

Η απόκτηση των προσομοιωτών θα επιτρέψει την ολοκληρωμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση εξοικονομώντας πόρους από την εν πλω εκπαίδευση και προετοιμάζοντας ακόμη καλύτερα τα πληρώματα του ΠΝ. Επίσης, δύναται να υπάρξει η διασύνδεση των προσομοιωτών της ΣΕΝΤ με τα πραγματικά τακτικά συστήματα των πλοίων, ώστε να υπάρξει περαιτέρω εμπλουτισμός της εκπαίδευσης με πολλά τακτικά σενάρια στα οποία θα λαμβάνει μέρος μεγάλος αριθμός στελεχών του ΠΝ προσομοιάζοντας πραγματικές επιχειρήσεις.

Προμήθεια – παραδόσεις

Η συμφωνία που υπεγράφη στο Παρίσι (Σεπτέμβριος 2021) προβλέπει την αγορά τριών FDI με τη δυνατότητα προαίρεσης μιας ακόμα αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Αρχικά, το συνολικό κόστος για την πρόσκτηση των τριών φρεγατών αναφέρθηκε στα 2,9 δισ. ευρώ και σε αυτό το ποσό περιλαμβανόταν το σύνολο του οπλισμού των τριών πλοίων και η εν συνεχεία υποστήριξή τους (FOS) για τέσσερα χρόνια. Αργότερα, το ποσό αυτό ανήλθε σε 3,048 δισ. ευρώ. Οι συμβάσεις με τις εταιρείες Naval Group και MBDA France έγιναν με όρο την υλοποίηση με βάση την αρχή του προτιμώμενου έθνους/πελάτη. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές είναι σταθερές και χωρίς αναπροσαρμογή και ίδιες με εκείνες που τιμολογήθηκαν οι FDI για τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις για το ίδιο αντικείμενο.

H κλειδωμένη συνολική τιμή για την εξάσκηση της προαίρεσης για την 4η φρεγάτα ανέρχεται σε: 719.600.000 ευρώ για το πλοίο, 19.400.000 για αρχικές υπηρεσίες υποστήριξης, κάποια εργαλεία, 4 τορπίλες και 8 αντίμετρα CANTO και άλλα 200.000.000 για τον οπλικό φόρτο των αντιαεροπορικών πυραύλων Aster 30 και των αντιπλοικών πυραύλων Exocet MM40. Έτσι, το σύνολο ανέρχεται σε 939.000.000 ευρώ, σε περίπτωση που η απόφαση ληφθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2023.

Το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων προβλέπει την παραλαβή της πρώτης φρεγάτας στις 31 Μαρτίου 2025, της δεύτερης στις 31 Οκτωβρίου 2025 και η τελευταία στις 31 Οκτωβρίου 2026. Ουσιαστικά, η Γαλλία προσέφερε τη 2η και 3η φρεγάτα που ήδη κατασκευάζονταν στην Γαλλία για το γαλλικό ΠΝ, ενώ μάλλον θα παρέχει και την 4η ή την 5η στην σειρά παραγωγής στην ελληνική πλευρά. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι και οι 3 φρεγάτες θα κατασκευαστούν σε γαλλικά ναυπηγεία, ενώ υπάρχει και το δικαίωμα προαίρεσης για ακόμη 1. Η επιλογή αυτή επιταχύνει την παράδοση των σκαφών, ωστόσο αποτελεί πλήγμα για την ανύπαρκτη πλέον ελληνική ναυπηγική βιομηχανία.

ΟΝΟΜΑΚΑΘΕΛΚΥΣΗΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
F601 ΚΙΜΩΝ04/10/2023
F602 ΝΕΑΡΧΟΣ
F603 ΦΟΡΜΙΩΝ

Λόγω της παραλαβής των 2 πρώτων πλοίων με γαλλική διαμόρφωση, οι πρώτες φρεγάτες θα παραληφθούν με χαμηλότερες προδιαγραφές οπλισμού, που θα συμπληρωθεί σε δεύτερο χρόνο (χωρίς επιπλέον κόστος) ώστε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της σύμβασης. Έτσι, ο αρχικός οπλισμός θα περιλαμβάνει 2 εκτοξευτές Sylver A50 8 κελιών (16 πυραύλους ASTER 30), 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους MM40 Block 3c, 1 πυροβόλο Super Rapido 76 mm, αντίμετρα τορπιλών CANTO, 2 πυροβόλα Narwal των 20 χιλιοστών. Η διαμόρφωση αυτή θα συμπληρωθεί με ακόμη δύο εκτοξευτές A50 Sylver (σύνολο 32 ASTER), εκτοξευτή RAM 21 cell, πάνω από το υπόστεγο των ελικοπτέρων Chaffs και Flares. Οι σχετικές εργασίες προβλέπεται να εκτελεστούν στην Ελλάδα, μάλλον στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, μέχρι το τέλος του 2028.

Ονοματοδοσία των πλοίων

Κατά τη συνεδρίαση του ΑΝΣ την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022, αποφασίσθηκε η ονοματοδοσία των τριών Φρεγατών FDI ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού που κατασκευάζονται στο Λοριάν της Γαλλίας:

 • Φ/Γ F601 ΚΙΜΩΝ: Ο Κίμωνας ήταν Αθηναίος πολιτικός και στρατηγός του πρώτου μισού του 5ου αιώνα π.Χ, που το 471 π.Χ. τέθηκε επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων και με αφετηρία το Βυζάντιο ξεκίνησε την πρώτη συμμαχική επιχείρηση: να εκκαθαριστούν τα θρακικά παράλια από τις περσικές φρουρές. Το 450 π.Χ. ο Κίμων έπλευσε στην Κύπρο, με 200 τουλάχιστον συμμαχικές τριήρεις, για να εκδιώξει τους Πέρσες και να αποκαταστήσει την Αθηναϊκή κυριαρχία στην ανατολική Μεσόγειο.
 • Φ/Γ F602 ΝΕΑΡΧΟΣ: Ο Νέαρχος υπήρξε ο επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ασία. Ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην αρχή της εκστρατείας του, περιλάμβανε 150 με 160 πολεμικά πλοία, κυρίως τριήρεις (από τις οποίες 29 ήταν Αθηναϊκές) και δεκάδες μεταγωγικά. Ξεκινώντας ο Νέαρχος από τον Υδάσπη ποταμό, έπλευσε στις ακτές του Περσικού κόλπου και έφτασε στις εκβολές του Ευφράτη ποταμού.
 • Φ/Γ F603 ΦΟΡΜΙΩΝ: Ο Φορμίων ήταν Αθηναίος ναύαρχος, ο οποίος πήρε μέρος σε ναυτικές συγκρούσεις πριν και μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Εμφανίστηκε πρώτη φορά στο προσκήνιο το 440 π.Χ. επικεφαλής στόλου μαζί με τον Περικλή κατά το τέλος του Πολέμου της Σάμου. Το 432 π.Χ. έστειλε στην πολιορκία της Ποτίδαιας για βοήθεια 1.600 οπλίτες και το 429 π.Χ. γνώρισε τη μεγαλύτερή του επιτυχία, στη ναυμαχία της Πάτρας και της Ναυπάκτου.

Η ονοματοδοσία αυτή προκύπτει από τα αντιτορπιλικά τύπου Charles F. Adams που υπηρέτησαν παλαιότερα στο ΠΝ, και συγκεκριμένα τα D-2019 ΝΕΑΡΧΟΣ (1992-2003), D-220 ΦΟΡΜΙΩΝ (1992-2002) και D-218 ΚΙΜΩΝ(1991-2004), κάτι που σημαίνει ότι απομένει μονάχα το D-221 ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ (1992-2002) για να ολοκληρωθεί η τετράδα.

Σύμβαση προμήθειας των Belharra

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συμβόλαιο για τις Belharra θα περιλαμβάνει τρεις συμβάσεις: Η πρώτη θα αφορά τις πλατφόρμες των πλοίων, η δεύτερη τον οπλισμό και η τρίτη την τεχνική υποστήριξη των οπλικών συστημάτων. Εκτιμάται ότι πάνω από 40 ελληνικές εταιρείες θα αναλάβουν προγράμματα αξίας άνω των 400.000.000 από τις Γαλλικές κατασκευάστριες εταιρείες (σε βάθος δεκαετίας), δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι 300.000.000 ευρώ θα είναι οι επιστροφές από την Naval Group (13%) και 100.0000.000 ευρώ από Thales και MBDA.

Σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ’ αριθμόν 645/30-03-2023): "Εκπρόσωποι εταιρειών πάνε κι έρχονται στα ναυπηγεία της εταιρείας, στο Λωριάν της Γαλλίας για να αναζητήσουν και να βρουν νέες ευκαιρίες στη ναυπήγηση των φρεγατών “Belharra” στη Γαλλία. Θυμίζω ότι σε αυτό το project έχει ανατεθεί έργο περί το 15% κατά τους υπολογισμούς στις ελληνικές εταιρίες. Εγώ λέω ας είναι και λιγότερο, 10% να είναι. Δέκα τοις εκατό στα 3 δισ. είναι 300 εκατομμύρια με πρόχειρα μαθηματικά στις ελληνικές εταιρίες που θα αναλάβουν υποκατασκευαστικό έργο για τις “Belharra”".

Για την συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία, η Naval Group έχει ξεκινήσει συνομιλίες για να συμπεριλάβει ελληνικές βιομηχανικές εταιρείες στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού του, όπως:

 • ΑΚΜΩΝ Α.Ε.: Το εύρος του χαρτοφυλακίου της ΑΚΜΩΝ κυμαίνεται από την κατασκευή, αναβάθμιση και ανακατασκευή καλωδίων και ιμάντων για αεροδιαστημική χρήση, ηλεκτρομηχανικά συγκροτήματα για τη συναρμολόγηση υψηλής τεχνολογίας τηλεπικοινωνιακού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού για εφαρμογές χερσαίας, εναέριας και θαλάσσιας άμυνας.
 • ELFON: H εταιρείας εξειδικεύεται στην κατασκευή καλωδίων, ιμάντες καλωδίωσης και ηλεκτρομηχανικών συγκροτημάτων.
 • ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ: Η εταιρεία σχεδιάζει, κατασκευάζει και εγκαθιστά ένα μεγάλο εύρος καλωδίων από καλώδια ρεύματος έως οπτικές ίνες και σύνθετα καλώδια.
 • IDE INTRACOM: Η εταιρεία είναι κορυφαίος πάροχος ηλεκτρονικών, τηλεπικοινωνιακών και υβριδικών ενεργειακών συστημάτων στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.
 • MALLIONDA: νέες δραστηριότητες που αφορούν συγκολλητές και τεχνίτες σωληνώσεων στο ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient.
 • METKA: Οι βιομηχανικές δραστηριότητες της ΜΕΤΚΑ επικεντρώνονται στην κατασκευή μεταλλικών κατασκευών υψηλής προστιθέμενης αξίας για εφαρμογές στους κλάδους της ενέργειας, των υποδομών και της άμυνας.
 • MEVACO: Πρόκειται για μία κορυφαία κατασκευαστική εταιρεία που αναλαμβάνει έργα υψηλής τεχνολογίας στους τομείς των μεταλλικών προϊόντων και κατασκευών (διάτρηση, κοπή με laser, διαμόρφωση, συγκόλληση, μηχανουργικές εργασίες σε ανθρακοχάλυβα, ανοξείδωτο χάλυβα ή αλουμίνιο) για σχεδόν οποιοδήποτε τύπο ή μέγεθος μεταλλικών προϊόντων (από μεμονωμένα εξαρτήματα έως σύνθετα ηλεκτρομηχανικά συγκροτήματα), βάσει των απαιτήσεων του πελάτη.
 • MILTECH HELLAS S.A: Η MILTECH είναι μία σύγχρονη αμυντική βιομηχανία που δραστηριοποιείται στους κλάδους των συστημάτων θερμικής αποτύπωσης, των ραδιοσυσκευών, της αεροηλεκτρονικής και ιμάντων αεροσκαφών και άλλων ηλεκτρονικών εφαρμογών ειδικού σκοπού.
 • PRISMA: παραγωγή εξαρτήματος ναυτικών όπλων.
 • Salamis Shipyards & Engineering: Δραστηριότητες προεξοπλισμού σε μπλοκ κύτους τόσο για Ελληνικές όσο και Γαλλικές FDI.
 • TELETEL: Η εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες σχεδιασμού και ανάπτυξης προϊόντων λογισμικού και εξαρτημάτων καθώς και υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης για μεγάλες διεθνείς βιομηχανίες άμυνας, τηλεπικοινωνιών και αεροδιαστημικής.
 • THEON, εταιρεία του EFA Group: δραστηριότητες οπτοηλεκτρονικών στο πρόγραμμα FDI HN μέσω ενός από τους κύριους συνεργάτες της, τη SAFRAN.

Το σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Συμμετοχή στην παραγωγή φρεγάτων FDI HN μέσω της εκπαίδευσης ελληνικού προσωπικού και της μεταφοράς δραστηριοτήτων τοπικά
 • Μεταφορά τεχνολογίας για την παραγωγή επιπλέον φρεγάτων στην Ελλάδα
 • Μεταφορά τεχνολογίας που επιτρέπει τον εντοπισμό στην Ελλάδα των λειτουργικών δραστηριοτήτων συντήρησης της FDI HN, δραστηριότητες που μπορούν να επεκταθούν και σε άλλα προγράμματα
 • Συμμετοχή στην ανάπτυξη προσομοιωτών εκπαίδευσης με τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών και τη θέση των συναφών δυνατοτήτων που προσφέρουν ανταγωνιστικότητα, αντιδραστικότητα και ευελιξία στην ανάπτυξη και συντήρηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Ελληνικού Ναυτικού
 • Ενσωμάτωση εξειδικευμένων ελληνικών εταιρειών στον παγκόσμιο πίνακα προμηθευτών , προκειμένου να ενσωματωθεί η αλυσίδα εφοδιασμού τους και να επωφεληθεί από την άμεση πρόσβαση σε όλες τις αγορές τους
 • Συμμετοχή σε κοινά έργα R & D
 • Συμμετοχή στην ανάπτυξη μελλοντικών ναυτικών συστημάτων

Μέχρι σήμερα έχουν ήδη υπογραφεί 23 συμβάσεις με ελληνικούς εταίρους, όπως:

 • SALAMIS SHIPYARDS: Για την κατασκευή στην Ελλάδα αρκετών τομέων κήτους, με τη σύμβαση να έως και 6 φρεγάτες, για το γαλλικό και το ελληνικό ναυτικό. Αυτοί οι τομείς, βάρους από 25 έως 100 τόνους θα κατασκευαστούν στη περοχή της Σαλαμίνας και θα αποσταλούν στη Lorient για τελική συναρμολόγηση.
 • ΑΚΜΩΝ: Για την παραγωγή στην Ελλάδα πολλών σετ κονσολών και ηλεκτρονικών ερμαρίων για το Combat Management System (Σύστημα Διοίκησης Μάχης), το Integrated Bridge, το Navigation System και το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πλατφόρμας.
 • MEVACO: Για μηχανικούς εξοπλισμούς για τις φρεγάτες FDI
 • EMMIS: Η εταιρεία εντάχθηκε στην αλυσίδα εφοδιασμού της Naval Group και υπεγράφη σύμβαση για την προμήθεια ηλεκτρικού εξοπλισμού.
 • MAREL και THEMYS: Για την προμήθεια εξοπλισμού πλοήγησης και επικοινωνίας (εξαρτήματα συστήματος ραντάρ, ηχοήχων, επαναλήπτης κεφαλής, VDR, SATCOM, GMDSS κ.λπ.).
 • Marita Hellas S.A: Δραστηριοποιείται στον τομέα των προϊόντων και υπηρεσιών ασφαλείας, ως εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος ξένων οίκων και πάροχος υπηρεσιών επιθεωρήσεως, συντηρήσεως και επισκευών.
 • Farad S.A.: Παράγει ποικιλία εναλλακτών θερμότητας που προσφέρονται για σχεδόν κάθε τύπο σκάφους, όπως και ψύκτες αλουμινίου, ψύκτες συμπιεστών, ψύκτες αέρα για φόρτιση κ.λπ. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1979 με έδρα τον Πειραιά και απασχολεί 60 εργαζομένους.

Συζήτηση στο forum

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής