Νέα συστήματα anti-UAV και anti-drone
Μετά τον ΚΕΝΤΑΥΡΟ, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) αναπτύσσει και το σύστημα ΥΠΕΡΙΩΝ με δυνατότητα ανίχνευσης και καταστολής επιθέσεων από σμήνη drones, ενώ το 2024 επιδείχθηκε και το φορητό σύστημα παρεμβολών για μικρότερα drones από το ΚΕΤΕΣ.
Το ΥΠΕΡΙΩΝ σχεδιάζεται για να αντιμετωπίσει επιθέσεις από σμήνη drones, προσφέροντας 360 μοίρες κάλυψη χωρίς την ανάγκη για κινούμενα μέρη. Η καινοτομία του συστήματος έγκειται στους 4 "τεταρτημόριους" παρεμβολέα, καθένας εκ των οποίων καλύπτει 90 μοίρες για εκπομπή ηλεκτρονικά ελεγχόμενης σάρωσης. Αυτή η σχεδίαση επιτρέπει την εν κινήσει αντιμετώπιση επιθέσεων, καθιστώντας το ΥΠΕΡΙΩΝ ιδανικό για εγκατάσταση σε μικρά ταχύπλοα ή περιπολικά σκάφη, καθώς και σε χερσαίες πλατφόρμες. Από πλευράς επιδόσεων, το σύστημα ua μπορεί να ανιχνεύσει και να εξουδετερώσει απειλές σε απόσταση έως 10 χλμ.
Η ανάπτυξη του ΥΠΕΡΙΩΝ γίνεται με πρωτοβουλία της ΕΑΒ και το σύστημα έχει πραγματοποιήσει ήδη τις πρώτες δοκιμές με ενθαρρυντικά αποτελέσματα και συνεχείς βελτιώσεις. Αναμένεται η συνέχιση των δοκιμών, ώστε το προϊόν να λάβει την τελική του μορφή και να δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες Το σύστημα αναπτύσσεται για να εξοπλίσει ναυτικές μονάδες, λειτουργώντας συμπληρωματικά του ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ.
Φορητό σύστημα anti-drone
Ένα νέο σύστημα αντιμετώπισης Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (anti-drone) παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) "GOLDEN SWORD 2024" στο πεδίο ασκήσεων - βολών Ασκού - Προφήτη στη Θεσσαλονίκη. Το σύστημα αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου από το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Στρατού (ΚΕΤΕΣ) και προορίζεται για την προστασία του Τακτικού Στρατηγού του Γ Σώματος Στρατού από απειλές drone - UAV.
Το ελληνικής κατασκευής σύστημα έχει τη δυνατότητα παρεμβολής εχθρικών drones σε εγγύς αποστάσεις και στο πλαίσιο της ΤΑΜΣ πραγματοποιήθηκε επίδειξη απέναντι σε ένα drone πολιτικής σχεδίασης. Για την παρεμβολή του εχθρικού drone απαιτεί οπτική επαφή μεταξύ του συστήματος και της εχθρικής απειλής. Το προϊόν ενσωματώνει τεχνικές αλλαγές και τροποποιήσεις σε σύγκριση με τις πρώτες εκδόσεις του που παρουσιάστηκαν από το ΚΕΤΕΣ, με κυριότερο το χαρακτηριστικό της παρεμβολής στόχων σε μεγαλύτερες αποστάσεις.
Στόχος του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) είναι η μαζική απόκτηση τέτοιων συστημάτων για τη διασφάλιση της προστασίας ευπαθών εγκαταστάσεων και υποδομών του Στρατού Ξηράς. Ήδη, αρκετοί σχηματισμοί διαθέτουν το εν λόγω σύστημα, ενώ αναμένεται να εισέλθει σε ευρεία παραγωγή το προσεχές χρονικό διάστημα.