Νέα Στολή Μαχητή - 2025

Η νέα στολή μαχητή του ελληνικού στρατού, γνωστή ως "Σύγχρονος Μαχητής", παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο 2025 σε εκδήλωση στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Το πρόγραμμα εντάχθηκε στην λεγόμενη "Ατζέντα 2030" και φιλοδοξεί να φέρει τον εξοπλισμό του Έλληνα στρατιώτη στον 21ο αιώνα, με έμφαση στην τεχνολογία και την καινοτομία.

Αναμένεται να υλοποιηθεί σε διάφορες φάσεις, με την πρώτη παράδοση υλικών να σχεδιάζεται για το καλοκαίρι του 2026, ενώ η πρώτη φάση του προγράμματος, που περιλαμβάνει την κάλυψη κατά 50% των αναγκών του ελληνικού στρατού, να τοποθετείται για τον Αύγουστο του 2027 και το σύνολο των αναγκών να καλύπτεται έως το 2030.

Η νέα στολή προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε πέντε βασικούς τομείς: επιβίωση, επικοινωνία, επίγνωση, ευελιξία και ισχύ πυρός.

  • Επιβίωση: Η στολή περιλαμβάνει κράνη από Kevlar, αντιβαλλιστικά γυαλιά, προστατευτική προσωπίδα για βιοχημικές απειλές, και εξάρτηση τύπου multicam με αντιβαλλιστικές πλάκες τύπου ΙΙΙ. Επίσης, διαθέτει βιομετρικούς αισθητήρες για την παρακολούθηση της κατάστασης του μαχητή σε πραγματικό χρόνο.
  • Επικοινωνία: Κάθε στρατιώτης θα διαθέτει σύστημα ενδοεπικοινωνίας και τερματικό blue force tracking για την απεικόνιση θέσεων με ζωντανή ροή δεδομένων από το πεδίο.
  • Επίγνωση: Η στολή παρέχει δυνατότητες επίγνωσης της τακτικής κατάστασης, επιτρέποντας προσδιορισμό γεγονότων και δεδομένων και ταχύτητα στην απόφαση ενεργειών.
  • Ευελιξία: Ο εξοπλισμός είναι ελαφρύτερος με σύγχρονα υλικά, προσφέροντας ταχύτητα, εργονομία και καλύτερη κατανομή βάρους.
  • Ισχύς Πυρός: Η στολή εξασφαλίζει ισχυρότερα πυρά με αναβαθμισμένο εξοπλισμό και σκοπευτικά νέας γενιάς. Περιλαμβάνει το αναβαθμισμένο τυφέκιο G3, τυφέκιο Sniper για τους ελεύθερους σκοπευτές και υποπολυβόλο των 9 χιλιοστών για τους στρατονόμους.
Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος 'Στολή Μαχητή'
Φωτογραφίες: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7

Το πρόγραμμα "Σύγχρονος Μαχητής" έχει εκτιμώμενο κόστος 204.000.000 ευρώ και η υλοποίησή του θα πραγματοποιηθεί με τη σύμπραξη των Στρατιωτικών Εργοστασίων 700 ΣΕ και 301 ΕΒ με ελληνικές εταιρείες, έτσι ώστε η ελληνική αμυντική βιομηχανία να παράξει περίπου το 90% του εξοπλισμού.

Ιστορική αναδρομή

Νέες πρωτοβουλίες και προγράμματα αλλαγής και βελτίωσης των ατομικών υλικων που εξοπλίζουν τον Έλληνα στρατιώτει ανακοινώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η μεγάλη πλειονότητα αυτών εγκαταλείπεται μετά την υιοθέτησή τους σε πολύ μικρή κλίμακα, με αποτέλεσμα η στολή να παραμένει έως σήμερα εντελώς απαρχαιωμένη.

Παρουσιάζεται νέα στολή παραλλαγής κατά την διάρκεια των εγκαινίων του νέου κτηρίου της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ. Η μετάβαση στον νέο τύπο στολής σχεδιάζεται να γίνει σταδιακά, αρχής γενομένης από το προσωπικό των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων.

Όλοι οι οπλίτες χορηγούνται τις στολές εκστρατείας νέου τύπου ACU, κατασκευής ΕΛΒΕ. Πρόκειται για παραλλαγές με ύφασμα 50/50 βαμβάκι/πολυεστέρα, ύφανση Rip-Stop, ανακλαστικότητα σε IR και πολύ δυνατές ραφές. Τον Δεκέμβριο ανακοινώνεται η καθολική αλλαγή της στολής παραλλαγής και η χορήγηση νέων αρβυλών για τον Στρατό Ξηράς.

Αποφασίζεται η καθολική χορήγηση στολών αυτού του τύπου στο προσωπικό της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (με προτεραιότητα στο ΕΤΑ και την Ζ' ΜΑΚ) και της 2ας ΜΑΛ.

Ο Ελληνικός Στρατός ετοιμάστηκε να υιοθετήσει μία νέα ψηφιακή παραλλαγή και η Διεύθυνση Υλικού Πολέμου παρουσιάζει ένα σχέδιο που βασίζεται στις αποχρώσεις της τυπικής παραλλαγής, έχοντας όμως υποστεί ψηφιακή αποτύπωση. Η στολή αποτελούνταν από μικρές τετραγωνικές ψηφίδες και αμερικανικές μελέτες έδειξαν πως επιφέρουν ποσοστό μείωσης του ίχνους εντοπισμού των στρατιωτών κατά 50%.

Αρχίζει η χορήγηση στολών της εκδοχής ερήμου της τυπικής παραλλαγής του ελληνικού στρατού, που χορηγούνται επιλεκτικά σε Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων και αργότερα εφοδιάζουν το προσωπικό της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν. Η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών αποτελεί την πρώτη ελληνική μονάδα που υιοθέτησε πλήρεις στολές παραλλαγής ερήμου (αμερικανική three-color desert), ενώ σε περιορισμένη κλίμα χρησιμοποιεί και την παραλλαγή ζούγκλας tigerstripe.

Αποκτούνται ειδικές στεγανές στολές καταδύσεως για την Ζ' Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών και νέα αλεξίσφαιρα γιλέκα βαρέως τύπου για το ΕΤΑ, ενώ οι στολές παραλλαγής woodland εμφανίζονται για πρώτη φορά στο Πολεμικό Ναυτικό από την Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (νυν ΔΥΚ). Αργότερα, το ίδιο πρότυπο ακολούθησαν και άλλες Μονάδες ή Κλιμάκια του ΠΝ (όπως Συστοιχίες Κατευθυνόμενων Βλημάτων, Αγήματα Ασφαλείας - Νηοψιών, Ομάδες Φρούρησης Ναυτικών Εγκαταστάσεων κλπ).

Η προσπάθεια συστηματοποιείται και αποφασίζεται η συμμετοχή της Ελλάδας στη σχετική Ομάδα Εργασίας του ΝΑΤΟ (WG3: Working Group 3). Με την ολοκλήρωση των εργασιών διοργανώνεται επίδειξη με τίτλο «NATO Soldier 2000 Demonstration» από τον Ολλανδικό Στρατό (27 - 30 Ιουνίου 2000) και κατά τη διάρκειά της παρουσιάζεται και το ελληνικό πρόγραμμα "Μαχητής Πεζικού".

Υιοθετούνται άλλα δύο σχέδια παραλλαγής, για την κάλυψη επειγουσών αναγκών. Το ΕΤΑ αποκτά αδιάβροχες στολές από gore tex και σακίδια μακράς διαβίωσης στην παραλλαγή DPM Europe, ενώ για τον εφοδιασμό των μελών των ειρηνευτικών αποστολών σε Σομαλία και Βοσνία αποκτούνται από τις ΗΠΑ αλεξίσφαιρα γιλέκα και αδιάβροχα τζάκετ παραλλαγής woodland.

Με την ίδρυση του 1ου ΤΕΕ αποφασίζεται ο εφοδιασμός όλου του προσωπικού της Μονάδας με στολές παραλλαγής woodland. Η απόφαση σύντομα αλλάζει και επαναχορηγείται η ελληνική παραλλαγή για λόγους τυποποίησης.

Το θέμα του εκσυγχρονισμού των ατομικών υλικών του στρατιώτη και της εξέλιξης του ως ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα απασχολεί ξανά τους επιτελείς και σε αντιστοιχία με το νατοϊκό πρόγραμμα Soldier Modernization, αρχίζει η ανάπτυξη του ελληνικού προγράμματος εκσυγχρονισμού με την ονομασία «Μαχητής Πεζικού».

Οι Δυνάμεις Πεζοναυτών αποκτούν την δική τους ξεχωριστή παραλλαγή, ενώ προς τα τέλη της δεκαετίας αποφασίζεται η χορήγηση της παραλλαγής σε ολόκληρο το στράτευμα.

Εμφανίζεται η ελληνική στολή παραλλαγής, ως εκδοχή της γαλλικής παραλλαγής lizard από την δεκαετία του '60. Σε πρώτη φάση εφοδιάζονται αποκλειστικά οι Δυνάμεις Καταδρομών.

Νέα στολή παραλλαγής (2023)

Η νέα στολή προβλέπεται να επιφέρει της κατακόρυφης αύξησης της ποιότητας του υλικού κατασκευής της, ενώ θα ενσωματώνει και άλλα σύγχρονα και σε ορισμένα της σημεία καινοτόμα χαρακτηριστικά, που βελτιώνουν συνολικά το επίπεδο προστασίας, επιβιωσιμότητας και άνεσης του μαχητή. Η τελική μορφή προήλθε κατόπιν μακροχρόνιων και εξαντλητικών δοκιμών επί του πεδίου σε ποικίλες καιρικές συνθήκες και εδάφη, στη θάλασσα, σε χιονοσκεπές περιβάλλον κλπ, από επιλεγμένο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Τόσο το σχέδιο της στολής μάχης όσο και της παραλλαγής αναπτύχθηκαν από κοινού με την ελληνική εταιρεία SIAMIDIS S.A.

Νέα στολή 2023 Νέα στολή 2023 Νέα στολή 2023 Νέα στολή 2023

Γενικά χαρακτηριστικά της νέας στολής:

  • Η νέα στολή περιλαμβάνει χιτώνιο, περισκελίδα και μπλούζα μάχης (combat shirt)
  • Το σχέδιο παραλλαγής παραμένει ίδιο αλλά με «ένταση» των χρωμάτων κατά τι πιο «ανοιχτή» (το γαιώδες επικρατεί σε σχέση με το πράσινο)
  • Αντιπυρικό ύφασμα με παράλληλη δυνατότητα απομείωσης του υπέρυθρου ίχνους (anti-IR)
  • Υψηλό επίπεδο θερμομόνωσης, ανθεκτικότητας, αδιαβροχοποίησης και εργονομίας
Νέα στολή 2023 Νέα στολή 2023

Πέραν των υψηλότερων ποιοτικών χαρακτηριστικών και από πλευράς εργονομίας της στολής, το νέο σχέδιο παραλλαγής δεν ανταποκρίνεται μόνο καλύτερα στο περιβάλλον ως προς την παρατήρηση διά γυμνού οφθαλμού αλλά και την νύκτα, μέσω συσκευών νυκτερινής οράσεως. Τέλος, μια βασική καινοτομία που εισάγει η νέα στολή, είναι ότι πέρα από χιτώνιο και παντελόνι, περιλαμβάνει και το “τακτικό χιτώνιο” (tactical shirt). Αυτό είναι στην ουσία μία μπλούζα με τον κορμό από λεπτό ύφασμα που διευκολύνει την απομάκρυνση του ιδρώτα και προσφέρει μεγαλύτερη άνεση όταν φέρεται η εξάρτυση. Τα μανίκια, διατηρούν το πιο χονδρό ύφασμα της στολής, που καλύπτεται από παραλλαγή.

Η πρώτη παρτίδα 1.350 περίπου νέων στολών για την ΔΕΠ παραδόθηκε από την SIAMIDIS S.A. στις 17 Αυγούστου 2023 και η χορήγηση στο προσωπικό των μονάδων άρχισε τον Σεπτέμβριο κι εξελίσσεται.

2022 - Βελτιωμένα υλικά

Οι αλλαγές εστιάζουν στην ποιότητα του υφάσματος, την απόχρωση καθώς και τον εργονομικό σχεδιασμό της φόρμας. Το νέο ύφασμα θα έχει βελτιωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά ως προς την αντοχή σε διαφορετικές συνθήκες θερμοκρασίας και νέο διασπαστικό σχέδιο ως προς την γεωμετρία και το χρώμα παραλλαγής. Παράλληλα, έχουν δοθεί από το ΓΕΕΘΑ εντολές και οδηγίες στο ΓΕΣ για νέο τύπο εξάρτησης και νέο τύπο αρβύλου, οι οποίοι θα είναι ενιαίοι για όλα τα στελέχη του Στρατού Ξηράς. Μάλιστα με τον ίδιο εξοπλισμό έχει σχεδιαστεί να καλυφθούν και οι απαιτήσεις για τις Ειδικές Δυνάμεις. Ταυτόχρονα αλλάζει και ο τρόπος χορήγησης για τους επαγγελματίες στο Στρατό Ξηράς, καθώς η στρατιωτική υπόδηση από τα Στρατιωτικά Πρατήρια θα γίνεται με καταβολή πιστωτικής κάρτας.

Νέα υλικά ιματισμού και εξαρτύσεις (2010)

Σκοπευτής

Νέες στολές παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά από ουλαμό της 2ας Μοίρας Αλεξιπτωτιστών στη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2010 στη Θεσσαλονίκη. Ακολούθως, οι στολές αυτές χορηγήθηκαν σε περιορισμένη κλίμακα και σε άλλες Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων για να αξιολογηθεί το νέο σχέδιο. Τελικά, τον Απρίλιο του 2011 αποφασίστηκε η καθολική χορήγηση στολών αυτού του τύπου στο προσωπικό της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (με προτεραιότητα στο ΕΤΑ και την Ζ' ΜΑΚ) και της 2ας ΜΑΛ. Η πρώτη παρτίδα στολών αφορούσε σε τρεις τύπους:

  • Δάσους, με τα σημερινά χρώματα παραλλαγής
  • Ερήμου, με καφέ αποχρώσεις για την κάλυψη αναγκών των ειρηνευτικών αποστολών στο εξωτερικό όπως το Αφγανιστάν αλλά και της ΕΛΔΥΚ
  • Αστικού/Βραχώδους περιβάλλοντος, με τρεις διαφορετικούς τόνους του γκρι

Στολή παραλλαγής ΠΑ

Η Πολεμική Αεροπορία υιοθέτησε σε ευρεία κλίμακα μια ανεκδιήγητη εκδοχή της παραλλαγής του στρατού ξηράς, σε αποχρώσεις του μπλε και γκρι. Το 1998 ο Κλάδος απέκτησε τις δικές του Ειδικές Δυνάμεις στη μορφή του Σμήνους Ειδικών Επιχειρήσεων, που υιοθέτησε την τυπική παραλλαγή του ελληνικού στρατού και όταν αναβαθμίστηκε σε 31η Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων (νυν 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας – Διάσωσης) προχώρησε στην επιλογή ενός νέου σχεδίου παραλλαγής. Τα patterns που αξιολογήθηκαν ήταν το ήδη χρησιμοποιούμενο σχέδιο του στρατού ξηράς, το μπλε της ΠΑ, το woodland, η -τότε- νέα "ψηφιακή" MARPAT των Αμερικανών Πεζοναυτών και η βρετανική DPM Europe. Τελικά ως καταλληλότερη κρίθηκε η τελευταία.

Αυτές οι Στολές Ασκήσεων - Εκστρατείας ήταν κατά γενική ομολογία ξεπερασμένης τεχνολογίας και φιλοσοφίας, δυσκολεύοντας τον στρατιώτη. Ως πρώτο βήμα, βελτιώθηκαν οι προδιαγραφές των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται όπως των κλωστών, των κουμπιών κ.λπ. και έγιναν κατασκευαστικές βελτιώσεις (κουμπότρυπες, τρύπες αερισμού στις μασχάλες κ.λπ.), για να βελτιωθεί η εργονομία. Παράλληλα, με τη χρησιμοποίηση ειδικής βαφής παρέχεται σημαντική προστασία από την παρατήρηση στην εγγύς υπέρυθρη ακτινοβολία, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Σε ειδικά τμήματα του στρατού άρχισαν να χορηγούνται στολές από υλικό Gore-tex, που είναι υψηλής τεχνολογίας και αντίστοιχα υψηλού κόστους.

ΕΙΔΟΣΒελτίωση
Μεμβράνες τύπου Gore-Tex Ο ιματισμός προσφέρει προστασία από:
  • Aέρα και ψύχος (υψηλός βαθμός θερμομόνωσης) χωρίς να απαιτούνται ογκώδεις μονωτικές στοιβάδες που δυσχεραίνουν τις κινήσεις του μαχητή
  • Νερό και υγρασία με τρόπο απόλυτο χωρίς να περιορίζει την διαπερατότητα των υδρατμών του ιδρώτα
  • Ρευστές χημικές ουσίες
Τζάκετ Παραλλαγής Το ύφασμα που χρησιμοποιείται έχει υποστεί τις ίδιες βελτιώσεις με τη στολή ασκήσεων - εκστρατείας και προσφέρει αντίστοιχα πλεονεκτήματα
  • Γιακάς με ενσωματωμένη εφεδρική κουκούλα
  • Ταινίες velcro στα μανίκια
  • Διάφορες λεπτομέρειες σχεδιασμού - κοπής - ραφής
Στρατιωτική υπόδηση Τα νέα άρβυλα είναι βουλκανισμένου τύπου, ενώ μελετάται η κατασκευή αρβυλών με επένδυση από Gore-Tex. Οι κύριες κατασκευαστικές βελτιώσεις αφορούν:
  • την ενίσχυση μύτης-πτέρνας (αντικαταστάθηκαν τα υλικά που χρησιμοποιούνται για το εσωτερικό ενδυνάμωμα των δακτύλων και της πτέρνας με θερμοπλαστικά υλικά, σκληρότερα και ανθεκτικότερα)
  • την τοποθέτηση "γιακά" (Με κατάλληλο αφρώδες υλικό στο άνω άκρο του αρβύλου ώστε να υπάρχει καλή εφαρμογή στο πόδι)
  • το νέο σχεδιαμό (Μείωση της κλίσης στο πίσω μέρος των αρβύλων με συνέπεια τη βελτίωση της λειτουργικότητας)
Στρατιωτική εξάρτυση Η εξάρτυση που χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα ο ελληνικός στρατός παρουσιάζαζε έντονη φθορά κατά τη χρήση και μεγάλη απορρόφηση νερού (περίπου 14% του βάρους τους). Η νέα εξάρτηση αρχικά δεν θα παρουσιάζει αλλαγές στη δομή, αλλά κατασκευάζεται από συνθετικά υλικά (πολυαμιδικές ή πολυεστερικές ίνες), έναντι των παλαιών καννάβινων ή βαμβακερών εξαρτύσεων. Με τη χρήση πολυαμιδικών ινών επιτυγχάνονται:
  • Σχεδόν μηδενική απορρόφηση νερού (0,5% του βάρους της εξάρτησης)
  • Μεγάλες μηχανικές αντοχές
  • Μικρότερο βάρος
  • Αντοχή στο χρωματισμό
Γενικά στρατιωτικά υλικά Το παλαιό σακίδιο ταξιδίου ήταν μικρό και άκομψο. Αντικαταστάθηκε από πολυαμιδικό ύφασμα παραλλαγής, ενώ ο σύγχρονος σχεδιασμός παρέχει μεγαλύτερη χωρητικότητα, εργονομία και εμφάνιση. Παράλληλα, παρουσιάζει υψηλές αντοχές (παραλλαγής, πολυαμιδικό, επικαλυμμένο με PVC) και μικρότερο βάρος.

Τέλος, με την εισαγωγή της νέας Στολής Εξόδου Οπλιτών καθιερώνεται ενιαία εμφάνιση για τα στελέχη και τους οπλίτες, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται αισθητική βελτίωση της εμφάνισής τους. Μαζί με τη στολή καθιερώνονται: μαύρη γραβάτα για όλο το προσωπικό, μαύρες βαμβακερές κάλτσες και σκαρπίνια.

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής