113 Πτέρυγα Μάχης

Τοποθεσία: Μίκρα Θεσσαλονίκης

Έμβλημα: "Θνήσκε Yπέρ Πατρίδος" (Nά θυσιάζεσαι για χάρη της Πατρίδας)

ΜοίραΌνομαΑεροσκάφη
383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων & Αεροπυρόσβεσης Πρωτέας Canadair CL-415

Η γεωγραφική θέση της 113 Πτέρυγα Μάχης έχει ξεχωριστή ιστορική αξία για την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), καθώς αποτελεί απόγονο μιας σειράς αεροπορικών Μονάδων στην περιοχή, οι οποίες ξεκινούν από την εμφάνιση αεροπορικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ευθύς αμέσως μετά την απελευθέρωσή της στις 26 Οκτωβρίου 1912.

Αρχικά δημιουργήθηκε το Αεροδρόμιο Σέδες, του οποίου η οργάνωση έγινε κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Γάλλους και χρησιμοποιήθηκε από τις Γαλλικές και τις Ελληνικές Μοίρες, αποτελώντας τη βάση εξόρμησης όλων των τύπων των Συμμαχικών αεροσκαφών υπό Γαλλική Διοίκηση. Οι Έλληνες αεροπόροι άρχισαν να εκπαιδεύονται εκεί την 4η Σεπτεμβρίου 1917.

Με την αποχώρηση των Συμμαχικών Στρατευμάτων από το Μακεδονικό Μέτωπο, το "Κεντρικό Αεροδρόμιο Σέδες" παραχωρείται στην Ελληνική Στρατιωτική Αεροπορία. Το υφιστάμενο στον ίδιο χώρο Κέντρο Διασυμμαχικής Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως, μετονομάζεται σε Στρατιωτική Σχολή Αεροπορίας, η οποία λειτουργεί πλέον υπό Ελληνική διοίκηση μέχρι το 1930.

Οργανώνεται στο Σέδες το Γ' Σύνταγμα Αεροπλάνων, που μετονομάστηκε στις 10 Ιουλίου 1931 σε Γ' Σμηναρχία και ακολούθως, στις 28 Ιουνίου 1933 σε "Αεροπορική Βάση Σέδες".

Ιδρύεται η "Αεροπορική Βάση Μίκρας".

Στη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, το Αεροδρόμιο Σέδες αποτέλεσε το κυριότερο αεροδρόμιο της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας (ΕΒΑ), επιφορτισμένο κυρίως με την αεράμυνα της νευραλγικής περιοχής της κεντρικής Μακεδονίας.

Με την απελευθέρωση, μετασταθμεύουν οι 355 και 356 Μοίρες Διώξεως με αεροσκάφη SPITFIRE, οι οποίες είχαν επαναπατριστεί από την Μέση Ανατολή καθώς και η Μοίρα Επισκευών και Περισυλλογής (ΜΕΠ). Από αυτές συγκροτήθηκε αρχικά και η "1η Ελληνική Πτέρυξ" και στη συνέχεια η "Αεροπορική Βάση Σέδες".

Στη Μονάδα ανατίθεται εκπαιδευτικό κυρίως έργο απ' όπου και η μετονομασία της σε "113 Πτέρυγα Μικτής Εκπαιδεύσεως".

Το Σέδες γίνεται η έδρα της 356 Μοίρας Μεταφορών με αεροσκάφη C-47 Dakota με αποστολή τις Τακτικές Μεταφορές. Η Μοίρα έμεινε ως το 1975, οπότε και μετεγκαταστάθηκε στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα.

Καθίσταται για την Πτέρυγα επιχειρησιακό και το Αεροδρόμιο Μίκρας, παράλληλα με την άφιξη της 343 Μοίρας Αναχαίτισης Αέρος "ΑΣΤΕΡΙ" με αεροσκάφη F-5A/B, από την 111 ΠΜ.

Η Μονάδα μετονομάζεται σε "113 Πτέρυγα Μάχης", αναλαμβάνοντας αποστολές αναχαίτισης και βομβαρδισμού, με υπαγωγή επιχειρησιακά και διοικητικά στο ΑΤΑ. Η 356 ΜΜΑ μετακινείται στην 112 ΠΜ, ενώ παρέμεινε ένα C-47B στο Σέδες.

Τα Dakota επιστρέφουν στο Σέδες ως 355.1 Σμήνος Τακτικών Μεταφορών με το χαρακτηριστικό "ΑΤΛΑΣ", προερχόμενα από την 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών της 112 ΠΜ / Αεροδρόμιο Ελευσίνας.

Από το 1985 μέχρι τον Οκτώβριο του 1992 λειτουργεί το Σχολείο Οργάνων Πτήσεων με αεροσκάφη Τ-33, της 221 Μοίρας Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης, ενώ επιστρέφει στο αεροδρόμιο και η 343 Μοίρα Αναχαίτισης Ημέρας (ΜΑΗ) από την 111 ΠΜ.

Ξεκινά η λειτουργία του Σμήνους Μετεκπαιδεύσεως (ΣΜΕΤ) F-5A/B μέχρι το 2000 στις εγκαταστάσεις της Μίκρας.

Δημιουργείται κλιμάκιο πυροσβεστικών αεροσκαφών με δύο (2) CL-215 για τους μήνες Ιούνιο έως και Οκτώβριο. Από το 2001 προστίθενται και δύο (2) CL-415, ενώ αρχίζει και η ανάπτυξη του συστήματος PATRIOT στο Σέδες με την 23η Μοίρα Κατευθυνομένων Βλημάτων (23η ΜΚΒ).

Σταματά η λειτουργία του ΣΜΕΤ αεροσκαφών F-5A/B, ενώ το επόμενο έτος πραγματοποιείται η απόσυρση του τύπου και η αναστολή λειτουργίας της 343 ΜΑΗ.

Εγκαταθίσταται η 24η ΜΚΒ και το 2ο Κέντρο Συντονισμού και Πληροφοριών (2ο ΚΣΠ-Patriot).

Τα εναπομείναντα Dakota του 355.1 ΣΜΤ μεταφέρονται στο αεροδρόμιο Μίκρας, μαζί με το Διοικητήριο και όλες τις υπηρεσίες της Πτέρυγας, καθώς άλλαξε και η αποστολή της Aεροπορικής Bάσης Σέδες με την εγκατατάσταση σε αυτή της 350 Πτέρυγας Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΠΚΒ). Με τον τρόπο αυτό το Σέδες διαχωρίστηκε από το αεροδρόμιο της Μίκρας και αποτελεί πλέον την έδρα της 350 ΠΚΒ.

Η 113 ΠΜ λειτουργεί πλέον αποκλειστικά από το Α/Δ Μίκρας και εντάσσεται σε αυτή μία από τις νεώτερες Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας, η 383 ΜΕΕΑ με αεροσκάφη Bombardier CL-415.

Αναστέλλεται η λειτουργία του 355.1 ΣΤΜ.

Οι αυξημένες απαιτήσεις εκπαίδευσης των πληρωμάτων αεροσκαφών CL-415 οδηγούν στην λειτουργία του Σμήνους Μετεκπαίδευσης (ΣΜΕΤ) CL-415.

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής