110 Πτέρυγα Μάχης

Η 110 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) έχει ως αποστολή τη διατήρηση υψηλού βαθμού αποτελεσματικότητας και ετοιμότητας, με κατάλληλη οργάνωση, εκπαίδευση του προσωπικού και συντήρηση των μέσων και συστημάτων που διατίθενται ή μετασταθμεύουν σ' αυτή, για ανάληψη και επιτυχή διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων, οποτεδήποτε απαιτηθεί και σύμφωνα με τα ισχύοντα Σχέδια.

Το έμβλημα της 110 ΠΜ - Μαχιμώτατοι οι ισχύοντες

Τοποθεσία: Τέρμα Αγιάς, ΤΚ 41001, Λάρισα

Έτος Συγκρότησης: 1912

Γεωγραφικές συντεταγμένες: 39°39'N 22°27'E

Μήκος διαδρόμου: 3.251 μέτρα

Βοηθήματα αεροναυτιλίας: TACAN, NDB

ΜοίραΌνομαΑεροσκάφη
337 ΜΑΠΚ Ghost (σσ. πρώην Phantom / Φάντασμα) F-16 C/D Block 52+
Μ.ΜΕΑ/Φ Αχέρων Πήγασος ΙΙ Block Ι

Μ.ΜΕΑ/Φ: Αποστολή της Μοίρας ΜΕΑ/Φ είναι η άρτια οργάνωση, εκπαίδευση και αξιοποίηση του προσωπικού και των μέσων που της έχουν διατεθεί, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η διατήρηση ετοιμότητας, για εκτέλεση επιχειρήσεων τακτικής αναγνώρισης όψεως, ημέρα και νύχτα, σύμφωνα με τα Εθνικά Σχέδια και τις Διαταγές των προϊστάμενων κλιμακίων.

337 Μοίρα: Aποστολή της 337Μ είναι η διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων με πρωτεύοντα ρόλο αναχαίτιση, σύμφωνα με τα γενικά και ειδικά σχέδια και με σκοπό τη συμβολή στην αεράμυνα της χώρας. Σε καιρό ειρήνης η μοίρα οργανώνει, εκπαιδεύει, εξοπλίζει, συντηρεί και υποστηρίζει το προσωπικό και τα μέσα της, ώστε να είναι ικανή σε κάθε στιγμή να φέρει σε πέρας την αποστολή της.

Ιστορικά στοιχεία


Η Αεροπορική Βάση Λάρισας, αποτελεί το πρώτο οργανωμένο “Πολεμικό Αεροπορικό Συγκρότημα” που λειτούργησε στην Ελλάδα. Η ιστορία του αρχίζει με την προσγείωση σ' αυτό του πρώτου ελληνικού αεροσκάφους με την επωνυμία “Δαίδαλος”.

Την προσγείωση αυτή λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε η πρώτη αποστολή τακτικής αναγνώρισης στον κόσμο, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Ελασσόνας.

Συγκροτείται το Β' Σύνταγμα αεροπλάνων Λάρισας και τέσσερα χρόνια αργότερα συγκροτείται η 2η Σμηναρχία Λάρισας, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κλάδου της Αεροπορίας.

Το Πολεμικό Αεροπορικό Συγκρότημα μετονομάζεται σε Αεροπορική Βάση Λάρισας.

Εμφανίζεται για πρώτη φορά η ονομασία 110 Πτέρυγα Μάχης.

Ιδρύεται η 337 Μοίρα, η οποία επιχειρώντας με αεροσκάφη F-84G γίνεται η πρώτη Μοίρα με αεροσκάφη jet.

Πραγματοποιείται η μεταστάθμευση στη Λάρισα των Μοιρών 338 και 339, με αεροσκάφη F- 84G, πρακτική που θα επαναληφθεί το επόμενο έτος με τη μεταστάθμευση του Σμήνους Τακτικής Αναγνώρισης, προερχόμενου από την 112 ΠΜ, με τροποποιημένα F-84G, τα οποία έφεραν φωτομηχανές.

Το Σμήνος Τακτικής Αναγνώρισης μετονομάζεται σε 348 Μοίρα Τακτικής Αναγνώρισης και παραλάβει αρχικά αεροσκάφη RT-33, τα οποία την επόμενη χρονιά θα συμπληρωθούν από RF-84F.

Ιδρύεται η 342 Μοίρα Δίωξης Βομβαρδισμού, η οποία επιχειρεί με αεροσκάφη F-84F.

Ιδρύεται στη Λάρισα και η 349 Μοίρα Αναχαίτισης Ημέρας με αεροσκάφη F/RF-5A/B, η οποία το 1975 θα μετασταθμεύσει στην 111 ΠΜ.

Η 342 ΜΔΒ μετονομάζεται σε 344 Μοίρα Δίωξης Βομβαρδισμού και θα παραμείνει στην Α.Β. Λάρισας μέχρι και το 1977, οπότε και θα αναστείλει τη λειτουργία της.

Ξεκινά ευρύτατο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της 110 Πτέρυγα Μάχης, που διαρκεί 2 χρόνια και στόχο έχει την υποδοχή νέων αεροσκαφών. Στο πλαίσιο, του προγράμματος αυτού, μετασταθμεύει η 347 Μοίρα Δίωξης Βομβαρδισμού με αεροσκάφη Α-7Η.

Η 337 Μοίρα Παντός Καιρού εξοπλίζεται με αεροσκάφη F-4E και την επόμενη χρονιά ένας νέος τύπος εντάσσεται στη δύναμη της 348 ΜΤΑ, τα αεροσκάφη RF-4E.

Η 349 ΜΑΗ επιστρέφει στην 110 ΠΜ, για να παραμείνει εκεί μέχρι και το 1997, οπότε και αναστέλει την λειτουργία της. Πρόκειται για την χρονιά που η 110 ΠΜ βλέπει για πρώτη φορά αεροσκάφη 3ης γενιάς να εδρεύουν στη Λάρισα, με τη μετεγκατάσταση της 346 Μοίρας

Ξεκινά η ένταξη των F-4E SRA στη δύναμη της 337 ΜΠΚ, η οποία επιχειρεί με το ρόλο της αναχαίτισης μέχρι και το 2005, η οποία επιχειρεί με το ρόλο της αναχαίτισης μέχρι και το 2005, όπου αναστέλλεται η λειτουργία της λόγω απόσυρσης των F-4E SRA.

Η 337 Μοίρα επανεργοποιείται με Α/Φ F-16 BLK 52+.

Αναστέλλεται η λειτουργίας της 346 Μοίρα και τη συγχώνευση της στην 330 Μοίρα.

Αναστέλλεται η λειτουργία της 348 ΜΤΑ και τα Α/Φ RF-4E Phantom II αποσύρονται.

Η Μ.ΜΕΑ/Φ μεταφέρεται από το Α/Απ Ακτίου στην 110 Πτέρυγα Μάχης και εγκαθίσταται στο χώρο όπου βρισκόταν η 346Μ μέχρι την αναστολή λειτουργίας της.

Το έμβλημα της 337 ΜΠΚ - Το οπλισμένο ΦΑΝΤΑΣΜΑ που επιχειρεί σε όλες τις συνθήκες φωτισμού και καιρού Το έμβλημα της 337 ΜΠΚ
Το έμβλημα της 337 ΜΠΚ Το έμβλημα της Μ.ΜΕΑ/Φ - Τα πάντα οράν

Τον Ιανουάριο 2021 δόθηκε το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών κατασκευής υποδομών για τη φιλοξενία ιπτάμενων τάνκερ της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην 110 Πτέρυγα Μάχης. Το αεροδρόμιο της Λάρισας περιλαμβάνεται στην τροποποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και θα δημιουργηθούν σε αυτό υποδομές που, με βάση παλαιότερες εκτιμήσεις, θα ξεπερνούν τα 10.000.000. ευρώ.

Στην 110 ΠΜ πρόκειται να κατασκευαστούν δύο υπόστεγα για τις ανάγκες ιπτάμενων τάνκερ (KC-135) ανεφοδιασμού μαχητικών αεροσκαφών, ενώ θα λειτουργήσει και ως «αεροδρόμιο ανάγκης» για τα μη επανδρωμένα Global Hawk που αποτελούν την αιχμή του δόρατος των κατασκοπευτικών αεροσκαφών των ΗΠΑ.

Παλαιότερες Μοίρες

ΜοίραΌνομαΑεροσκάφη
346 M  Jason / Ιάσων F-16 C/D Block 30
348 ΜΤΑ Eyes / Μάτια RF-4E
Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής