Αντιαεροπορικό Crotale NG

Το Crotale NG (Next Generation) είναι ένα αντιαεροπορικό, πυραυλικό σύστημα μικρής ακτίνας και παντώς καιρού, κατασκευασμένο από την γαλλική εταιρεία Thales Air Defense (πρώην Thomson-CSF Airsys). Αποστολή του είναι να παρέχει μόνιμη ή ημι-μόνιμη αντιαεροπορική προστασία σε μονάδες τεθωρακισμένων πρώτης γραμμής, έναντι αεροσκαφών, επιθετικών ελικοπτέρων, πυραύλων cruise και τακτικών πυραύλων.

Το σύστημα προσφέρει υψηλή ακτίνα δράσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκτιμηθεί η αεροπορική κατάσταση και απειλή, διαθέτει σύστημα IFF (Identification Friend-or-Foe), δυνατότητα αναγνώρισης πολλαπλών στόχων και αυτόματο εγκλωβισμό τους. Η παραγωγή του ξεκίνησε το 1990, όταν εισήλθε σε υπηρεσία στον Φινλανδικό στρατό με 20 συστήματα και στη γαλλική αεροπορία και ναυτικό.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Βάρος4 τόνοι
Ραντάρ έρευνας
Συχνότητα λειτουργίαςS-band pulse doppler
Εμβέλεια20 χιλιόμετρα
Μέγιστο ύψος εμπλοκής0 έως 5.000 μέτρα
Ραντάρ ανίχνευσης
Συχνότητα λειτουργίαςKu-band TWT single pulse doppler
Εμβέλειαέως 30 χιλιόμετρα
Θερμική κάμερα
Εμβέλειαέως 15 χιλιόμετρα
Βλήμα VT1
Ταχύτητα3,5 Mach
Ικανότητα ελιγμώνέως 35g
Εμβέλια11 χιλιόμετρα
Μέγιστο ύψος εμπλοκής0 έως 6.000 μέτρα
ΚαθοδήγησηCommand to Line Of Sight (CLOS)
Φωτογραφίες: 1 - 2 - 3 - 4

Το Crotale NG χρησιμοποιεί οκταπλό εκτοξευτή βλημάτων VT-1. Το βλήμα είναι μήκους 2,4 μέτρων, βάρους 85 κιλών (με το κάνιστρο) και διαθέτει γόμωση 13 κιλών που η έκρηξή της μπορεί να προκαλέσει καταστροφικά αποτελέσματα σε απόσταση 8 χιλιομέτρων. Το βλήμα φθάνει τη μέγιστη ταχύτητα των 3,5 Mach σε 3 δευτερόλεπτα και η μέγιστη εμβέλειά του ανέρχεται σε 12 χιλιόμετρα. Το ύψος εμπλοκής φθάνει τα 6 χιλιόμετρα και ο συντελεστής φόρτισης τα 35g. Οι δυνατότητες του VT-1 παρέχουν στο σύστημα τη δυνατότητα αντιμετώπισης στόχων υψηλής ταχύτητας, όπως βλήματα stand off κ.ά.

Για την καθοδήγηση του βλήματος μέσω του συστήματος Command to Line Of Sight (CLOS) χρησιμοποιείται radar και ηλεκτρο-οπτικοί αισθητήρες, ενώ η κεφαλή του βλήματος μπορεί να κατευθύνει τα θραύσματα της έκρηξης μέσω του πυροκροτητή προσέγγισης RF που ενσωματώνει. Η αποτελεσματική ακτίνα έκρηξης του βλήματος ανέρχεται σε 8 μέτρα, ενώ ο τυπικός χρόνος από την πυροδότηση του βλήματος έως την καταστροφή του στόχου σε απόσταση 8 χιλιομέτρων δεν ξεπερνά τα 10,3 δευτερόλεπτα.

Το σύστημα είναι τοποθετημένο σε ρυμουλκούμενο κλωβό από όχημα 25Μ40 κατασκευής ΕΛΒΟ και επανδρώνεται από διμελές πλήρωμα. Περιλαμβάνει ραντάρ έρευνας TSM 2630, ραντάρ και θερμική κάμερα εγκλωβισμού μέγιστης εμβέλειας 20 χιλιομέτρων και εκτοξευτή με δύο φορείς των τεσσάρων βλημάτων VT1 έκαστος. Το Crotale NG/GR έχει ικανότητα αντιμετώπισης ιπτάμενων μέσων (A/Φ, Ε/Π, ΜΕΑ) και επερχόμενων βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη και παρουσιάζει βελτιωμένη αντοχή σε παρεμβολές συστημάτων ΗΠ.

Crotale NG σε ελληνική υπηρεσία

Η εταιρεία Thales υπέγραψε τον Ιούνιο του 1999 συμβόλαιο προμήθειας 9 και 2 συστημάτων Crotale NG για την ελληνική αεροπορία και ναυτικό αντίστοιχα, ενώ εξαγωγές έχουν γίνει επίσης προς τη Σαουδική Αραβία, την Νότιο Κορέα και το Ομάν. Σε ελληνική υπηρεσία το σύστημα χρησιμοποιείται για την προστασία σημαντικών Πτερύγων Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και των ναυστάθμων Σαλαμίνας και Σούδας. Για την εκπαίδευση του προσωπικού παραχωρήθηκαν με μίσθωση 4 συστήματα της Γαλλικής Αεροπορίας, τα οποία επιστράφηκαν το 2002 με την έναρξη παραδόσεων των ελληνικών συστημάτων

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρώτη φάση τα συστήματα εξοπλίστηκαν με φινλανδικά, περιορισμένων δυνατοτήτων, βλήματα που δόθηκαν στη χώρα μας ως ενδιάμεση λύση. Αυτό συνέβη όταν οι εταιρείες Thales Air Defense και Euromissile κατέφυγαν στα δικαστήρια, όταν η πρώτη ακύρωσε τον όρο αποκλειστικότητας που είχε η δεύτερη για την Ευρώπη, αποφασίζοντας να προχωρήσει στην κατασκευή του βλήματος στην θυγατρική της εταιρεία Thales Air Defense. Η Euromissile θεώρησε ότι θίγονται τα συμφέροντά της και έφερε το θέμα στη γαλλική δικαιοσύνη που αποφάνθηκε υπέρ της. Στα μέσα Απριλίου 2003, η Thales Air Defense υποχρεώθηκε να καταβάλλει 108.000.000 ευρώ στην Euromissile, αλλά η δικαστική διαμάχη δημιούργησε καθυστερήσεις στην παράδοση των βλημάτων.

Γ.Ανδρουλάκης - 29 Ιουνίου 2003

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής