Εγώ πάντως δεν βλέπω πως προκύπτουν τα 852 προγράμματα αξίας 53 δις ευρώ, ιδιαίτερα εφόσων για το 2024 οι αμυντικές δαπάνες - ρεκόρ για τους εξοπλισμούς άγγιξαν τα 2,6 δις, επομένως για να απορροφηθούν 53 δις θα απαιτηθούν 20 χρόνια.Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ενημέρωσε για όλο το σχεδιασμό που θα οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας στη νέα εποχή. Αναφέρθηκε όμως και στις δημοσιονομικές προκλήσεις καθώς και στα μελλοντικά κόστη κυρίως για τα εξοπλιστικά. Όπως τόνισε μάλιστα η δεκαετή κρίση έφερε ένα κενό αμυντικών δαπανών τουλάχιστον 20 δις. Ευρώ τις οποίες ακολουθούν τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου σύμφωνα με πληροφορίες, καλείται να διαχειριστεί υψηλές ανειλημμένες υποχρεώσεις ύψους 12,8 δις ευρώ, για το διάστημα 2024-2035 και να προτεραιοποιήσει και να σχεδιάσει διακλαδικά έναν κατάλογο 852 αυτοτελών προγραμμάτων, προϋπολογισμού 53 δις. Ευρώ.
Την ίδια στιγμή κρίσιμο ρόλο στο νέο σχεδιασμό θα παίξει η εγχώρια αμυντική βιομηχανία και η ναυπηγική στην υλοποίηση των μελλοντικών προγραμμάτων με κονδύλια ύψους 6-7 δις. Ευρώ.
Πηγή
Ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα
Re: Ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα
Re: Ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα
Για το περιεχόμενο και τη φιλοσοφία που διέπει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, δηλαδή τον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων 2025 – 2036, ενημέρωσαν σήμερα την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, κύριος στόχος του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων 2025 – 2036 είναι η επαύξηση της μαχητικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, τηρώντας τα όρια του υφιστάμενου δημοσιονομικού χώρου και ενεργοποιώντας τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας σε ποσοστό 25%, με ενσωμάτωση της Καινοτομίας και σύγχρονων τεχνολογιών.
Τα εξοπλιστικά προγράμματα ομαδοποιούνται σε 4 κύριες κατηγορίες:
- Απόκτηση νέων Δυνατοτήτων – Μέσων.
- Συστήματα Διοίκησης και Ελέγχου, Επικοινωνιών και Δορυφορικά συστήματα.
- Εν Συνεχεία Υποστήριξη [Follow on Support (FOS) ] των νέων αλλά και των υφισταμένων οπλικών συστημάτων με ποσοστό 25% του συνολικού Π/Υ.
- Συντήρηση – Αναβάθμιση – Απόκτηση νέων Υποδομών που συνδέονται με τα νέα Εξοπλιστικά Προγράμματα.
Πηγή
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες