ΛΣ και ΕΛ-ΑΚΤ

Το Λιμενικό Σώμα ιδρύθηκε στις 22 Μαρτίου 1919 και ο ιδρυτικός Νόμος 1753 αποτελούσε ουσιαστικά τροποποιητική πράξη επί του παλιότερου 816/1917 (που με τη σειρά του βασίστηκε σε βασιλικό διάταγμα του 1834 “περί λιμενίων αρχών”).

Στόχο είχε να απαλλάξει το Πολεμικό Ναυτικό από δεσμεύσεις σε καθήκοντα στην ξηρά, αφού σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο, ιδρύθηκε για να παράσχει υπηρεσίες φρούρησης και διεύθυνσης των λιμένων της χώρας, προστασία και διεύθυνση των λιμενικών έργων και εγκαταστάσεων πάσης φύσεως, εκτός των ναυστάθμων και οχυρών του Ναυτικού, προστασία της αλιείας και η αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών θαλάσσιας συγκοινωνίας, ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, η διάσωση ναυαγών και πλοίων σε κίνδυνο και ο έλεγχος γενικά των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.

Σήμερα, το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή είναι ένοπλο Σώμα ασφαλείας, στρατιωτικώς οργανωμένο, το ένστολο προσωπικό του οποίου έχει την ιδιότητα του στρατιωτικού, σύμφωνα με τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα (ΣΠΚ). Το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στελεχώνεται σήμερα με 9.500 επαγγελματικό προσωπικό και καλείται να διαδραματίσει ένα σύνθετο ρόλο τόσο στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών όσο και στην Εθνική Ασφάλεια. Οι ραγδαίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε Αιγαίο και Μεσόγειο δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Οι μεγαλύτερες παθογένειες εντοπίζονται στο σκέλος των Περιπολικών Ανοικτής Θάλασσας, των εναερίων μέσων καθώς και του εθνικού συστήματος επιτήρησης.

Το 2011 αναλήφθηκε η πρώτη σοβαρή προσπάθεια για την αναδιοργάνωση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ - ΕΛΑΚΤ), όπως μετονομάστηκε. Κεντρικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας ήταν η συγκρότηση ενός ενόπλου Σώματος ασφαλείας, στρατιωτικά οργανωμένου και εξοπλισμένου με κάθετη δομή διοίκησης.

  • θεσμοθετήθηκε η θέση του Επιτελάρχη, ως γενικού συντονιστή όλων των Κλάδων, αντικαθιστώντας την θέση του Β΄ Υπαρχηγού
  • τόσο το ΕΚΣΕΔ όσο και το ΚΕΠΙΧ υπήχθησαν απ' ευθείας στον Αρχηγό
  • Ιδρύθηκε η Ακαδημία Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής που περιλαμβάνει Σχολές Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Λιμενοφυλάκων

Από τα τέλη 2019, το Λιμενικό Σώμα τρέχει ένα φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 800 εκατ. ευρώ, το οποίο ξεκίνησε να υλοποιεί σταδιακά αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα που παρέχεται από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία της υπό ολοκλήρωση προγραμματικής περιόδου 2014-2020 [Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ), Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ), Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ)] καθώς και του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 [Ταμεία Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΤΑΜΕΥ), Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ), ΕΣΠΑ].