Περιπολικό Damen Stan Patrol 5509

Το ΛΣ-090 Γαύδος παραγγέλθηκε τον Απρίλιο του 2014 έναντι 28.800.000 ευρώ. Το πρόγραμμα απόκτησης του πλοίου χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και πιο ειδικά από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων με 75% και 25% από εθνικούς πόρους, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 40.000.000 ευρώ.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Πλήρωμα30
Διαστάσεις58 x 9,55 x 2,9 μέτρα
Εκτόπισμα460 τόνοι
Ταχύτητα25 - 30 κόμβοι
Εμβέλεια1.000 ναυτικά μίλια με μέγιστη ταχύτητα
Αυτονομία21 ημέρες
Πρόωσηδύο κινητήρες diesel MTU
Οπλισμός-
Φωτογραφίες: 1 - 2 - 3

Πρόκειται για το πιο σύγχρονο σκάφος που διαθέτει σήμερα η χώρα μας στον τομέα της έρευνας και διάσωσης, το οποίο εντάχθηκε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του λιμενικού σώματος το Δεκέμβριο του 2015. Αποστολή του είναι η θαλάσσια αστυνόμευση, καθώς και η έρευνα και η διάσωση εντός των ελληνικών – ευρωπαϊκών χωρικών υδάτων, με βάση επιχειρήσεων την περιοχή του ανατολικού Αιγαίου και ειδικά τα νησιά της Δωδεκανήσου.

Το σκάφος ΛΣ-090 "Γαύδος" ναυπηγήθηκε στα ολλανδικά ναυπηγεία της εταιρίας Damen και είναι εξοπλισμένο με δύο λέμβους οι οποίες μπορούν να μεταφέρουν 25 άτομα έκαστη, εκ των οποίων η μία βρίσκεται σε κλίνη στην πρύμνη του σκάφους, έτοιμη για την πραγματοποίηση αποστολής έρευνας και διάσωσης ή νηοψίας.

Το DAMEN STAN PATROL 5509 έχει δυνατότητα διατήρησης πλεύσης υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η γάστρα του είναι κατασκευασμένη από χάλυβα, η υπερκατασκευή του από κράματα αλουμινίου, ενώ οι ναυπηγικές γραμμές του σκάφους έχουν βελτιστοποιηθεί για υψηλή απόδοση με την ειδικά σχεδιασμένη πλώρη τύπου AxeBow (πέλεκυ). Η πλώρη πρχικά αναπτύχθηκε για να βελτιώσει το προφίλ λειτουργίας του σκάφους και την ασφάλεια και την άνεση του πληρώματος, όμως η σχεδίαση απέδειξε την αξία της όσον αφορά και στη βιωσιμότητα. Τα σκάφη αυτής της σχεδίασης παρουσιάζουν ανώτερη συμπεριφορά κίνησης και σημαντικά χαμηλότερη αντίσταση στο νερό, με αποτέλεσμα τη μείωση της χρήσης καυσίμων κατά 20%.

Το σκάφος δεν διαθέτει οπλισμό, πλην δύο βαρέων πολυβόλων MH2B των 12,7mm που τοποθετούνται σε έστορες εκατέρωθεν της γέφυρας. Ο λόγος έιναι ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα προμήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο, για να εξασφαλίσει όμως το Σώμα ότι στο μέλλον θα μπορεί να εγκαταστήσει έναν σύγχρονο τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού RWS (Remote Weapon System), απαίτησε από την Damen την ενίσχυση του καταστρώματος, την εγκατάσταση καλωδίωσης και διασύνδεσης με τη γέφυρα, όπου υπάρχει πρόβλεψη, ενώ έχει τοποθετηθεί και κονσόλα στην οποία μπορούν να εγκατασταθούν το χειριστήριο χειρισμού του οπλικού συστήματος και η απαραίτητη οθόνη παρακολούθησης των στόχων.

Εμβολισμός από τουρκική ακταιωρό

Στις 12 Φεβρουαρίου 2018, τουρκική ακταιωρός εμβόλισε το σκάφος ΛΣ-090 "Γαύδος" ενώ αυτό έπλεε στην περιοχή των Ιμίων. Το τουρκικό σκάφος προσέκρουσε με την πλώρη του στην πρύμνη του «Γαύδος», εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Σύμφωνα με το "Έθνος της Κυριακής", το ελληνικό σκάφος πριν από τη σύγκρουση ζήτησε επανειλημμένως από το τουρκικό σκάφος να αποχωρήσει. Η πάγια εντολή που έχουν όλα τα μέλη των Πλοίων Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) είναι να επαναλαμβάνουν στα τουρκικά σκάφη τη φράση "Βρίσκεστε σε ελληνικά ύδατα, παρακαλώ όπως αποχωρήσετε". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Τούρκοι αγνόησαν επιδεικτικά τους λιμενικούς και έβαλαν πλώρη για το "Γαύδος".

Από τη σύγκρουση δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός μεταξύ των 27 μελών του πληρώματος, ενώ η ζημιά που υπέστη το σκάφος ήταν τελικά ασήμαντη. Πιο συγκεκριμένα, το περιπολικό δέχθηκε μικρή ζημιά στα κάγκελα και στο κάλυμμα του αεραγωγού που κατεβαίνει στο μηχανοστασίο, αλλά και στην κεραία του ασυρμάτου που έχει διπλώσει.

Το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής που εμβόλισε το «Γαύδος» είναι το SG-703 TCSG Umut, με πλήρωμα 92 ανδρών. Το εν λόγω σκάφος έχει εκτόπισμα 1.700 τόνων, μήκος 88,6 μέτρων και πλάτος 12,2 μέτρων, ενώ μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 22 κόμβων.

04 Οκτωβρίου 2021

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής