Ειδικοί Φρουροί
Οι Ειδικοί φρουροί αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, που συστάθηκε με σκοπό τη φύλαξη και προστασία σημαντικών εγκαταστάσεων, υψηλών προσώπων και ευπαθών στόχων. Επίσης, διατίθενται για τη στελέχωση ειδικών αστυνομικών υπηρεσιών, τη συγκρότηση ειδικών μονάδων και μεταβατικών αποσπασμάτων για την αντιμετώπιση ιδιαίτερων μορφών εγκληματικότητας, καθώς και την αναζήτηση διωκομένων ή εξαφανισθέντων προσώπων.
Η ιδέα για τη δημιουργία τους ανήκει στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον τότε αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Ιωάννη Γεωργακόπουλο. Ειδικότερα, στις 5 Αυγούστου του 1999 (N.2734/1999) συστάθηκαν οι χίλιες (1.000) πρώτες οργανικές θέσεις επί θητεία Ειδικών Φρουρών οι οποίες και συμπληρώθηκαν στις 4 Αυγούστου του 2000 (N.2838/2000) με 1.300 νέες θέσεις και στις 22-02-2007 με 2.000 θέσεις (Π.Δ 39/2007).
Πρόσληψη και εξέλιξη
Οι Ειδικοί Φρουροί προσλαμβάνονται με το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια) και πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες (άνδρες και γυναίκες), απόφοιτοι Λυκείου που δεν έχουν υπερβεί το 28ο έτος της ηλικίας τους και έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
Κριτήρια πρόσληψης αποτελούν ο γενικός βαθμός απολυτηρίου Λυκείου, η γνώση ξένης γλώσσας και η εκπλήρωση, για τους άνδρες, των στρατιωτικών υποχρεώσεων κατά προτίμηση ως έφεδρων αξιωματικών ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή ως εθελοντών πενταετούς υποχρέωσης.
Οι Ειδικοί Φρουροί πριν να λήξει η θητεία τους μπορούν μετά από αίτησή τους να παραμείνουν ως μόνιμο προσωπικό στην Ελληνική Αστυνομία. Στη συνέχεια τρία χρόνια μετά από τη μονιμοποίησή τους εντάσσονται στο Αστυνομικό Προσωπικό Γενικών Καθηκόντων με τον βαθμό του αστυφύλακα και εκτελούν καθήκοντα του βαθμού τους πλην των Ανακριτικών Καθηκόντων. Στη συνέχεια εξελίσσονται βαθμολογικά όπως το υπόλοιπο αστυνομικό προσωπικό.
Εκπαίδευση
Η εκπαίδευση ανατίθεται στη Σχολή Αστυφυλάκων και πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις των Αστυνομικών Σχολών ή σε άλλους κατάλληλους χώρους. Οι Ειδικοί Φρουροί διαμένουν και σιτίζονται εντός των κέντρων εκπαίδευσης, ενώ οι έξοδοί τους καθορίζονται με διαταγή της Αστυνομικής Ακαδημίας.
Η εκπαίδευση των Ειδικών Φρουρών διαρκεί τέσσερις (4) μήνες. Ο ακριβής χρόνος έναρξης και λήξης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, καθορίζονται με διαταγή του Προϊσταμένου Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης. Σε περίπτωση που ο αριθμός των εκπαιδευομένων είναι μεγάλος, μπορεί με την ίδια διαταγή να κατανεμηθεί σε δύο (2) σειρές, δυνάμενες να εκπαιδευτούν σε δύο διαφορετικές εκπαιδευτικές περιόδους. Η εκπαίδευση των Ειδικών Φρουρών καλύπτει τους εξής τομείς:
- Της επαγγελματικής εκπαίδευσης
- Της φυσικής αγωγής, αυτοάμυνας – αυτοπροστασίας, καθώς και του χειρισμού των όπλων και της χρήσης αυτών κατά την εκτέλεση της αποστολής τους.
Η εκπαίδευση είναι θεωρητική και πρακτική, με την πρακτική διδασκαλία επιτυγχάνεται με φροντιστηριακές ασκήσεις και πρακτικές εφαρμογές κατά την εξέλιξη σεναρίων – εικονικών περιστατικών. Στους Ειδικούς Φρουρούς διδάσκονται τα παρακάτω μαθήματα:
- Μαθήματα με βαθμό - Στοιχεία Ποινικού Δικαίου (Ποινικός Κώδικας, Ποινική Δικονομία), Στοιχεία Συνταγματικού Δικαίου – Ανθρώπινα Δικαιώματα, Οργανισμός – Κανονισμοί Ελληνικής Αστυνομίας, Θέματα Προστασίας Επισήμων Προσώπων, Θέματα Φρούρησης Στόχων-Ύποπτα Άτομα, Αυτοάμυνα – Αυτοπροστασία, Οπλοτεχνική – Σκοποβολή, Εξουδετέρωση βομβών – εκρηκτικών μηχανισμών – μέτρα προστασίας
- Μαθήματα χωρίς βαθμό - Α΄ Βοήθειες, Σωματική Αγωγή, Διαλέξεις
Η παρακολούθηση της εκπαίδευσης είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευόμενους.
Τοποθετήσεις / Μεταθέσεις
Οι Ειδικοί Φρουροί τοποθετούνται και μετατίθενται μόνο σε οργανικές θέσεις της κατηγορίας τους, που είναι κενές ή κενώνονται λόγω μετάθεσης συναδέλφου τους. Ως περιοχή μετάθεσης θεωρείται η περιφέρεια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης ή των Διευθύνσεων Αστυνομίας.
Οι Ειδικοί Φρουροί μετατίθενται από μία περιοχή μετάθεσης σε άλλη με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια του άρθρου 3 του Π.Δ. 211/2005, μετά από αίτησή τους. Στη σειρά προτεραιότητας προηγούνται οι Ειδικοί Φρουροί που έχουν στην περιοχή για την οποία ζητούν μετάθεση, τον τόπο συμφερόντων τους.
Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 3 του Π.Δ. 211/2005, οι τακτικές μεταθέσεις των Ειδικών Φρουρών από μία περιοχή μετάθεσης σε άλλη γίνονται, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, σύμφωνα με την προτεραιότητα που καθορίζεται από τον αριθμό των μορίων που συγκεντρώνει ο Ειδικός Φρουρός, με βάση τα ακόλουθα αντικειμενικά κριτήρια:
- Της απόστασης της έδρας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής ή Θεσσαλονίκης ή της Αστυνομικής Διεύθυνσης στην οποία υπάγεται η Υπηρεσία που υπηρετεί από την έδρα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής ή Θεσσαλονίκης ή της Διεύθυνσης Αστυνομίας στην οποία υπάγεται ο τόπος συμφερόντων του. Για τον υπολογισμό των συνολικών μορίων, όσον αφορά στις ηπειρωτικές περιοχές, λαμβάνεται υπόψη η συντομότερη, χιλιομετρικά, διαδρομή, όπως αυτή ισχύει κατά την ημερομηνία λήξης προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων του τρέχοντος έτους μετάθεσης, όσον δε αφορά στις νησιωτικές περιοχές η απόσταση υπολογίζεται από το κύριο λιμάνι του νησιού.
- Των ετών υπηρεσίας.
- Της οικογενειακής του κατάστασης.
Σε περίπτωση συγκέντρωσης ίσου αριθμού μορίων, προηγείται ο αρχαιότερος.
Οι Ειδικοί Φρουροί, δύνανται να υποβάλουν αιτήσεις μετάθεσης με τα αντικειμενικά κριτήρια (μόρια), ακόμα και όταν δεν έχουν προκηρυχθεί κενές, προς κάλυψη, θέσεις της κατηγορίας τους, για την περιοχή μετάθεσης του τόπου συμφερόντων τους, ανεξάρτητα εάν συντρέχουν οι χρονικές προϋποθέσεις υποβολής αίτησης μετάθεσης της παρ. 3 του άρθρου 12 του Π.Δ. 211/2005, εφόσον υπάγονται σε μία εκ των ακόλουθων κατηγοριών:
- Πολύτεκνοι
- Έχοντες μέλος της ιδίας οικογένειας με αναπηρία 67% τουλάχιστον ή με αναπηρία Α.ΜΕ.Α.
- Έχοντες τρία (3) τέκνα
Επί των αιτήσεων αυτών αποφαίνεται το αρμόδιο όργανο, βάσει κοινωνικών και υπηρεσιακών κριτηρίων. Οι αιτούντες Ειδικοί Φρουροί δύνανται να μετατεθούν κάνοντας χρήση των διατάξεων της παρούσας παραγράφου μόνο μία φορά.
Ως υπηρεσιακά κριτήρια νοούνται εκείνα που συνδέονται με υπηρεσιακές ανάγκες, όπως η εμπειρία, η υπηρεσιακή απόδοση και η πειθαρχικότητα. Ως κοινωνικά κριτήρια νοούνται ιδίως η προτίμηση του ενδιαφερομένου, η οικογενειακή του κατάσταση, η συνυπηρέτηση και οι λόγοι υγείας του ιδίου ή μέλους της οικογενείας του.
Οι Ειδικοί Φρουροί που τελούν σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου δύνανται να υποβάλουν αιτήσεις μετάθεσης για δύο περιοχές μετάθεσης της επιθυμίας τους, ανεξάρτητα εάν έχουν ή όχι προκηρυχθεί κενές θέσεις σ΄ αυτές, καθόσον δεν καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις, υπό την προϋπόθεση ότι συντρέχουν οι χρονικές προϋποθέσεις υποβολής αίτησης μετάθεσης της παρ. 3 του άρθρου 12 του Π.Δ. 211/2005.