Ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα

Δημιουργία απάντησης


Αυτή η ερώτηση είναι ένα μέσο για την πρόληψη αυτοματοποιημένων υποβολών φόρμας από κακόβουλη χρήση.
Εικονίδια smilies
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

Το BBCode είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Το [img] είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Το [url] είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Τα εικονίδια είναι ΑΝΟΙΧΤΑ

Περίληψη Θέματος
   

Αναπτυγμένη προβολή Περίληψη Θέματος: Ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα

Re: Ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα

από gdimitr » Πέμ Δεκ 11, 2025 8:51 pm

Σε 5 επίπεδα η «Ασπίδα του Αχιλλέα» διαμηνύει ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας
Για την «Ασπίδα του Αχιλλέα», ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «έχει πάρα πολλά επίπεδα», όπως η Ασπίδα του Αχιλλέα είχε πέντε επίπεδα, και συγκεκριμένα όπως είπε «αντιαεροπορικό, αντιπυραυλικό, αντι-drone, αντι-πλοϊκό και Anti- submarine, κάτω από τη θάλασσα».
https://defencereview.gr/se5-epipeda-i- ... llea-diam/
 

Re: Ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα

από gdimitr » Τρί Δεκ 09, 2025 8:57 pm

  • Ευρυζωνικά συστήματα, πιθανή συνεργασία με Κύπρο, ύψους 70 εκατ. ευρώ.
  • Ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης, ύψους 230 εκατ. ευρώ.
  • Βλήματα αέρος-αέρος, ύψους 100 εκατ. ευρώ.
  • Κατευθυνόμενους πυραύλους, στρατού Ξηράς, συνεργασία με Λιθουανία και Σουηδία, ύψους 140 εκατ. ευρώ.
  • Πυραυλικά συστήματα EuroPULS, σε συνεργασία με Δανία και Ολλανδία, ύψους 80 εκατ. ευρώ. Πρόκειται μάλλον για μέρος του κύριου υλικού των PULS που θα προμηθευθούμε από το Ισραήλ.
  • Προμήθεια χιλιάδων δικύαλων διοπτρών νυχτερινής όρασης. Εξετάζεται εδώ η συμμετοχή στην κοινή προμήθεια Βελγίου-Γερμανίας, η οποία αφορά συστήματα της ελληνικής Τheon.
  • Αναβάθμιση ρουκετών 122 χιλιοστών για τους εκτοξευτές RM70, αξίας 90 εκατ. ευρώ. Μάλλον πρόγραμμα που θα αναλάβει η ΕΑΣ.
  • Εξοπλισμός “Σύγχρονου Μαχητή”, αξίας 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το γνωστό πρόγραμμα αναβάθμισης ατομικού εξοπλισμού που έχει ανακοινωθεί.
  • Οχήματα γενικής χρήσης (μάλλον φορτηγά), συνεργασία, ανάμεσα σε άλλες χώρες, με Ιταλία, Πολωνία, αξίας 200 εκατ. 
  • Προμήθεια συστημάτων κατασκευής dronesύψους 30+ εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κινητό εργαστήριο παραγωγής drones, μια πρόταση της κυπριακής Cellock, με χρήση εκτυπωτών 3D.
https://flight.com.gr/lista-safe-apo-ellada/
 

Re: Ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα

από gdimitr » Τρί Δεκ 09, 2025 8:56 pm

Η ελληνική λίστα προγραμμάτωνμε τις πιθανά επιλέξιμες δαπάνες για τον κανονισμό SAFE, περιελάμβανε 25 δράσεις, ύψους, όπως είπαμε, 2,98 δις. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κάποια από τα κυριότερα προγράμματα είναι τα εξής:
  • Προμήθεια δορυφόρου, συνεργασία με Kύπρο και Νορβηγία, ύψους 400 εκατ. ευρώ.
  • Προμήθεια 38 τορπιλών SeaHake, αξίας 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την 2η παρτίδα των τορπιλών που θέλει να προμηθευθεί το Ναυτικό για τα υποβρύχια Type 214.
  • Προμήθεια 63 πυραύλων RAM για τις 3 πρώτες φρεγάτες FDI. Αξία κάπου 100 εκατ. ευρώ. 
  • Προμήθεια των μη επανδρωμένων ελικοπτέρων S-100, επίσης για τις φρεγάτες FDI, αξίας 45 εκατ. ευρώ.
  • Προμήθεια πυραύλων cruise, SCALP Naval, αξίας 450 εκατ. ευρώ.
  • Αντιπλοϊκά βλήματα, ύψους 100 εκατ. ευρώ.
  • Αγορά υβριδικών σκαφών ειδικών αποστολών, συνεργασία με Βρετανία, αξίας 150 εκατ. ευρώ.
  • Αγορά μη επανδρωμένων, συνεργασία με Κύπρο, ύψους 120 εκατ. ευρώ.
  • Αγορά μη επανδρωμένων, ύψους 100 εκατ. ευρώ.
  • Προμήθεια περιφερόμενων πυρομαχικών, ύψους 30 εκατ. ευρώ.
  •  

Re: Ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα

από gdimitr » Τετ Δεκ 03, 2025 7:54 am

«Ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο και των αυξανόμενων απειλών, η προμήθεια συστημάτων αεράμυνας αυξάνεται. Οι Έλληνες γνωρίζουν τι παίρνουν και δεν είναι τυχαίο που μιλάνε για το Barak MX, επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον αεροσκαφών, πυραύλων και βαλλιστικών πυραύλων. Πρόκειται για ένα σύστημα που έχει αναπτυχθεί επιχειρησιακά. όποιος αγοράζει ξέρει τι αγοράζει. Το ενδιαφέρον για το σύστημα δεν περιορίζεται στην Ελλάδα», δήλωσε στην «Globes» ο Διευθύνων Σύμβουλος της Israel Aerospace Industries, Boaz Levy.

https://twitter.com/ElmasDean/status/19 ... is-dol-gia

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-th ... g_rewarded

Re: Ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα

από yandr » Παρ Μάιος 02, 2025 8:07 pm

Τα έχει πάρει όλα πάνω του.

Ποιο επιτελικό κράτος, και ποιες διαδικασίες;

Για να δούμε όμως και το αποτέλεσμα...

Re: Ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα

από Nassos » Παρ Μάιος 02, 2025 7:51 pm

Προϊστάμενος ΕΥΠ, Προϊστάμενος ΑΠΕ-ΜΠΕ, τώρα και Προϊστάμενος στα όπλα. Είδες ο Άριστος και Φιλελεύθερος, Σοβιετικός μας βγήκε.Beat that ΣΥΡΙΖΑίοι!
:lol:

Re: Ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα

από yandr » Παρ Μάιος 02, 2025 6:34 pm

Αδειάζει στην κυριολεξία τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ο πρωθυπουργός.

Με την ίδρυση Γενικής Γραμματείας Εθνικής Ασφάλειας απευθείας στην Προεδρία της Κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Θάνο Ντόκο αλλάζει το σκηνικό στο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, η νέα γραμματεία αναλαμβάνει:
  • Την εποπτεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων,
  • Τον σχεδιασμό της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,
  • Την προώθηση έργων εκσυγχρονισμού και αγορών αμυντικών συστημάτων.
Όλα αυτά πλέον δεν θα περνούν από το Πεντάγωνο, αλλά θα εποπτεύονται απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για μια νέα υπηρεσία που αποτυπώνει την πολιτική βούληση του πρωθυπουργού πλέον να έχει άμεσο έλεγχο των στρατηγικών αποφάσεων.

Πηγη

Re: Ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα

από yandr » Πέμ Απρ 10, 2025 10:10 pm

Για το περιεχόμενο και τη φιλοσοφία που διέπει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, δηλαδή τον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων 2025 – 2036, ενημέρωσαν σήμερα την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, κύριος στόχος του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων 2025 – 2036 είναι η επαύξηση της μαχητικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, τηρώντας τα όρια του υφιστάμενου δημοσιονομικού χώρου και ενεργοποιώντας τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας σε ποσοστό 25%, με ενσωμάτωση της Καινοτομίας και σύγχρονων τεχνολογιών.

Τα εξοπλιστικά προγράμματα ομαδοποιούνται σε 4 κύριες κατηγορίες:

- Απόκτηση νέων Δυνατοτήτων – Μέσων.

- Συστήματα Διοίκησης και Ελέγχου, Επικοινωνιών και Δορυφορικά συστήματα.

- Εν Συνεχεία Υποστήριξη [Follow on Support (FOS) ] των νέων αλλά και των υφισταμένων οπλικών συστημάτων με ποσοστό 25% του συνολικού Π/Υ.
- Συντήρηση – Αναβάθμιση – Απόκτηση νέων Υποδομών που συνδέονται με τα νέα Εξοπλιστικά Προγράμματα.

Πηγή

Re: Ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα

από yandr » Παρ Νοέμ 15, 2024 11:50 am

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ενημέρωσε για όλο το σχεδιασμό που θα οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας στη νέα εποχή. Αναφέρθηκε όμως και στις δημοσιονομικές προκλήσεις καθώς και στα μελλοντικά κόστη κυρίως για τα εξοπλιστικά. Όπως τόνισε μάλιστα η δεκαετή κρίση έφερε ένα κενό αμυντικών δαπανών τουλάχιστον 20 δις. Ευρώ τις οποίες ακολουθούν τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου σύμφωνα με πληροφορίες, καλείται να διαχειριστεί υψηλές ανειλημμένες υποχρεώσεις ύψους 12,8 δις ευρώ, για το διάστημα 2024-2035 και να προτεραιοποιήσει και να σχεδιάσει διακλαδικά έναν κατάλογο 852 αυτοτελών προγραμμάτων, προϋπολογισμού 53 δις. Ευρώ.

Την ίδια στιγμή κρίσιμο ρόλο στο νέο σχεδιασμό θα παίξει η εγχώρια αμυντική βιομηχανία και η ναυπηγική στην υλοποίηση των μελλοντικών προγραμμάτων με κονδύλια ύψους 6-7 δις. Ευρώ.

Πηγή
Εγώ πάντως δεν βλέπω πως προκύπτουν τα 852 προγράμματα αξίας 53 δις ευρώ, ιδιαίτερα εφόσων για το 2024 οι αμυντικές δαπάνες - ρεκόρ για τους εξοπλισμούς άγγιξαν τα 2,6 δις, επομένως για να απορροφηθούν 53 δις θα απαιτηθούν 20 χρόνια.

Re: Ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα

από Nassos » Πέμ Αύγ 24, 2023 5:58 pm

Εξοπλιστικά: Στο φως όλες οι λεπτομέρειες από το Νίκο Δένδια – Είναι η πρώτη φορά που υπουργός εθνικής άμυνας παρέχει στη Βουλή τέτοια στοιχεία

Τον προγραμματισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα εξοπλιστικά και όλες τις λεπτομέρειες που τα αφορούν έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στην απάντησή του στην Βουλή προς τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δ. Μπιάγκη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην απάντησή του τα στοιχεία αρμοδιότητας ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ, σχετικά με τις αναθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη χρονική περίοδο 2019-2022 σε κύρια εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς και τα ιεραρχημένα κατά προτεραιότητα εξοπλιστικά προγράμματα των ΕΔ, έχουν όπως στους συνημμένους πίνακες, τους οποίους σας επισυνάπτουμε για την ενημέρωσή σας.

Παράλληλα επισημαίνει ότι τα αιτούμενα στοιχεία για τον προβλεπόμενο προγραμματισμό των Γενικών Επιτελείων, για προώθηση προς ανάθεση κυρίων εξοπλιστικών προγραμμάτων, επισημαίνεται ότι ο εν λόγω προγραμματισμός χαρακτηρίζεται ως «ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ» από πλευράς διαβάθμισης και, ως εκ τούτου, δεν δύναται να κοινοποιηθεί.

Ο κ. Δένδιας συνοδεύει την απάντησή του στην Βουλή με τον πλήρη κατάλογο των εξοπλιστικών προγραμμάτων όπως έχουν ιεραρχηθεί και έτσι όλοι έχουν πρόσβαση στις απόρρητες λεπτομέρειες των εξοπλιστρικών.

Σύμφωνα με αυτά, σε ενημέρωση της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) για λόγους κοινοβουλευτικού ελέγχου, δημοσιοποιήθηκε ο προγραμματισμός και η ιεράρχηση των υπό εξέλιξη προγραμμάτων εξοπλισμών που αναμένεται να συμβασιοποιηθούν.

Ιωάννα Ηλιάδη - Armyvoice.gr

Re: Ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα

από apricot99 » Κυρ Απρ 02, 2023 1:20 pm

Εγκρίθηκε η προμήθεια συστημάτων (πυραυλοι ακριβειας) SPIKE- NLOS απο το Ισραηλ https://www.cnn.gr/politiki/story/35603 ... o-to-kysea

Ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα

από yandr » Τετ Οκτ 12, 2022 6:22 pm

Το αγαπημένο μας Anadolu Agency μας πληροφορεί για unsustainable arms spending... (βάζοντας μέσα και δωρεάν μεταβιβάσεις υλικού)

Εικόνα

Ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα

από yandr » Τρί Δεκ 14, 2021 9:56 pm

Να πούμε εδώ ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός για το 2021 ανήλθε σε 5.481.900.000 ευρώ και για το 2022 σε 6.431.600.000 ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες για τις αμυντικές δαπάνες στο σχετικό άρθρο.

Ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα

από yandr » Κυρ Οκτ 25, 2020 8:18 pm

15ετές εξοπλιστικό, αυξήσεις διαθεσιμοτήτων και νέο νόμο προμηθειών προανείγγειλλε ο Παναγιωτόπουλος

...

Πρόκειται για 107 υποπρογράμματα, άλλα έτοιμα προς χρηματοδότηση, άλλα ήδη χρηματοδοτημένα, άλλα έτοιμα προς συμβασιοποίηση, άλλα ήδη συμβασιοποιημένα που βαίνουν προς υλοποίηση και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και σηματοδοτούν την αρχή της νέας εποχής για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Αυτά τα 107 υποπρογράμματα αποτέλεσαν προϊόν πυρετώδους σχεδιασμού, δουλειάς και συνεργασίας μηνών από την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία και σηματοδοτούν το τέλος μιας περιόδου αδράνειας και καθυστερήσεων σε όλα τα επίπεδα. Περί το 90% απ' αυτά έχουν να κάνουν με τη συντήρηση, υποστήριξη και αναβάθμιση υφιστάμενων συστημάτων, τα υπόλοιπα -πιο δαπανηρά- με την πρόσκτηση νέων συστημάτων.

Προς το σκοπό αυτό και με απόφαση του Πρωθυπουργού, ο Προϋπολογισμός για τις Αμυντικές Δαπάνες (θα τα πούμε εκτενέστερα προσεχώς κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό) ενισχύεται δραματικά ύστερα από πάρα πολλά χρόνια. Στο προσχέδιο για το 2021, από τα 530 εκατ. Ευρώ που προβλέπονταν ετησίως ως τώρα, θα ανέβουμε στα δύο και πλέον δις. Για τις αμυντικές δαπάνες της χώρας.

- Ανταλλακτικά παραδόθηκαν στις Μοίρες, τοποθετούνται στα «Μιράζ» και ήδη έχουμε δύο επιπλέον αεροσκάφη στις διαθεσιμότητες Πολεμικής Αεροπορίας

- εγκρίθηκε και υλοποιείται ήδη ο εκσυγχρονισμός 87 αεροσκαφών F-16 στον τύπο "Viper"

- Το Μάιο του 2020 προχωρήσαμε στην χρονομίσθωση δύο μη-επανδρωμένων οχημάτων ισραηλινής κατασκευής μαζί με τον επίγειο σταθμό ελέγχου. Ήδη το προσωπικό εκπαιδεύεται εκεί που πρόκειται αυτά να επιχειρήσουν και βέβαια η εκπαίδευση αφορά και τους τρεις κλάδους.

- Τον Ιούνιο του 2020 παραλάβαμε την προτελευταία, κατά το πρόγραμμα, τορπιλάκατο από τα «Ναυπηγεία Ελευσίνος» αφού επισπεύσαμε το πρόγραμμα ναυπήγησής τους. Η τελευταία, η οποία ήδη έχει καθελκυστεί, θα παραληφθεί εντός του 2021.

- Τον Ιούλιο του 2020 υπεγράφη διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ για την εν συνεχεία υποστήριξη των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού τύπου "S70" αλλά και για την πρόσκτηση τεσσάρων καινούργιων ελικοπτέρων τύπου "Romeo"

- Η υπόθεση της πρόκτησης και αναβάθμισης των καινούριων τορπιλών βρίσκεται στο ΚΥΣΕΑ.

- Οι τέσσερις καινούργιες φρεγάτες που πρόκειται να αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό, βρίσκονται στη φάση της αξιολόγησης των προτάσεων από τους επιτελείς

- Παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των τεσσάρων φρεγατών τύπου "ΜEKO" έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία ενεργοποίησης αυτού του υποπρογράμματος.

- Έχει ήδη ληφθεί από το Σεπτέμβριο, η απόφαση για πρόκτηση 18 αεροσκαφών τύπου "Rafale" από την κατασκευάστρια εταιρία.

Ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα

από yandr » Σάβ Σεπ 19, 2020 11:00 pm

Πότε έρχονται τα νέα όπλα στις Ενοπλες Δυνάμεις Ολο το χρονοδιάγραμμα των εξοπλισμών που ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός

https://www.tanea.gr/print/2020/09/18/politics/pote-erxontai-ta-nea-opla-stis-enoples-dynameis/

Εικόνα


Κορυφή