Αρματαγωγά Πολεμικού Ναυτικού

Το αρματαγωγό είναι ειδικός τύπος πολεμικού πλοίου που αναπτύχθηκε κυρίως από τις ΗΠΑ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για μεγάλα οχηματαγωγά "κλειστού τύπου" με ιδιαίτερα ισχυρής αντοχής καταστρώματα για μεταφορά αρμάτων μάχης και άλλων βαρέων οχημάτων. Έχουν μικρό σχετικά βύθισμα κατάλληλα για προσγειαλώσεις και η φορτοεκφόρτωσή τους γίνεται από ειδικούς ενισχυμένους καταπέλτες, παλαιότερα μόνο πρωραίους. Ο μόνιμος οπλισμός των πλοίων αυτών είναι σχετικά μικρός.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Εκτόπισμα4.400 τόνοι
Μήκος / πλάτος / βύθισμα116 / 15,3 / 3,4 μέτρα
Ταχύτητα16 κόμβοι
Πλήρωμα120
Μεταφορική ικανότητα22 άρματα μάχης, οχήματα, τζιπ και πυροβόλα ανάλογα με την επιχείρηση μεταφοράς, 287 άνδρες και δυνατότητα μεταφοράς ενός ελικοπτέρου
Σύστημα πρόωσης2 Wartsila 16V25 diesel 10000hp
Οπλισμός1 πυροβόλο OTO Melara 76/62,
2 δίδυμα αντιαεροπορικά BOFORS 40L/70,
2 αντιαεροπορικά πυροβόλα Rheinmetall 20 χιλ.

Το αρματαγωγό "Χίος" είναι ένα πλοίο εκτοπίσματος 4.400 τόνων, ικανό να μεταφέρει 4 αποβατικές ακάτους, ένα ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος και 22 άρματα μάχης ή 30 φορτηγά και άλλα οχήματα, καθώς και δύναμη 287 στρατιωτών. Διαθέτει ελικοδρόμιο για την υποστήριξη ενός ελικοπτέρου και ο οπλισμός του περιλαμβάνει ένα πυροβόλο "ΟΤΟ - MELARA" των 76 mm στην πλώρη, δύο πυροβόλα "Bofors" των 40 mm και δύο πυροβόλα των 20 mm στη γέφυρα.

Κατά τη τελετή εντάξεως του πρώτου αρματαγωγού "Χίος" στο στόλο του Πολεμικού Ναυτικού (30 Μαΐου 1996), ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Λεωνίδας Παλιογιώργος επεσήμανε την ανάγκη για αναβάθμιση των ικανοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική απειλή. Προς τούτο, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι τα αρματαγωγά κλάσης ΣΑΜΟΣ έχουν σχεδιαστεί εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα ναυπηγεία Ελευσίνας με συμμετοχή του Εθνικού Μετσόβιου πολυτεχνείου, ενισχύοντας έτσι την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία.

Το πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερης σημασίας για το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο βασιζόταν μέχρι τότε σε 6 σκάφη της κατηγορίας "LST" με χρονολογία κατασκευής από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με περιορισμένες δυνατότητες και αυξημένες ανάγκες συντήρησης και κόστους λόγω ηλικίας. Η σύμβαση με τα ναυπηγεία Ελευσίνας για την κατασκευή πέντε νέων αρματαγωγών είχε υπογραφεί το Μάιο του 1986, αλλά δεν ήταν δυνατό να προβλεφθεί ότι το πρώτο πλοίο της κλάσης θα ήταν έτοιμο προς παράδοση οκτώ χρόνια αργότερα και αυτό λόγω καθυστερήσεων από τα προβλήματα ιδιοκτησιακού καθεστώτος, τα οποία αντιμετώπισαν τα ναυπηγεία.

ΜΟΝΑΔΑΠΑΡΑΔΟΣΗ
L173 ΧΙΟΣ 1996
L174 ΣΑΜΟΣ1994
L175 ΙΚΑΡΙΑ 1999
L176 ΛΕΣΒΟΣ1999
L177 ΡΟΔΟΣ 2000

Καθελκύσεις σκαφών

Το Α/Γ ΣΑΜΟΣ (L 173) είναι το πρώτο από τα πέντε αρματαγωγά που κατασκευάστηκαν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας μετά από παραγγελία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Καθελκύσθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1987 και παραδόθηκε στο Ελληνικό Ναυτικό στις 20 Μαϊου 1994, με πρώτο κυβερνήτη τον Αντχο Μ. Καψάλα. Η παράσταση του Θυρεού αποτελείται από άγκυρα, στο άνω αριστερό μέρος και χαρτογραφική απεικόνιση της ομώνυμης νήσου με ναυτικό ανεμολόγιο, στο κάτω δεξιό.

Το Α/Γ ΧΙΟΣ (L 174) καθελκύσθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1988 και παραδόθηκε στο Ελληνικό Ναυτικό στις 30 Μαϊου με πρώτο κυβερνήτη τον Αντχο Γ. Ντούνη. Η παράσταση του Θυρεού αποτελείται από άγκυρα, στο άνω αριστερό μέρος και χαρτογραφική απεικόνιση της ομώνυμης νήσου με ναυτικό ανεμολόγιο, στο κάτω δεξιό.

Θυρεός Α/Γ Σάμος Θυρεός Α/Γ Χίος

Το Α/Γ ΙΚΑΡΙΑ (L 175) καθελκύσθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1998 και παραδόθηκε στο Ελληνικό Ναυτικό στις 6 Οκτωβρίου 1999 με πρώτο κυβερνήτη τον Αντχο A. Mπάστα. Η παράσταση του Θυρεού αποτελείται από άγκυρα, στο άνω αριστερό μέρος και χαρτογραφική απεικόνιση της ομώνυμης νήσου όσο και των όμορων νήσων Φούρνων με ναυτικό ανεμολόγιο, στο κάτω δεξιό.

Το Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ (L 176) καθελκύσθηκε στις 5 Ιουλίου 1990 και παραδόθηκε στο Ελληνικό Ναυτικό στις 26 Φεβρουαρίου 1999, με πρώτο κυβερνήτη τον Αντχο Κ. Κοκολάκη. Η παράσταση του Θυρεού αποτελείται από άγκυρα, στο άνω αριστερό μέρος και χαρτογραφική απεικόνιση της ομώνυμης νήσου με ναυτικό ανεμολόγιο, στο κάτω δεξιό.

Θυρεός Α/Γ Ικαρία Θυρεός Α/Γ Λέσβος

Το Α/Γ ΡΟΔΟΣ (L 177) καθελκύσθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1999 και παραδόθηκε στο Ελληνικό Ναυτικό το Μαϊο του 2000, με πρώτο κυβερνήτη τον Αντχο Ν. Καλατζόπουλο. Η παράσταση του Θυρεού αποτελείται από άγκυρα, στο άνω αριστερό μέρος και χαρτογραφική απεικόνιση της ομώνυμης νήσου με ναυτικό ανεμολόγιο, στο κάτω δεξιό.

Θυρεός Α/Γ Ρόδος
Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής