@Ανακτας
Δεν βγήκε γιατί θέλουν πρώτα να υιοθετηθεί απο τον πολωνικό στρατό. Ο στρατός το τέσταρε και ζήτησε κάποιες αλλαγές, οι οποίες και υλοποιούνται. Αν η εταιρία καταφέρει να έχει την αποκλειστηκότητα ενός στρατού, αντιλαμβάνεσαι οτι μετά βγαίνει με άλλο αέρα στην αγορά και μπορεί να πουλήσει το τυφέκιο σε premium price.
Η αλλαγή δεν είναι όπως στα οπλοπολυβόλα. Αντί να έχει παξιμάδι κάνης όπως πχ έχει το Μ4 στις καταδρομές, έχει 1-2 βίδες που κρατάνε την κάνη στον υποδοχέα, κάτι σαν μέγγενη. Το μοναδικό τυφέκιο που αλλάζει κάνη σαν οπλοπολυβόλο είναι το Steyr AUG, και αυτό γιατί μπορεί να φορέσει χοντρή κάνη και να παίξει αυτό το ρόλο.

Στην φωτο, η εξάγωνη βίδα ασκεί πίεση στα τοιχώματα, τα οποία κλειδώνουν την κάνη στον υποδοχέα.
Τώρα όσο αναφορά το TAVOR, οι Ισραηλινοί ανέκαθεν φτιάχνανε όπλα για την δική τους μορφολογία εδάφους. Όταν όλοι αγοράζανε FAL, το Ισραήλ έφτιαχνε το Galil, γιατί το FAL είχε πρόβλημα με την άμμο. Το tavor δείχνει αρκετά καλό, εργονομικά δεν μου αρέσει πολύ αλλά τα εντόσθιά του είναι απλά και λιτά. Σίγουρα οι Ισραηλινοί ξέρουν τι θέλουν και σχεδιάζουν ανάλογα. Στα στενά σοκάκια που επιχειρεί ο στρατός τους, το bullpup είναι πολύ κάλυτερο στις μανούβρες.
Δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για το ποιό είναι καλύτερο, απλώς το πολωνικό σχέδιο μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις απαιτήσεις, παραμένοντας απλό στη χρήση και λειτουργία. Οι Ισραηλινοί φτιάξανε το tavor απο την αρχή, οι Πολωνοί αντιγράψανε όπλα όπως το ACR. Αναμένουμε την απάντηση απο τον πολωνικό στρατό. Αν το δεχτεί τότε θα είναι μεγάλη επιτυχία για το τυφέκιο. Δεν νομίζω ένας στρατός να πάρει τυφέκιο χωρίς να το κοσκινίσει πρώτα.
Αν δεν εξστρατεύεις, Το όπλο μπορεί να είναι απλό, με ένα διαμέτρημα και προφίλ, για μία συγκεκριμένη αποστολή, όπως το Tavor. Οι Πολωνοί πήγαν στους τελευταίους πολέμους στο Αφγανιστάν, οπότε ένα όπλο που μπορεί να προσαρμόζεται για να εκτελέσει πολλαπλές αποστολές, ή συγκεκριμένες αποστολές με κίνδυνο όμως απώλειας ΔΜ, ίσως έχει περισσότερο νόημα. Αν μπορείς να έχεις μαζί σου μια έξτρα κάνη για 5.45χ39 ή 7.62χ39, σε μία χώρα όπως το αφγανιστάν, που υπάρχουν περισσότερες σφαίρες απ'οτι κόκκοι άμμου, αν ξεμείνεις απο πυρομαχικά, με μία αλλαγή κάνης - κλείστρου, βρίσκεις σφαίρες και γεμιστήρες απο την εγχώρια αγορά και συνεχίζεις. Δεν χρειάζεται να βρεις άλλα όπλα και καινούργια οπτικά.
Eκτός του μηχανισμού σκανδάλης, που στο tavor είναι housed, δεν ξέρω τι άλλες διαφορές έχουν σε bullpup, ούτε έχει γίνει κάτι γνωστό προς τα έξω. Όλοι είναι φειδωλοί ως προς το τι λένε.