Ανυπότακτοι εξωτερικού (2018)
Καλησπέρα παιδιά και συγχαρητήρια για τη σελίδα.
Έχω μια ερώτηση και εγώ.
Αν κάποιος διαμένει κ εργάζεται στο εξωτερικό κ έχει κηρυχθεί ανυπότακτος εξωτερικού, σε περίπτωση που δηλωθει μετά από 7 συναπτά έτη ως μόνιμος κάτοικος εξωτερικού γίνεται μετά να ταξιδεύει περισσότερες από 30 μέρες το χρόνο στην Ελλάδα;
Γνωρίζει κάποιος τι ισχύει?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Έχω μια ερώτηση και εγώ.
Αν κάποιος διαμένει κ εργάζεται στο εξωτερικό κ έχει κηρυχθεί ανυπότακτος εξωτερικού, σε περίπτωση που δηλωθει μετά από 7 συναπτά έτη ως μόνιμος κάτοικος εξωτερικού γίνεται μετά να ταξιδεύει περισσότερες από 30 μέρες το χρόνο στην Ελλάδα;
Γνωρίζει κάποιος τι ισχύει?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Εχω περασει ολες τις φασεις ανυποταξιας και ΜΚΕ με απαιρες ταλαιπωριες με προξενεια γιατι κατοικω σε απομακρυσμενη περιοχη.1) Οι ανυποτκτοι εξωτερικου εχουν απαγορευση εξοδου απο την χωρα η οποια τυπικα και ουσιαστικα δεν ελεγχεται στο Ελ Βενιζελος. Εγω το εμαθα τυχαια οταν πηγα στην αστυνομια να ανανεωσω αστυνομικη ταυτοτητα.
2) Ουσιαστικα το 30 μερες δεν μπορει να ελεγχθει αν ερθεις απο χωρα Σενγκεν η με ταυτοτητα απο Αγγλια. Αυτο το οποιο παντα εκανα ηταν να κυκλοφορω καθε φορα στην Αθηνα για καθε λογο, ακομα και στο περιπτερο, με το χαρτι τη ανυποταξιας και το εισιτηριο της επιστροφης. Η αστυνομια με αυτα τα χαρτια με αφησε ησυχο σε τυχαιο ελεγχο.
3) Οταν βγεις ΜΚΕ ξεμπλεκεις με ολα τα παραπανω, διαγραφονται προστιμα και αιρονται οι απαγορευσεις εξοδου.
4) Οι ΜΚΕ εχουν δικαιωμα παραμονης στην Ελλαδα μεχρι 6 μηνες.
2) Ουσιαστικα το 30 μερες δεν μπορει να ελεγχθει αν ερθεις απο χωρα Σενγκεν η με ταυτοτητα απο Αγγλια. Αυτο το οποιο παντα εκανα ηταν να κυκλοφορω καθε φορα στην Αθηνα για καθε λογο, ακομα και στο περιπτερο, με το χαρτι τη ανυποταξιας και το εισιτηριο της επιστροφης. Η αστυνομια με αυτα τα χαρτια με αφησε ησυχο σε τυχαιο ελεγχο.
3) Οταν βγεις ΜΚΕ ξεμπλεκεις με ολα τα παραπανω, διαγραφονται προστιμα και αιρονται οι απαγορευσεις εξοδου.
4) Οι ΜΚΕ εχουν δικαιωμα παραμονης στην Ελλαδα μεχρι 6 μηνες.
Ευχαριστώ πολύ για την απαντηση,
Σε 1 χρόνο λήγει η αναβολή μου που είχα πάρει 10 χρόνια πριν λόγω σπουδών. Τα τελευταία 3 χρόνια ζω κ εργάζομαι στη Γερμανία.
Οπότε ουσιαστικά θα πληρώσω το πρόστιμο κ κάποια στιγμή όταν θελήσω να γυρίσω μόνιμα στην Ελλάδα θα πρέπει να μπω για 6 μήνες στρατό.
Ουσιαστικά με το πρόστιμο εξαγοραζω 2-3 μήνες θητείας.
Σε 1 χρόνο λήγει η αναβολή μου που είχα πάρει 10 χρόνια πριν λόγω σπουδών. Τα τελευταία 3 χρόνια ζω κ εργάζομαι στη Γερμανία.
Οπότε ουσιαστικά θα πληρώσω το πρόστιμο κ κάποια στιγμή όταν θελήσω να γυρίσω μόνιμα στην Ελλάδα θα πρέπει να μπω για 6 μήνες στρατό.
Ουσιαστικά με το πρόστιμο εξαγοραζω 2-3 μήνες θητείας.
Κατάλαβα και ευχαριστώ για τις πληροφορίες Με την έκδοση διαβατηρίου τι γίνεται όμως; Προσπάθησες να βγάλεις στην Ελλάδα ως ανυποτακτοσ Εξωτερικού ενώ είχες απαγόρευση εξόδου;
Αρκετά ανακριβή τα τελευταία μηνύματα. Οι αναπυποτακτοι εξωτερικού ΔΕΝ έχουν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. (Η απαγόρευση μπορεί να υπήρξε όσο βρίσκονται σε κατάσταση ανυποταξίας και μέχρι να κηρυχθούν επίσημα ως ανυπότακτοι εξωτερικού, αλλιώς για ανυπότακτους που ποτέ δεν τακτοποίησαν έναντι της στρατολογίας το να ενημερώσουν μέσω πρεσβείας ότι βρίσκονται στο εξωτερικό). Για αυτό που γράφω υπάρχει νόμος και ΦΕΚ που έχω αναφέρει σε προηγούμενες σελίδες. Ανυπότακτος εξωτερικού μπορείς να κηρυχθείς εφόσον αποδιξεις ότι διαμενείς σε χώρα εξωτερικού όταν βγεις ανυπότακτος. Αυτό μπορεί να γίνει με την απλή παρουσία σου στην πρεσβεία. Ανάλογα την πρεσβεία μπορεί να σου ζητήσουν από καθόλου έως και διάφορα αποδεικτικά. Οι ανυπότακτοι εξωτερικού μπορούν να βγάλουν διαβατήριο. Πριν το κάνουν αυτό ο ανυπότατκος πρέπει να ζητήσει βεβαίωση ανυποταξίας εξωτερικού. Με βάση τα παραπάνω αυτό μπορεί να το ζητήσει μόνο μέσω της πρεσβείας καθώς μόνο αυτοί μπορούν να αποδείξουν ότι ο ανυπότακτος όντως διαμένεί στο εξωτερικό. Αν είσαι ανυπότακτος τότε είσαι ανυπότακτος εσωτερικού και απαγορεύεται να φύγεις από τη χώρα, εκτός αν αποδείξεις ότι διαμενείς ήδη στο εξωτερικό όπως γίνεσαι ανυπότακτος εξωτερικού και έχεις δικαίωμα διαμονής 30 ημερών. Αν είσαι ανυπότακτος εξωτερικού δε γίνεται να έχεις απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Προφανώς δεν έχει ποτέ μεριμνήσει να τηρήσεις την διαδικασία και είσαι καταλογισμένος ως ανυπότακτος εσωτερικού.
Το πρόστιμο δε σχετίζεται με καμία εξαγορά θητιας αν το πληρώσεις συνεχίζεις να είσαι υποχρεωμένος να πρέπει να κανείς θητεία διακρείας 9 μηνών συν 1 μήνα παραπάνω επειδή ήσουν ανυπότακτος.
Εγώ προσωπικά πριν από 4 χρόνια έκανα την διαδικασία στο προξενείο για να βγω ανυπότακτος εξωτερικού. Έλαβα επίσης την βεβαίωση της ανυποταξίας εξωτερικού από τη στρατολογία με την οποία επίσης κατάφερα να βγάλω διαβατήριο μέσω προξενείου ως ανυπότακτος εξωτερικού. Πριν ένα μήνα στειλαμε και πάλι χαρτί στη στρατολογία για να ανανεώσω και πάλι την ανυποταξία εξωτερικού. Έλαβα από τη στρατολογία εκ νέου την βεβαίωση ανυποταξιασ Εξωτερικού. Πριν λίγες μέρες όμως έμαθα ότι ναι μεν εμφανίζομαι στο σύστημα ότι ζω στο εξωτερικό (διεύθυνση εξωτερικού) αλλά έχω απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Δεν έχω κάνει κάτι άλλο «παράνομο» εκτός της ανυποταξίας για να έχω απαγόρευση εξόδου. Επίσης από αυτά που έχω διαβάσει βλέπω ότι δεν είμαι ο μόνος που ως ανυπότακτος εξωτερικού έχει απαγόρευση εξόδου. Την άλλη εβδομάδα πάω Ελλάδα και άνησυχω μήπως βρω κάποιο πρόβλημα κατά την αίτηση διαβατηρίου και κατά την έξοδο μου από τη χώρα.
NikolaosV, σε ολους του ανυποτακτους (και εσωτερικου και εξωτερικου) φαινεται στο συστημα οτι εχουν απαγορεψη εξοδου, αλλα για αυτον ακριβως το λογο προσκομιζεις και την προσφατη βεβαιωση ανυποταξιας εξωτερικου που σου στελνει η στρατολογια μεσω του προξενειου, ωστε να σου βγαλουν διαβατηριο. Μπορεις να τηλεφωνησεις το γραφειο διαβατηριων που θα πας και να στο διαβεβαιωσουν.
Τοτε φίλε Νικόλαε αυτό που πιθανώς συμβαίνει είναι ότι οι αστυνομικές αρχές και η εισαγγελεία δεν έχουν ενημερωθεί από τη στρατολογία. Σε αυτη τη περίπτωση πρέπει να πας από εκεί και να τους πιέσεις να κάνουν τη δουλειά τους καθώς από την απερισκεψία τους παρανομούν εις βάρος σου. Καλό θα είναι όμως πρωτού να είσαι βέβαιος να εκφέρεις μια άποψη με βεβαιοτητα να διασταυρώνεις τον νόμο καθώς όλοι εδώ έχουμε τις ίδιες απορίες και την ίδια αγωνία ωστε τις λιγες μερες που θα πάμε σπίτι μας να μην έχουμε εξτρα ζητήματα.
one Από που προκύπτει ότι στο σύστημα φαίνεται ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου;
Δηλαδή το σύστημα το λέει αλλά με κάποιο μαγικό τρόπο ο κάθε αστυνομικός ξέρει αν εσύ είσαι ανυπότακτος εξωτερικού; Δηλαδή το σύστημα της αστυνομίας την στιγμή του ελέγχου έχει όλες αυτές της πληροφορίες; Προφανώς αν και η αστυνομία ξέρει τα εντάλματα της εισαγελίας είναιά δυνατό κάθε αστυνομικός να πρέπει να αποφασίζει κάπως έτσι αν θα σε σταματήσει στα σύνορα η όχι. Πάμε παρακάτω στο άρθρο 53 του στρατιωτικού νόμου αναφέρετε το εξής αυτό λέξη :
https://www.stratologia.gr/el/nomothesia
Κεφάλαιο Η - ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ - ΛΙΠΟΤΑΚΤΕΣ
Άρθρο 53
Στερήσεις ανυποτάκτων και λιποτακτών
5. Ομοίως, επιτρέπεται η είσοδος και η παραμονή στην Ελλάδα, χωρίς έλεγχο της στρατολογικής κατάστασης, για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες, συνολικά ή τμηματικά, κατ' έτος, ανυπότακτων του εξωτερικού. Το χρονικό διάστημα του ανωτέρω εδαφίου μπορεί να ανανεώνεται μέχρι τη συμπλήρωση τριών (3) μηνών συνολικά, αποκλειστικά σε περιπτώσεις που η είσοδος και παραμονή στην Ελλάδα επιβάλλεται για λόγους προσωπικής ασφάλειας, εξαιτίας σοβαρών, πασίδηλων γεγονότων, που συμβαίνουν στις χώρες διαμονής τους, όπως εξεγέρσεις, πόλεμοι ή θεομηνίες. Η διαδικασία, οι λοιπές προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και οι λεπτομέρειες για την υπαγωγή στις διατάξεις της παραγράφου αυτής καθορίζονται, εφόσον απαιτηθεί, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου αυτού εφαρμόζεται και στην προκειμένη περίπτωση.
μετά από αυτά πως προκύπτει ακριβώς ότι υπάρχει απαγόρευση εξόδου;
Αυτό που υπάρχει είναι ένταλμα ανυποταξίαs το οποίο δεν ενεργοποιείται εφόσον είσαι λιγότερες από 31 μέρες στην ελλάδα (έως 30 δηλαδή) κατά ημερολογιακό έτος, αυτό πάλι δε γίνεται να φανεί στο σύστημα έτσι ακριβώς. Δε γίνετε να υπάρχει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και να αναφέρεται στο σύστημα με κάποια συνθήκη. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι ότι με κάποιο τρόπο βρήκανε πως κάθισες παραπάνω από 30 ημέρες και σου έβαλαν 2ο πρόστιμο η αυτοστιγμής απόdeixthike και όντως σε συλάβανε. Όχι όμως ότι είσαι ανυπότακτος εξωτερικού και σε σταματήσανε καθώς παρά του ότι είσαι σε ανυποταξία νόμιμα έχεις δικαίωμα να βγεις από τη χώρα καθώς προβλέπετε από το παραπάνω άρθρο η παρουσία σου στη χώρα έως και 30 ημέρες και δεν εκρεμμεί τίποτα εις βάρος σου και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα έχει αρθεί με την υπαγωγή σου στους ανυπότακτους εξωτερικού, εφόσον η στρατονομία ενημερώσει τον στρατιωτικό εισαγγελέα και αυτός την αστυνομία (η η στρατονομία απευθίας την αστυνομία). αν κάτσεις 31 θα εκρεμμεί, τώρα αν αυτό γίνεται αυτόματα η θέλει νέα εισαγελική εντολή, η αν αυτό φενετε έτσι ακριβώς στα συστήματα της αστυνομίας (που αμφιβάλω) είναι άλλο ζήτημα αλλά απαγόρευση εξόδου δεν υπάρχει.
Δηλαδή το σύστημα το λέει αλλά με κάποιο μαγικό τρόπο ο κάθε αστυνομικός ξέρει αν εσύ είσαι ανυπότακτος εξωτερικού; Δηλαδή το σύστημα της αστυνομίας την στιγμή του ελέγχου έχει όλες αυτές της πληροφορίες; Προφανώς αν και η αστυνομία ξέρει τα εντάλματα της εισαγελίας είναιά δυνατό κάθε αστυνομικός να πρέπει να αποφασίζει κάπως έτσι αν θα σε σταματήσει στα σύνορα η όχι. Πάμε παρακάτω στο άρθρο 53 του στρατιωτικού νόμου αναφέρετε το εξής αυτό λέξη :
https://www.stratologia.gr/el/nomothesia
Κεφάλαιο Η - ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ - ΛΙΠΟΤΑΚΤΕΣ
Άρθρο 53
Στερήσεις ανυποτάκτων και λιποτακτών
5. Ομοίως, επιτρέπεται η είσοδος και η παραμονή στην Ελλάδα, χωρίς έλεγχο της στρατολογικής κατάστασης, για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες, συνολικά ή τμηματικά, κατ' έτος, ανυπότακτων του εξωτερικού. Το χρονικό διάστημα του ανωτέρω εδαφίου μπορεί να ανανεώνεται μέχρι τη συμπλήρωση τριών (3) μηνών συνολικά, αποκλειστικά σε περιπτώσεις που η είσοδος και παραμονή στην Ελλάδα επιβάλλεται για λόγους προσωπικής ασφάλειας, εξαιτίας σοβαρών, πασίδηλων γεγονότων, που συμβαίνουν στις χώρες διαμονής τους, όπως εξεγέρσεις, πόλεμοι ή θεομηνίες. Η διαδικασία, οι λοιπές προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και οι λεπτομέρειες για την υπαγωγή στις διατάξεις της παραγράφου αυτής καθορίζονται, εφόσον απαιτηθεί, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου αυτού εφαρμόζεται και στην προκειμένη περίπτωση.
μετά από αυτά πως προκύπτει ακριβώς ότι υπάρχει απαγόρευση εξόδου;
Αυτό που υπάρχει είναι ένταλμα ανυποταξίαs το οποίο δεν ενεργοποιείται εφόσον είσαι λιγότερες από 31 μέρες στην ελλάδα (έως 30 δηλαδή) κατά ημερολογιακό έτος, αυτό πάλι δε γίνεται να φανεί στο σύστημα έτσι ακριβώς. Δε γίνετε να υπάρχει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και να αναφέρεται στο σύστημα με κάποια συνθήκη. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι ότι με κάποιο τρόπο βρήκανε πως κάθισες παραπάνω από 30 ημέρες και σου έβαλαν 2ο πρόστιμο η αυτοστιγμής απόdeixthike και όντως σε συλάβανε. Όχι όμως ότι είσαι ανυπότακτος εξωτερικού και σε σταματήσανε καθώς παρά του ότι είσαι σε ανυποταξία νόμιμα έχεις δικαίωμα να βγεις από τη χώρα καθώς προβλέπετε από το παραπάνω άρθρο η παρουσία σου στη χώρα έως και 30 ημέρες και δεν εκρεμμεί τίποτα εις βάρος σου και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα έχει αρθεί με την υπαγωγή σου στους ανυπότακτους εξωτερικού, εφόσον η στρατονομία ενημερώσει τον στρατιωτικό εισαγγελέα και αυτός την αστυνομία (η η στρατονομία απευθίας την αστυνομία). αν κάτσεις 31 θα εκρεμμεί, τώρα αν αυτό γίνεται αυτόματα η θέλει νέα εισαγελική εντολή, η αν αυτό φενετε έτσι ακριβώς στα συστήματα της αστυνομίας (που αμφιβάλω) είναι άλλο ζήτημα αλλά απαγόρευση εξόδου δεν υπάρχει.
Γεια σου φίλε. Δεν γνωρίζω τους λόγους για τους οποίους φαίνεται στο σύστημα της αστυνομίας ότι έχω απαγόρευση εξόδου. Βάζουν τα στοιχεία μου και φαίνεται αυτό το στατουσ.. τι να πω. Φαίνεται μεν ότι ζω στο εξωτερικό μας είπανε, αλλά φαίνεται επισης η απαγόρευση εξόδου. Δεν έχω πάει στην Ελλάδα εδώ και 6 χρόνια και δηλώθηκα όπως έγραψα, πριν από 4 χρόνια περίπου ως ανυπότακτος εξωτερικού για πρώτη φορά. Τώρα που θέλω να ανανεώσω το διαβατήριο μου έκανα ξανά την διαδικασία και έλαβα εκ νέου την βεβαίωση ανυποταξίας. Για την στρατολογία λοιπόν είμαι ανυπότακτος εξωτερικού και έχω βεβαίωση. Δεν έχω κάνει κάτι άλλο παράνομο, είμαι σίγουρος. Δεν πλήρωσα το πρόστιμο αλλά η ποινική δίωξη είναι για χρέη για πάνω από 100.000? όποτε δεν είναι για αυτό η απαγόρευση όπως καταλαβαίνετε. Ίσως να μην έχει ενημερωθεί η αστυνομία από την στρατολογία για να ενημερώσουν τα συστήματά τους. Δε γνωρίζω. Έχω διαβάσει ότι αρκετά άτομα αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση. Ίσως ανησυχώ περισσότερο από ότι θα έπρεπε. Την άλλη Τετάρτη που θα είμαι Ελλάδα θα πάω στη στρατολογία για να μάθω περισσότερα. Επίσης την ίδια μέρα θα πάω για ανανέωση της ταυτότητας μου και για αίτηση διαβατηρίου. Θα σας ενημερώσω μόλις μάθω κάτι επιπλέον.
Εχω ρωτησει και προσφατα και παλιοτερα το γραφειο διαβατηριων για αυτο το θεμα (γιατι ενω υπαρχει κανονικα καταχωρηση ως εξωτερικου, αναγραφεται ταυτοχρονα και απογορεψη εξοδου) και μου ειπαν οτι ετσι το εχουν περασμενο στο συστημα γενικως. Γιαυτο ζητανε να τους παμε την προσφατη (εντος 6 μηνων) βεβαιωση εξωτερικου, ωστε να βγαλουμε κανονικα διαβατηριο. Δηλαδη δεν ανεφερε κανενας υπαλληλος εκει οτι ''αμα αναγραφεται στο κομπιουτερ απαγορεψη εξοδου, δεν βγαινει διαβατηριο'', η απαντηση ηταν ''ναι ετσι αναγραφεται και γιαυτο ζηταμε και την προσφατη βεβαιωση της στρατολογιας ωστε να τη συμπεριλαβουμε στην αιτηση και να σας εκδωσουμε διαβατηριο''.
Επισης, και τυπικα με το γραμμα του νομου να το δουμε, οντως ισχυει η απαγορευση εξοδου γενικα και για τους ανυποτακτους εξωτερικου, αφου ειναι στην ευθυνη του ανυποτακτου να αποδειξει με τα εισιτηρια πτησης οτι δεν βρισκεται για περισσοτερες απο 30 μερες. Αλλιως, αν δεν υπηρχε ''απαγορευση εξοδου'' στα κομπιουτερ, τοτε δεν θα ειχε και νοημα ο περιορισμος των 30 ημερων.
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες φίλε. Την άλλη εβδομάδα που θα πάω να κάνω τις δουλίτσες που ανέφερα, θα έχω περισσότερες πληροφορίες τις οποίες θα μοιραστώ μαζί σας στο φόρουμ. Προς το παρόν αύριο θα πάει ένας συγγενής στη στρατολογία για να τους εξηγήσει ότι φαίνομαι ακόμη με απαγόρευση εξόδου και αν υπάρχει τρόπος δηλαδή να μας βοηθήσουν ώστε να σβηστεί αυτό το στάτους. Έχω άλλη μια ερώτηση αν γνωρίζει κανείς: οι μοναδικές προσαυξήσεις που έχει το πρόστιμο των 6.000? είναι αυτό το 1% κάθε μήνα; Ή μήπως υπάρχει και άλλες επιπλέον προσαυξήσεις πχ επιπλέον πρόστιμα για μη τακτοποίηση του χρέους, ετήσια επιπλέον επιτόκια κτλ... Πολύ ειδική ερώτηση... καταλαβαίνω... αν έχεις κάποιος την γνώση/εμπειρία ας μας πει. Ευχαριστώ παιδιά
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες