Ανυπότακτοι εξωτερικού (2018)
-
- Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός
- Posts in topic: 12
Εφοσον ζεις και εργαζεσαι τουλαχιστον 2 χρονια στο εξωτερικο μπορεις να πας στην πρεσβεια μαζι με τα αποδεικτικα
και να περαστεις ανυποτακτος εξωτερικου. Σαν ανυποτακος εξωτερικου εχεις δικαιωμα να βγαλεις διαβατηριο. Το
διαστημα που απαιτειται να ζεις εξω για να κυρηχθεις ανυποτακτος εξωτερικου δεν ειναι στανταρ αλλα αν διαβασεις
εμπειριες αλλων θα δεις οτι γενικα 1,5 με 2 χρονια αρκουν.
και να περαστεις ανυποτακτος εξωτερικου. Σαν ανυποτακος εξωτερικου εχεις δικαιωμα να βγαλεις διαβατηριο. Το
διαστημα που απαιτειται να ζεις εξω για να κυρηχθεις ανυποτακτος εξωτερικου δεν ειναι στανταρ αλλα αν διαβασεις
εμπειριες αλλων θα δεις οτι γενικα 1,5 με 2 χρονια αρκουν.
Χρειάζεσαι πιστοποιητικό Κατοικίας στο εξωτερικό. Να αποδείξεις δηλαδή ότι κατοικείς στην Αγγλία (συμβόλαιο σπιτιού, τράπεζα, μισθός, κτλ.). Θέλουν να δουν στην ουσία ότι όταν κηρύχθηκες ανυπότακτος πραγματικά κατοικούσες στο εξωτερικό. Αυτo το πιστοποιητικό το εκδίδει και το στείλει η πρεσβεία στην Ελλάδα ώστε να χαρακτηριστείς ανυπότακτος εξωτερικού. Από την στιγμή που χαρακτηριστείς ανυπότακτος εξωτερικού μπορείς να βγάλεις κανονικά νέο διαβατήριο και να επισκέπτεσαι την Ελλάδα 30 μέρες τον χρόνο χωρίς πρόβλημα.
Αυτό γίνεται διότι αν κάποιος δεν είναι ανυπότακτος εξωτερικού αλλά εσωτερικού εκεί υπάρχει πρόβλημα με την έκδοση διαβατηρίου και επιβάλλεται απαγόρευση εξόδου από την χώρα. Αυτόματα η στρατολογία χαρακτηρίζει άπαντες ανυπότακτους εσωτερικού, εαν δεν τους σταλεί το πιστοποιητικό αυτό απο την πρεσβεία δεν αλλάζει σε εξωτερικού. Αυτό εχει ώς συνέπεια πολλοί νομίζοντας οτι επειδή και μονο μενουν στο εξωτερικό αυτοματα ειναι και ανυπότακτοι εξωτερικού, και μόλις επιστρέψουν διακοπές Ελλάδα και τους πίασουν εχουν φασαρίες για να αποδείξουν οτι δεν ειναι ελέφαντες, ανακαλυπτοντας οτι έχει εκδοθεί απαγόρευση εξόδου από την χώρα.
Όσο για το πρόστιμο δυστυχώς και στις 2 περιπτώσεις δεν το γλιτώνεις.
https://www.mfa.gr/france/ypiresies/ypiresies-gia-ellines/stratologika.html
http://lawyers-greece.gr/anypotakti-exoterikou-ekdosi-diavatiriou
Μην μπερδεύεσαι με τον όρο "Μόνιμος κάτοικος Εξωτερικού" είναι διαφορετικό, εσύ θες απλή βεβαίωση κάτοικου εξωτερικού. Για τους μόνιμους κάτοικους εξωτερικού ισχύουν τελείως διαφορετικά πράγματα, πολύ πιο ελαστικά.
https://www.stratologia.gr/sites/default/files/%CE%A0%CE%9B%CE%97%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%9F%CE%A1%CE%99%CE%91%CE%9A%CE%9F%20%CE%95%CE%9D%CE%A4%CE%A5%CE%A0%CE%9F%205_0.pdf
ΥΓ: Αν μπορείς επέλεξε άλλη πρεσβεία στην Αγγλία, εκτός του Λονδίνου. Γίνεται χαμός εκεί από κόσμο, τεράστεια αναμονή που φτάνει έως και μερικούς μήνες για το ραντεβού σου.
tled έγραψε:Γειά σας παιδιά, διάβασα μερικές σελίδες σε αυτό το thread και κοίταξα και τα το site της πρεσβείας στο Λονδίνο αλλά ακόμα δεν είμαι σίγουρος αν τα έχω καταλάβει σωστά.
Έχω κυρηχθεί ανυπότακτος όσο ήμουν στην Αγγλία, το πρόστιμο έχει βεβαιωθεί στην εφορία. Βρίσκομα ακόμα στην Αγγλία, και σε λιγότερο από ένα χρόνο λήγει το διαβατήριό μου.
Έχω μπει στην ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού πριν 2 χρόνια αλλά δεν ξέρω αν με βοηθάει αυτό πουθενά για να ανανεώσω το διαβατήριο.
Από την στιγμή που δεν μπορώ να πάρω χαρτί μόνιμου κάτοικου εξωτερικού (είμαι λιγότερο από 7 χρόνια εδώ), τι μπορώ να κάνω;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Καλησπέρα, η αναβολή μου έληξε 31 Δεκεμβρίου, είμαι στην Αγγλία 4 χρόνια και πήγα τη Δευτέρα στο προξενικό γραφείο του Λονδίνου για το πιστοποιητικό μονίμου διαμονής στο εξωτερικό και θα βεβαιώνει πως είμαι κάτοικος εξωτερικού από 1/1/2018 και για να κηρυχθώ στη συνέχεια ανυπότακτος εξωτερικού. Η διαδικασία είναι πολύ γρήγορη και εύκολη, απαιτείται συμβόλαιο εργασίας,P60,bank statements,utility bills και γενικότερα χαρτιά που να δείχνουν πως κατοικείς στο εξωτερικό.
ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ το γεγονός πως για να βγάλεις αυτό το χαρτί απαιτείται να είσαι ήδη έξω 2 τουλάχιστον χρόνια. Εγώ τους πήγα χαρτιά για τα τελευταία 4 έτη και κράτησαν ΜΟΝΟ ότι ήταν από 1/1/2018 και μόνο. Τα υπόλοιπα μου είπαν δεν τα χρειάζονται, καθώς το πιστοποιητικό βεβαιώνει πως είμαι κάτοικος εξωτερικού από 1/1/2018 (όταν θα είναι να γίνω μόνιμος κάτοικος εξωτερικού στα 7 έτη, προφανώς θα χρειαστούν όλα τα χαρτιά).
Όσον αφορά τα ραντεβού, ναι είναι πολύ δύσκολο να βρεις (διαθέσιμα θα έχει προς τέλος Αυγούστου), αλλά αν μπεις στη λίστα των επειγόντων (προφανώς έχοντας καλή δικαιολογία), τότε ραντεβού θα βρεις από κάποιον που ακύρωσε το δικό του. Π. Χ. Εγώ βρήκα ραντεβού για τις 18 Ιουνίου μία εβδομάδα πριν με αυτόν τον τρόπο. Η υπάλληλος στο προξενικό γραφείο είναι πολύ εξυπηρετική (το πιστοποιητικό μονίμου διαμονής το έλαβα την ίδια στιγμή) και την επόμενη ημέρα μου έστειλαν e-mail από το στρατολογικό γραφείο στην Ελλάδα πως το αίτημα μου είναι υπό διεκπεραίωση και θα λάβω τη βεβαίωση ανυποτάκτου εξωτερικού όταν αυτή είναι έτοιμη.
ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ το γεγονός πως για να βγάλεις αυτό το χαρτί απαιτείται να είσαι ήδη έξω 2 τουλάχιστον χρόνια. Εγώ τους πήγα χαρτιά για τα τελευταία 4 έτη και κράτησαν ΜΟΝΟ ότι ήταν από 1/1/2018 και μόνο. Τα υπόλοιπα μου είπαν δεν τα χρειάζονται, καθώς το πιστοποιητικό βεβαιώνει πως είμαι κάτοικος εξωτερικού από 1/1/2018 (όταν θα είναι να γίνω μόνιμος κάτοικος εξωτερικού στα 7 έτη, προφανώς θα χρειαστούν όλα τα χαρτιά).
Όσον αφορά τα ραντεβού, ναι είναι πολύ δύσκολο να βρεις (διαθέσιμα θα έχει προς τέλος Αυγούστου), αλλά αν μπεις στη λίστα των επειγόντων (προφανώς έχοντας καλή δικαιολογία), τότε ραντεβού θα βρεις από κάποιον που ακύρωσε το δικό του. Π. Χ. Εγώ βρήκα ραντεβού για τις 18 Ιουνίου μία εβδομάδα πριν με αυτόν τον τρόπο. Η υπάλληλος στο προξενικό γραφείο είναι πολύ εξυπηρετική (το πιστοποιητικό μονίμου διαμονής το έλαβα την ίδια στιγμή) και την επόμενη ημέρα μου έστειλαν e-mail από το στρατολογικό γραφείο στην Ελλάδα πως το αίτημα μου είναι υπό διεκπεραίωση και θα λάβω τη βεβαίωση ανυποτάκτου εξωτερικού όταν αυτή είναι έτοιμη.
Να στε καλά Μπάρμπα και Mike, θα κανονiσω να κλείσω ραντεβού με τη πρεσβεία στο Λονδίνο λοιπόν!
EΧει κανει κάποιος ψευδή υπεύθυνη δήλωση περι ανυποταξίας για το διαβατήριο?
Καλησπέρα, να πω την εμπειρία μου για το πως μετρούνται 30 ημέρες όπως αναφέρθηκε πιο πάνω.
Επισκέφτηκα την Ελλάδα πέρσι το καλοκαίρι από την Αγγλία όπου διαμένω. Εφόσον είναι χώρα εκτός Σένγκεν υπήρχε έλεγχος στο αεροδρόμιο μόλις περνάς τα ελληνικά σύνορα, αλλά αφού το ΗΒ είναι στην ΕΕ μπορείς να ταξιδεύεις μόνο με ταυτότητα, όποτε έδειξα αυτήν και την κοιτάξαν για δυο δευτερόλεπτα πριν με αφήσουν να περάσω.
Όταν γυρνούσα, έδειξα το διαβατήριο στον έλεγχο για να δω τι θα γίνει. Το έτρεξε στο σύστημα και βγήκε αμέσως το στάτους μου ως ανυπότακτος και οι 30 ημέρες. Έψαχνε να βρει σφραγίδα στο διαβατήριο και με ρώτησε γιατί δεν μου είχαν βάλει (δεν ανέφερα ότι είχα δείξει μόνο ταυτότητα όταν μπήκα). Εν τελεί μου έβαλε σφραγίδα ότι βγήκα από την χώρα και μου είπε να επισημαίνω ποτέ μπαίνω και βγαίνω από δω και πέρα για να κρατάνε τις μέρες.
Όποτε προφανώς, το διαβατήριο είναι ένας τρόπος με τον οποίο μετράνε τις 30 ημέρες. Θεωρητικά μπορούν να κάνουν το ίδιο και με την ταυτότητα, αλλά με τις ουρές που υπάρχουν δεν έχω δει ποτέ να κάθονται να περνάνε οι αστυνομικοί τον αριθμό ταυτότητας στο σύστημα, πάντα ρίχνουν απλά μια μάτια και περνάς.
Επισκέφτηκα την Ελλάδα πέρσι το καλοκαίρι από την Αγγλία όπου διαμένω. Εφόσον είναι χώρα εκτός Σένγκεν υπήρχε έλεγχος στο αεροδρόμιο μόλις περνάς τα ελληνικά σύνορα, αλλά αφού το ΗΒ είναι στην ΕΕ μπορείς να ταξιδεύεις μόνο με ταυτότητα, όποτε έδειξα αυτήν και την κοιτάξαν για δυο δευτερόλεπτα πριν με αφήσουν να περάσω.
Όταν γυρνούσα, έδειξα το διαβατήριο στον έλεγχο για να δω τι θα γίνει. Το έτρεξε στο σύστημα και βγήκε αμέσως το στάτους μου ως ανυπότακτος και οι 30 ημέρες. Έψαχνε να βρει σφραγίδα στο διαβατήριο και με ρώτησε γιατί δεν μου είχαν βάλει (δεν ανέφερα ότι είχα δείξει μόνο ταυτότητα όταν μπήκα). Εν τελεί μου έβαλε σφραγίδα ότι βγήκα από την χώρα και μου είπε να επισημαίνω ποτέ μπαίνω και βγαίνω από δω και πέρα για να κρατάνε τις μέρες.
Όποτε προφανώς, το διαβατήριο είναι ένας τρόπος με τον οποίο μετράνε τις 30 ημέρες. Θεωρητικά μπορούν να κάνουν το ίδιο και με την ταυτότητα, αλλά με τις ουρές που υπάρχουν δεν έχω δει ποτέ να κάθονται να περνάνε οι αστυνομικοί τον αριθμό ταυτότητας στο σύστημα, πάντα ρίχνουν απλά μια μάτια και περνάς.
Γεια σας,
Διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον το συγκεκριμένο νήμα και, πραγματικά, ξεκαθαρίζει πολλά πράγματα σχετικά με τους ανυπότακτους εξωτερικού.
Εδώ και λίγους μήνες ανήκω στους ανυπότακτους εξωτερικού ως κάτοικος ΗΠΑ. Έχω λάβει τη σχετική βεβαίωση από το προξενείο. Πρόσφατα πήγε στο σπίτι των δικών μου στην Ελλάδα το σχετικό χαρτί από την εφορία για το πρόστιμο των ?6.000.
Σύντομα θα επισκεφτώ την Ελλάδα για διάστημα λίγο μικρότερο των 30 ημερών. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν γνωρίζει κάποιος, αν ενδέχεται να αντιμετωπίσω κάποιο πρόβλημα κατά τον έλεγχο διαβατηρίου κατά την είσοδό μου στη χώρα λόγω του προστίμου.
Σας ευχαριστώ πολύ και ζητώ συγγνώμη αν η συγκεκριμένη ερώτηση έχει απαντηθεί ήδη στο παρόν νήμα ή αν είναι "άκυρη"
Διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον το συγκεκριμένο νήμα και, πραγματικά, ξεκαθαρίζει πολλά πράγματα σχετικά με τους ανυπότακτους εξωτερικού.
Εδώ και λίγους μήνες ανήκω στους ανυπότακτους εξωτερικού ως κάτοικος ΗΠΑ. Έχω λάβει τη σχετική βεβαίωση από το προξενείο. Πρόσφατα πήγε στο σπίτι των δικών μου στην Ελλάδα το σχετικό χαρτί από την εφορία για το πρόστιμο των ?6.000.
Σύντομα θα επισκεφτώ την Ελλάδα για διάστημα λίγο μικρότερο των 30 ημερών. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν γνωρίζει κάποιος, αν ενδέχεται να αντιμετωπίσω κάποιο πρόβλημα κατά τον έλεγχο διαβατηρίου κατά την είσοδό μου στη χώρα λόγω του προστίμου.
Σας ευχαριστώ πολύ και ζητώ συγγνώμη αν η συγκεκριμένη ερώτηση έχει απαντηθεί ήδη στο παρόν νήμα ή αν είναι "άκυρη"
Το πρόστιμο (είτε καταβλήθηκε είτε όχι) ΔΕΝ σχετίζεται με το θέμα των 30 ημερών. Αν δεν καταβληθεί, τα ζητήματα είναι καθαρά οικονομικά. Τρέχουν τόκοι και αν περάσει πολύς καιρός μπορεί να φτάσουν σε κατάσχεση περιουσιακού σου στοιχείου (αν έχεις).
-
- Λοχίας - Έφεδρος
- Posts in topic: 4
Για αυτό εαν μένεις Ελλάδα καλύτερα είναι να κάνεις τη θητεία σου να τελειώνεις και μετά να πας εξωτερικό!
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις!
-
- Λοχίας - Έφεδρος
- Posts in topic: 4
@Ανυπότακτος Πρόσεχε μη πάθεις τίποτα αν υπηρετήσεις!
Παιδιά εννοείται ότι γενικά και θεωρητικά είναι καλύτερα να υπηρετήσεις όμως στην πράξη κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ανυπότακτους ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ που έφυγαν από την πατρίδα κυρίως για λόγους οικονομικούς/επαγγελματικούς. Όταν συναγωνίζεσαι για μία θέση με Γερμανούς, Γάλλους, κλπ, που δεν έχουν καθόλου στρατιωτική θητεία, όπου και η πραγματική λεπτομέρεια μετράει, το να διακόψεις την προσπάθεια αναζήτησης εργασίας για να υπηρετήσεις (ή αντίστοιχα να διακόψεις την καριέρα σου) ισοδυναμεί με οικονομική αυτοκτονία.
Σαφώς και είναι καλύτερα και για τη χώρα και για μας να υπηρετήσουμε και προσωπικά είμαι υπέρ της θητείας όταν όμως δεν έχεις στήριγμα οικονομικό από κανέναν και είσαι από μία χώρα που καταρρέει οικονομικά, θα πρέπει να ζυγίσεις τα πράγματα και να δεις πως μπορείς να επιβιώσεις και παράλληλα να βοηθήσεις οικονομικά την οικογένεια σου. Ρωτήστε μας λίγο πως είναι να είσαι άνεργος στο εξωτερικό εν έτει 2012-2013 και να σου βάζει και ο Βενιζέλος το εγκληματικό πρόστιμο των 6 χιλιάδων ευρώ μαζί με μία νομοθεσία και γραφειοκρατία που δεν βγάζεις άκρη (δείτε μόνο πόσα μηνύματα έχει το θέμα για ανυπότακτους να καταλάβετε την πολυπλοκότητα).
Εκεί είναι η μαγκιά πως θα τα καταφέρεις και όχι να γράφεις στα φόρουμ υπηρετήστε την θητεία σας χωρίς να ξέρεις το δράμα που περνάει ο καθένας. Μακάρι να υπήρχε τρόπος να την κάναμε την θητεία αλλά ας μεριμνήσει και το κράτος να βρει λύσεις (πχ υποχρεωτική θητεία στα 18 για όλους όπως στην Κύπρο) και όχι μόνο να βάζει δυσβάσταχτα πρόστιμα σε 25άρηδες. Και επειδή ο φίλος είπε να υπηρετήσεις πρώτα και μετά να πας εξωτερικό.
Ναι μεν αλλά και πάλι η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Το να χάσεις ένα χρόνο σε ένα πολύ κρίσιμο κομμάτι της ζωής σου (πχ μεταξύ πτυχίου και μεταπτυχιακού) είναι κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις ανάλογα και τον επαγγελματικό τομέα που είσαι. Προσωπικά έκρινα ότι θα έχανα περισσότερα απ' ότι θα κέρδιζα αν υπηρετούσα και αποδείχτηκα σωστός. Για άλλους μπορεί να είναι πιο εφικτό.
Ο καθένας κρίνει ξεχωριστά και πράττει ανάλογα αν τον συμφέρει να πάρει το ρίσκο να μην πάει στρατό με ότι συνεπάγεται μια τέτοια απόφαση.
Σαφώς και είναι καλύτερα και για τη χώρα και για μας να υπηρετήσουμε και προσωπικά είμαι υπέρ της θητείας όταν όμως δεν έχεις στήριγμα οικονομικό από κανέναν και είσαι από μία χώρα που καταρρέει οικονομικά, θα πρέπει να ζυγίσεις τα πράγματα και να δεις πως μπορείς να επιβιώσεις και παράλληλα να βοηθήσεις οικονομικά την οικογένεια σου. Ρωτήστε μας λίγο πως είναι να είσαι άνεργος στο εξωτερικό εν έτει 2012-2013 και να σου βάζει και ο Βενιζέλος το εγκληματικό πρόστιμο των 6 χιλιάδων ευρώ μαζί με μία νομοθεσία και γραφειοκρατία που δεν βγάζεις άκρη (δείτε μόνο πόσα μηνύματα έχει το θέμα για ανυπότακτους να καταλάβετε την πολυπλοκότητα).
Εκεί είναι η μαγκιά πως θα τα καταφέρεις και όχι να γράφεις στα φόρουμ υπηρετήστε την θητεία σας χωρίς να ξέρεις το δράμα που περνάει ο καθένας. Μακάρι να υπήρχε τρόπος να την κάναμε την θητεία αλλά ας μεριμνήσει και το κράτος να βρει λύσεις (πχ υποχρεωτική θητεία στα 18 για όλους όπως στην Κύπρο) και όχι μόνο να βάζει δυσβάσταχτα πρόστιμα σε 25άρηδες. Και επειδή ο φίλος είπε να υπηρετήσεις πρώτα και μετά να πας εξωτερικό.
Ναι μεν αλλά και πάλι η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Το να χάσεις ένα χρόνο σε ένα πολύ κρίσιμο κομμάτι της ζωής σου (πχ μεταξύ πτυχίου και μεταπτυχιακού) είναι κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις ανάλογα και τον επαγγελματικό τομέα που είσαι. Προσωπικά έκρινα ότι θα έχανα περισσότερα απ' ότι θα κέρδιζα αν υπηρετούσα και αποδείχτηκα σωστός. Για άλλους μπορεί να είναι πιο εφικτό.
Ο καθένας κρίνει ξεχωριστά και πράττει ανάλογα αν τον συμφέρει να πάρει το ρίσκο να μην πάει στρατό με ότι συνεπάγεται μια τέτοια απόφαση.
Σωστη και ολοκληρωμενη τοποθετηση-δεν ειναι μαυρο ασπρο τα πραγματα
Και για να επεκτείνουμε και λίγο την συζήτηση, στην Κύπρο και στα Ίμια δεν ήταν το πρόβλημα ότι δεν είχαμε φαντάρους να στείλουμε...
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες