Τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την επιτήρηση δασικών εκτάσεων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα προτείνει η πολεμική αεροπορία στην πυροσβεστική υπηρεσία.
*Η επιτήρηση των δασών από αέρος αποτελεί μέχρι τώρα μια εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία, καθώς η χρήση των αεροσκαφών κοστίζει από 4.000 ευρώ έως 9.000 ευρώ ανά ώρα πτήσης. Ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι (κατά τη διάρκεια της πυροσβεστικής περιόδου) πραγματοποιήθηκαν 662 έξοδοι αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας, γράφοντας συνολικά 1.387 ώρες πτήσης, χωρίς να περιλαμβάνονται τα γνωστά «Καναντέρ» που έκαναν ρίψεις νερού στις φωτιές. Από πλευράς κόστους υπερβαίνουν τα 7 εκατ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται και τα ελικόπτερα που διατέθηκαν από το στρατό.
*Από φέτος, όμως, τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν. Το μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος «Πήγασος» της πολεμικής αεροπορίας είναι πλέον επιχειρησιακά διαθέσιμο.
Εντάχθηκε στις δυνάμεις της Π. Α. δοκιμάστηκε και αξιολογήθηκε με άριστα αποτελέσματα το πρώτο εξάμηνο πέρυσι, κατά την μεσαίας κλίμακας άσκηση «Ηνίοχος», που διοργανώθηκε από το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ).
Το καλύτερο; Οι πτήσεις του κοστίζουν ελάχιστα σε σχέση με τα επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ ας σημειωθεί ότι σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από μια ομάδα οχτώ τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Κόστισε...20 φορές λιγότερο σε σχέση με αντίστοιχα, που κυκλοφορούν στο εμπόριο!
Αυτό το αεροσκάφος θα προτείνει τώρα η αεροπορία να ενταχθεί στο σχεδιασμό για την πρόληψη των πυρκαγιών, που όπως κάθε χρόνο ξεκινάει τον Μάρτιο. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός γίνεται αποκλειστικά από την πυροσβεστική, ενώ οι Ενοπλες Δυνάμεις καλούνται να συνδράμουν απλώς με την παροχή των μέσων που θα ζητηθούν.
Ελευθεροτυπία
Ελληνικά UAV και UCAV
Ελληνικά UAV και UCAV
-
- Δεκανέας - ΕΠΟΠ
- Posts in topic: 1
- Δημοσιεύσεις: 69
- Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 27, 2008 5:49 am
- Τοποθεσία: Turks and Caicos Islands
- Επάγγελμα: Χειριστής Αεροσκαφών
Ελληνικά UAV και UCAV
Πολύ ευχάριστα νέα ! Με αυτόν τον τρόπο το προσωπικό που τα χειρίζεται θα αποκτήσει πολύ μεγάλη εμπειρία στη χρήση τους ενώ και οι μονάδες που θα κατασκευαστουν θα είναι περισσότερες. Επίσης το καλό είναι ότι τα πτητικά μέσα της Π. Α θα γλυτώσουν αρκετές εκατοντάδες ώρες πτήσης, αυξάνοντας τη μακροζωία τους.
Την κατασκευή του αεροσκάφους και των σταθμών χειρισμού ποιος την έχει αναλάβει;
Η ΕΑΒ ή το ΚΕΑ;
Την κατασκευή του αεροσκάφους και των σταθμών χειρισμού ποιος την έχει αναλάβει;
Η ΕΑΒ ή το ΚΕΑ;
- DogFighter
- Υποψήφιος Βαθμοφόρος
- Posts in topic: 1
- Δημοσιεύσεις: 19
- Εγγραφή: Πέμ Μαρ 01, 2012 11:54 pm
Ελληνικά UAV και UCAV
Ξερει κανεις αν η Ελλαδα διαθετει UAV ή UCAV;
- papakis
- Δεκανέας - Έφεδρος
- Posts in topic: 2
- Δημοσιεύσεις: 45
- Εγγραφή: Τρί Απρ 24, 2012 3:33 pm
- Τοποθεσία: α
Ελληνικά UAV και UCAV
DogFighter έγραψε:Ξερει κανεις αν η Ελλαδα διαθετει UAV ή UCAV;
Το UCAV όπως είναι τώρα το ΜQ1 PREDATOR είναι για βομβαρδισμό στόχων εδάφους.
Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα nEUROn της Dassault!
Το NEURON θα έχει μέγεθος αεροσκάφους σχεδόν με ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα κα ποικιλία άφεσης οπλισμού. Παρόμοια είναι και τα προγράμματα της ΒΟΕΙΝG X-45 και της NG X-47. Το κόστος ενός UCAV ενδεικτικά ανέρχεται σε 30εκ.
Το επάγγελμα των πιλότων μαχητικών θα γνωρίσει μεγάλη ανεργία !
Ελληνικά UAV και UCAV
Σε κανέναν αιώνα ίσως. Απέχουμε ακόμη πάντως.papakis έγραψε:
Το επάγγελμα των πιλότων μαχητικών θα γνωρίσει μεγάλη ανεργία !
- papakis
- Δεκανέας - Έφεδρος
- Posts in topic: 2
- Δημοσιεύσεις: 45
- Εγγραφή: Τρί Απρ 24, 2012 3:33 pm
- Τοποθεσία: α
Ελληνικά UAV και UCAV
yandr έγραψε:Σε κανέναν αιώνα ίσως. Απέχουμε ακόμη πάντως.papakis έγραψε:
Το επάγγελμα των πιλότων μαχητικών θα γνωρίσει μεγάλη ανεργία !
Κοντά είμαστε...
Ελληνικά UAV και UCAV
Αναρωτιέμαι αν όντως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα αεροσκάφη αυτά στον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών. Είναι προφανές ότι το κόστος πτήσης είναι ελάχιστο και μάλλον θα αποτελέσει και πολύ καλή εκπαίδευση για τους χειριστές.
Ελληνικά UAV και UCAV
Επιχειρησιακά είναι και μάλιστα πριν από μερικές εβδομάδες πραγματοποιήθηκε και σχετική άσκηση. Κατά πόσο χρησιμοποιούνται για την έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών δεν ξέρω, αλλά μάλλον το αποκλείω.
Ελληνικά UAV και UCAV
Οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν UAV για εντοπισμό πυρκαγιών. Κάπου υπήρχε βίντεο με ένα UAV Heron να εντοπίζει εμπριστή την ώρα που έβαζε φωτιά. Νομίζω ήταν το 2010 με τη μεγάλη πυρκαγιά στο όρος Καρμέλ.
Ελληνικά UAV και UCAV
Το μη επανδρωμένο ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού
Στις 23 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Διαβιβάσεων στο Χαϊδάρι, η τελετή για τον εορτασμό των 66 ετών από την συγκρότηση του Όπλου των Διαβιβάσεων, παρουσία του Α' Υπαρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Νικολάου Ταμουρίδη. Περίοπτη θέση μεταξύ των εκθεμάτων στο στρατόπεδο «Καραϊσκάκη Α» κατείχε το σύγχρονο τηλεπικοινωνιακό υλικό και τα Mη Επαδρωμένα Αεροχήματα (MEA), το σύστημα Sperwer του 472 Τάγματος Επιτήρησης Πληροφορικής (ΤΕΠΠ) και το μη επανδρωμένο ελικόπτερο που κατασκευάστηκε από στελέχη του ΕΣ στο πλαίσιο του προγράμματος ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ και με υλικά από το ελεύθερο εμπόριο.To μη επανδρωμένο ελικόπτερο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Γενικό Επιτελείο Στρατού στην έκθεση αμυντικού υλικού Defensys το 2010, λίγες ημέρες μετά την πρώτη του πτήση στην Πάχη Μεγάρων. Το μη επανδρωμένο ελικόπτερο είναι εξοπλισμένο με δύο κάμερες (θερμική και ημέρας) και έχει τη δυνατότητα μεταβίβασης πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο στο φορητό σταθμό βάσης.
Τεχνικές Προδιαγραφές
- Μέση ταχύτητα πτήσεως (με χρήση αυτομάτου πιλότου) 25-30 km ανά ώρα.
- Μέγιστη εμβέλεια συστήματος αυτομάτου πλοηγήσεως 15 km και αυτονομία καυσίμου για 90 λεπτά πτήσης.
- Δυνατότητα 2-3 ωρών αυτόνομης τροφοδοσίας του συνόλου του εξοπλισμού του ελικοπτέρου από συσσωρευτή πολυμερίου - λιθίου, με χρόνο επαναφόρτισης για ανάληψη νέας αποστολής περίπου 1,5 ώρα.
- Ύψος πτήσεως 3.000 πόδια μέγιστο και 1000 πόδια ελάχιστο.
ΠΗΓΗ


Ελληνικά UAV και UCAV
Ορισμένα από τα πιο γνωστά προγράμματα ανάπτυξης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ελικοπτέρων και σκαφών από ελληνικές εταιρείες έχουν συγκεντρωθεί στη σελίδα για τα ελληνικά UAV .
Ελληνικά UAV και UCAV
Σε προχωρημένο στάδιο το DELAER RX-3
Παρά ορισμένες καθυστερήσεις, το πρόγραμμα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους DELAER RX-3 που αναπτύσσει το Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών &Στροβιλομηχανών (ΕΜΡΣ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξελίσσεται κανονικά. Αν και το έργο αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, ζητήματα που ανέκυψαν και αντιμετωπίσθηκαν, μετατόπισαν ελαφρώς το χρονοδιάγραμμα. Από τον Φεβρουάριο, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του αεροχήματος, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας CFT (Carbon Fiber Technologies) στο Κιλκίς. Ακολούθησαν από την ομάδα του ΑΠΘ οι στατικές δοκιμές του κινητήρα που θα χρησιμοποιηθεί, όπου αντιμετωπίσθηκαν επιτυχώς ορισμένα ζητήματα που προέκυψαν.
Εντός Απριλίου έχει προγραμματισθεί η μεταφορά του αεροχήματος στις εγκαταστάσεις της INTRACOM DEFENSE (IDE) όπου θα εγκασταθούν όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα - αισθητήρες που έχουν προβλεφθεί.H ΙDE έχει αναλάβει την κατασκευή των ηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων του UAV. Κατόπιν, με το RX-3 σε πλήρη μορφή, θα γίνουν στατικές δοκιμές με τον κινητήρα σε λειτουργία και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, τον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει το πτητικό σκέλος.
Σάββας Βλάσσης - Δούρειος Ίππος
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης