Τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την επιτήρηση δασικών εκτάσεων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα προτείνει η πολεμική αεροπορία στην πυροσβεστική υπηρεσία.
*Η επιτήρηση των δασών από αέρος αποτελεί μέχρι τώρα μια εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία, καθώς η χρήση των αεροσκαφών κοστίζει από 4.000 ευρώ έως 9.000 ευρώ ανά ώρα πτήσης. Ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι (κατά τη διάρκεια της πυροσβεστικής περιόδου) πραγματοποιήθηκαν 662 έξοδοι αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας, γράφοντας συνολικά 1.387 ώρες πτήσης, χωρίς να περιλαμβάνονται τα γνωστά «Καναντέρ» που έκαναν ρίψεις νερού στις φωτιές. Από πλευράς κόστους υπερβαίνουν τα 7 εκατ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται και τα ελικόπτερα που διατέθηκαν από το στρατό.
*Από φέτος, όμως, τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν. Το μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος «Πήγασος» της πολεμικής αεροπορίας είναι πλέον επιχειρησιακά διαθέσιμο.
Εντάχθηκε στις δυνάμεις της Π. Α. δοκιμάστηκε και αξιολογήθηκε με άριστα αποτελέσματα το πρώτο εξάμηνο πέρυσι, κατά την μεσαίας κλίμακας άσκηση «Ηνίοχος», που διοργανώθηκε από το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ).
Το καλύτερο; Οι πτήσεις του κοστίζουν ελάχιστα σε σχέση με τα επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ ας σημειωθεί ότι σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από μια ομάδα οχτώ τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Κόστισε...20 φορές λιγότερο σε σχέση με αντίστοιχα, που κυκλοφορούν στο εμπόριο!
Αυτό το αεροσκάφος θα προτείνει τώρα η αεροπορία να ενταχθεί στο σχεδιασμό για την πρόληψη των πυρκαγιών, που όπως κάθε χρόνο ξεκινάει τον Μάρτιο. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός γίνεται αποκλειστικά από την πυροσβεστική, ενώ οι Ενοπλες Δυνάμεις καλούνται να συνδράμουν απλώς με την παροχή των μέσων που θα ζητηθούν.
Ελευθεροτυπία
Ελληνικά UAV και UCAV
Ελληνικά UAV και UCAV
-
eagle1
- Δεκανέας - ΕΠΟΠ

- Posts in topic: 3
- Επάγγελμα: Χειριστής Αεροσκαφών
Ελληνικά UAV και UCAV
Πολύ ευχάριστα νέα ! Με αυτόν τον τρόπο το προσωπικό που τα χειρίζεται θα αποκτήσει πολύ μεγάλη εμπειρία στη χρήση τους ενώ και οι μονάδες που θα κατασκευαστουν θα είναι περισσότερες. Επίσης το καλό είναι ότι τα πτητικά μέσα της Π. Α θα γλυτώσουν αρκετές εκατοντάδες ώρες πτήσης, αυξάνοντας τη μακροζωία τους.
Την κατασκευή του αεροσκάφους και των σταθμών χειρισμού ποιος την έχει αναλάβει;
Η ΕΑΒ ή το ΚΕΑ;
Την κατασκευή του αεροσκάφους και των σταθμών χειρισμού ποιος την έχει αναλάβει;
Η ΕΑΒ ή το ΚΕΑ;
-
UAVs
- Στρατιώτης

Προγράμματα UAV/UCAV/USV
Καλησπέρα παιδιά,
Αρχικά θέλω να ζητήσω μια συγνώμη εάν το θέμα μου βρίσκεται σε λάθος μέρος. Ο λόγος που έβγαλα το θέμα σχετικά με τα μη-επανδρωμένα οχήματα είναι γιατί θέλω να μάθω αν υπάρχουν σχετικά προγράμματα στο στρατό. Μόλις έχω τελειώσει την προπτυχιακή μου εκπαίδευση σαν μηχανικός αεροσκαφών και σκέφτομαι να κάνω το μεταπτυχιακό μου στα μη-επανδρωμένα οχήματα. Δυστηχώς δεν γνωρίζω και πάρα πολλά για τις προοπτικές αυτού του επαγγέλματος στην Ελλάδα, τι προγράμματα υπάρχουν, πότε ξεκίνησαν καθώς και που εδρεύουν. Αν γνωρίζει κάτι κάποιος τον ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Αρχικά θέλω να ζητήσω μια συγνώμη εάν το θέμα μου βρίσκεται σε λάθος μέρος. Ο λόγος που έβγαλα το θέμα σχετικά με τα μη-επανδρωμένα οχήματα είναι γιατί θέλω να μάθω αν υπάρχουν σχετικά προγράμματα στο στρατό. Μόλις έχω τελειώσει την προπτυχιακή μου εκπαίδευση σαν μηχανικός αεροσκαφών και σκέφτομαι να κάνω το μεταπτυχιακό μου στα μη-επανδρωμένα οχήματα. Δυστηχώς δεν γνωρίζω και πάρα πολλά για τις προοπτικές αυτού του επαγγέλματος στην Ελλάδα, τι προγράμματα υπάρχουν, πότε ξεκίνησαν καθώς και που εδρεύουν. Αν γνωρίζει κάτι κάποιος τον ευχαριστώ εκ των προτέρων.
-
Anonymous
Προγράμματα UAV/UCAV/USV
Αν δεν κάνω λάθος πρόσφατα η ΕΑΒ παρέδωσε ένα Uav στον ελληνικό στρατό
Προγράμματα UAV/UCAV/USV
Η ΕΑΒ συμμετέχει στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα nEUROn της Dassault Aviation-Saab Technologies.
Υπάρχει επίσης και το πρόγραμμα "ΠΗΓΑΣΟΣ" της Πολεμικής Αεροπορίας.
Υπάρχει επίσης και το πρόγραμμα "ΠΗΓΑΣΟΣ" της Πολεμικής Αεροπορίας.
-
eagle1
- Δεκανέας - ΕΠΟΠ

Προγράμματα UAV/UCAV/USV
Πήγασος ΙΙ : http://strategy-geopolitics.blogspot.com/2007/11/blog-post_9760.html
Το συγκεκριμένο έχει αναπτυχθεί από μόνιμα στελέχη της Π. Α στο ΚΕΑ και αποτελεί εξέλιξη του παλαιότερου πειραματικού Πήγασος Ι.
Ένα δεύτερο πρόγραμμα που τρέχει αυτήν την εποχή, όπως γράφει και ο Nassos, είναι το παρακάτω με τη συμμετοχή της ΕΑΒ.
http://www.airforce-technology.com/projects/neuron/
Το συγκεκριμένο έχει αναπτυχθεί από μόνιμα στελέχη της Π. Α στο ΚΕΑ και αποτελεί εξέλιξη του παλαιότερου πειραματικού Πήγασος Ι.
Ένα δεύτερο πρόγραμμα που τρέχει αυτήν την εποχή, όπως γράφει και ο Nassos, είναι το παρακάτω με τη συμμετοχή της ΕΑΒ.
http://www.airforce-technology.com/projects/neuron/
-
UAVs
- Στρατιώτης

Προγράμματα UAV/UCAV/USV
Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες σας.
-
eagle1
- Δεκανέας - ΕΠΟΠ

Προγράμματα UAV/UCAV/USV
Συμπληρώνω και αυτό που ξέχασα εχθές... http://www.army.gr/structure/eg/dieuthinseis/DDB/mea.html
Το συγκεκριμένο σύστημα έχει κατηγορηθεί ως προβληματικό στη χρήση του.
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?Itemid=46&id=672&option=com_content&task=view
Οι επιτελείς αναφέρουν ότι με καλή, σωστή εκπαίδευση τα παραπάνω δεν ισχύουν...
Να το πιστέψουμε;
Το συγκεκριμένο σύστημα έχει κατηγορηθεί ως προβληματικό στη χρήση του.
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?Itemid=46&id=672&option=com_content&task=view
Οι επιτελείς αναφέρουν ότι με καλή, σωστή εκπαίδευση τα παραπάνω δεν ισχύουν...
Να το πιστέψουμε;
-
UAVs
- Στρατιώτης

Προγράμματα UAV/UCAV/USV
Eagle1 αν κατάλαβα καλά εννοείς για την αστόχια του UAV έτσι;
Το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε για ποιό λόγο έπεσε, αν έπεσε απο ανθρώπινο λάθος (που δεν νομίζω) τότε σιγουρα χρειάζονται καλύτερη εκπαίδευση. Αν όμως έπεσε απο οποιοδήποτε άλλον παραγοντα εκτός του ανθρώπου τότε πιθανόν να πρόκειτε για αστοχία του Sperwer αν σκεφτείς ότι ότι τα μεταπωλεί σίγουρα πρόκειτε για αστοχία.(αν και οι πληροφορίες αυτές είναι πολύ παλιές).
Οσον αφορά την ΕΑΒ, αυτή τη στιγμή δεν τρέχει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Κάτι είχαν ξεκινήσει αλλα σταμάτησε. Απλώς το αναφέρω πληροφοριακά και στις παραπάνω απαντήσεις.
Eagle1 σε ευχαριστώ πολύ και πάλι
Το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε για ποιό λόγο έπεσε, αν έπεσε απο ανθρώπινο λάθος (που δεν νομίζω) τότε σιγουρα χρειάζονται καλύτερη εκπαίδευση. Αν όμως έπεσε απο οποιοδήποτε άλλον παραγοντα εκτός του ανθρώπου τότε πιθανόν να πρόκειτε για αστοχία του Sperwer αν σκεφτείς ότι ότι τα μεταπωλεί σίγουρα πρόκειτε για αστοχία.(αν και οι πληροφορίες αυτές είναι πολύ παλιές).
Οσον αφορά την ΕΑΒ, αυτή τη στιγμή δεν τρέχει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Κάτι είχαν ξεκινήσει αλλα σταμάτησε. Απλώς το αναφέρω πληροφοριακά και στις παραπάνω απαντήσεις.
Eagle1 σε ευχαριστώ πολύ και πάλι
- DogFighter
- Υποψήφιος Βαθμοφόρος

- Posts in topic: 1
Ελληνικά UAV και UCAV
Ξερει κανεις αν η Ελλαδα διαθετει UAV ή UCAV;
- papakis
- Δεκανέας - Έφεδρος

- Posts in topic: 2
Ελληνικά UAV και UCAV
DogFighter έγραψε:Ξερει κανεις αν η Ελλαδα διαθετει UAV ή UCAV;
Το UCAV όπως είναι τώρα το ΜQ1 PREDATOR είναι για βομβαρδισμό στόχων εδάφους.
Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα nEUROn της Dassault!
Το NEURON θα έχει μέγεθος αεροσκάφους σχεδόν με ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα κα ποικιλία άφεσης οπλισμού. Παρόμοια είναι και τα προγράμματα της ΒΟΕΙΝG X-45 και της NG X-47. Το κόστος ενός UCAV ενδεικτικά ανέρχεται σε 30εκ.
Το επάγγελμα των πιλότων μαχητικών θα γνωρίσει μεγάλη ανεργία !
Ελληνικά UAV και UCAV
Σε κανέναν αιώνα ίσως. Απέχουμε ακόμη πάντως.papakis έγραψε:
- papakis
- Δεκανέας - Έφεδρος

- Posts in topic: 2
Ελληνικά UAV και UCAV
yandr έγραψε:Σε κανέναν αιώνα ίσως. Απέχουμε ακόμη πάντως.papakis έγραψε:
Κοντά είμαστε...
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες