Ελληνικά σκάφη Αγήνωρ

Τα Ελληνικά Ναυπηγεία παράδοσαν το 2021 το πρώτο εγχώριας σχεδίασης και ναυπήγησης σκάφος ειδικών επιχειρήσεων με την ονομασία "Αγήνωρ", το όνομα του μυθολογικού βασιλιά της Τύρου, γιού του Ποσειδώνα και πατέρα της Ευρώπης. Το σκάφος ναυπηγήθηκε με κονδύλια του Πολεμικού Ναυτικού, καθελκύστηκε στις 30 Ιουλίου 2021 και ολοκλήρωσε τις θαλάσσιες δοκιμές του εντός του ίδιου έτους. Το σκάφος βασίζεται σε σχέδια της Navinco και είναι σχήματος V κατασκευασμένο από κράματα αλουμινίου. Το μέταλλο για την κατασκευή του είναι δωρεά της ElvaHalkor στο Πολεμικό Ναυτικό.

Το σκάφος έχει εκτόπισμα 22,5 τόνων, μήκος 17,8 μ., πλάτος 4,5 μ και βύθισμα 0,95 μ. Η κίνηση παρέχεται από δύο κινητήρες MAN 8V 1.200 HP στις 2.300 στροφές το λεπτό που συνδυάζονται με κιβώτιο ταχυτήτων ZF 2000A, και δύο σύγχρονους έλικες Q-SPD 230. Έτσι, το Αγήνωρ μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα άνω των 45 κόμβων και να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 4,5 τόνων. Σε δοκιμές μέγιστης ταχύτητας στο εκτόπισμα ημίσεος φόρτου το σκάφος πέτυχε ταχύτητα 52,5 κόμβων και σε πλήρη φόρτο 50 κόμβους. Η διατηρούμενη ταχύτητα ανέχεται σε 38 κόμβους με την οποία μπορεί να επιχειρήσει σε αποστάσεις ως 350 ναυτικά μίλια. Το σχέδιο προσομοιάζει τη φιλοσοφία των Mark V, όμως τα αμερικανικά σκάφη έιναι κατά 35% μεγαλύτερα σε διαστάσεις και προσφέρουν ελαφρά καλύτερες επιδόσεις, κυρίως στους τομείς της ταχύτητας και της ακτίνας δράσης.

Ο εξοπλισμός του ΑΓΗΝΩΡ περιλαμβάνει το ηλεκτροπτικό σύνολο MLT-SUR-100 της MILTECH HELLAS, που προσφέρει παρατήρηση ημέρα και νύχτα σε μακρινές αποστάσεις, επιτρέποντας τον εντοπισμό σκαφών σε απόσταση 9 χιλιομέτρων (μεσαίου μεγέθους σκάφη). Ο κύριος οπλισμός συνίσταται σε τηλεχειριζόμενο σταθεροποιημένο σταθμό οπλισμού (RCWS) με βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ των 12,7 mm, που πρόκειται να εγκατασταθεί στην πλώρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τηλεχειριζόμενος σταθμός οπλισμού είναι της ισραηλινής Elbit Systems και επιτρέπει τη σκόπευση και βολή εναντίον κινούμενων στόχων, με το ΣΑΠ ακίνητο ή εν κινήσει. Στον σταθμό βρίσκεται ενσωματωμένο σύνολο ηλεκτροπτικών που περιλαμβάνει κάμερα ημέρας με ικανότητα αναγνωρίσεως σε απόσταση 3.500 μέτρων, θερμική κάμερα για αναγνώριση μέχρι τα 4.500 μέτρα και αποστασιόμετρο λέιζερ, για μετρήσεις έχρι απόσταση 10.000 μέτρων. Στη πρύμνη μπορούν να εγκατασταθούν πολυβόλα του ιδίου ή μικρότερου διαμετρήματος.

Το ΑΓΗΝΩΡ μπορεί να μεταφέρει ομάδα ως 11 πλήρως εξοπλισμένων ανδρών των ειδικών επιχειρήσεων σε ειδικά αντικραδασμικά καθίσματα στο εσωτερικού του σκάφους, με πλήρη προστασία από τα στοιχεία της φύσης. Στην πλώρη μπορεί να εγκατασταθεί ράμπα, ώστε το σκάφος να προσεγγίζει απόκρυμνες και βραχώδεις ακτές και να αποβιβάζει προσωπικό. Το πλήρωμα ανέρχεται σε 3 άτομα. Το σκάφος παρουσιάσθηκε στην διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού που πραγματοποιήθηκε στην Σαουδική Αραβία μεταξύ 6-9 Μαρτίου 2022.

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής