Η συνθήκη των Βερσαλλιών, η οποία υπογράφηκε στις 17 Μαρτίου 1948 από το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται ως ο προάγγελος της συμφωνίας του NATO. Η συμφωνία και ο αποκλεισμός του Βερολίνου από τους Σοβιετικούς (κατά τον ψυχρό πόλεμο) οδήγησε στη δημιουργία της Αμυντικής Οργάνωσης της Δυτικής Ευρωπαϊκής Ένωσης το Σεπτέμβριο του 1948. Ωστόσο, η συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρούταν αναγκαία ώστε να αντιμετωπιστεί η στρατιωτική δύναμη της Σοβιετικής ένωσης, οπότε συζητήσεις για μια νέα στρατιωτική συμμαχία άρχισαν σχεδόν αμέσως.

Η σημαία του NATO
Αυτό οδήγησε στην υπογραφή στις 4 Απριλίου του 1949 του Οργανισμού Συνθήκης Βορίου Ατλαντικού (North Atlantic Treaty Organization,NATO) στην Ουάσινγκτον. Συμπεριλάμβανε τις πέντε χώρες της συνθήκης των Βερσαλλιών, καθώς επίσης και τις Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Πορτογαλία, Ιταλία, Νορβηγία, Δανία και Ισλανδία. Τρία χρόνια αργότερα, στις 18 Φεβρουαρίου 1952 η Ελλάδα και η Τουρκία έγιναν μέλη της συμμαχίας.
Για τα πρώτα χρόνια ύπαρξής του, το NATO δεν ήταν παρά ένα πολιτικό σωματείο. Ο πόλεμος της Κορέας, ωστόσο, ξεσήκωσε τα κράτη μέλη και μια ακέραια στρατιωτική δομή χτίστηκε υπό τις οδηγίες δύο Αμερικανών στρατηγών. Ο πρώτος στρατηγός-γραμματέας του NATO (Lord Ismay) ανέφερε δημόσια πως σκοπός του NATO ήταν "να κρατήσει τους Ρώσους έξω, τους Αμερικάνους μέσα, και τους Γερμανούς κάτω".

Οι χώρες-μέλη του NATO σε πράσινο
Μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1989, η οργάνωση επικεντρώθηκε στα Βαλκάνια, ενώ παράλληλα έχτιζε καλύτερες σχέσεις με με πρώην πιθανούς εχθρούς στην Ανατολή, κάτι το οποίο είχε ως αποκορύφωμα αρκετές πολιτείες της πρώην Συνθήκης της Βαρσοβίας (Warsaw Pact,14 Μαΐου 1955) να εισέλθουν στη συμμαχία το 1999 και 2004. Από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 (στις Η. Π. Α. ) και μέχρι σήμερα, το NATO έχει επιχειρήσει να ξαναεστιάσει τη δράση του σε νέες προκλήσεις και έχει παρατάξει στρατεύματα στο Πακιστάν, Αφγανιστάν και εκπαιδευτές στο Ιράκ.

Οι χώρες-μέλη του NATO στην Ευρώπη

██ Μέλη του NATO
██ Δεχόμενα μέλη
██ Υποσχόμενη πρόσκληση
██ Έντονος Διάλογος για πρόσκληση
██ Δεν είναι στόχος να γίνει μέλος
██ Δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον
Πηγή:http://en.wikipedia.org/wiki/NATO
Μετάφραση δική μου...