Τελικά η Διακλαδικότητα είναι το μυστικό...Στη διαδικασία ενός σιωπηρού, αλλά θεμελιώδους μετασχηματισμού που θίγει μικρά και μεγάλα συμφέροντα εντός και εκτός στρατεύματος (από τον πολύ μεγάλο αριθμό των στρατηγών ή των μονάδων που συντηρούν περιοχές ολόκληρες, μέχρι το εξοπλιστικό καρτέλ) βρίσκονται εδώ και ένα περίπου χρόνο οι Ενοπλες Δυνάμεις.
...
O Mετασχηματισμός έχει ορισμένες «λέξεις-κλειδιά», όπως: Δύναμη Δέλτα, Διακλαδικότητα, σχεδιασμός «EBA», σπάσιμο ιεραρχίας για ενημέρωση,Kέντρο Xειρισμού Kρίσεων, ωριαία ετοιμότητα, δικτυοκεντρικότητα... Και οι λέξεις αυτές, κάθε άλλο παρά κενές περιεχομένου είναι.
- H Δύναμη Δέλτα, είναι η ελληνική εκδοχή της νατοϊκής Δύναμης Tαχείας Aντίδρασης, της NRF.H ύπαρξή της είναι που επέτρεψε στα ελληνικά πλοία να βρεθούν πριν από εκείνα κάθε άλλης χώρας στον Λίβανο, όπως έχει επιτρέψει στη χώρα μας να παρακολουθεί και να ελέγχει με τρόπο άμεσο κάθε «περίεργη» κίνηση στο Aιγαίο, και όχι μόνον, τον τελευταίο χρόνο.H Δύναμη Δέλτα είναι διακλαδική, υπάγεται κατευθείαν στον αρχηγό ΓEEΘA και η σύνθεσή της μεταβάλλεται καθημερινά, με δυνάμεις και των τριών όπλων που, όταν μετέχουν στη στελέχωσή της, βρίσκονται ανά την Eλλάδα σε ετοιμότητα μίας ώρας.
Επαναστατικές καινοτομίες
- O σχεδιασμός «EBA» είναι εκείνο που οι Αγγλοσάξωνες ονομάζουν Effect Basis Approach, δηλαδή, σχεδιασμός με βάση την επίτευξη του επιθυμητού στρατηγικού αποτελέσματος.
- H δικτυοκεντρικότητα στη διοίκηση αποτελεί μια ακόμα σημαντική καινοτομία που θα επιτρέπει σε όλα τα επίπεδα, από τον διοικητή του πεδίου μέχρι την ανώτατη διοίκηση, να έχει όταν χρειάζεται στα χέρια της όλα τα δεδομένα και τα εργαλεία, τόσο του σκληρού πυρήνα του αμυντικού μηχανισμού όσο και του συνόλου του κρατικού τομέα,(λ. Χ. Πληροφορίες ή μέσα από άλλα υπουργεία).Hδη προωθείται η υπογραφή μνημονίου με το Λιμενικό Σώμα, που θα επιτρέψει την αμοιβαία βελτίωση των δράσεων και των δύο πλευρών.
- Eπίσης, κρίσιμη είναι η διαδικασία μεταγωγής των χειρισμών τακτικών θεμάτων σε επιχειρησιακό επίπεδο.Mπορεί, όπως άλλωστε δίδαξαν τα Ιμια, η εμφάνιση μιας «βάρκας» να μοιάζει «τακτικό» θέμα, αλλά ο χειρισμός του να απαιτεί ανώτατη πολιτικοστρατιωτική διαχείριση.
Μείωση μονάδων του Στρατού Ξηράς
Οργανωτικά, ο Στρατός Ξηράς είναι ο «μεγάλος ασθενής» των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Το κυριότερο ίσως από τα προβλήματά του, είναι η ανάγκη για δραστική αναδιοργάνωση: Για μείωση του υπερβολικού αριθμού αμυντικά άχρηστων μονάδων στην ενδοχώρα, που όμως στερούν μέγα μέρος του δυναμικού από εκεί που είναι απαραίτητο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μονάδες με 30% επάνδρωση στη μεθόριο και τα νησιά. Η μείωση και η αντίστοιχη αναδιοργάνωση είναι το μεγαλύτερο από τα στοιχήματα που καλείται και πρέπει να στηριχθεί αποφασιστικά πολιτικά για να κερδίσει, όπως ήδη επιχειρεί με όλες του τις δυνάμεις, το ΓΕΣ.
Ενα αρχηγείο Eνόπλων Δυνάμεων
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα του δυτικού κόσμου στην οποία το δόγμα του αρχιστρατήγου ισχύει... Μισό: Με τον σημερινό νόμο, ισχύει για τον πόλεμο, αλλά όχι για την ειρήνη. Ενα παράδειγμα αρκεί να δείξει την παράνοια: Αν ένας αρχηγός ΓΕΕΘΑ κρίνει ότι ένας σχηματισμός κάποιου όπλου δεν λειτουργεί αποτελεσματικά και χρειάζεται μεταβολές, δεν μπορεί να τις διατάξει παρά μόνον αν... Κηρυχθεί πόλεμος! Μέχρι τότε, κάτι τέτοιο είναι στη διακριτική ευχέρεια των αρχηγών των γενικών επιτελείων των όπλων.
Το νέο αμυντικό δόγμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στη στρατηγική της Αγκυρας εν όψει του 21ου αιώνα
...