Θα ήθελα να κάνω μία εξειδικευμένη ερώτηση για το πολυ-συζητημένο θέμα της απαλλαγής λόγω ψυχολογικών θεμάτων υγείας.
Μετά την λήξη της αναβολής μου λόγω σπουδών, πήρα 2ετή αναβολή για ψυχολογικούς λόγους η οποία λήγει σε ένα χρόνο (Σεπτέμβριος 2022). Η 2ετή αναβολή μου δόθηκε μετά από σχετική γνωμάτευση ιδιωτικού ψυχιάτρου, τον οποίον επισκεπτόμουν και στο παρελθόν για πραγματικούς λόγους και όχι απλά για να πάρω αναβολή από τον στρατό.
Το πλάνο που είχα έως και πρόσφατα ήταν να αιτηθώ μία ακόμα ετήσια αναβολή του χρόνου, η οποία (από όσο γνωρίζω) θα είναι και μόνιμη απαλλαγή (εκτός αν αποφασίσω να στρατευτώ εγώ ο ίδιος στο μέλλον).
Στο ενδιάμεσο έχω σταματήσει να επισκέπτομαι τον συγκεκριμένο ψυχίατρο και να κάνω χρήση της όποιας φαρμακευτικής αγωγής και δεν σκοπεύω να επισκευτώ τον ίδιο ή κάποιον άλλον στο άμεσο μέλλον.
Αν και είχα σκοπό να αφήσω τα πράγματα να εξελιχθούν με φυσικό τρόπο έως ότου λήξει η αναβολή μου και κληθώ να παρουσιαστώ ξανά (ήμουν εξοικειωμένος με την ιδέα της στράτευσης, χωρίς βέβαια να είναι κάτι που θα μου είναι εύκολο σωματικά και ψυχολογικά κυρίως), μου έχει παρουσιαστεί μία επαγγελματική πρόταση στο εξωτερικό την οποία θα είχα δεχθεί ήδη αν δεν είχα εκκρεμείς στρατιωτικές υποχρεώσεις.
Με βάση διαφόρων συζητήσεων/απόψεων που έχω διαβάσει στο ίντερνετ, η μόνη "λογική" λύση που μπορώ να σκεφτώ είναι να δεχθώ την πρόταση, να μετακομίσω στο εξωτερικό, όταν μου έρθει το χαρτί να επιστρέψω στην Ελλάδα και να αιτηθώ στην επιτροπή την αναβολή/απαλλαγή μου με την ελπίδα ότι θα τα καταφέρω σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να επιστρέψω στο εξωτερικό και στην δουλειά μου.
Ένα εναλλακτικό σενάριο που σκέφτομαι είναι να μην επιστρέψω σύντομα και να εξαγοράσω μελλοντικά την απαλλαγή μου (πληρώνοντας και το πρόστιμο).
Κανένα από τα δύο σενάρια δεν μου φαίνεται ιδανικό, στην πρώτη περίπτωση λόγω της αβεβαιότητας και στην δεύτερη λόγω έλλειψης γνώσεων που έχω στο θέμα (είχα μία τηλεφωνική επικοινωνία με έναν δικηγόρο σχετικά, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα αποδοτική).
Εάν κάποιος έχει να μου προτείνει το οτιδήποτε ή να μου δώσει κάποιες παραπάνω πληροφορίες θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα.
Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες τον χρόνο να το διαβάσεις