Ανυπότακτοι εξωτερικού (2018)
Παιδιά, είμαι πλέον μόνιμος κάτοικος εξωτερικού λόγω πάνω από 7 χρόνια εργασίας στο εξωτερικό. Δέχτηκαν την αίτηση που έκανα σε πρεσβεία και ακύρωσαν το πρόστιμο. Τι γίνεται όμως με το ποσό που έχω ήδη καταβάλλει (περίπου 2,000) ; Γνωρίζετε αν επιστρέφεται;
Απλά να διευκρινήσω ότι διάβασα σχεδόν όλο το φόρουμ και κατάλαβα ότι τουλάχιστον υπάρουν περιπτώσεις που καταβάλλεται. Απλά θα ήθελα αν κάποιος έχει συγκεκριμένη εμπειρία και πότε περίπου γίνεται η καταβολή γιατί στο προξενείο μου έλεγαν άλλα, ότι δηλαδή θα γίνει συμψηφισμός με χρέη στην εφορία. Στην εφορία είπαν στον πατέρα μου ότι θα μας το δώσουν.
Επιγραμματικά να πω για την εμπειρία μου ότι αφού κηρύχτηκα ανυπότακτος (εύκολη διαδικασία) μετά από κάποιους μήνες κηρύχτηκα ΜΚΕ. Για ΜΚΕ είναι πιο δύσκολη η διαδικασία καθώς απαιτείται αρκετή χαρτούρα. Στο προξενείο που ανήκω ζητάνε μισθολογικές καταστάσεις για κάθε μήνα και για τα 7 χρόνια. Έχοντας αλλάξει 4 δουλειές ήταν λίγο βραχνάς να τα βρω όλα. Και ευτυχώς τα βρήκα γιατί μετά από κάποιο διάστημα δεν τα κρατάνε. Ξεκίνησα να μαζεύω χαρτιά τουλάχιστον ένα χρόνο πριν και συμβουλεύω να ξεκινήσετε όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Με χαρά να βοηθήσω όποιον χρειάζεται. Εγώ πήγαινα εν πολλοίς στα τυφλά, ρωτόντας δεξιά και αριστερά, αλλά τέτοια φόρουμ βοηθούν πολύ. Καλό είναι να σχολιάζουν αυτοί που έχουν εμπειρία και όχι υποθετικά καθώς δημιουργείται άγχος με ανυπόστατες φήμες που διαβάζει κανείς. Η διαδικασία είναι τυπική αν έχεις τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Αυτό και τίποτα παραπάνω. Και ο υπάλληλος που έχεις να κάνεις να είναι λογικός. Ευτυχώς στην περίπτωση μου ήταν καλοί γιατί έχω ακούσει διάφορα...
Επιγραμματικά να πω για την εμπειρία μου ότι αφού κηρύχτηκα ανυπότακτος (εύκολη διαδικασία) μετά από κάποιους μήνες κηρύχτηκα ΜΚΕ. Για ΜΚΕ είναι πιο δύσκολη η διαδικασία καθώς απαιτείται αρκετή χαρτούρα. Στο προξενείο που ανήκω ζητάνε μισθολογικές καταστάσεις για κάθε μήνα και για τα 7 χρόνια. Έχοντας αλλάξει 4 δουλειές ήταν λίγο βραχνάς να τα βρω όλα. Και ευτυχώς τα βρήκα γιατί μετά από κάποιο διάστημα δεν τα κρατάνε. Ξεκίνησα να μαζεύω χαρτιά τουλάχιστον ένα χρόνο πριν και συμβουλεύω να ξεκινήσετε όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Με χαρά να βοηθήσω όποιον χρειάζεται. Εγώ πήγαινα εν πολλοίς στα τυφλά, ρωτόντας δεξιά και αριστερά, αλλά τέτοια φόρουμ βοηθούν πολύ. Καλό είναι να σχολιάζουν αυτοί που έχουν εμπειρία και όχι υποθετικά καθώς δημιουργείται άγχος με ανυπόστατες φήμες που διαβάζει κανείς. Η διαδικασία είναι τυπική αν έχεις τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Αυτό και τίποτα παραπάνω. Και ο υπάλληλος που έχεις να κάνεις να είναι λογικός. Ευτυχώς στην περίπτωση μου ήταν καλοί γιατί έχω ακούσει διάφορα...
dusto66 έγραψε:ΟΚ ευχαριστω, θα παρω ενα τηλεφωνο την στρατολογια και αστυνομια αλλα προσπαθω να το αποφευγω γιατι μου περνει ολη μερα να βρω ακρη με αυτους μεσω τηλεφωνου... Παντα ταξιδευω με τα χαρτια πανω μου για καλο και για κακο. Ψαχνωντας στο ιντερνετ βρηκα καπου που λεει οτι εχει διαρκεια ισχυος 2 χρονια. Θα τσεκαρω.
Εγω πηγα στο Birmingham και βρηκα ακρη πιο γρηγορα. Το πιο δυσκολο ειναι να κλεισεις ραντεβου για στρατολογικα στο προξενειο του Λονδινου. Εχει μηνες αναμονη. Οσο για τα χαρτια... Θελει ΠΟΛΥ χαρτουρα. Ρ45, Ρ60,Payslips,Bank Statements,Utility Bills,Council Tax Bills κλπ κλπ. Γενικα ΟΤΙ εχεις παρ'το μαζι σου. Αυθεντικο ΚΑΙ φωτοτυπια. Ειχα παει με 200+ σελιδες χαρτουρα!Τελικα κρατησανε 3-4 φωτοτυπιες απο καθε χρονο αλλα δεν ηθελα να το ρισκαρω. Και μην ξεχασεις να εχεις πανω σου τον στρατολογικο σου αριθμο και τα στοιχεια σου.
Το χαρτι μου ηρθε μετα απο 2 εβδομαδες. Δεν το περιμενα τοσο γρηγορα!
Φίλε αυτό που λες με την διάρκεια ισχύος δύο χρόνων για ΜΚΕ που το βρήκες; Δεν προκύπτει από κάπου. Αναφέρεσαι σε ανυπότακτους μάλλον.
Τεο έγραψε:Έχει γίνει αυτό, πλέον το πρόστιμο μπαίνει μόνο μία φορά.
Εδώ αναφέρομαι σε κάποιους που ρωτούσαν για το αν ξαναμπαίνει το πρόστιμο των 6000. Δεν έχει σχέσει με το πρηγούμενο μήνυμα μου.
Η αναβολή ΜΚΕ δεν έχει ημερομηνία λήξης. Εχω αναβολη ΜΚΕ 4 χρονια τωρα και δεν ειχα καμία επαφή με τη στρατολογία απο τοτε. Το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης που πήρα αναφερει οτι εχω αναβολη στρατευσης λογω μονιμης κατοικιας στο εξωτερικο.
Προφανως η αναβολη παυει να ισχυει, αν δεν πληρούνται τα κριτιρια μονιμης κατοικιας στο εξωτερικο.
Προφανως η αναβολη παυει να ισχυει, αν δεν πληρούνται τα κριτιρια μονιμης κατοικιας στο εξωτερικο.
Mike έγραψε:Η αναβολή ΜΚΕ δεν έχει ημερομηνία λήξης. Εχω αναβολη ΜΚΕ 4 χρονια τωρα και δεν ειχα καμία επαφή με τη στρατολογία απο τοτε. Το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης που πήρα αναφερει οτι εχω αναβολη στρατευσης λογω μονιμης κατοικιας στο εξωτερικο.
Αυτό ακριβώς.
Τέο έγραψε:dusto66 έγραψε:ΟΚ ευχαριστω, θα παρω ενα τηλεφωνο την στρατολογια και αστυνομια αλλα προσπαθω να το αποφευγω γιατι μου περνει ολη μερα να βρω ακρη με αυτους μεσω τηλεφωνου... Παντα ταξιδευω με τα χαρτια πανω μου για καλο και για κακο. Ψαχνωντας στο ιντερνετ βρηκα καπου που λεει οτι εχει διαρκεια ισχυος 2 χρονια. Θα τσεκαρω.
Εγω πηγα στο Birmingham και βρηκα ακρη πιο γρηγορα. Το πιο δυσκολο ειναι να κλεισεις ραντεβου για στρατολογικα στο προξενειο του Λονδινου. Εχει μηνες αναμονη. Οσο για τα χαρτια... Θελει ΠΟΛΥ χαρτουρα. Ρ45, Ρ60,Payslips,Bank Statements,Utility Bills,Council Tax Bills κλπ κλπ. Γενικα ΟΤΙ εχεις παρ'το μαζι σου. Αυθεντικο ΚΑΙ φωτοτυπια. Ειχα παει με 200+ σελιδες χαρτουρα!Τελικα κρατησανε 3-4 φωτοτυπιες απο καθε χρονο αλλα δεν ηθελα να το ρισκαρω. Και μην ξεχασεις να εχεις πανω σου τον στρατολογικο σου αριθμο και τα στοιχεια σου.
Το χαρτι μου ηρθε μετα απο 2 εβδομαδες. Δεν το περιμενα τοσο γρηγορα!
Φίλε αυτό που λες με την διάρκεια ισχύος δύο χρόνων για ΜΚΕ που το βρήκες; Δεν προκύπτει από κάπου. Αναφέρεσαι σε ανυπότακτους μάλλον.
Σορρυ παιδια το διορθωσα στο επομενο μου ποστ. Κοιταζα το Κυπριακο website που λεει 2 χρονια διαρκεια για ΜΚΕ!
Προετοιμάζομε και εγώ για ΜΚΕ αλλά στο προξενείο εδώ μου λέγανε κάτι κουφά π. Χ. Είχανε δει το συμβόλαιο σπιτιού και επειδή ήταν τυπωμένο template με συμπληρωμένα στοιχεία σπιτιού, ονόματα, ενοίκιο και διάφορα με στυλό ότι δεν ισχύει... Επίσης το ότι δεν έχω γραφτεί σε γιατρό ποτέ... Τι στιγμή που απλά δεν είμαι άτομο που τρέχει στο γιατρό εύκολα... Εφόσον έχω αποδεικτικά μισθοδοσίας για 7 χρόνια, συμβόλαια σπιτιών, λογαριασμούς στα σπίτια αυτά για νερό, ρεύμα, δημοτικό φόρο και όλα τα σχετικά δεν πρέπει να έχουνε θέμα. Αποδεικνύει βιοπορισμό πέρα από κάθε αμφιβολία.
giwtas έγραψε:Προετοιμάζομε και εγώ για ΜΚΕ αλλά στο προξενείο εδώ μου λέγανε κάτι κουφά π. Χ. Είχανε δει το συμβόλαιο σπιτιού και επειδή ήταν τυπωμένο template με συμπληρωμένα στοιχεία σπιτιού, ονόματα, ενοίκιο και διάφορα με στυλό ότι δεν ισχύει... Επίσης το ότι δεν έχω γραφτεί σε γιατρό ποτέ... Τι στιγμή που απλά δεν είμαι άτομο που τρέχει στο γιατρό εύκολα... Εφόσον έχω αποδεικτικά μισθοδοσίας για 7 χρόνια, συμβόλαια σπιτιών, λογαριασμούς στα σπίτια αυτά για νερό, ρεύμα, δημοτικό φόρο και όλα τα σχετικά δεν πρέπει να έχουνε θέμα. Αποδεικνύει βιοπορισμό πέρα από κάθε αμφιβολία.
Σε ποια χώρα είσαι αν επιτρέπεται; Συμβόλαια σπιτιού δεν μου ζητήσαν εμένα. Επίσης, μου είπαν και είναι κοινή πρακτική, ότι αν έχεις πχ ένα πιστοποιητικό εγκατάστασης από τον Δήμο (που δίνουν στο Βέλγιο) το οποίο να αναφέρει ημερομηνία αργότερη από την οποία πραγματικά ήρθες (γιατί απλά δεν γράφτηκες κατευθείαν στο Δήμο) δεν σημαίνει ότι πρέπει να σε απορρίψουν εφόσον έχεις άλλα δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν ότι ήσουν στην τάδε χώρα (πχ συμβόλαια δουλειάς, μισθοδοσία, τράπεζα, κλπ.).
Κάθε προξενείο ζητάει τα δικά του αλλά θα πρέπει να εξηγήσεις ότι όπως λες και εσύ τα αποδεικτικά που έχεις αποδεικνύουν ότι ήσουν εκεί...
Απ'οσο εχω καταλαβει, καθε προξενειο ζηταει οσο περισσοτερα εγγραφα εχεις τα οποια να αποδεικνυουν την διαμονη και εργασια. Δεν χρειαζεσαι να εχεις ολα τα εγγραφα στη λιστα.
Εγω εχω εμπειρια μονο απο Αγγλια και συμβολαιο σπιτιου δεν πηγα ποτε. Ειδικα αφου αγορασα και δικο μου. Αλλα δημοτικα τελη και λογαριασμοι αποδεικνυουν σαφως την διαμονη σου και αποδεικτικα μισθοδοσιας και εκαθθαριστικα, την εργασια σου
Εγω εχω εμπειρια μονο απο Αγγλια και συμβολαιο σπιτιου δεν πηγα ποτε. Ειδικα αφου αγορασα και δικο μου. Αλλα δημοτικα τελη και λογαριασμοι αποδεικνυουν σαφως την διαμονη σου και αποδεικτικα μισθοδοσιας και εκαθθαριστικα, την εργασια σου
Τεο τι εννοείς έχει γίνει; Υπάρχει κάποια ρύθμιση ότι δεν είναι διαρκές αδίκημα; Πώς το ξέρεις; Υπάρχει κόσμος που λέει έφαγε δεύτερο πρόστιμο. Επίσης όταν σας ήρθε το προστιμο λαβατε καποια ειδοποιηση απο πρεσβεια ή στρατολογια ή το ειδατε απλα στην εφορια;
Πάει στην εφορία. Όσο για το δεύτερη και τρίτη φορά πρόστιμο, αυτό ναι μεν γινόταν παλιότερα αλλά πέρασε ρύθμιση ο ΣΥΡΙΖΑ που αποκλείει αυτό. Έχει ποστάρει το σχετικό δημοσίευμα κάποιος στο φόρουμ λίγο παραπάνω. Μπορούν βέβαια να σου επιβάλλουν πρόστιμο ξανά αν ξαναβγεις ανυπότακτος, που γίνεται με βάση τα παρακάτω (από μήνυμα που μου είχε στείλει η στρατολογία) :
α. Για να κηρυχθεί εκ νέου κάποιος ήδη ανυπότακτος σε νέα ανυποταξία Θα πρέπει να έχει διακοπεί η ανυποταξία Του, να προγραμματισθεί για κατάταξη εκ νεόυ και να μην ξανακαταταγεί. Οι τρόποι διακοπής της ανυποταξίας περιγράφονται στο άρθρο 51 του Ν.3421/2005. Μπορείτε να ενημερωθείτε ακριβώς για το τι προβλέπει το άρθρο αυτό στο site μας www.stratologia.gr Όπου και υπάρχει σχετικό banner για την ισχύουσα νομοθεσία.
β. Όπως σας αναφέραμε και στην προηγούμενη απάντησή μας δεν ξανακηρύσσεται κάποιος ανυπότακτος έχοντας αποπληρώσει το σχετικό πρόστιμο.
γ. Δεν γίνεται ανά τακτά διαστήματα παρά μόνο στις περιπτώσεις που αναφέραμε και ανωτέρω στην παράγραφο α.
δ. Δεν υπάρχει ανώτερος αριθμός που μπορεί να κηρυχθεί κάποιος ανυπότακτος. Εφόσον διακοπεί η ανυποταξία Του με κάποιον από τους τρόπους του Άρθρου 51 του Ν.3421/2005 μπορεί και πρέπει να γίνεται για όσες φορές απαιτείται.
α. Για να κηρυχθεί εκ νέου κάποιος ήδη ανυπότακτος σε νέα ανυποταξία Θα πρέπει να έχει διακοπεί η ανυποταξία Του, να προγραμματισθεί για κατάταξη εκ νεόυ και να μην ξανακαταταγεί. Οι τρόποι διακοπής της ανυποταξίας περιγράφονται στο άρθρο 51 του Ν.3421/2005. Μπορείτε να ενημερωθείτε ακριβώς για το τι προβλέπει το άρθρο αυτό στο site μας www.stratologia.gr Όπου και υπάρχει σχετικό banner για την ισχύουσα νομοθεσία.
β. Όπως σας αναφέραμε και στην προηγούμενη απάντησή μας δεν ξανακηρύσσεται κάποιος ανυπότακτος έχοντας αποπληρώσει το σχετικό πρόστιμο.
γ. Δεν γίνεται ανά τακτά διαστήματα παρά μόνο στις περιπτώσεις που αναφέραμε και ανωτέρω στην παράγραφο α.
δ. Δεν υπάρχει ανώτερος αριθμός που μπορεί να κηρυχθεί κάποιος ανυπότακτος. Εφόσον διακοπεί η ανυποταξία Του με κάποιον από τους τρόπους του Άρθρου 51 του Ν.3421/2005 μπορεί και πρέπει να γίνεται για όσες φορές απαιτείται.
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες