Επίδομα επικινδυνότητας

Πληροφορίες για τους καταδρομείς, πεζοναύτες, αλεξιπτωτιστές, ΟΥΚ, ΕΤΑ, ελεύθεροι σκοπευτές, εκπαίδευση και προϋποθέσεις κατάταξης
Απάντηση
Στρατός και θητεία
Rafale
Στρατηγός
Στρατηγός
Posts in topic: 2

Επίδομα επικινδυνότητας

Δημοσίευση από Rafale »

ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ περνούν οι δεκάδες κατηγορίες αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων που λαμβάνουν το «χρυσό» επίδομα επικινδυνότητας- πτητικό, καταδυτικό, ρίψεως με αλεξίπτωτο και ναρκαλιείας- με στόχο να περιοριστεί η χορήγησή του μόνο σε όσους πραγματικά ασκούν τις αντίστοιχες δραστηριότητες σε καθημερινή βάση.

Η ανασφάλεια που δημιουργούν οι συζητούμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς- με αιχμή την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης για 50άρηδες- έχει εκτοξεύσει στα ύψη τον αριθμό των αιτήσεων για αποστρατεία. Στις πρώτες 40 ημέρες του 2010, οι αιτήσεις έφθασαν τις 187, σχεδόν τριπλάσιες του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος πέρυσι.

Επισήμως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας διαψεύδει ότι υπάρχει «κλίμα φυγής», αν και παραδέχεται ότι υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία, καθώς στην «επικίνδυνη ζώνη» βρίσκονται αυτή τη στιγμή 10.000 στελέχη που φοβούνται μήπως θιγούν άμεσα. Η τακτική που εφαρμόζεται πάντως από την πολιτική ηγεσία είναι διπλής όψεως: Αφενός διαβεβαιώνει πως δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη ότι θα υπάρξει αιφνιδιασμός και ότι θα γίνει συζήτηση καθώς οι στρατιωτικοί είναι «ειδικό καθεστώς και αυτό πρέπει ιδιαίτερα να προσεχθεί». Αφετέρου, ο αν. Υπουργός Άμυνας κ. Παν. Μπεγλίτης σπεύδει να προϊδεάσει λέγοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει στο υπουργείο ένας κλειστός χώρος αναπαραγωγής προνομίων και ότι θα κριθούν στη βάση της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Όλα αυτά θα αποτυπωθούν σε σχέδιο νόμου για τις προαγωγές, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τον Ιούνιο.

Ωστόσο αυτό που τάραξε τα νερά χθες σε μεγάλη μερίδα στρατιωτικών- κυρίως της Πολεμικής Αεροπορίας- ήταν η δημοσιοποίηση της πρόθεσης του υπουργείου Άμυνας να περιορίσει δραστικά τον αριθμό των δικαιουμένων επιδόματος επικινδυνότητας. Πρόκειται για ποσό που για τον μέσο δικαιούχο ανέρχεται κατ΄ έτος σε 15-18.000

ευρώ για τους πιλότους της Αεροπορίας και των άλλων κλάδων, σε 5-6.000 ευρώ για τους βατραχανθρώπους και τα πληρώματα υποβρυχίων του Ναυτικού, περίπου 4.000 για τους αλεξιπτωτιστές του Στρατού Ξηράς- οι ναρκαλιευτές αμείβονται με 42 ευρώ έξτρα την ημέρα.
www.tanea.gr
Rafale
Στρατηγός
Στρατηγός

Επίδομα επικινδυνότητας

Δημοσίευση από Rafale »

Και πιλότοι σε γραφεία
Το ποσό αυτό ή μέρος του όμως με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, το λαμβάνουν και πολλές άλλες κατηγορίες. Για παράδειγμα, στην Πολεμική Αεροπορία λαμβάνουν μέρος του επιδόματος επικινδυνότητας (πτητικό) και πιλότοι που έχουν μετατεθεί σε γραφεία- με την προϋπόθεση να κάνουν κάποιες ώρες πτήσεως σε πολεμικά ως προσκολλώμενοι στις μάχιμες μονάδες. Το λαμβάνουν όμως- νομίμως- και ιπτάμενοι αξιωματικοί που δεν κάνουν ούτε αυτό και απλώς συμπληρώνουν 30 ώρες σε μεταγωγικά όχι ως κυβερνήτες ή συγκυβερνήτες, αλλά ως... Επιβάτες! Αντίστοιχα ισχύουν και για ορισμένες κατηγορίες τεχνικών.

Πάνω από 3.000 στην Αεροπορία
Στην Αεροπορία, είτε ολόκληρο είτε μέρος του πτητικού, το λαμβάνουν πάνω από 3.000 στρατιωτικοί, όταν οι κανονικοί πιλότοι μαχητικών σε αεροσκάφη πρώτης γραμμής είναι μερικές εκατοντάδες (700 - 800).

«Η άποψή μου- και την υποστηρίζω ανοιχτά- είναι το (... ) επίδομα επικινδυνότητας να το παίρνουν εκείνοι που πραγματικά εργάζονται, διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους», τόνισε χθες ο κ. Παν. Μπεγλίτης (στον Αθήνα 9,84), προσθέτοντας στους πιλότους των μαχητικών και μερικές άλλες ειδικότητες.

Ο κ. Μπεγλίτης διαχώρισε ρητώς από τους δικαιούχους, εκείνους «που για πολλά χρόνια βρίσκονται στα γραφεία».

Ο αντίλογος ωστόσο από ιπταμένους, που ναι μεν δεν είναι σε μάχιμες μοίρες αλλά διατηρούνται σε πτητική ετοιμότητα, είναι ότι το επίδομα που παίρνουν είναι ελάχιστο έτσι κι αλλιώς για το έργο που κάνουν.

Το πώς θα διαμορφωθεί ο πίνακας των δικαιούχων δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί. Πάντως αυτή τη στιγμή σ΄ όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις οι δικαιούχοι είναι 8.000. «Αυτός ο αριθμός θα μειωθεί πιθανώς και κάτω του μισού», ανέφερε στα «ΝΕΑ» αρμόδια πηγή.

www.tanea.gr
ΝΑΥΤΗΣ

Επίδομα επικινδυνότητας

Δημοσίευση από ΝΑΥΤΗΣ »

Επιτελους ! καιρος ηταν οι βολεμενοι ουκαδες και υποβρυχιαδες να παψουν να παιρνουν διπλους μισθους και διπλα συνταξιμα ενω ειναι βολεμενοι σε καποιο γραφειο...
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Posts in topic: 1
Επικοινωνία:

Επίδομα επικινδυνότητας

Δημοσίευση από Nassos »

Καραβόσκυλο, στον εαυτό σου μιλάς;
Άβαταρ μέλους
Snakeshit
Αντισυνταγματάρχης
Αντισυνταγματάρχης

Επίδομα επικινδυνότητας

Δημοσίευση από Snakeshit »

Τι λέει ο Ναύτης ρε; Πάμε καλα;
ΟΑΑΕΕ02
Αντισυνταγματάρχης
Αντισυνταγματάρχης

Επίδομα επικινδυνότητας

Δημοσίευση από ΟΑΑΕΕ02 »

Και τοσα χρονια δουλειας;
Legion
Αντισυνταγματάρχης
Αντισυνταγματάρχης
Επάγγελμα: XARAKIRI
Επικοινωνία:

Επίδομα επικινδυνότητας

Δημοσίευση από Legion »

Πηγαινε να περασεις και συ τα σχολεια τους...
Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει. (Σανταγίανα Ισπανός Φιλόσοφος)₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪
argeadas
Ανθυπολοχαγός - Έφεδρος
Ανθυπολοχαγός - Έφεδρος
Ενδιαφέροντα: διάβασμα,κυνήγι,πουλιά

Επίδομα επικινδυνότητας

Δημοσίευση από argeadas »

Απλά... Είναι απράδεκτος.
Velerefontis
Ταξίαρχος
Ταξίαρχος
Posts in topic: 3

Επίδομα επικινδυνότητας

Δημοσίευση από Velerefontis »

Μόνο πεθαίνεις ως Έλληνας Είμαι ο ίδιος. Όταν πετάω στους αιθέρες του Αιγαίου, όταν βυθίζομαι στα καταγάλανα νερά του, όταν τρέμει το χώμα των συνόρων από το άρμα μου, όταν πάνω σε μια μηχανή, ή σε ένα περιπολικό τριγυρίζω άγρυπνος τη νύχτα, όταν μπαίνω στη φωτιά, όταν βουτάω στις χαράδες να βρω φούντες, όταν παλεύω με το λιοπύρι και το αγιάζι στα λιμάνια. Πιλότος, Ναύτης, Στρατιώτης, Αστυνόμος, Πυροσβέστης, Λιμενικός. Μπήκα στις Ένοπλες Δυνάμεις σχεδόν 17 χρονών ή και παραπάνω. Δεν δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα γιατί διάβαζα σαν σκυλί για να περάσω τις Πανελλήνιες, ήμουν αθλητικός και πέρασα τα αθλητικά τεστ εύκολα, κι ήμουν συνειδητοποιημένος κι έξυπνος αρκετά για να περάσω τα ψυχολογικά τεστ στα οποία υποβλήθηκα. Μα ένα πράγμα με δυσκόλεψε τότε. Πώς να καταφέρω να πείσω τον πατέρα μου να υπογράψει για να μπω στη Σχολή; Πώς να καταφέρω να του κρύψω ότι από τους 80 που τελικά θα μπαίναμε στη Σχολή, στατιστικά οι 11 δεν θα ζούσαν μετά από μια 15ετία! Σήμερα είμαι σχεδόν 40. Γενιά του 67. Δεν ξέρω αν θα γυρίσω στην οικογένειά μου το μεσημέρι, αν έχω οικογένειά. Ποτέ δε ρωτάω αν θα γυρίσω πίσω απ' όπου με στέλνεις. Με παλιά μηχανήματα, κακοσυντηρημένα, με κατεστραμμένα αυτοκίνητα, με ό, τι κι αν μου δώσεις. Με την μέση θρύψαλα από τα G, με τα χέρια γδαρμένα από τους ιμάντες του αλεξίπτωτου, με τη ματιά στη θάλασσα και το δάκρυ στη φωτογραφία της οικογένειας δίπλα απ' την εικόνα του Αη Νικόλα κάπου στ' ανοιχτά της Σομαλίας, με τις πληγές μου ανοιχτές έξω από το Τμήμα της Αγίας Παρασκευής, με τις παλάμες σάπιες απ' την αρμύρα να βγάζω απ' τα νερά τα παιδιά εκείνων που ξεβράζουν οι διακινητές στ' ακρονήσια. Αχ αυτά τα μάτια όταν σώζονται πως σε κοιτάζουν. Σ' απογοητεύω πολλές φορές. Το ξέρω. Αλλά κι εσύ δεν ήρθες στην κηδεία μου. Δεν μου άναψες ένα κερί. Δεν έκανες μια γιορτή για μένα στα σχολειά. Δεν κράτησες ένα δάκρυ για μένα όταν έπεφτα απ' τα ουράνια, ούτε όταν μ' ένα ελικόπτερο πάλευα εκείνη τη Νύχτα μες' στο σκοτάδι και στην αντάρα των Ιμίων, ή του Σισμίκ, ούτε με έκρυψες για να μη με δει ο Τούρκος από τις τηλεοράσεις σου. Δεν ήρθες στο νοσοκομείο μου δίπλα στο κρεβάτι να μου κρατήσεις λίγη συντροφιά όταν με καίγανε οι σφαίρες και οι μολότωφ που σφηνώθηκαν πάνω μου. Τώρα ούτε σε παρέλαση δε θες να με βλέπεις. Και η σημαία μου έχει σταυρό πάνω και μπορεί να σε ενοχλεί. Και για τα παιδιά μου; Την οικογένειά μου; Δε νοιάστηκες όταν γκρεμιζόμουν, όταν πνιγόμουν, όταν με έλιωναν οι ερπύστριες, όταν καιγόμουν στη φωτιά. Ποτέ δε με ρώτησες τον καιρό της αφθονίας αν χρειάζομαι κάτι. Έδινες στους άλλους κι εγώ σε περίμενα. Εσένα σ' ένοιαζε η εξουσία και εάν θα πάρει ο αέρας την σημαία. Μη μιλάς μου λες. Μη ζητάς. Είσαι Στρατιώτης. Αλλά κι εγώ ήμουν πολύ μακρυά για να μ' αφουγκραστείς. Στα σύνορα, στον ουρανό, στη θάλασσα. Μέσα στη φωτιά να παλεύω με τις μάνικες και τα Καναντέρ. Καμιά φορά από κει μακρυά άκουγα να με φωνάζεις "καραβανά" και "μπάτσο" και "ταβλαδόρο". Γελούσα και χαιρόμουν, γιατί κι εγώ αυτήν την ελευθερία υπερασπίζομαι. Να μου λες ό, τι θες κι εγώ να είμαι εκεί. Ακοίμητος και Άγνωστος. Τώρα με βγάζεις στα κανάλια και στα ραδιόφωνα. Μου λες βάλε πλάτη, βόηθα κι εσύ να περάσουμε τη φουρτούνα. Δώσε κι εσύ να καβατζάρουμε τη χρονιά. Μου λες ότι μ' έχεις γεμίσει επιδόματα και σπίτια και νοσοκομεία και λέσχες, όλα δικά μου. Δε λες την αλήθεια, αλλά δεν με πειράζει. Όταν σου έχω δώσει τη ζωή μου λες να με πειράξουν τα λίγα χρήματα; Όταν έχω σκοπό να μείνω με την Ελλάδα στην αιωνιότητα λες να με απασχολεί η 25ετία; Αλλά ξέρεις κάτι; Μου 'χεις δώσει το μεγαλύτερο προνόμιο απ' όλα, όταν μου είπες ότι με χρειάζεσαι διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο, κάθε μέρα της ζωής μου: Όταν σκοτώνομαι είναι για την Πατρίδα. Όταν τραυματίζομαι είναι για την Πατρίδα. Δεν βγαίνω στη σύνταξη. Μπαίνω στην Εφεδρεία. Δεν πεθαίνω. Πάω να γίνω ένα με τον Ηλιάκη και το Σιαλμά. Τον Γιαλοψό, τον Καραθανάση και τον Βλαχάκο. Γιατί εγώ το ξέρω καλά. Ούτε γεννιέσαι ούτε γίνεσαι Έλληνας. Μόνο πεθαίνεις ως Έλληνας. Ένας Έλληνας αξιωματικός
Γίνε και εσύ μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου Στρατευσίμων
FF

Επίδομα επικινδυνότητας

Δημοσίευση από FF »

Κύριε Βελερεφόντη Κλαίω και υποκλίνομαι. Είμαι σύζυγος απόστρατου αξιωματικού και μητέρα ΔΕΑ (μοναχογιός και μοναχοπαίδι). Και κλαίω γιατί βλέπω την προσπάθεια αλλοτρίωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και αισθάνομαι ανίσχυρη να αντιδράσω. Πως θα πω στο παιδί μου ότι του είπα ψέματα ότι είναι προνόμιό του να υπηρετήσει την πατρίδα του και τον Ελληνικό στρατό, και να υπερασπιστεί την Ελληνική σημαία, τα Εθνικά μας σύμβολα και τα εδάφη μας αφού μέχρι να απολυθεί δεν θα μας έχουν αφήσει τίποτε; Θέλω να πω πολλά ακόμη που με πνίγουν όλες αυτές τις ημέρες διαβάζοντας την επικαιρότητα, αλλά δεν θέλω να σας κουράσω. Συγγνώμη αν παραφέρθηκα και ευχαριστώ για την ανοχή σας.
Velerefontis
Ταξίαρχος
Ταξίαρχος

Επίδομα επικινδυνότητας

Αγαπητη κυρια επ ουδενι λογω δεν πρεπει να ζητατε συγγνωμη. Συγγνωμη πρεπει να ζητησουν ολοι αυτοι που κατηντησαν τις ενοπλες δυναμεις κομματικο χωραφι τους. Οι ενοπλες δυναμεις δεν ανηκουν σε κανεναν, παρα μονο στον ελληνικο λαο και υπαρχουν για να υπερασπιζονται την ανεξαρτησια του. Σας συγχαιρω για την αποφαση σας και για τα ιδανικα που εμφυσησατε στο γιο σας. Και για την αποκατασταση της αληθειας και την αποφυγη παρεξηγησων, το κειμενο δεν ειναι δικο μου, αλλα ενος αγνωστου συναδελφου αξιωματικου που πιστευω οτι αντικατοπτριζει πληρως τα συναισθηματα των ενστολων. Για αυτο και το ανηρτησα εδω. Ευχαριστω
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Velerefontis την Σάβ Απρ 17, 2010 8:25 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Greek_Army
Στρατηγός
Στρατηγός

Επίδομα επικινδυνότητας

Δημοσίευση από Greek_Army »

ΝΑΥΤΗΣ έγραψε:Επιτελους ! Καιρος ηταν οι βολεμενοι ουκαδες και υποβρυχιαδες να παψουν να παιρνουν διπλους μισθους και διπλα συνταξιμα ενω ειναι βολεμενοι σε καποιο γραφειο...

τα παρασημά τους όταν βλέπεις πέφτεις και παίρνεις κάμψεις. Μην γίνεσαι τόσο κακός που κάποιοι κατάφερανε και κάνανε πράγματα που εσύ δεν μπορείςΕικόνα
Velerefontis
Ταξίαρχος
Ταξίαρχος

Επίδομα επικινδυνότητας

ΝΑΥΤΗΣ έγραψε: Επιτελους ! Καιρος ηταν οι βολεμενοι ουκαδες και υποβρυχιαδες να παψουν να παιρνουν διπλους μισθους και διπλα συνταξιμα ενω ειναι βολεμενοι σε καποιο γραφειο...
να'τανε η ζηλια ψωρα
kostaslou
Λοχαγός
Λοχαγός

Επίδομα επικινδυνότητας

Δημοσίευση από kostaslou »

ΝΑΥΤΗΣ έγραψε: Επιτελους ! Καιρος ηταν οι βολεμενοι ουκαδες και υποβρυχιαδες να παψουν να παιρνουν διπλους μισθους και διπλα συνταξιμα ενω ειναι βολεμενοι σε καποιο γραφειο...
ποιο γραφειο ρε; Ακους τι λες; Επικοινωνει ο εγκεφαλος σου με τον αφαλο σου?
ΘΡΥΛΟΣ
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής

Επίδομα επικινδυνότητας

Δημοσίευση από ΘΡΥΛΟΣ »

Σιγα ρε ΓΜΑΚ τη κανανε γεια τους γραφειαδες λεει, οχι γεια αυτους που κανουνε εκπεδευση, αυτοι που κανουνε εκπεδευση αξιζουνε να παιρνουνε και εφταπλους μισθους.
Στρατός και θητεία
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης