Ελληνική υπηκοότητα και θητεία

Πληροφορίες για μειωμένη θητεία, σωματική ικανότητα, ανυπότακτους και αντιρρησίες συνείδησης, δελτίο απογραφής στρατευσίμων, κατοίκους εξωτερικού κλπ
Απάντηση
Στρατός και θητεία
Johndk
Πολίτης
Πολίτης
Posts in topic: 1

Δημοσίευση από Johndk »

Εγώ είμαι Έλληνας Ἁ μερικανός καί προσφάτως έγινα υπήκοος Ελλάδος φέτος (καί ό δήμος του πατέρα μου με έγραψε στα μητρώα ἀ ρρενων, κτλ.).

Ἐ χω προβλημα όμως που με εμποδίζει στο να μη δυνηθώ να υπηρετίσω στο ελληνικό στράτο στο μέτρο που δεν βορὠ να δουλεύω εξαιτίας ενός ατυχήματος που είχα στη δουλειά μου εδώ στη Αμερική.

Ο συνηθισμένος όρος που χρησιμοποιείται γία τους κτυπημένους εργάτες εδώ στην Αμερική είναι << ανάπηρος,>> αλλά στην Ελλάδα, έχω ακούσει ότι χρησιμοποιείται, συνήθως, υπό τή κακή ένοια, σαν να είναι ο άνθρωπος λίγο τρελός, κτλ.

Τελως πάντων, εγώ έχω σοβαρους μώλωπες στην αριστερή μου θρωρακική καί πλευρική χώρα, καί έχω τέσσερεις κηλικές δίσκους στη πλάτη μου.

Έχω ολά τα ιατρικά ιστορικά να υποβάλω (παρέχω).

Πως μπορώ να αποφύγω εντελώς τη θητεία μου, και τι είναι οι εναλλακτικές δυνατότητες, προς το αγαθόν μου βεβαίως, εάν δεν μπορώ να την αποφύγω τελείως; Φοβάμαι να επιδεινωθεί η καταστασή μου στο στρατό απο σκληρές ασκήσεις.

Αλλά, για να επικεντρωθώ στο κύριό μου ενδιαφέρον σχετικά με το θέμα, πήρα τλφ. σημερα στο ελληνικο προξενίο καί τους είπα όλα όσα μου είπαν ο Δήμος Σπάρτης. Σε απάντηση το προξενίο μου είπαν ότι χρειαζεται ως επόμενο βήμα να ζητήσω απο το Δήμο την απόφαση των αρχών για το ἄ ν θα πρεπει νά υπηρετήσω στο Στρατό ή όχι, ζητώντας παράλληλα εναν ειδικό αριθμό που συνοδεύει την απόφαση(;).

Κάποιος μπορεί να διευκρινίσει αυτό για με;

Διάβασα αυτή τη περικοπή του κάτω άρθρου που αφορά αυτό το θέμα:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΡΡΕΝΩΝ - ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ − ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΣΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ
ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Άρθρο 9
Καταγραφή και στρατολογική παρακολούθηση
των υπόχρεων σε στράτευση
1. Η καταγραφή όλων των αρρένων Ελλήνων γίνεται
από τα στρατολογικά γραφεία και τις λοιπές στρατο−
λογικές υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, με βάση
τα μητρώα αρρένων, τα προξενικά μητρώα και τους
στρατολογικούς πίνακες που συντάσσονται, τηρού−
νται και ενημερώνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του
ειδικού νόμου.
2. Η διαδικασία της καταγραφής και της χειρογραφι−
κής ή μηχανογραφικής στρατολογικής παρακολούθη−
σης των αρρένων Ελλήνων καθορίζονται με απόφαση
του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ή, όπου απαιτείται, με
κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του
αρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργού, που εκδίδεται
ύστερα από πρόταση του Αρχηγού του Γενικού Επιτε−
λείου Εθνικής Άμυνας και δημοσιεύεται στην Εφημε−
ρίδα της Κυβερνήσεως.

http://www.stratologia.gr/N.3421)05.pdf
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Posts in topic: 3

Δημοσίευση από yandr »

Θα σας πρότεινα να ρίξετε μια ματιά στο άρθρο για την μειωμένη θητεία , όπου θα βρείτε παρά πολλές πληροφορίες που ίσως σας ενδιαφέρουν και σας αφορούν.

Για να απαλλαγείτε εντελώς από το στρατό θα πρέπει να βγείτε Ι5, δηλαδή να περάσετε από υγειονομική επιτροπή που θα διαπιστώσει το πρόβλημά σας. Ωστόσο δεν γνωρίζω την ηλικία σας γιατί υπάρχουν διάφορες ευεργετικές διατάξεις.

Ρίξτε μια ματιά στο άρθρο που έστειλα και σε σχετικά άρθρα στην ενότητα "Στρατολογία".

ΥΓ. Το ανάπηρος δεν έχει αρνητική έννοια στην Ελλάδα, όμως -όπως και στην Αμερική- έχει αντικατασταθεί από το πιο πολιτικά ορθό "εμποδιζόμενο άτομο" (hindered person).
Apap
Λοχίας
Λοχίας

Δημοσίευση από Apap »

yandr έγραψε:Θα σας πρότεινα να ρίξετε μια ματιά στο άρθρο για την μειωμένη θητεία , όπου θα βρείτε παρά πολλές πληροφορίες που ίσως σας ενδιαφέρουν και σας αφορούν.

Για να απαλλαγείτε εντελώς από το στρατό θα πρέπει να βγείτε Ι5, δηλαδή να περάσετε από υγειονομική επιτροπή που θα διαπιστώσει το πρόβλημά σας. Ωστόσο δεν γνωρίζω την ηλικία σας γιατί υπάρχουν διάφορες ευεργετικές διατάξεις.

Ρίξτε μια ματιά στο άρθρο που έστειλα και σε σχετικά άρθρα στην ενότητα "Στρατολογία".

ΥΓ. Το ανάπηρος δεν έχει αρνητική έννοια στην Ελλάδα, όμως -όπως και στην Αμερική- έχει αντικατασταθεί από το πιο πολιτικά ορθό "εμποδιζόμενο άτομο" (hindered person).
Με την ευκαιρία αυτού του μηνύματος θα ήθελα να αναφέρω ότι έχω στην κατοχή μου από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα 133 (σε pdf) που αναφέρει αναλυτικά τα πάντα περι σωματικής ικανότητας για όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

(κατηγορίες Ι με όλες τις παθήσεις-προβλήματα και ποιοί δικαιούνται απαλλαγή ή αναβολή και πόση)

Αν θέλεις να στο στείλω να το ανεβάσεις στο site.

Anonymous

Δημοσίευση από Anonymous »

Ευχαριστώ για την απαντησή σας,

Ειμαι 31 ετών. Ο δήμος του πατέρα μου ειναι Ξηροκάμπι, Σπάρτη. Υποχρεούμαι τότε να πάω εκεί να εξετασθώ απο τις υειονομικές αρχές εκείνης της περιοχής;

Καί, πότε θα είναι η επόμενη κατάταξη για να παρουσιαστώ; Ακουσα ότι ήταν το περασμένο Αύγουστο.

DM90
Αρχιλοχίας
Αρχιλοχίας

Δημοσίευση από DM90 »

εντάξει και να πας στρατό πιστεύω Ι1 δεν θα βγείς όποτε δεν θα πιεστείς στις ασκήσεις.. τώρα το κατά πόσο σκλήρες είναι αυτές αυτό είναι από άλλο δράμα σενάριο Εικόνα
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης

Δημοσίευση από yandr »

Apap έγραψε: Με την ευκαιρία αυτού του μηνύματος θα ήθελα να αναφέρω ότι έχω στην κατοχή μου από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα 133 (σε pdf) που αναφέρει αναλυτικά τα πάντα περι σωματικής ικανότητας για όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

(κατηγορίες Ι με όλες τις παθήσεις-προβλήματα και ποιοί δικαιούνται απαλλαγή ή αναβολή και πόση)

Αν θέλεις να στο στείλω να το ανεβάσεις στο site.

Υπάρχει ήδη στο site, στο άρθρο για την σωματική ικανότητα (στο τέλος)
Anonymous

Katarxin zito signomi ...eimai sto eksoteriko kai den exo elliniko "font" Lipon exo merikes erotisis:

1) i polites pou kanoun (ekanan) 6mino (diladi anthropi pou genithikan sto eksoteriko kai epita piran elliniki ipikotita) megalose o xronos tis thitias; ;

2) ap'oti ksero i polites pou (genithikan Sto eksoteriko kai epita piran tin Elliniki ipikotita) kai Spoudazoun (spoudazan) sto eskoteriko kanoun 3mini thitia...exi alaksi tipota; ;to 3mino (ipirxe) iparxi; ;an oxi tote ti thitia kani tetios politis; ;

Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Nassos »

Στη μονάδα μου ένας γεννήθηκε Αμερική (Αμερικανική υπηκοότητα) αλλά ήρθε πίσω λόγω οικογενιεακού προβλήματος. Πήρε και την Ελληνική υπηκοότητα αλλά έκανε κανονικά 12μηνο.

Ένας άλλος γεννήθηκε Σουηδία από Έλληνες γονείς, σπούδασε και έκανε θητεία εκεί, αλλά στην Ελλάδα έκανε 3μηνο.

Ρώτα στο Στρατολογικό Γραφείο για περαιτέρω διευκρινήσεις.
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Nassos »

Δεν ξέρω τι ισχύει στη περίπτωση που υπηρετήσεις σε άλλο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ ή της Ε. Ε.

Καλύτερα να ενημερωθείς είτε από την Ελληνική Πρεσβεία (ή Ελληνικό Προξενείο) ή να μάθεις από το Στρατολογικό Γραφείο.
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης

Δημοσίευση από yandr »

Nassos έγραψε:Δεν ξέρω τι ισχύει στη περίπτωση που υπηρετήσεις σε άλλο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ ή της Ε. Ε.

Απαλάσσεσαι, αλλά νομίζω ότι πρέπει να έχεις υπηρετήσεις 6-μηνο τουλάχιστον.
Anonymous

Καλησπέρα

Είμαι βορειοηπειρωτης και αυτες της μέρες θα πάρω ελληνική ιθαγένεια
Ως Ελληνας πολίτης θα πρέπει να εκπληρώσω και εγώ τις υποχρεώσεις μου στον στρατο.

Πόσους μηνες θα ειναι η θητεία μου;
Άκουσα πως θα ειναι 3 μήνες για εμας
asky
Πολίτης
Πολίτης

Δημοσίευση από asky »

Καλημέρα.
Λοιπόν έχω μερικές ερωτήσεις τώρα και θα εκτιμούσα αν έβρισκα τις απαντήσεις εδώ.

Είμαι υπήκοος Λευκορωσίας και είμαι 28 ετών. Στην Ελλάδα είμαι τα τελευταία 16 χρόνια σχεδόν αλλά δεν έχω πάρει ακόμα την Ελληνική υπηκοότητα (Ελληνική γραφειοκρατία και κενά νόμου για την νίκη).

Θέλω να μάθω τώρα αν έχω δικαίωμα να πάω στρατό ή αν αυτό θα είναι εφικτό αφού πάρω Ελληνική υπηκοότητα.
ΑΝ γίνεται μόνο αν έχω Ελληνική υπηκοότητα, τότε έχω επόμενη ερώτηση. Κατά πάσα πιθανότητα θα την πάρω μετά τα 30. Υπάρχει κάποιο όριο ηληκίας για να πας στρατό;
Και τελευταία ερώτηση είναι. Εγώ είμαι ουκρανό (από πατέρα) - λευκορώσος (από μητέρα). Αν πάρω Ελληνική υπηκοότητα, θα πάω μειωμένη θητεία ή κανονική;
Anonymous

Κατάγομαι από Γεωργία και είμαι στην ελλάδα 17 χρονια τι χρειάζεται για να μου δώσουν την ελληνική "ταυτότητα";

νικος κετσος

Δημοσίευση από νικος κετσος »

Ειμαι ελληνας ομογενης απο την αλβανια (βορειοηπειρωτης) και θελω να ρωτησω αν μπορω να παω εθελοντικα στον στρατο για να κανω την στρατιωτικη μου θητεια καθως δεν εχω την ελληνικη υπηκοοτητα; Αν γινεται ποσους μηνες θα υπηρετησω την πατριδα; Ξερω οτι αν παρω την ελληνικη υπηκοοτητα θα κανω τρεις μηνες θητεια. Εγω θελω ομως πρωτα να παω στρατο και μετα να παρω την υπηκοοτητα.
miroslav neskovic

Δημοσίευση από miroslav neskovic »

Ειμαι 7 χρονια στην ελλαδα και εργαζωμαι. Ποτε μπορω να παρω την ΕΛΛΗΝΙΚΗ υπηκοοτητα, και τι πρεπει να κανω; Ειμαι απο την Βοζνια Ερζεγοβινι. Ευχαριστω.
Στρατός και θητεία
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης