Αναδιοργάνωση ενόπλων δυνάμεων (2009)

Επισόδεια κατασκοπείας, οι αλλαγές στην οργάνωση του στρατού και την θητεία, ατυχήματα, κλοπές υλικού και θέματα επικαιρότητας
Στρατός και θητεία
Jrhellas
Ανθυπολοχαγός - Έφεδρος
Ανθυπολοχαγός - Έφεδρος
Posts in topic: 1

Δημοσίευση από Jrhellas »

Εγω το μονο που θα ηθελα να ελπιζω ειναι το στρατοπεδο στον Μαλεμε της 1ης Μ. ΑΛ. να εξαιρεθει. Εικόνα

Ελπιζω να κρατηθει εστω και για ιστορικους και συναισθηματικους λογους μια και αποτελει, κατα την ταπεινη μου αποψη, ενα "μνημειο" των Ειδικων Δυναμεων.

Μετα και την κατασκευη του Μνημειου για τους Πεσοντες της Κυπρου ειναι νομιζω κριμα να κλεισει...

Πολυ θα ηθελα να ακουσω καποιες αποψεις περι αυτουΕικόνα

"... του Ξέρξου γράψαντος πέμψων τα όπλα, αντέγραψε μολών λαβέ".
TOPOL-M
Ταξίαρχος
Ταξίαρχος

Δημοσίευση από TOPOL-M »

Στο Συμβούλιο Άμυνας η μελλοντική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Εικόνα Συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας υπό την προεδρία του Ευ. Μεϊμαράκη. Συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009, το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ), υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έδωσε τις κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την σύνταξη της Μελλοντικής Δομής και Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων για την περίοδο 2011 - 2025.

Απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΑΜ ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι «το πώς θα είναι δομημένες οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για να ανταποκριθούν στο θεσμικό τους ρόλο αφορά εσάς που είστε η Στρατιωτική Ηγεσία και καλείστε να υλοποιήσετε με επιτυχία σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο εκείνα τα έργα που διασφαλίζουν την Εθνική Ακεραιότητα, τα Εθνικά Συμφέροντα και τα Κυριαρχικά Δικαιώματα της Χώρας μας».

«Θεωρώ», συνέχισε, «ότι ο μελλοντικός σχεδιασμός των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να πραγματοποιείται κατά τρόπο που θα τις καθιστά ελκυστικές στους νέους πολίτες, ώστε να θεωρούν την στρατιωτική θητεία «σχολείο» και χρήσιμη εκπαιδευτική και γιατί όχι και επαγγελματική εμπειρία προσφέροντάς τους έτσι το καλύτερο κίνητρο».

Δεν παρέλειψε να επισημάνει την ανάγκη για «απαρέγκλιτη εφαρμογή των καθοριζομένων στην κείμενη νομοθεσία περί ΥΠΕΘΑ, στα θεσμικά κείμενα και στις παρούσες Κατευθυντήριες Οδηγίες για τον ορθολογικότερο σχεδιασμό της ανάπτυξης των Ενόπλων Δυνάμεων, προς επίτευξη των Εθνικών Σκοπών Ασφάλειας και Άμυνας, όπως αυτοί καθορίζονται στην Πολιτική Εθνικής Άμυνας (ΠΕΑ) ».

«Σε κάθε περίπτωση και με σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων πολιτών (ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ) για την υλοποίηση της δέσμευσής μας για διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, «θεωρώ ότι η πρόταση για την σύνταξη της Μελλοντικής Δομής και Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων 2011 - 2025 επιβάλλεται να είναι απολύτως τεκμηριωμένη, με την περίληψη της απαιτούμενης τεχνοοικονομικής μελέτης που θα στηρίζεται στην αντίστοιχη επιχειρησιακή ανάγκη - θεώρηση».

Κατέληξε λέγοντας ότι «η Μελλοντική Δομή και Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων επιβάλλεται να τις καθιστά ικανές να εκτελούν με επιτυχία τα έργα που απορρέουν από την αποστολή τους».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΑΡΕΣ ΝΑΡΕΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΣ. ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΑΠΟ ΟΥΣΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΙΕΜΕΝΑ. ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΣ ΦΛΥΑΡΟΣ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΓΛΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ

Άβαταρ μέλους
dimitris mak
Ταξίαρχος
Ταξίαρχος

Δημοσίευση από dimitris mak »

Τι να καταλαβεισ... οτι νανε λενε!
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Posts in topic: 6

Δημοσίευση από yandr »

Τελικά το στρατιωτικό κατεστημένο νίκησε! Το Συμβούλιο Άμυνας αποφάσισε τη διατήρηση του υδροκέφαλου στρατεύματος με έντεκα αντιστράτηγους, επτά μείζονες επιχειρησιακούς σχηματισμούς και με μια οροφή ακάλυπτη και πλασματική που αγγίζει τους 93.000 στρατιωτικούς!

Άλλη μια ευκαιρία χάθηκε για εκσυγχρονισμό του στρατεύματος και δημιουργία μικρών και ευέλικτων μονάδων. Επί της ουσίας δημιουργείται διάσπαση του Θεάτρου Επιχειρήσεων της Θράκης και ενίσχυση του βορείου τομέα του Έβρου με:

• Τα «γραφεία και συρτάρια» του Β΄ Σώματος Στρατού, καταργουμένης της ΧVI M/Κ ΜΠ.
  • Την κατάργηση κύριων εφεδρειών που είναι απαραίτητες για το Στρατηγικό Ελιγμό.
  • Οργάνωση Περιφερειακών Στρατιωτικών Διοικήσεων για παρελάσεις, παραστάσεις, ώστε να μη νιώθουν μοναξιά οι τοπικοί άρχοντες.
  • Τη συγκρότηση νέας αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στην Κρήτη, ενώ η υπάρχουσα δεν έχει μέσα αερομεταφοράς.
  • Τη δημιουργία Στρατηγείου Ζώνης Συγκοινωνιών κατά τα πρότυπα του Στρατηγείου Κεντρικής Ελλάδος (Λαμία) στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
  • Τη μη δημιουργία Διοικήσεως Δόγματος Εκπαιδεύσεως και Επιθεωρήσεων κατά τα πρότυπα των σύγχρονων στρατών.
Όπως καταλαβαίνει ο καθένας, η νέα Δομή, όπως περιγράφεται παραπάνω, είναι πλήρως αντι-οικονομική και δείχνει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται κυρίαρχα θέματα για τη δομή και προοπτική των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου η αναξιοπιστία και η έλλειψη αξιοκρατίας έχει οδηγήσει σε παραίτηση 800 στελέχη μέσα στο 2008. Σοβαρές ενστάσεις προβάλλονται και για τη Διακλαδικότητα και Νέα Δομή του ΓΕΕΘΑ, καθώς διαπιστώνεται επαναφορά στο καθεστώς του '60 με τον κάθετο διαχωρισμό σε Στρατηγείο και Επιτελείο! Ο διαχωρισμός αυτός δημιουργεί σοβαρές απορίες για το τι προσδιορίζεται ως Στρατηγείο και τι ως Επιτελείο...

Μετά από απόφαση του ΣΑΜ, μελετάται η κάθετη δομή διοικήσεως υπό τον Α/ΓΕΕΘΑ, ο οποίος θα ασκεί τη Διοικητική και Επιχειρησιακή Διοίκηση μέσω των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των κλάδων, πράγμα που σημαίνει φαλκίδευση των αρμοδιοτήτων του Α/ΓΕΕΘΑ, ταφόπλακα στη διακλαδικότητα και επαναφορά στο νόμο του 1968, ο οποίος μόνο ζημίες επέφερε, όπως απέδειξε το 1974. Στο μεταξύ ακούγονται διάφοροι ψίθυροι στους διαδρόμους του Πενταγώνου, όπως ότι για να γίνει αποδεκτή η κάθετη δομή διοίκησης υπό τον Α/ΓΕΕΘΑ, οι Αρχηγοί των Κλάδων έλαβαν την υπόσχεση ότι θα γίνουν «τεσσάρων αστέρων» στρατηγοί - ναύαρχοι - πτέραρχοι.

Με όλα τα παραπάνω δε θα ήταν υπερβολή αν διεξαχθεί το συμπέρασμα ότι η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ένοπλες Δυνάμεις χαρακτηρίζεται η χειρότερη των τελευταίων 30 ετών.

Πηγή
Αν και δεν τα πάω καλά με τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο (όχι σε προσωπικό επίπεδο αφού δεν τον ξέρω, απλά σε επίπεδο απόψεων) νομίζω ότι το άρθρο του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μία εποικοδομητική συζήτηση.

Η αλήθεια είναι ότι οι 'αναδιοργανώσεις'΄του ελληνικού στρατού τα τελευταία χρόνια είναι συνεχείς και παράλληλα αποτυχημένες. Τεράστιος αριθμός αξιωματικών, δυσανάλογος με τους στρατεύσιμους, τεράστιος αριθμός στρατοπέδω, διασπορά σε ολόκληρη τη χώρα με τραγικές επιπτώσεις στην ασφάλεια των στρατοπέδων, την επάνδρωση και τις δυνατότητες εκπαίδευσης.

Τέλος, απορώ γιατί ο ένας στρατός 150 χιλιάδων (όπως ήταν πριν από καμιά δεκαετία) έχεις τις ίδιες ανάγκες σε υλικό (από απλά οχήματα, τεθωρακισμένα κλπ) και σε εγκατάσεις (ΚΕΝ και μονάδες) με ένα στρατό της τάξεως των 80 χιλιάδων.

Ποια είναι η γνώμη σας;
Anonymous

Δημοσίευση από Anonymous »

Γιατι δεν γινεται το αυτονοητο επιτελους ; Ποιος αποφασιζει για τις συνεχεις αναδιοργανωσεις; Το ευελικτο αποτρεπτικο σχημα τεινει να γινει σχημα παρελασεων, ειρηνευτικων αποστολων, θερμων επεισοδιων και πολεμου 3 ημερων... Μονο οταν εχεις οργανωση μοναδων προκαλυψεων σε συνδιασμο με εκπαιδευμενες εφεδρειες προετοιμασμενες για διαρκεια εμπλοκων εχεις ειρηνη... Στο τελος μας βλεπω σε πολεμο 2 ημερων και να τον χανουμε.
argeadas
Ανθυπολοχαγός - Έφεδρος
Ανθυπολοχαγός - Έφεδρος
Ενδιαφέροντα: διάβασμα,κυνήγι,πουλιά

Δημοσίευση από argeadas »

Κάποιοι έχουν στρατό για την υπεράσπιση των συνόρων τους και εμείς στρατό για παρελάσεις και αγγαρείες.

Κοινός παπάντζα.

Θυμάμαι έναν διοικήτη που είχαμε στο κόσοβο... Όπου μετά την 17η Μαρτιού με το κάψημο των εκκλησιών... Μας βάλανε να κάνουμε διαδρόμους με πέτρες που στη συνέχεια τις βάψαμε άσπρες.

Ήρθε λοιπόν να επιθεωρήση το καμένο φυλάκιο και βλέποντας τις φρεσκοβαμμένες πέτρες μας λέει... ΤΩΡΑ ΓΙΝΑΜΕ ΣΤΡΑΤΟΣ.

Ίσως να ο είπε για να ανεβάση ο ηθικό των οπλιτών... Δεν ξέρω... Εμένα αυτά δεν μου αρέσουν.

Anonymous

Δεν εχουμε στρατο. Ειδεικα οι απλοι φανταροι ειναι για κλαματα. Μονο οι μονοιμοι ειναι καλοι αλλα και παλι... Παντως για μενα στρατος θα επρεπε να ητανε 4χρονια για να μπορεις να μαθεις καποια πραγματα, μονο ομως για τις ειδεικες δυναμεις, γιατι στον απλο στρατο ξυνεις τα αρ...
argeadas
Ανθυπολοχαγός - Έφεδρος
Ανθυπολοχαγός - Έφεδρος
Ενδιαφέροντα: διάβασμα,κυνήγι,πουλιά

Δημοσίευση από argeadas »

4 χρόνια; Εσύ δηλαδή θα είσουν ικανοποιημένος με μια 4ετή θητεία σαν απλός κληρωτός;

Νομίζω αγαπητέ Ιωάννη πως είσαι αρκετά υπερβολικός.

Όσο για τους μόνιμους... Ας το... Πονάει κι΄αυτό.

Anonymous

Αδερφε Δηλαδη αμα ηταν 4χρονια δεν θα αλλαζε τιποτα; Οι η θειτεια πρωτα ηταν παραπανω μπορουσες να πας βατραχως κληρωτος ενω τωρα πας μονο μονιμος δηλαδη πρωτα η βατραχοι δεν μαθαιναν αρκετα; Με τα παλι για ελ. Σκοπευτης πας μονο μονιμος, γιατι ρωτησα και στο φορουμ και μου ειπαν σκοπευτες μονο μονοιμοι γιατι μεσα σε 9-μηνες τι θα προλαβεις να κανεις. Για τους μονιμους τι εχεις να πεις; Για εξηγησε μου καποια πραγματα γιατι δεν ξερω.

sol79
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Posts in topic: 3

Δημοσίευση από sol79 »

Η ζωή είναι μικρή για να την περάσουμε στο στρατό ως κληρωτοί. Όποιοι θέλουν μπορούν να καθίσουν και 40 χρόνια, αλλά και με 6 μήνες με σοβαρή εκπαίδευση είναι μια χαρά.

Γιατί να σπουδάζω 20+ χρόνια για να γίνω χρήσιμο μέλος της κοινωνίας και επιστήμονας, όταν θα μου αφαιρέσει 4 χρόνια από τη ζωή μου το κράτος προκειμένου να κάνει οικονομία; Αρκετά δεν έχω δώσει στη δημόσια "δωρεάν" εκπαίδευση, στα ΜΜΜ, στην εφορία, στις δημόσιες υπηρεσίες, στη "δωρεάν" περίθαλψη, στην κοινωνική πρόνοια, στην ενίσχυση της οικονομίας κλπ;

Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Posts in topic: 9
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Nassos »

ΓΙΑΝΝΗΣ έγραψε:Δεν εχουμε στρατο. Ειδεικα οι απλοι φανταροι ειναι για κλαματα. Μονο οι μονοιμοι ειναι καλοι αλλα και παλι... Παντως για μενα στρατος θα επρεπε να ητανε 4χρονια για να μπορεις να μαθεις καποια πραγματα, μονο ομως για τις ειδεικες δυναμεις, γιατι στον απλο στρατο ξυνεις τα αρ...

Ναι αμε, κανένα πρόβλημα.18, άντε 24 μήνες φτάνουν.

Ή εναλλακτικά,6 μήνες αλλά με 2 τουλάχιστον μετεκπαιδεύσεις το χρόνο είτε σε ΤΑΜΣ είτε σε μονάδα επιστράτευσης. Και εκπαίδευση σοβαρή, όχι σουβλάκια-μπύρες.

Anonymous

sol79 έγραψε:Η ζωή είναι μικρή για να την περάσουμε στο στρατό ως κληρωτοί. Όποιοι θέλουν μπορούν να καθίσουν και 40 χρόνια, αλλά και με 6 μήνες με σοβαρή εκπαίδευση είναι μια χαρά.

Γιατί να σπουδάζω 20+ χρόνια για να γίνω χρήσιμο μέλος της κοινωνίας και επιστήμονας, όταν θα μου αφαιρέσει 4 χρόνια από τη ζωή μου το κράτος προκειμένου να κάνει οικονομία; Αρκετά δεν έχω δώσει στη δημόσια "δωρεάν" εκπαίδευση, στα ΜΜΜ, στην εφορία, στις δημόσιες υπηρεσίες, στη "δωρεάν" περίθαλψη, στην κοινωνική πρόνοια, στην ενίσχυση της οικονομίας κλπ;

καλα τα 4 χρονια ειναι υπερβολη, η ζωη ειναι μικρη Για να την περασουμε στο στρατο (εφιαλτης μπρρρ!) αλλα ρε σολ 79 6 μηνες και με σοβαρη εκπαιδευση δεν φτανουν για να στελεχωθουν μοναδες. Σπουδαζουμε 20+ χρονια για την παρτη μας (καλυτερη δουλεια=καλυτερα λεφτα), οποιος εχει το παραπανω σκεπτικο την κοινωνια την εχει στα αρχ... Του (με το συμπαθειο), το κρατος πρεπει να κανει οικονομια και το κρατος δεν ειναι ενας οργανισμος που δεν μας αφορα τουλαχιστον το κρατος των ελληνων. Και εγω εχω δωσει αρκετα στην δημοσια δωρεαν γενικα... Οπως πολλοι φανταζομαι καλο ειναι ομως να κανουμε μια αξιολογηση στην ιεραρχια των πρεπει μας.
sol79
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Υποψήφιος Βαθμοφόρος

Δημοσίευση από sol79 »

Δηλαδή στις άλλες χώρες που δεν έχουν υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, είναι έξυπνοι ή ηλίθιοι;Οι μονάδες ας στελεχωθούν με μόνιμους και οι υπόλοιποι (κληρωτοί) μπορούν να έχουν την εκπαίδευση που πρέπει μέσα σε 6-9 μήνες. Παραπάνω είναι σκλαβιά πιστεύω με αυτά που λαμβάνουμε ουσιαστικά ως αντάλλαγμα από το κράτος. Ούτε καν ως χρόνος ασφάλισης δεν μετρά η θητεία. Θα πρέπει να την εξαγοράσουμε αντίθετα με κάποιον τρόπο.

thrakiotis
Συνταγματάρχης
Συνταγματάρχης
Posts in topic: 4

Δημοσίευση από thrakiotis »

Οι υπολοιπες χωρες που δεν ε χουν υποχρεωτικη θητεια δεν εχουν μια τουρκια γειτονα να τους απειλει συνεχως για τα παντα, δεν συνορευει με γειτονες που εχουν ''μεγαλες΄΄ ιδεες οπως ειχαμε και εχουμε και εμεις...
sol79
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Υποψήφιος Βαθμοφόρος

Δημοσίευση από sol79 »

Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ένας επαγγελματικός στρατός με ταυτόχρονη ουσιαστική εκπαίδευση των πολιτών θα ήταν καλύτερη επιλογή.

Τη θητεία μου θα την κάνω γιατί πρέπει και θα είμαι περήφανος για αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι δεν τη θεωρώ δυσανάλογη προς αυτά που προσφέρει το κράτος σε εμένα και τους ανθρώπους γύρω μου.

Ηλεκτρολόγος στο Χαλάνδρι - Δημήτρης Ανθής
Κλειδωμένο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες