Αναδιοργάνωση στρατού (2024)

Συζητήσεις για τον εξοπλισμό του Στρατού Ξηράς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τα τρέχοντα ή μελλοντικά προγράμματα προμήθειας
Απάντηση
Στρατός και θητεία
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Posts in topic: 8
Δημοσιεύσεις: 10406
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am

Αναδιοργάνωση στρατού (2024)

Δημοσίευση από yandr »

Η νέα δομή δυνάμεων θα παρουσιάσει αύριο στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, που έχει κύριο στόχο την πιο ορθολογική οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες στη σημερινή πραγματικότητα.

Οι αλλαγές αφορούν και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και σήμερα θα ενημερωθούν από τον κ. Δένδια στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας οι εκπρόσωποι των κομμάτων στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Για τον Στρατό Ξηράς η νέα δομή δυνάμεων προβλέπει οριστική διάλυση τουλάχιστον έξι ταγμάτων πεζικού.

Πέρα από τις διαλύσεις σχηματισμών, των οποίων η στελέχωση πολλές φορές δεν αγγίζει ούτε το 20%, προβλέπονται και συγχωνεύσεις. Διακηρυγμένος σκοπός η στελέχωση να αγγίζει παντού περίπου το 70%.

Πηγή
Αν ολόκληρη η πρωτοβουλία βασίζεται στην κατάργηση 6 ταγμάτων μπροστά στο χάος που επικρατεί σήμερα, τότε θα χρειαστούμε και άλλες αναδιοργανώσεις πολύ σύντομα.
niasimas
Ταξίαρχος
Ταξίαρχος
Posts in topic: 7
Δημοσιεύσεις: 1342
Εγγραφή: Πέμ Απρ 14, 2022 10:08 pm

Re: Αναδιοργάνωση στρατού (2024)

Δημοσίευση από niasimas »

Να δούμε τι θα κάνει με την εφεδρεία και αν θα ακολουθήσει το λεγόμενο φινλανδικό μοντέλο, το οποίο περιλαμβάνει τοπικές μονάδες εφέδρων, με εθελοντική εκπαίδευση, ΤΑΚΤΙΚΑ!, με αποζημίωση και βαθμολογική εξελιξη και σε οπλίτες. Όλα αυτά αναφέρει το επισημο site του φινλανδικού στρατού. Και άλλα πολλά για την εφεδρεία. Το θέμα είναι τι θα υιοθετηθεί από εμάς και πόσο πολύ θέλουν να αλλάξουν την εφεδρεία, γιατί πολλά περίεργα ακούγονται για το μέλλον των ΕΔ.
D.Y.K
Α/ΓΕΝ
Α/ΓΕΝ
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 10602
Εγγραφή: Τρί Φεβ 03, 2009 11:02 pm

Re: Αναδιοργάνωση στρατού (2024)

Δημοσίευση από D.Y.K »

Ομιλία του κυρίου Δένδια στη Βουλή, σχετικά με την νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων για τα έτη 2024 - 2035.

https://www.protothema.gr/politics/arti ... e-sustima/
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Posts in topic: 8
Δημοσιεύσεις: 10406
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am

Re: Αναδιοργάνωση στρατού (2024)

Δημοσίευση από yandr »

Εγώ ευχολόγια πάντως είδα,. Και μάλιστα ούτε καν τεκμηριωμένα ευχολόγια για να πω το συνηθισμένο 'μακαρι να κάνει τα μισα'.

Νομίζω είναι από τις λίγες φορές που και τα ευχολόγια προκαλούν απογοήτευση.
niasimas
Ταξίαρχος
Ταξίαρχος
Posts in topic: 7
Δημοσιεύσεις: 1342
Εγγραφή: Πέμ Απρ 14, 2022 10:08 pm

Re: Αναδιοργάνωση στρατού (2024)

Δημοσίευση από niasimas »

Επανάληψη όσων έχει πει και λέει τόσες μέρες. Λεπτομέρειες δεν μάθαμε.
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Posts in topic: 8
Δημοσιεύσεις: 10406
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am

Re: Αναδιοργάνωση στρατού (2024)

Δημοσίευση από yandr »

Σύμφωνα με την εξειδίκευση των μέτρων, προβλέπονται τα εξής:

- λουκέτο σε 137 στρατόπεδα
- περιλαμβάνεται τουλάχιστον μία μονάδα μέσα στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης και μια εγκατάσταση αποθηκών στο Πανόραμα ενώ στην Αττική το ίδιο θα συμβεί σε μια μονάδα και σε εγκαταστάσεις σε Καπανδρίτι και Μαλακάσα.
- Προς κατάργηση οδεύουν η Σχολή Εκπαίδευσης Τεχνικών Τηλεπικοινωνίας (ΣΕΤΤΗΛ) στον Πύργο, η Σχολή Μαγείρων στο Γύθειο και δομές που υπολειτουργούν σε μια σειρά από πόλεις, όπως στην Τρίπολη, τη Λαμία και την Αρτα.
- κλείσιμο του ναυτοδικείου των Ιωαννίνων αλλά και μιας σειράς στρατοδικείων και αεροδικείων εκτός από εκείνα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ξάνθη καθώς
- στα νησιά του Αιγαίου δεν θα γίνουν δραματικές αλλαγές, πλην της εσωτερικής αναδιάταξης και μετεγκατάστασης στρατιωτικών δομών.
- στη Στερεά Ελλάδα μονάδα με 41 αποθήκες, εκ των οποίων οι 30 είναι άδειες, θα μεταφερθεί σε άλλο στρατόπεδο του ίδιου σχηματισμού
- στη Μακεδονία δύο μονάδες του ίδιου σχηματισμού σε δύο διαφορετικά στρατόπεδα με απόσταση μόλις 200 μέτρων το ένα από το άλλο θα συγχωνευθούν
- στην παραμεθόρια περιοχή τρία στρατόπεδα με λίγα χιλιόμετρα απόσταση μεταξύ τους που φιλοξενούν ισάριθμες μονάδες, ανορθολογικά υποστελεχωμένες, θα συγχωνευθούν.
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Posts in topic: 8
Δημοσιεύσεις: 10406
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am

Re: Αναδιοργάνωση στρατού (2024)

Δημοσίευση από yandr »

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εντός Δεκεμβρίου θα κλείσουν τα πρώτα 10 στρατόπεδα, ενώ επιταχύνονται οι διαδικασίες ώστε έως τα τέλη του 2025 να έχουν κλείσει συνολικά 137 στρατόπεδα.

Τα 10 στρατόπεδα βρίσκονται σε Αττική, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία, ενώ αντίστοιχα «λουκέτα» θα μπουν και σε στρατόπεδα που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού αλλά και της ΑΣΔΕΝ.
niasimas
Ταξίαρχος
Ταξίαρχος
Posts in topic: 7
Δημοσιεύσεις: 1342
Εγγραφή: Πέμ Απρ 14, 2022 10:08 pm

Re: Αναδιοργάνωση στρατού (2024)

Δημοσίευση από niasimas »

Με την θητεία και κυρίως με την εφεδρεία, τι θα κάνει. Αυτό είναι το θέμα. Όλο στις περικοπές το πάνε, εκτός και αν είναι εξοπλιστικό, που τα σκάνε αβέρτα, το χρειαζόμαστε ή οχι. Η αναβαθμισμένη εκπαίδευση δεν θέλει λεφτά; Ακόμα και τον έφεδρο, για να τον προσελκύσεις, πρέπει να του δώσεις κίνητρο. Βασικό η αποζημίωση. Δεν βλέπω να πολυσυζητείται.
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 10104
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Re: Αναδιοργάνωση στρατού (2024)

Δημοσίευση από Nassos »

Ποια στρατόπεδα κλείνουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου

Συγκεκριμένα, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες μεταβολές:

- Καταργείται το Στρατόπεδο «ΤΧΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ», στο Γύθειο Λακωνίας και η Μονάδα που εδρεύει εκεί θα μετασταθμεύσει στο Στρατόπεδο «ΣΧΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΑΒΑΚΗ», στο Ξηροκάμπι Λακωνίας.

- Καταργείται το Στρατόπεδο «ΥΠΛΓΟΥ (ΥΠ) ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΡΑΚΙΝΗ», στη Μαλακάσα Αττικής και η Μονάδα που εδρεύει εκεί θα μετασταθμεύσει στο
Στρατόπεδο «ΕΦ. ΑΝΘΛΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ», στο Αυλάκι Στυλίδος Φθιώτιδας.

- Καταργείται το Στρατόπεδο «ΙΛΧΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ», στην Ομβριακή Φθιώτιδας και η Μονάδα που εδρεύει εκεί θα μετασταθμεύσει στο Στρατόπεδο «ΑΝΘΛΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ», στο Αυλάκι Στυλίδος, Φθιώτιδας.

- Καταργείται το Στρατόπεδο «ΤΧΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ», στα Ιωάννινα και οι Μονάδες που εδρεύουν εκεί θα μετασταθμεύσουν στο Στρατόπεδο «ΥΠΤΓΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΥ», στο Πέραμα Ιωαννίνων και στο Στρατόπεδο «ΛΓΟΥ ΛΟΡΕΝΤΖΟΥ ΜΑΒΙΛΗ», στο Καλπάκι Ιωαννίνων.

- Καταργείται το Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΠΑΣΧΑΛΗ», στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και η Μονάδα που εδρεύει εκεί θα μετασταθμεύσει στο Στρατόπεδο «ΤΧΗ (ΠΖ) ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ», στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης.

- Συγχωνεύεται η Μονάδα που εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΤΧΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ», στην Αντιμάχεια Κω, με τη Μονάδα που εδρεύει στο Στρατόπεδο
«ΣΤΓΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ», στο Πυλί Κω. Το Στρατόπεδο «ΤΧΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ» καταργείται.

- Συγχωνεύεται η Μονάδα που εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΚΑΠΕΤΑΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΤΣΙΑΝΗ», στη Λεπτή Ορεστιάδος Έβρου, με τη Μονάδα που εδρεύει
στο Στρατόπεδο «ΣΧΗ (ΠΖ) ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ», στον Λαγό Έβρου. Το Στρατόπεδο «ΚΑΠΕΤΑΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΤΣΙΑΝΗ» καταργείται.

- Συγχωνεύεται η Μονάδα που εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΕΦ. ΑΝΘΛΓΟΥ (ΠΖ) ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΖΑΧΟΥ», στη Νέα Βύσσα Έβρου, με τη Μονάδα που εδρεύει στο
Στρατόπεδο «ΛΓΟΥ (ΜΧ) ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΟΥΜΕΝΑΚΗ», στα Ρίζια Έβρου. Το Στρατόπεδο «ΕΦ. ΑΝΘΛΓΟΥ (ΠΖ) ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΖΑΧΟΥ» καταργείται.

- Συγχωνεύεται η Μονάδα που εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΑΝΘΛΓΟΥ (ΠΒ) ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ», στον Πέπλο Έβρου, με τη Μονάδα που εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΙΔΗ», στον Δορίσκο Έβρου. Το Στρατόπεδο «ΑΝΘΛΓΟΥ (ΠΒ) ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ» καταργείται.

- Συγχωνεύεται το Τάγμα Εθνοφυλακής που εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ», στους Μεταξάδες Έβρου, με το Τάγμα Εθνοφυλακής το οποίο εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ», στο Διδυμότειχο Έβρου. Το Στρατόπεδο «ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ» καταργείται.

Θα ακολουθήσει η Β΄ Φάση καταργήσεως Στρατοπέδων και μετακινήσεων – συγχωνεύσεων Μονάδων, η οποία θα υλοποιηθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025. Για τα παραπάνω Στρατόπεδα, με την ολοκλήρωση των μετασταθμεύσεων – συγχωνεύσεων θα εκκινήσουν άμεσα οι ενέργειες του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) για τη βέλτιστη αξιοποίησή τους.

Euro2day.gr
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Posts in topic: 8
Δημοσιεύσεις: 10406
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am

Re: Αναδιοργάνωση στρατού (2024)

Δημοσίευση από yandr »

Είναι μία κάποια αρχή :!:
BlackJack
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 18
Εγγραφή: Παρ Φεβ 23, 2024 5:12 pm
Τοποθεσία: Ελλ'αδα

Re: Αναδιοργάνωση στρατού (2024)

Δημοσίευση από BlackJack »

Αν δεν γίνουν μοναδες εθνοφυλακης σε Αθηνα-θεσσαλονικη δεν θα υπαρξει καμια ουσιαστικη αλλαγη για αναδιοργανωση.
Αλλα ΑΝ γινουν και μεινουν στα χαρτια, παλι μια τρυπα στο νερο θα κανουν. Πρεπει να αναλαβουν το εγχειρημα συγχρονα μυαλα .
niasimas
Ταξίαρχος
Ταξίαρχος
Posts in topic: 7
Δημοσιεύσεις: 1342
Εγγραφή: Πέμ Απρ 14, 2022 10:08 pm

Re: Αναδιοργάνωση στρατού (2024)

Δημοσίευση από niasimas »

Συμφωνώ. Αν θέλουμε να λέμε για εκπαιδευμένη εφεδρεία, τότε η δημιουργία μονάδων Εθνοφυλακής σε μεγάλα αστικά κέντρα, είναι επιβεβλημένη. Εκεί κατοικεί το σύνολο των εφέδρων. Να βοηθήσει και στην Πολιτική Προστασία. Ας δούμε κάποια στιγμή, πως δουλεύει η National Guard της Αμερικής. Σύμμαχος μας, υποτίθεται ότι είναι, ας μάθουμε και κάτι. Όχι μόνο ότι μας συμφέρει.
Terminator
Α/ΓΕΑ
Α/ΓΕΑ
Posts in topic: 2
Δημοσιεύσεις: 1690
Εγγραφή: Δευ Ιούλ 11, 2011 3:04 am

Re: Αναδιοργάνωση στρατού (2024)

Δημοσίευση από Terminator »

niasimas έγραψε: Τρί Δεκ 17, 2024 1:09 am Συμφωνώ. Αν θέλουμε να λέμε για εκπαιδευμένη εφεδρεία, τότε η δημιουργία μονάδων Εθνοφυλακής σε μεγάλα αστικά κέντρα, είναι επιβεβλημένη. Εκεί κατοικεί το σύνολο των εφέδρων. Να βοηθήσει και στην Πολιτική Προστασία. Ας δούμε κάποια στιγμή, πως δουλεύει η National Guard της Αμερικής. Σύμμαχος μας, υποτίθεται ότι είναι, ας μάθουμε και κάτι. Όχι μόνο ότι μας συμφέρει.
Με πανω απο 860.000 ατομα ηλικίας 15-45 να έχουν μεταναστεύσει την περίοδο 2010-2022 τι πληθυσμό έχεις για εφεδρεία;

https://enainstitute.org/publication/to ... oikonomia/
niasimas
Ταξίαρχος
Ταξίαρχος
Posts in topic: 7
Δημοσιεύσεις: 1342
Εγγραφή: Πέμ Απρ 14, 2022 10:08 pm

Re: Αναδιοργάνωση στρατού (2024)

Δημοσίευση από niasimas »

Terminator έγραψε: Τετ Δεκ 18, 2024 7:35 pm
niasimas έγραψε: Τρί Δεκ 17, 2024 1:09 am Συμφωνώ. Αν θέλουμε να λέμε για εκπαιδευμένη εφεδρεία, τότε η δημιουργία μονάδων Εθνοφυλακής σε μεγάλα αστικά κέντρα, είναι επιβεβλημένη. Εκεί κατοικεί το σύνολο των εφέδρων. Να βοηθήσει και στην Πολιτική Προστασία. Ας δούμε κάποια στιγμή, πως δουλεύει η National Guard της Αμερικής. Σύμμαχος μας, υποτίθεται ότι είναι, ας μάθουμε και κάτι. Όχι μόνο ότι μας συμφέρει.
Με πανω απο 860.000 ατομα ηλικίας 15-45 να έχουν μεταναστεύσει την περίοδο 2010-2022 τι πληθυσμό έχεις για εφεδρεία;

https://enainstitute.org/publication/to ... oikonomia/
Και αυτό μεγάλο πρόβλημα, μετά την υπογεννητικότητα. Και δεν γεννάμε και όσοι είναι σε ενεργή ηλικία, έχουν φύγει. Δηλαδή, σε λίγο όχι μόνο θα μιλάμε για ανεκπαίδευτη εφεδρεία, αλλά και για ανύπαρκτη!
Peltastis
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 19
Εγγραφή: Δευ Δεκ 05, 2022 7:53 pm

Re: Αναδιοργάνωση στρατού (2024)

Δημοσίευση από Peltastis »

niasimas έγραψε: Τρί Δεκ 17, 2024 1:09 am Συμφωνώ. Αν θέλουμε να λέμε για εκπαιδευμένη εφεδρεία, τότε η δημιουργία μονάδων Εθνοφυλακής σε μεγάλα αστικά κέντρα, είναι επιβεβλημένη. Εκεί κατοικεί το σύνολο των εφέδρων. Να βοηθήσει και στην Πολιτική Προστασία. Ας δούμε κάποια στιγμή, πως δουλεύει η National Guard της Αμερικής. Σύμμαχος μας, υποτίθεται ότι είναι, ας μάθουμε και κάτι. Όχι μόνο ότι μας συμφέρει.
Μην μπερδεύουμε την Εθνοφυλακή με την Εφεδρεία... Η εθνοφυλακή καλώς υπάρχει στην παραμεθόριο και εκεί είναι ο ρόλος της και συγκεκριμένη η αποστολή της. Η εφεδρεία όμως είναι αυτή που θα επανδρώσει το κύριο τμήμα του στρατού αν γίνει επιστράτευση. Αυτή η εφεδρεία ναι, πρέπει να εκπαιδευτεί και να εκπαιδεύεται ίσως και στα πρότυπα της εθνοφυλακής αλλά δεν πρέπει να συγχέονται οι δύο έννοιες. Ο ΕΣ αποτελείται από τον τακτικό στρατό, την εφεδρεία και την εθνοφυλακή. Άλλος ο ρόλος της εφεδρείας και άλλος της εθνοφυλακής. Αντίστοιχα οι εθνοφύλακες ΔΕΝ είναι έφεδροι και όταν κατατάσσονται διαγράφονται από την εφεδρεία...
Στρατός και θητεία
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες