Mr.Giannakis έγραψε:Χαίρεται παιδιά. Έχω κάποιες ερωτήσεις. Ποιες είναι οι κυρώσεις για ανυπότακτους εσωτερικού; Ξέρω για το πρόστιμο 6 χιλιαρικάκια. Υπάρχει κάποια ελάφρυνση σε αυτό το θέμα αν αποφασίσεις να κάνεις τη θητεία σου στο άμεσο μέλλον; Επειδή είναι διαρκή αδίκημα, στην περίπτωση που σε ξανακαλέσουν και δεν ξαναπας, σου ξαναρίχνουν πρόστιμο και πάει 12 χιλιάρικα; Με την αστυνομία και τα στρατοδικεία τι παίζει; Υπάρχει περίπτωση να έρθουν να με σύρουν με το ζόρι από το σπίτι σου στο αστυνομικό τμήμα; Ή ισχύει μόνο αν με συλλάβουν για κάτι άλλο και δουν μετά στο σύστημα ότι είμαι και ανυπότακτος; Επίσης, με τα στρατοδικεία τι γίνεται; Διαβάζω ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι ανυπότακτοι για δεκάδες χρόνια και δεν έχουν καταδικαστεί ακόμη. Στην τύχη δικάζουν;
Τέλος, το Μάρτιο νομίζω βγήκε ένας νόμος για τους ανυπότακτους που λέει αν παρουσιαστούν μέχρι Δεκέμβριο 2020, διαγράφεται το πρόστιμο. Ισχύει αυτό μόνο για όσους ήταν ανυπότακτοι μέχρι το Μάρτιο 2019 ή πιάνει και αυτούς που θα βγουν ανυπότακτοι μετά από το Μάρτιο;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
1) οι κυρωσεις ειναι, πιθανη αρνηση εξοδου απο τη χωρα (αν σε πιασουν στο αεροδρομιο, εγω παντως ειχα πεταξει κανονικα) προστιμο 6000 στη ΔΟΥ προσαυξομενο με τοκους, ποινικες κυρωσεις στρατοδικειου.
2) οχι δεν υπαρχει ελαφρυνση, πας στη στρατολογια, δηλωνεις τις αμαρτολες ενοχες σου με μια φατσουλα μεταμελειας και επειτα σε προγραμματιζουν για καταταξη στην επομενη ΕΣΣΟ αν και εφοσον εισαι καταλληλος για στρατευση και δε παρεις ι5.
3) να ερθουν σπιτι σου να σε μπουζουριασουν δε παιζει. Ισως να ερθουν σπιτι σου να σου παραδοσουν συστημενη προσκληση στο αστυνομικο τμημα για θεματα ανυποταξιας. Να σε μπουζουριασουν μπορει μονο μετα απο τυχαιο ελεγχο απο την αστυνομια στην οποια ειναι στη κριση του καθε αστυνομικου για το τι θα κανει. Το χειροτερο ειναι να σε μεταφερει στη στρατολογια για εξηγησεις, μετα απο εκθεση συλληψης ανυποτακτου.
4) απο τη στιγμη που εισαι ανυποτακτος εκρεμει και στρατιωτικη δικογραφια εις βαρος σου περα απο το προστιμο οποτε θα προγραμματιστει και δικασιμος αλλα κανεις δε ξερει για το ποτε... Εμενα εδω και 1 χρονο δε με εχουν καλεσει ενω εχω διακοψει την ανυποταξια μου στη στρατολογια και το προστιμο τρεχει ακομα.
5) ναι ψηφιστικε προσφατα ο νομος 4609/2019 στον οποιο υπο ορισμενες προυποθεσεις οι οποιες περιλαμβανουν το 99% των ανυποτακτων, διαγραφεται το προστιμο ανυποταξιας και οι ποινικες τους κυρωσεις. Δες τον νομο στο google. Νομος 4609 αρθρο 19. Φεκ Α`67.
Η διαγραφη του προστιμου γινεται αυτοματα απο εγκυκλιο της στρατολογιας προς τις αρμοδιες ΔΟΥ.(αν και αυτο μπορει να παρει και μηνες μεχρι να στειλουν εγκυκλιο αλλα εν παση περιπτωση εισαι καλυμμενος)