Ανυπότακτοι εξωτερικού (2018)

Πληροφορίες για μειωμένη θητεία, σωματική ικανότητα, ανυπότακτους και αντιρρησίες συνείδησης, δελτίο απογραφής στρατευσίμων, κατοίκους εξωτερικού κλπ
Κλειδωμένο
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Άβαταρ μέλους
Τέο
Δεκανέας - ΟΒΑ
Δεκανέας - ΟΒΑ
Posts in topic: 36

Δημοσίευση από Τέο »

Ανυπότακτος έγραψε:Καλησπέρα σε όλους,

επειδή και εμένα μου ήρθε χαρτί κατάταξης, και δε ζω στο Ηνωμένο Βασίλειο,
Το προξενείο είναι υποχρεωμένο να σε αναζητήσει και να υπογράψεις ότι έλαβες το σημείωμα κατάταξης διαφορετικά στέλνει στην στρατολογία ότι αυτό δε κατέστει δυνατό. Δε ξέρω αν αυτό έχει κάποια επίπτωση στον ανυπότακτο αλλά σίγουρα ο εργαζόμενος στο προξενείο πρέπει να αποδείξει με κάποιο τρόπο πως έκανε ότι είναι δυνατό για να στο δώσει. Αυτά με ενημέρωσε ο ίδιος ο πρόξενος στην περιοχή που μένω. Δε ξέρω αν αυτό εξηγεί την κατά τα άλλα παράλογη πρακτική στο Λονδίνο, αλλά κανένας λόγος ανησυχίας αν δεν ακολουθήσετε αυτό που σας λένε, ίσως αυτοί παρατυπούν πάντως...

Οκ, αυτό έχει κάποια λογική αλλά και πάλι δεν μπορεί να διακοπεί έτσι η ανυποταξία βάσει του νόμου. Επίσης το να πηγαίνει κανείς δύο φορές το χρόνο στο Προξενείο δεν είναι λογικό και ούτε πρακτικό να γίνεται σε πόλεις όπως το Λονδίνο (πόσο μάλλον αν είσαι εκτός Λονδίνου). Θα μπορούσαν να τους πουν να πηγαίνουν όποτε έρχεται το χάρτι αλλά και πάλι αφού πηγαίνει στους οικείους τους στην Ελλάδα δεν μπορώ να καταλάβω τη συμβολή του Προξενείου στη διαδικασία και είναι κάτι που γίνεται μόνο στην Αγγλία απ' όσο ξέρω.

Ανυπότακτος

Δημοσίευση από Ανυπότακτος »

Μιλώντας με φίλο ανυπότακτο από το Λονδίνο πάντως, ο οποίος ο ίδιος μου επιβεβαίωσε ότι το προξενείο δίνει βεβαίωση ανυποταξίας εξωτερικού το ίδιο, μου είπε ότι αυτή η βεβαίωση δεν έχει σχέση με την βεβαίωση ανυποταξία εξωτερικού για έκδοση διαβατηρίου που είναι το μοναδικό έγγραφο που δίνει ο στρατός και αποδεικνύει το στάτους σου ως "εξωτερικού" (διορθώστε με αν κάνω λάθος).

Αντίστοιχη βεβαίωση έχει πάρει κάποιος από άλλη χώρα;

Impedance
Στρατιώτης
Στρατιώτης
Posts in topic: 6

Δημοσίευση από Impedance »

Σωστά το προξενείο εκδίδει ένα πιστοποιητικό ότι είσαι μόνιμος κάτοικος ή ότι διαμένεις εκεί κτλ.

Αυτή τη βεβαίωση δεν σου τι δίνουν συνήθως.

Τη στέλνουν με φαξ στη στρατολογία. Τότε η στρατολογία θα εκδώσει ένα πιστοποιητικό ανυποταξίας εξωτερικού το οποίο

μπορείς να χρησιμοποιήσεις για την έκδοση διαβατηρίου.

Βασικά το πιστοποιητικό γράφει ότι είναι έγκυρο για 6 μήνες. Ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έκδοση διαβατηρίου και ότι είσαι πράγματι ανυπότακτος εξωτερικού.

Όταν έκανα τη διαδικασία από Αυστραλία να γίνω ανυπότακτος εξωτερικού έδωσα στοιχεία στο προξενείο ότι έμενα εδώ χρόνια κτλ. και μου εκδώσανε τη βεβαίωση. Τα στείλαμε στη στρατολογία και μου έστειλαν το πιστοποιητικό ανυποταξίας μαζί με το πρόστιμο.

Τη περίοδο εκείνη δεν χρειαζόταν να ανανεώσω το διαβατήριό μου. Καθώς πέρασαν τα χρόνια και χρειάστηκε να το ανανεώσω έκανα πάλι την ίδια αίτηση στο προξενείο.

Το προξενείο τους έστειλε πιστοποιητικό ότι διαμένω εδώ συνεχόμενα κτλ.

Πέρασε 1 μήνας και μου απάντησαν πάλι με την ίδια βεβαίωση ότι είμαι απότακτος εξωτερικού και ότι η βεβαίωση αυτή χορηγείται για έκδοση διαβατήριου.

Πήγα στο Σίδνεϋ έβαλα όλα τα δικαιολογητικά μαζί με τη βεβαίωση και μου εκδώσαν το διαβατήριο χωρίς πρόβλημα.

Δεν είναι κακή ιδέα να έχεις αυτή τη βεβαίωση μαζί σου όταν μπαίνεις στη χώρα. Εγώ την είχα μαζί με την αθωωτική από το στρατοδικείο.

dinos

Δημοσίευση από dinos »

Πολύ σωστή περιγραφή. Από εμπειρία στην Αγγλία ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ. Μια παρατήρηση ΜΟΝΟ=σύμφωνα με τον κ. Μεσαρετζίδη, υπεύθυνο του GR.ARMY ειδικός σε στρατολογικά θέματα, η "θεωρία" περί υποχρέωσης ανανέωσης της βεβαίωσης διαμονής/κατοικίας από τα οικεία προξενεία κάθε 6 ή 12 μήνες ΔΕΝ ισχύει. Φρεσκάρισμα της διαμονής /κατοικίας απαιτείται ΜΟΝΟ ενόψει έκδοσης/ανανέωσης διαβατηρίου. Με την ευκαιρία, αγαπητέ impedence ενημέρωσέ μας για το πώς κτλ της αθώωσης από το Στρατοδικείο. Πολύ ενδια΄φερον και χρήσιμο.
Impedance
Στρατιώτης
Στρατιώτης

Σωστά δεν χρειάζεται να κανεις ανανέωση της βεβαίωσης.Παραμένεις ανυπότακτος εξωτερικού εώς ότου διακοπεί η ανυποταξία.

Σωστά αν χρειάζεται να ανανεώσεις το διαβατήριο η βεβαίωση πρέπει να είναι εντός 6 μηνών.

Θέλουν να δουν ότι δεν γύρισες Ελλάδα και ότι πράγματι παραμένεις στο εξωτερικό.

Σχετικά με το στρατοδικείο προσέλαβα ένα δικηγόρο.

2 χρόνια περίπου μετά την ανυποταξία έλαβα ένα κλητήριο θέσπισμα ώστε να

παρουσιαστώ για να δικαστώ.

Έστειλα στο δικηγόρο ότι έγγραφα είχα που αποδυκνύουν ότι πράγματι είμαι κάτοικος Αυστραλίας.

Για παράδειγμα αντίγραφο φορολογικής δήλωσης, φωτοτυπία από τα διαβατήρια μου ότι δεν έχω επισκευτεί την Ελλάδα

και φυσικά τη βεβαίωση ανυποταξίας.

Μαζί με αυτά τα έγγραφα έστειλα και ένα μάρτυρα που είπε βασικά ότι είμαι μόνιμα στο εξωτερικό.

Το όλο θεμα κράτησε 15 λεπτά και έβγαλαν απόφαση ότι δεν υπάρχει λόγος για ποινική δίωξη λόγω του χαρακτήρα

της παράβασης και με αθωώσανε.

Αργότερα ζήτησα απόσπασμα της αθωωτικής για να το έχω μαζί μου.

Το κακό φυσικά με το παραπάνω είναι ότι διακόπηκε η ανυποταξία.

Μετά από 2 μήνες με καλέσανε πάλι χωρίς σημείωμα κατάταξης - δεν είχα ιδέα ειλικρινά.

Και με κυρηξαν πάλι ανυπότακτο και πάλι 6000 ευρώ.

Το έμαθα από την εφορία που μου πάγωσε το τραπεζικό λογαριασμό.

Σε 4 μήνες θα κάνω αίτηση για 7 ετία και ελπίζω να ξεμπερδέψω από το όλο θέμα.

Helter_Skelter

Δημοσίευση από Helter_Skelter »

Από την στρατολογία με ενημέρωσαν ό, τι εφόσον έχω κυρηχθεί ανυπότακτος εξωτερικού δεν χρειάζεται να ανανεώνω την ανυποταξία μου. Νομίζω ό, τι έχει νόημα μόνο όταν θέλεις να εκδώσεις διαβατήριο ή φαντάζομαι και για άλλες προξενικές πράξεις που απαιτείται διεύθυνση κατοικίας.

Η βεβαίωση που παίρνεις από το προξενείο γράφει απλά τα στοιχεία της ταυτότητας σου, το Σ. Α. Και σε ποιο μητρώο είσαι εγγεγραμμένος, και ότι κατοικείς στη Μεγάλη Βρετανία από την ημέρα που μπήκες στη χώρα μέχρι την ημέρα που έγινε η ληξιαρχική πράξη, έχει επίσης τη διεύθυνση κατοικίας και το email επικοινωνίας σου (αν έχεις δώσει). Στην ουσία είναι σαν να παίρνεις πιστοποιητικό μόνιμου κάτοικου εξωτερικού (πάνω κάτω τα ίδια χαρτιά πας), και πληρώνεις το αντίστοιχο ποσό. Από αυτά που λέτε κι εσείς μου φαίνεται περισσότερο ως μια διαδικασία για να βάζουν περισσότερα χρήματα στο ταμείο, και ίσως να είναι και παράτυπη γιατί και στον τιμοκατάλογο δεν υπάρχει 'Πιστοποιητικό Ανυπότακτου Εξωτερικού᾽ ( https://www.greekembassy.org.uk/el-gr/προξενικα/τιμοκαταλογος ). Θα ξαναπάω τον Νοέμβριο να κάνω την διαδικασία πάντως (στο τηλέφωνο μου είπαν ό, τι είναι απαραίτητο να διευθετήσω το θέμα!) και θα προσπαθήσω να μάθω περισσότερα.

Ανυπότακτος

Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί διακοπή ανυποταξία το να σου στείλουν κλητήριο θέσπισμα.. αλλά αυτό πότε στο στέλνουν ; Πότε δηλαδή πας στρατοδικείο; Είναι εξευτελιστικά αυτά για πολιτισμένη χώρα. Παρακάτω ο όρος όπως αναφέρεται στον νόμο.

κάτι τελευταίο, με την μετατροπή σε μόνιμο κάτοικο εξωτερικού λογικά δε θα διαγραφούν και τα δυο πρόστιμα σου; Αν μπορέσεις κράτησε μας ενήμερους για την διαδικασία θα βοηθήσει αρκετά.

- Την επίδοση του κλητηρίου θεσπίσματος, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 154 και επομένων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Impedance
Στρατιώτης
Στρατιώτης

Η βεβαίωση ανυποταξίας σωστά δεν υπάρχει στο τιμοκατάλογο.Άρα γίνεται δωρεάν. ΥΠάρχουν αρκετά έγγραφα που γίνονται δωρεάν, συνήθως είναι τα πιο σπάνια.

Σωστά με την έκδοση κλητήριου θεσπίσματος γίνεται διακοπή της ανυποταξίας.

Εμένα μου το έστειλαν γύρω στα 1.5 με 2 χρόνια.

Άλλοι δεν έχουν κληθεί ποτέ.

Από ότι ξέρω διαγράφονται και τα 2 πρόστιμα.

Οπως και να έχει έχω κάνει μήνυση σε διοικητικό δικαστήριο για το δευτερο πρόστιμο.

Το οποίο θα εκδικαστεί πιθανότατα σε 4 χρόνια.

Ο δικηγόρος μου είπε ότι δεν υφίσταται 2η τιμωρία για ουσιαστικά την ίδια παράβαση.

Ευελπιστώ πως και τα 2 προστιμα θα διαγραφούν εφόσων δεν υπάρχει πλέον λόγος να υπάρχουν.

Αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Το πρώτο το εχω σε 100 δόσεις και το πληρώνω με θρηησκευτική ευλάβεια.

Το δευτερο δεν το πληρώνω καν.

Πιθανότατα να έρθει και τρίτο μεχρι να τακτοποιηθούν όλα.

Αμα εκδόσουν και πάλι κλητήριο θέσπισμα ίσως να διακόψουν και πάλι την ανυποταξία μου και πάλι στρατοδικείο

και πάλι 6000 ευρώ.

Αν και δεν είμαι σίγουρος αν είμαι εξωτερικού πλέον. Έχω χάσει τη μπάλα λίγο.

Εχω πιο σοβαρά θέματα να ασχοληθώ.

Πιστεύω ότι - αν και ακούγεται σκληρό - είναι σε γενικές γραμμές δίκαιο να μην διαγραφτεί το πρώτο μιας και είνια μια παράβαση

που πραγματικά κάναμε.(αν και το ποσό είναι θεότρελο)

Αλλά το ότι σου στέλνουν πάλι ξανά πρόστιμο είναι μια γελοιότητα.

Θα σας κρατήσω ενήμερους όπωςκαι να έχει.

Άβαταρ μέλους
Didaktor
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Posts in topic: 3

Δημοσίευση από Didaktor »

Ανυπότακτος έγραψε:Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί διακοπή ανυποταξία το να σου στείλουν κλητήριο θέσπισμα. Αλλά αυτό πότε στο στέλνουν ; Πότε δηλαδή πας στρατοδικείο; Είναι εξευτελιστικά αυτά για πολιτισμένη χώρα. Παρακάτω ο όρος όπως αναφέρεται στον νόμο.

κάτι τελευταίο, με την μετατροπή σε μόνιμο κάτοικο εξωτερικού λογικά δε θα διαγραφούν και τα δυο πρόστιμα σου; Αν μπορέσεις κράτησε μας ενήμερους για την διαδικασία θα βοηθήσει αρκετά.

- Την επίδοση του κλητηρίου θεσπίσματος, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 154 και επομένων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Δεν ισχύει πια αυτό που λες. Υπήρχε κάποτε ως όρος για την διακοπή της ανυποταξίας, αλλά πλέον έχει διαγραφεί.'Αρα πλέον με κλήση σε δίκη ΔΕΝ διακόπτεται η ανυποταξία. Για περισσότερες πληροφορίες δες και στο ακόλουθο λίνκ της στρατολογίας

https://www.stratologia.gr/el/node/85

Ανυπότακτος

εδώ https://www.stratologia.gr/el/nomothesiaΣτο κεφάλαιο Η παράγραφο 51 ακολουθώντας την παραπομπή για τη συγκεκριμένη παράγραφο στο τέλος αναφέρεται:

****Αντικατάσταση - προσθήκη σύμφωνα με τον Ν.4278/2014 (ΦΕΚ Α' 157).

Εν συνεχεία ψάχνωντας τον συγκεκριμένο νόμο βρήκα αυτό:

https://www.e-nomothesia.gr/kat-enoples-dynameis/stratologia/n-4278-2014.html

Όπου στο άρθρο 28 αναγράφει:

Στο άρθρο 51 του ν. 3421/2005 : α. Η περίπτωση δ' της παραγράφου 3 αντικαθίσταται ως εξής:
«δ. Με την παρουσίαση του ανυποτάκτου σε οποιαδήποτε στρατιωτική αρχή για τη διακοπή της ανυποταξίας του.»
β. Στην παράγραφο 3 προστίθεται περίπτωση ζ' ως εξής:
«ζ. Με την επίδοση του κλητηρίου θεσπίσματος, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 154 και επομένων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.»

Οπότε από αυτά που βρήκα ο νόμος ισχύει. Αν έχεις κάτι πιο επίσημο από το πιθανώς ανενημέρωτο σάητ της στρατολογίας σε παρακαλώ ενημέρωσέ μας

Άβαταρ μέλους
Didaktor
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Υποψήφιος Βαθμοφόρος

Δημοσίευση από Didaktor »

'Οπως σου εγραψα και πριν ο νόμος άλλαξε σχετικά πρόσφατα και δεν ισχύει πια. Αυτό που βρήκες είναι απο το 2014. Από τότε ξανα άλλαξε ο νόμος. Το σαιτ της στρατολογίας είναι σε γενικές γραμμές αρκετά ενημερωμένο και αν κοίταγες στην λοιπή νομοθεσία στο σαιτ της στρατολογίας θα το έβρησκες.

Νόμος 4361/2016, άρθρο 38

1. Στο πρώτο εδάφιο της παρ.3 του άρθρου 51 του ν.3421/2005 (Α΄ 302) «Στρατολογία των Ελλήνων και άλλες διατάξεις» προστίθεται μετά τη φράση «Η ανυποταξία διακόπτεται» η φράση «... Αποκλειστικά και περιοριστικά».
2. Η περίπτωση ζ΄ της παρ.3 του άρθρου 51 του ν.3421/2005 (Α΄ 302) «Στρατολογία των Ελλήνων και άλλες διατάξεις» διαγράφεται.

Nikynwa
Στρατιώτης
Στρατιώτης

Δημοσίευση από Nikynwa »

Λοιπον καλησπερα σε ολους καταρχην. Για να προλαβω καποιους που θα μου πουν να διαβασω προηγουμενα θεματα για να παρω απαντησεις, το εκανα και θεωρω πως δεν με καλυψαν 100%. Η ιστορια μου τωρα. Σε 4 μερες φευγω για δουλεια Κυπρο. Η αναβολη μου ληγει τον Δεκεμβριο του 22. Εβγαλα πριν λιγες μερες διαβατηριο το οποιο ισχυει μεχρι το 23. Οι ερωτησεις μου τωρα απλες1) Η Κυπρος θεωρειται εξωτερικο;

2) Αν ληξει η αναβολη μου και εγω ειμαι κυπρο τι κανω; Εχει καποια διαδικασια;(η δουλεια που εχω ειναι για συνταξη που λεει ο λογος και δεν υπαρχει περιπτωση Να γυρισω εδω)

3) Αν ληξει η αναβολη και γυρισω Ελλαδα με συλαμβανουν;

4) Υπαρχει περιπτωση να μην μπορω να ανανεωσω το διαβατηριο μου;

5) Το προστιμο τα 6000χιλ ποτε πρεπει να τα πληρωσω;

Συγγνωμη για τις πολλες ερωτησεις αλλα θελω να εχω μια εικονα των πραγματων πριν φυγω

Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Posts in topic: 12
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Nassos »

1) Εννοείται πως ναί, είναι άλλο κράτος η Κυπριακή Δημοκρατία.

2) Ενημερώνεις την Ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία και τη Στρατολογία στην Ελλάδα.

3) Αν σου στείλουν σημείωμα κατάταξης και δεν παρουσιασθείς θα κηρυχθείς ανυπότακτος και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για πρόστιμα και στρατοδικεία. Εννοείται η Αστυνομία θα σε ψάχνει ακόμη και στα Αεροδρόμια.

4) Ναι υπάρχει περίπτωση αν δεν έχεις πράξει τα δέοντα με τη Στρατολογία. Δες και τα μηνύματα της προηγούμενης σελίδας για περισσότερες πληροφορίες.

5) Θα σου έρθει ειδοποίηση στο TAXIS

Αν δεν θες να υπηρετήσεις Ελλάδα, μετά από κάποια χρόνια λαμβάνεις την Κυπριακή ιθαγένεια και υπηρετείς μερικούς μήνες στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου ανάλογα με την ηλικία.

Και κόψτε μερικοί τα "δεν θα γυρίσω εδώ", αυτή τη περίοδο με τη κατάσταση που επικρατεί στη περιοχή πολλά μπορούν να συμβούν, και ειδικά στη Κύπρο...
Nikynwa
Στρατιώτης
Στρατιώτης

Δημοσίευση από Nikynwa »

Τα δεοντα με την στρατολογια ποια ειναι; Ειναι καποια διαδικασια με χαρτια που πρεπει να στειλω; Και αν ναι το κανω οταν ληξει η αναβολη μου η πιο πριν; Σε ευχαριστω για την απαντηση
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Posts in topic: 12
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Nassos »

Διάβασε τις παρακάτω οδηγίες από την Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο που αφορά τους ανυπότακτους εξωτερικού.

Στρατολογικά Θέματα - Πρεσβείας Ελλάδας στο Λονδίνο

Το πολύ-πολύ κλείνεις ένα ραντεβού στη πρεσβεία μας στη Λευκωσία αν έχεις παραπάνω απορίες

Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο

Λεωφόρος Βύρωνος 8-10, Τ. Κ:1096, Λευκωσία [ΤΘ 21799,1513 Λευκωσία] Κύπρος
Τηλέφωνο:(+357) 22445111

Στρατός και θητεία
Κλειδωμένο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 8 επισκέπτες