Συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή το ΚΥΣΕΑ και αποφάσισε ομόφωνα να μην προχωρήσει η χώρα μας στην αγορά των 10 επιπλέον αεροσκαφών F-16 Block 52+. Η απόφαση αυτή ουδόλως επηρεάζει την εγκεκριμένη μελλοντική δομή δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία προβλέπει την απόκτηση 60 σύγχρονων νέων μαχητικών αεροσκαφών. Σημειώνεται ότι η σχετική απόφαση είχε ληφθεί από το ΚΥΣΕΑ την 19η Ιουλίου 2005 και σχετικές δηλώσεις είχε κάνει ο τότε ΥΕΘΑ κ. Σπήλιος Π. Σπηλιωτόπουλος.
ΒΑΡΙΕΣ καταγγελίες για σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις 10 εκατ. δολαρίων στα αντισταθμιστικά έργα της αγοράς των 30 F-16 κατά το 2005 απευθύνουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με ερώτησή τους στη Βουλή.
...
Το έργο στο οποίο αναφέρονται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Βάσω Παπανδρέου, Βασ. Οικονόμου, Αλ. Αθανασιάδης) είναι η κατασκευή 5 κτιρίων (υπόστεγα, διοικητήρια και συνεργείο) στο αεροδρόμιο Αράξου για υποστήριξη των 30 F-16 που αγοράστηκαν το 2005 με απευθείας ανάθεση.
Επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας ήταν ένα μέρος των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υποχρεούνταν να πραγματοποιήσει η αμερικανική εταιρεία Λόκχιντ Μάρτιν να είναι τα κτίρια- η πρακτική αυτή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε αυτή την έκταση. Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, το έργο ανατέθηκε «τυχαίως» σε κατασκευαστή που δεν είναι εγγεγραμμένος στα αρμόδια μητρώα του ΥΠΕΧΩΔΕ ούτε ήταν κατασκευαστής έργων του Δημοσίου.
.
Σε προγενέστερες ενημερώσεις, στελέχη της Λόκχιντ Μάρτιν είχαν αναφέρει ότι η επιλογή του εργολάβου έγινε από την ίδια με πλήρη διαφάνεια και σύγκριση τιμών και ποιότητας και η πραγματική αξία του έργου είναι κατά 6 εκατ. Δολάρια μεγαλύτερη από τα 25 εκατ. Δολ. Που αυτό κοστολογήθηκε.
Στις 19 Μαρτίου θα αρχίσει η παράδοση των 30 μαχητικών F-16, στην αγορά των οποίων προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση, μέσω διακρατικής συμφωνίας, το 2005. Η συγκεκριμένη παραγγελία για τα 30 F-16 είχε χαρακτηρισθεί ως «ενδιάμεση» αγορά, προκειμένου να καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες, που προέκυψαν από την απόφαση να μην προχωρήσει η συμφωνία για αγορά Eurofighter, την οποία είχε προκρίνει το ΚΥΣΕΑ, επί κυβερνήσεως Σημίτη. Η παράδοση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Χθες, μαζί με την ανακοίνωση έναρξης παραλαβής των νέων αεροσκαφών, ο κ. Ντένης Πλέσσας, αντιπρόεδρος επιχειρηματικών πρωτοβουλιών της Lockheed Martin για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, παρουσίασε τα έργα που έγιναν, στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων της αγοράς, στην 116 Πτέρυγα Μάχης, στον Αραξο. Τα έργα αφορούν πέντε κτίρια, δύο διοικητήρια Μοιρών, δύο υπόστεγα συντήρησης και ένα συνεργείο κινητήρων αεροσκαφών, που θα καλύψουν τις ανάγκες των νέων αεροσκαφών.
Πραγματοποιήθηκε χθες 19 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Φορτ Ουόρθ του Τέξας, η επίσημη τελετή έναρξης παραδόσεων των 30 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advanced της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Στρατιωτικής Πώλησης Εξωτερικού (FMS) Peace Xenia IV.
...
To πρόγραμμα Peace Xenia IV περιλαμβάνει 20 F-16C και 10 F-16D, όλα με κινητήρα F-100-PW-229 της Pratt &Whitney. Στο πλαίσιο της διαδικασίας FMS, η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρέλαβε εκ μέρους της ελληνικής το πρώτο αεροσκάφος -μονοθέσιο F-16C- τον Ιανουάριο 2009, έναν μήνα νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.
Η αμερικανική κυβέρνηση παρέλαβε επίσης τα πρώτα διθέσια F-16D τον Ιανουάριο. Τα 4 πρώτα αεροσκάφη θα πετάξουν προς την Ελλάδα τον Μάιο 2009 και τα υπόλοιπα της παραγγελίας θα ακολουθήσουν εντός του έτους.Tα F-16C/D Block 52+ Advanced, διατηρούν τα χαρακτηριστικά των Block 52+ του προγράμματος Peace Xenia III, όπως το ραντάρ APG-68V (9) με αυξημένη εμβέλεια κατά 33% και ικανότητα συνθετικής απεικόνισης χαρτογράφησης εδάφους (SAR), δυνατότητα μεταφοράς σύμμορφων δεξαμενών CFT, ψηφιακό σύστημα ναυτιλίας χαμηλού ύψους (DTS), σύστημα απεικόνισης τακτικής κατάστασης (HSD), έγχρωμες οθόνες (CMFD), σύστημα Προηγμένης Ταυτοποίησης Φίλου ή Εχθρού (AIFF) κλπ. Παράλληλα η έκδοση F-16 Block 52+ Advanced ενσωματώνει τα ακόλουθα πρόσθετα χαρακτηριστικά:
Ενσωματωμένο σύστημα ζεύξης δεδομένων Link 16.
Βελτιωμένη υπολογιστική ισχύ για τον υπολογιστή αποστολής MMC.
Προβολή έγχρωμου κινούμενου χάρτη σε οθόνη CMFD για ναυτιλία.
Πλήρως εγκατεστημένο και λειτουργικό JHMCS.
Ενσωμάτωση νέων επιχειρησιακών δυνατοτήτων του βλήματος IRIS-T.
Ολοκλήρωση του ατρακτίδιου ναυτιλίας AN/AAQ-13 LANTIRN στο σύστημα ελέγχου πτήσης.
Ψηφιακό Σύστημα Καταγραφής εικόνας (DVR) από το HUD και το ατρακτίδιο ατρακτιδίου στοχοποίησης, με Προηγμένο Επίγειο Σύστημα Απενημέρωσης.
Δυνατότητα ανάρτησης ατρακτιδίου φωτοαναγνώρισης (RECCE POD) χαμηλού, μέσου και μεγάλου ύψους.
Επιπλέον τα νέα μαχητικά θα διαθέτουν εξαρχής την ικανότητα χρήσης προηγμένων πυρομαχικών κρούσης, όπως τα κατευθυνόμενα πυρομαχικά της οικογένειας JDAM και τα Stand Off βλήματα AGM-154C JSOW, τα οποία έχουν παραγγελθεί από την Πολεμική Αεροπορία.
Το θέμα απόκτησης τεσσάρων διθέσιων αεροσκαφών F-16 παλαιότερου τύπου έθεσε μεταξύ άλλων ο αρχηγός ΓΕΑ κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
*Ο αντιπτέραρχος Ι. Γιάγκος μετέβη στο Τέξας για την επίσημη παραλαβή του πρώτου F-16 από τα 30 που παραγγέλθηκαν επί υπουργείας Σπ. Σπηλιωτόπουλου. Ενημερώθηκε για την πορεία εκπαίδευσης των 15 ιπτάμενων αξιωματικών, επισκεπτόμενος την 162 πτέρυγα μαχητικών σε αεροπορική βάση της Αριζόνας, ενώ στις συναντήσεις που είχε τέθηκαν μια σειρά από θέματα:
*Να συμμετέχουν ελληνικά μαχητικά σε ασκήσεις με τους Αμερικανούς. Ζητήθηκε η Πολεμική Αεροπορία να έχει μόνιμη παρουσία στη «Red Flag», άσκηση στην οποία μετείχαν πρόσφατα για πρώτη φορά με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Επιτελείς θεωρούν αναγκαία και πολύ χρήσιμη την εκπαίδευση των ελλήνων χειριστών, ειδικά στην αμερικανική άσκηση, που είναι μία από τις πλέον ρεαλιστικές που γίνονται.
*Προτάθηκε να γίνεται ανταλλαγή προσωπικού μεταξύ των δύο αεροποριών και να εξεταστεί η δυνατότητα να εκπαιδεύονται αμερικανοί χειριστές στην Ελλάδα.
*Εξετάστηκε η δυνατότητα απόκτησης από την Ελλάδα τεσσάρων διθέσιων F-16 (blk 30), εφόσον είναι διαθέσιμα και αποδεσμεύσιμα από την αμερικανική αεροπορία. Ο τύπος αυτός πλέον δεν παράγεται από την κατασκευάστρια εταιρεία αλλά για την Π. Α. Θεωρείται χρήσιμος στην εκπαίδευση.
...
*Συνολικά η Ελλάδα έχει αγοράσει 170 F-16, που αντιστοιχούν στο 4% του στόλου των 4.400 σε 24 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία παραγγελία των ελληνικών F-16 συντηρεί τη συνεχή κούρσα εξοπλισμών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Οι γείτονες και σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ έχουν αγοράσει επίσης 30 F-16 ίδιων δυνατοτήτων.
Τον «ψόφιο κοριό» κάνει η κυβέρνηση και ετοιμάζεται να παραλάβει από τις ΗΠΑ τριάντα F-16 χωρίς προηγουμένως να έχουν γίνει από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία τα αναγκαία εργοστασιακά τεστ αποδοχής! Η συγκεκριμένη μεθόδευση αποκτά μεγαλύτερη διάσταση καθότι τα υπό παραλαβή 30 F-16, που παραγγέλθηκαν από τη ΝΔ εν μια νυκτί τον Ιούλιο του 2005, θα έχουν ενσωματωμένο το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS ΙΙ, το οποίο όμως η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει απορρίψει ως ακατάλληλο για την τοποθέτησή του στα προηγούμενα F-16!
...
Η υπογραφή τής εν λόγω «διακρατικής συμφωνίας» έγινε από την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ ήταν ήδη γνωστό το πρόβλημα που είχε προκύψει με τη μη αποδοχή του συστήματος αυτοπροστασίας ASPIS ΙΙ, που προοριζόταν για τα προηγούμενα 60 F-16 που είχε αγοράσει το 2000 η κυβέρνηση Σημίτη.
... Το ακανθώδες θέμα των δοκιμών πριν από την παραλαβή των F-16, που κρίνεται επιβεβλημένο, απέφυγε να θίξει ο Β. Μεϊμαράκης κατά την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Το μόνο που περιορίστηκε να πει ο Β. Μεϊμαράκης ήταν ότι «κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών η Ελλάδα και οι ΗΠΑ ανέπτυξαν μια αμοιβαίως ωφέλιμη συνεργασία». Δηλαδή, η «αμοιβαιότητα» συνίσταται στο γεγονός ότι η Ελλάδα αγοράζει F-16 από τις ΗΠΑ χωρίς να τα δοκιμάζει πριν από την παραλαβή τους;
Στις 22 Μαΐου 2009 και περί ώρα 16:00, προσγειώθηκαν στην Αεροπορική Βάση του Αράξου (116 Πτέρυγα Μάχης), τα τέσσερα πρώτα μονοθέσια αεροσκάφη F-16 Block 52+ Advanced. Η άφιξη των αεροσκαφών σηματοδοτεί την έναρξη των παραδόσεων του προγράμματος "PEACE XENIA IV" που αναμένεται να ολοκληρωθούν αρχές 2010 και περιλαμβάνει είκοσι (20) μονοθέσια και δέκα (10) διθέσια αεροσκάφη.
Στην αεροπορική βάση του Αράξου 116ΠΜ, αναμένονται στα τέλη του Σεπτεμβρίου τα πρώτα διθέσια F-16D Adv. Η παράδοση των οποίων είχε ανασταλεί μετά από προβλήματα που είχαν παρουσιάσει στη στεγανότητα του ραχιαίου εξογκώματος (dorsal fin) όπου φιλοξενείται το σύστημα ASPIS II που φέρουν. Πιο συγκεκριμένα τα τέσσερα πρώτα διθέσια αεροσκάφη -από τα δέκα που συνολικά είχε παραγγείλει η ΠΑ- αναμένονται μεταξύ 29 Σεπτεμβρίου και 5 Οκτωβρίου στην 116ΠΜ. Όλα τα αεροσκάφη εντάσσονται στην 335Μ «Τίγρης», η οποία μέχρι πρότινος ως γνωστό επιχειρούσε με αεροσκάφη A-7E. Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί συνολικά 13 μονοθέσια F-16C Adv. Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Αναχώρησαν σήμερα από τις Αζόρες και από την 65η Πτέρυγα Βάσης της Αμερικανικής Αεροπορίας και πιο συγκεκριμένα στις 12:10 ώρα Ελλάδος τα τέσσερα διθέσια F-16D Adv. Πραγματοποιώντας το τελευταίο σκέλος του ταξιδιού τους από τις ΗΠΑ με ενδιάμεσο σταθμό την αμερικανική βάση στην Πορτογαλία. Τα αεροσκάφη πρόκειται να παραδοθούν σήμερα στην ΠΑ και πιο συγκεκριμένα στην 116ΠΜ εντασσόμενα στο δυναμικό της 335 Μ. Τα αεροσκάφη αναμένονται να προσγειωθούν στον Άραξο σε 4 με 4,5 ώρες περίπου, ενώ στην περιοχή νότια της Ιταλίας θα πραγματοποιήσουν εναέριο ανεφοδιασμό. Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr