Προκήρυξη για ΟΒΑ (2017)

Πληροφορίες για όλες τις προκηρύξεις για πρόσληψη ΕΠΟΠ και ΟΒΑ, οι προϋποθέσεις, τα αθλήματα και η μοριοδότησή τους
Κλειδωμένο
Στρατός και θητεία
Άβαταρ μέλους
Marine993
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Posts in topic: 16

Προκήρυξη για ΟΒΑ (2017)

Δημοσίευση από Marine993 »

Συνηθως βγαινει εντος ημερων; Μετα την δημοσιευση της αποφασης εννοω.

Παιδια παρακαλω να μου απαντησει καποιος... Εχω απολυθει 3 χρονια και μισο χρονο περιπου... Μπορω να υποβαλλω αιτηση>
SKY DIVER
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής
Posts in topic: 94
Επάγγελμα: RIGGER - AIR DROPS
Επικοινωνία:

Προκήρυξη για ΟΒΑ (2017)

Δημοσίευση από SKY DIVER »

Marine993 έγραψε:Συνηθως βγαινει εντος ημερων; Μετα την δημοσιευση της αποφασης εννοω.

Παιδια παρακαλω να μου απαντησει καποιος... Εχω απολυθει 3 χρονια και μισο χρονο περιπου... Μπορω να υποβαλλω αιτηση>

Φίλε μου είπαμε πως αν δεν βγει η προκήρυξη δεν μπορείς να ξέρεις. Κανονικά μπορούν να υποβάλουν μόνο όσοι υπηρετούν και σε 1-2 μήνες απολύονται. Τώρα τι τροποποίηση θα κάνουν πάνω σε αυτό θα το δούμε μόλις βγει η προκήρυξη.

John133
Στρατιώτης
Στρατιώτης
Posts in topic: 5

Προκήρυξη για ΟΒΑ (2017)

Δημοσίευση από John133 »

Γεια σας ξερει κανεις σε ποια μοναδα θα παρουν για πολεμικο ναυτικο και σε ποιες μοναδες θα παρουν για Ειδικες δυναμεις καταδρομεις; Οχι πεζοναυτες!
D.Y.K
Α/ΓΕΝ
Α/ΓΕΝ
Posts in topic: 32

Προκήρυξη για ΟΒΑ (2017)

Δημοσίευση από D.Y.K »

Σε συζήτηση που είχα σήμερα με έναν καλό φίλο που υπηρετεί σαν Αξιωματικός στο ΓΕΕΘΑ μου είπε πως αν όλα πάνε καλά η διαταγή θα κοινοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Παραπάνω λεπτομέρειες δεν γνώριζε ούτε αυτός συνεπώς μην αρχίσετε να με ρωτάτε πότε, που, πως και γιατί. Αναμένουμε όλοι την διαταγή λοιπόν (διότι ουσιαστικά περί διαταγής πρόκειται και όχι περί προκήρυξης με την ευρέως γνωστή έννοια). Φιλικά.
ΣΒΕΑ 365

Προκήρυξη για ΟΒΑ (2017)

Δημοσίευση από ΣΒΕΑ 365 »

Καλησπέρα θα ήθελα να κάνω μερικές ερωτήσεις εάν βγει η προκιριξη που θα πρέπει να πάμε να υποβαλουμε την αίτηση. Και αν θα μας πάρουν με την ειδικότητα που είχαμε όταν ηπυτετουσαμε οι θα δηλώσουμε οποία θέλουμε εμείς.
Άβαταρ μέλους
BlackKnight
Υποδεκανέας
Υποδεκανέας
Posts in topic: 3

Προκήρυξη για ΟΒΑ (2017)

Δημοσίευση από BlackKnight »

Marine993 έγραψε:Συνηθως βγαινει εντος ημερων; Μετα την δημοσιευση της αποφασης εννοω.

φιλε marine μαλλον θα απογοητευτεις. Οταν ειχε βγει προκυρηξη για οβα, περιπου το 13, ειχα απολυθει ακριβως 3 χρονια απο το στρατο. Δεν κοιταξα ομως στη προκυρηξη τη προυποθεση οτι πρεπει να εχεις απολυθει εως και 2 χρονια για να δηλωσεις. Ετσι πηρα το πολεμικο ναυτικο να καταθεσω τα χαρτια μ. Παιρνω τηλ κ το πρωτο πραγμα που με ρωτησε ο ανθρωπος εκει ηταν το ποτε απολυθηκα. Του ειπα και μ ειπε οτι δεν μπορω να μπω για τον παραπανω λογο. Με επιασε τετοιο γελιο που με το ζορι το εκλεισα στον ανθρωπο και αυτο γιατι ημουν ακομα 23 χρονων και μ φαινοταν αδιανοητος ο λογος. Νομιζα οτι με κοροιδευε κ ετσι μπηκα να δω τη προκυρηξη. Οταν την ειδα ειχα προφυτευσει τη καταντια του ελληνικου στρατου και να που επαληθευομαι σχεδον καθε μερα. Οπως ειπε κ ο φιλος παραπανω ειναι κυριως για αυτους που ηδη υπηρετουν, γιαυτο μην ελπιζεις και πολυ. Να ενημερωνεσαι ομως καλου κακου σε περιπτωση που αλλαξουν τις προυποθεσεις.

Άβαταρ μέλους
Marine993
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Υποψήφιος Βαθμοφόρος

Προκήρυξη για ΟΒΑ (2017)

BlackKnight έγραψε:φιλε marine μαλλον θα απογοητευτεις. Οταν ειχε βγει προκυρηξη για οβα, περιπου το 13, ειχα απολυθει ακριβως 3 χρονια απο το στρατο. Δεν κοιταξα ομως στη προκυρηξη τη προυποθεση οτι πρεπει να εχεις απολυθει εως και 2 χρονια για να δηλωσεις. Ετσι πηρα το πολεμικο ναυτικο να καταθεσω τα χαρτια μ. Παιρνω τηλ κ το πρωτο πραγμα που με ρωτησε ο ανθρωπος εκει ηταν το ποτε απολυθηκα. Του ειπα και μ ειπε οτι δεν μπορω να μπω για τον παραπανω λογο. Με επιασε τετοιο γελιο που με το ζορι το εκλεισα στον ανθρωπο και αυτο γιατι ημουν ακομα 23 χρονων και μ φαινοταν αδιανοητος ο λογος. Νομιζα οτι με κοροιδευε κ ετσι μπηκα να δω τη προκυρηξη. Οταν την ειδα ειχα προφυτευσει τη καταντια του ελληνικου στρατου και να που επαληθευομαι σχεδον καθε μερα. Οπως ειπε κ ο φιλος παραπανω ειναι κυριως για αυτους που ηδη υπηρετουν, γιαυτο μην ελπιζεις και πολυ. Να ενημερωνεσαι ομως καλου κακου σε περιπτωση που αλλαξουν τις προυποθεσεις.

Φιλε μου εχω απογοητευτει ηδη και συγκεκριμμενα απο την στιγμη που ειδα πως βγηκε αποφαση για ΟΒΑ και οχι για ΕΠΟΠ. Μια τρυπα στο νερο θα κανει με τους ΟΒΑ... Φανταρους διαρκειας παιρνει να κλεισει τρυπες και οχι μονιμους επαγγελματιες... Δεν ειπα οτι ολοι οι ΕΠΟΠ ηταν αποτελεσματικοι στην δουλεια τους η σωστοι επαγγελματιες... Αλλα απο τους ΟΒΑ χιλιες φορες... Αχρηστοι θα υπαρχουν παντου δεν λεω... Αλλα ειναι και ατομα που κανουν σωστα την δουλεια τους... Επισης αν παρει τωρα ΕΠΟΠ λογω της κρισης και της ανεργιας θα ενδιαφερθουν και ατομα με πιο υψηλο επιπεδο μορφωσης κ ετσι θα αυξηθει και το ποιοτικο επιπεδο του ΘΕΣΜΟΥ. Και δεν θα γινει ΕΠΟΠ ο καθε αγραμματος που δεν ειχε τι να κανει στν ζωη του και αποφασισε να παει να γινει καραβανας στο στρατο για να πληρωνεται και να μην κανει τιποτα.
Αλλα αυτα δεν τα βλεπει ο χοντρος δυστυχως... Κοιταει να παρει 1000 ατομα κ να κανει πασαλειμματα οπως ειχα ξαναπει και οχι να παρει 200-300 μονιμους ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.
Δυστυχως θα μεινουν απεξω ατομα που Αξιζαν και περιμεναν πολυ καιρο για μια προσπαθεια εισαγωγης στο στρατευμα... Περιμεναμε χρονια για το τιποτα.

Άβαταρ μέλους
BlackKnight
Υποδεκανέας
Υποδεκανέας
Posts in topic: 3

Προκήρυξη για ΟΒΑ (2017)

Δημοσίευση από BlackKnight »

Ακριβως το ιδιο σκεπτικο εχω.100 φορες 200-300 εποπ παρα χιλιους οβα. Μπορει να μπουν κ οι 1000 αλλα δεν θα μεινουν ουτε 100 και αυτο γτ ειχα αναφερει σε αλλο θεμα το πως τους κακομεταχειριζονται. Και μιλαω για τους οβα ειδικων δυναμεων που αυτους εζησα πιο πολυ. Κ γω ξενερωσα με το που ακουσα για οβα γτ περιμενα κ γω για εποπ μιας κ ειναι η τελευταια μ χρονια αυτη. Ειχα μιλησει με εναν φιλο που ειναι γραμματεας στο κομμα του χοντρου κ μ ελεγε οτι θα βγει προκυρηξη για εποπ. Δεν του πολυεδινα σημασια ωσπου ανακοινωθηκε οτι θα παρει τους οβα. Εννοειται οτι εκραξα τον χοντρο σε αυτον για τις χαζομαρες που κανει κ μ ειπε οτι ειναι αλλο πραγμα αυτο κ οτι θα παρει κ εποπ. Δεν το πιστευω αλλα με βαση τη συνεντευξη του βουτση εχω κ τις αμφιβολιες μ. Αλλα δεν μ εγγυαται και κανεις οτι ο βουτσης ειναι ικανος να ξεχωρισει τους εποπ απο τους οβα γτ εδω εχει μπερδεψει την αριστερα με τη δεξια κ αυτος.

Υ. Γ. Οτι αναφερω παραπανω ειναι καθαρα απο ενδιαφερον γτ νομιζω πως δεν με παιρνει πλεον ηλικιακα για καμια προκυρηξη. Ελπιζω στις προκυρηξεις που θα βγουν στο μελλον να μπουν αξια παιδια που πρωτα αγαπανε τη πατριδα τους και τον συνανθρωπο τους και μετα τη βολη τους.

SKY DIVER
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής
Επικοινωνία:

Προκήρυξη για ΟΒΑ (2017)

BlackKnight έγραψε:Ακριβως το ιδιο σκεπτικο εχω.100 φορες 200-300 εποπ παρα χιλιους οβα. Μπορει να μπουν κ οι 1000 αλλα δεν θα μεινουν ουτε 100 και αυτο γτ ειχα αναφερει σε αλλο θεμα το πως τους κακομεταχειριζονται. Και μιλαω για τους οβα ειδικων δυναμεων που αυτους εζησα πιο πολυ. Κ γω ξενερωσα με το που ακουσα για οβα γτ περιμενα κ γω για εποπ μιας κ ειναι η τελευταια μ χρονια αυτη. Ειχα μιλησει με εναν φιλο που ειναι γραμματεας στο κομμα του χοντρου κ μ ελεγε οτι θα βγει προκυρηξη για εποπ. Δεν του πολυεδινα σημασια ωσπου ανακοινωθηκε οτι θα παρει τους οβα. Εννοειται οτι εκραξα τον χοντρο σε αυτον για τις χαζομαρες που κανει κ μ ειπε οτι ειναι αλλο πραγμα αυτο κ οτι θα παρει κ εποπ. Δεν το πιστευω αλλα με βαση τη συνεντευξη του βουτση εχω κ τις αμφιβολιες μ. Αλλα δεν μ εγγυαται και κανεις οτι ο βουτσης ειναι ικανος να ξεχωρισει τους εποπ απο τους οβα γτ εδω εχει μπερδεψει την αριστερα με τη δεξια κ αυτος.

Υ. Γ. Οτι αναφερω παραπανω ειναι καθαρα απο ενδιαφερον γτ νομιζω πως δεν με παιρνει πλεον ηλικιακα για καμια προκυρηξη. Ελπιζω στις προκυρηξεις που θα βγουν στο μελλον να μπουν αξια παιδια που πρωτα αγαπανε τη πατριδα τους και τον συνανθρωπο τους και μετα τη βολη τους.

Πάνω κάτω, είναι έτσι όπως τα λες φίλε. Σε αυτό το άρθρο απεικονίζεται η κατάσταση που ισχύει στη χώρα μας και αφορά προσλήψεις, προκηρύξεις, συμβάσεις, ανανεώσεις συμβάσεων κτλ. Στην ουσία πολύ δύσκολο έως αδύνατο να γίνουν νέες προσλήψεις (πχ ΕΠΟΠ), καθώς επίσης και οι συμβάσεις που θα γίνονται θα είναι με το σταγονόμετρο και φυσικά η λέξη "ανανέωση" θα είναι κάτι εξωπραγματικό όσο αφορά τις συμβάσεις στο δημόσιο.
Άβαταρ μέλους
Diasostis31
Στρατοπεδάρχης
Στρατοπεδάρχης
Posts in topic: 48

Προκήρυξη για ΟΒΑ (2017)

Δημοσίευση από Diasostis31 »

Δε παίζει ΕΠΟΠ παιδιά. Στοιχιζουν πολύ περισσότερο από τους οβα, για το λόγο ότι μπαίνουν και αστρατευτοι και γυναίκες, και πρέπει να τους περάσουν από 6μηνη και εκπαίδευση.

Τώρα για τους οβα, αφού πρόκειται για 1000 άτομα και όχι 20-30, πιστεύω θα έπρεπε να βγει κανονική προκήρυξη με μοριοδοτηση και να κάνει όποιος θέλει χαρτιά, ούτε δύο χρόνια απολυμενος ούτε τίποτα. Όχι, έτσι όπως λένε τώρα ότι θα βγει, που προηγούνται οι νεότεροι και οι πιο καινούργιες ΕΣΣΟ.

Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Posts in topic: 4
Επικοινωνία:

Προκήρυξη για ΟΒΑ (2017)

Δημοσίευση από Nassos »

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΟΒΑ: Τι ανακοίνωσε το ΥΠΕΘΑ

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, καθορίστηκε ότι 1000 οπλίτες βραχείας περιόδου θα καταταχθούν το έτος 2017 με δυνατότητα παραμονής έως τρία χρόνια. Η κατανομή των 1000 ΟΒΑ ανά κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ως ακολούθως:

- 600 για το Στρατό Ξηράς.

- 200 για το Πολεμικό Ναυτικό.

- 200 για την Πολεμική Αεροπορία.

Το θεσμικό πλαίσιο για τους ΟΒΑ περιγράφεται στο ισχύον άρθρο 13 του ν.1911/1990-Α' 166 και η ενεργοποίηση του θεσμού αποσκοπεί στην κάλυψη αναγκών μαχίμων μονάδων και των τριών Όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος θα ακολουθήσει η έκδοση των σχετικών προκηρύξεων, με μέριμνα των αντίστοιχων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου θα περιγράφονται λεπτομερώς οι σχετικές διαδικασίες και προϋποθέσεις, και οι οποίες θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες των Γενικών Επιτελείων.

Militaire.gr

SKY DIVER
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής
Επικοινωνία:

Προκήρυξη για ΟΒΑ (2017)

Διασωστης31 έγραψε:Δε παίζει ΕΠΟΠ παιδιά.Στοιχιζουν πολύ περισσότερο από τους οβα, για το λόγο ότι μπαίνουν και αστρατευτοι και γυναίκες, και πρέπει να τους περάσουν από 6μηνη και εκπαίδευση.

Τώρα για τους οβα, αφού πρόκειται για 1000 άτομα και όχι 20-30, πιστεύω θα έπρεπε να βγει κανονική προκήρυξη με μοριοδοτηση και να κάνει όποιος θέλει χαρτιά, ούτε δύο χρόνια απολυμενος ούτε τίποτα. Όχι, έτσι όπως λένε τώρα ότι θα βγει, που προηγούνται οι νεότεροι και οι πιο καινούργιες ΕΣΣΟ.

Δεν μπορεί να βγει προκήρυξη με μοριοδότηση (όπως για παράδειγμα οι προκηρύξεις ΟΠΥ - ΕΠΥ - ΕΠΟΠ) γιατί ο θεσμός των ΟΒΑ, όπως ξαναέγραψα,υπάγεται σε άλλο θεσμικό πλαίσιο. Δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό, όπως για παράδειγμα δεν μπορεί να γίνει μονιμοποίηση των οπλιτών που θα προσληφθούν μέσω αυτού του θεσμού. Μπορούν να γίνουν μόνο τροποποιήσεις, όπως για παράδειγμα να μπορούν να υποβάλουν αίτηση εκτός από αυτούς που υπηρετούν και κοντεύουν να απολυθούν και αυτοί που απολύθηκαν πριν από κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Βάζω και το εν' λόγω ΦΕΚ προς ανάγνωση των ενδιαφερόμενων, για να γνωρίζουν πιο είναι το βασικό σώμα του θεσμού για τον οποίο θα υπογράψουν. Βέβαια θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και τις τυχών τροποποιήσεις - διαφοροποιήσεις που θα έχει η σύμβαση που θα υπογράψουν, τις οποίες θα μπορούν να τις δουν αφού βγει η τελική διαταγή από τον κάθε κλάδο (ΓΕς, ΓΕΝ, ΓΕΑ). Για να μην χαθείτε μέσα στο ΦΕΚ, το άρθρο που αφορά τους ΟΒΑ είναι το Άρθρο 13 ( *) . /forum/uploads/1181/ΦΕΚ_166Α_11-12-1990.pdf

( *) Τυχαίο το νούμερο; Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο αλλά πιστεύω πως είναι σίγουρα σημαδιακό!Εικόνα Εικόνα Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Marine993
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Υποψήφιος Βαθμοφόρος

Προκήρυξη για ΟΒΑ (2017)

BlackKnight έγραψε:Ακριβως το ιδιο σκεπτικο εχω.100 φορες 200-300 εποπ παρα χιλιους οβα. Μπορει να μπουν κ οι 1000 αλλα δεν θα μεινουν ουτε 100 και αυτο γτ ειχα αναφερει σε αλλο θεμα το πως τους κακομεταχειριζονται. Και μιλαω για τους οβα ειδικων δυναμεων που αυτους εζησα πιο πολυ. Κ γω ξενερωσα με το που ακουσα για οβα γτ περιμενα κ γω για εποπ μιας κ ειναι η τελευταια μ χρονια αυτη. Ειχα μιλησει με εναν φιλο που ειναι γραμματεας στο κομμα του χοντρου κ μ ελεγε οτι θα βγει προκυρηξη για εποπ. Δεν του πολυεδινα σημασια ωσπου ανακοινωθηκε οτι θα παρει τους οβα. Εννοειται οτι εκραξα τον χοντρο σε αυτον για τις χαζομαρες που κανει κ μ ειπε οτι ειναι αλλο πραγμα αυτο κ οτι θα παρει κ εποπ. Δεν το πιστευω αλλα με βαση τη συνεντευξη του βουτση εχω κ τις αμφιβολιες μ. Αλλα δεν μ εγγυαται και κανεις οτι ο βουτσης ειναι ικανος να ξεχωρισει τους εποπ απο τους οβα γτ εδω εχει μπερδεψει την αριστερα με τη δεξια κ αυτος.

Ακριβως αυτο πιστευω και εγω οτι θα ξενερωσουν και θα την κανουν με ελαφρα πηδηματακια μολις δουν περι τινος προκειται. ΟΒΑ ειδικων δυναμεων; Πρεπει να υπηρετησες παλαιοτερα απο οτι εγω γιατι δεν τους προλαβα. Τι σειρα εισαι φιλε μου αν επιτρεπεται; Οσο αναφορα αυτο π λες για τον χοντρο... Και οτι θα παρει ΚΑΙ ΕΠΟΠ εχω ακουσει κατι παρομοιο... Δεν ξερω αν στεκει αλλα μου το ειπε ατομο που ειναι μεσα στο στρατευμα αλλα δν ξερω κατα ποσο μπορει να ισχυει.
Για μενα ΤΡΕΙΣ πιθανες εκδοχες υπαρχουν.
1) Παιρνει ΟΒΑ με το προσχημα οτι ειναι ''εποχιακοι'' ΕικόναΕικόνα Να το πω ετσι ωστε να μην κραζουν οι Ευρωπαιοι (ΔΝΤ, Τροικες, Σοιμπλε κ δν ξερω εγω ποιοι αλλοι) Που στην πορεια θα μονιμοποιησει στα μουλωχτα μερικους η κατι τετοιο.

2) Παιρνει ΟΒΑ με σκοπο να καλυφθουν καποια κενα ζωτικης σημασιας και να παρει το στρατευμα ΜΙΣΗ ανασα (οχι μια) για 3 χρονια και μετα ΒΛΕΠΟΥΜΕ πως πανε τ πραγματα (Αν δλδ Τους διωξουμε η τους κρατησουμε η οτι αλλο προκυψει)

3) Παιρνει ΟΒΑ για προσωρινη λυση και με την προοπτικη οτι θα παρει και ΕΠΟΠ αργοτερα σε 1-2-3 χρονια μολις θα εχουν φτιαξει λιγο τα πραγματα.

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ποια απο τα 3 ισχυει αλλα θελω να πιστευω πως θα παρει καποια στιγμη και να ειμαι ακομα σε ηλικια που με παιρνει να παρω μερος στην προκηρυξη. Τωρα ειμαι 23 μισο περιπου...

Εσεις ποια πιστευετε οτι ειναι η επικρατεστερη απο τις 3 εκδοχες; Θελω να ακουσω γνωμες παρακαλω.

SKY DIVER
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής
Επικοινωνία:

Προκήρυξη για ΟΒΑ (2017)

Εγώ πιστεύω πως η εκδοχή του να ενεργοποιηθεί ο θεσμός των ΟΒΑ είναι το ιδανικότερο, απ' την πλευρά της υπηρεσίας πάντα.
Εδώ θέλω να υπενθυμίσω πως ο θεσμός των ΟΒΑ δεν είναι κάτι το οποίο ανακαλύφθηκε τώρα. Υπήρχε και ήταν σε ισχύ εδώ και χρόνια. Με την εμφάνιση όμως των μνημονίων, πάγωσε. Ο θεσμός σε γενικές γραμμές έλεγε πως κάθε κληρωτός οπλίτης, εάν το επιθυμεί, λίγο πριν απολυθεί, μπορεί να δηλώσει ανακατάταξη και να συνεχίσει να υπηρετεί την πατρίδα, επί πληρωμή όμως αυτή τη φορά. Η υπηρέτησή του αυτή μπορούσε να διαρκέσει το μέγιστο τα 3 έτη. Ο βαθμός του δεν άλλαζε, ο Στρ παρέμενε Στρ, ο Δνεας παρέμενε Δνεας και ο Λχιας παρέμενε Λχιας. Στην ουσία όλα παρέμεναν τα ίδια. Η μόνη διαφορά ήταν ότι έπαιρνε κάποια αμοιβή, μπορούσε να διαμένει εκτός στρατοπέδου και φυσικά αποκτούσε και τα ανάλογα ένσημα. Ο αριθμός των ΟΒΑ φυσικά ελεγχόταν και κάθε χρόνο υπήρχε σχετική διαταγή για το πόσοι κληρωτοί οπλίτες υπάρχει η δυνατότητα να ανακαταταχθούν. Γι' αυτό το λόγο έκανες την αναφορά σου στο 1οΓρ της Μονάδος σου και περίμενες να έρθει η έγκριση.
Τώρα θα αιτιολογήσω για ποιους λόγους πιστεύω πως αυτός ο θεσμός θα ενεργοποιηθεί ξανά και η σκέψη κάποιας πρόσληψης ΕΠΟΠ θα μπει βαθιά στο συρτάρι.
1. Οι ΟΒΑ κοστίζουν πιο λίγο από τους ΕΠΟΠ
2. Οι ΟΒΑ δεν μονιμοποιούνται με αποτέλεσμα να μην αυξάνεις μόνιμα το κόστος πληρωμής μισθών αλλά προσωρινά. Όποτε θες εγκρίνεις ανακατατάξεις όποτε θες δεν εγκρίνεις ούτε μια.
3. Οι ΟΒΑ δεν γερνούν και δεν "παλιώνουν"! Προσωπικά θεωρώ πως αυτό είναι το σημαντικότερο συν των ΟΒΑ. Ο ΟΒΑ μέχρι να καταλάβει τι σημαίνει στρατός, τι δικαιούται και τι όχι, πως ζητά αυτά που δικαιούται, πως να κινείται όταν αδικείται και όλα τα συναφή, έχει πάει σπίτι του. Οπότε έχεις συνεχώς προσωπικό μικρό σε ηλικία, γεμάτο όρεξη για δουλειά, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις από μέρος του και φυσικά με το χαμηλότερο κόστος που μπορεί να έχει κάποιο στέλεχος στις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν υπάρχει κάποιος που να πληρώνεται λιγότερο από τους ΟΒΑ στις Ένοπλες Δυνάμεις (αναφέρομαι πάντα στο ένστολο προσωπικό).
4. Ένα επίσης σημαντικό πλεονέκτημα που έχουν οι ΟΒΑ είναι ότι εκτός του ότι κάθε χρονιά ανακατατάσσεις όσους εσύ θέλεις εκείνη τη στιγμή, είναι ότι ανακατατάσσεις και όποιους εσύ θέλεις. Μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό (κόμματα, γνωστοί κτλ). Εννοώ πως ανακατατάσσεις οπλίτες με ειδικότητες που υπάρχει πρόβλημα. Για παράδειγμα μπορεί να μην εγκρίνεις αναφορές (αιτήσεις ανακατάταξης) οπλιτών με ειδικότητα οδηγού γιατί υπάρχουν αρκετοί οδηγοί, αλλά να εγκρίνεις αναφορές (αιτήσεις ανακατάταξης) οπλιτών με ειδικότητα τεχνίτη τροχοφόρων οχημάτων όπου εκεί έχεις πρόβλημα. Εδώ μπορεί τώρα να πει κάποιος, μα και με τους ΕΠΟΠ ότι ειδικότητες ήθελες ζήταγες. Ναι, αλλά με τους ΟΒΑ έχεις κάθε δυο μήνες τις ειδικότητες που έχεις πρόβλημα εκείνη ακριβώς την στιγμή και στην ποσότητα που θέλεις χωρίς να σε περιορίζει η σκέψη του τι θα τους κάνεις αν αργότερα δεν αναγκαιούν. Για τους ΟΒΑ δεν υπάρχει το βάρος του αργότερα. Κάθε δύο μήνες δηλαδή μπορείς να κάνεις νέες σκέψεις, νέους υπολογισμούς χωρίς να σε απασχολεί ιδιαίτερα το μέλλον γιατί η υπηρέτησή τους είναι προσωρινή. Θα σου κάνουν δηλαδή την μπουγάδα και θα φύγουν.
5. Το μόνο μείον που έχουν οι ΟΒΑ έναντι των ΕΠΟΠ είναι η εμπειρία. Ενώ έχεις κάποιο προσωπικό το οποίο αρχίζει να αποκτά κάποια εμπειρία, στα 3 χρόνια το χάνεις. Σε αυτό όμως το σημείο εμφανίζονται τα παλαιότερα στελέχη ως εξισορροπητές της κατάστασης. Οι ΕΜΘ και οι ΕΠΟΠ τραβάνε ακόμη, όχι σαν πρώτη γραμμή αλλά σαν στήριγμα - σύμβουλοι - εκπαιδευτές - ομαδάρχες - προϊστάμενοι των ΟΒΑ. Οι ΕΜΘ και οι ΕΠΟΠ λοιπόν μαζί με τα στελέχη παραγωγικών σχολών (ΣΜΥ - ΣΣΕ) σε συνδυασμό με συνεχώς ανανεώσιμους ΟΒΑ, θα καταφέρουν να την οδηγήσουν για αρκετά χρόνια ακόμη, με ασφάλεια και επιτυχία την βάρκα. Αν κάνει μάλιστα και παίρνει 2000 - 4000 ΕΠΟΠ ανά 5 - 10 χρόνια, το θέμα θεωρείται λήξαν και πιστεύω πως έτσι θα κυλίσει για πάρα πολλά χρόνια.

Συνοψίζοντας, η δικ (... συνεχίζεται ...)
SKY DIVER
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής
Επικοινωνία:

Προκήρυξη για ΟΒΑ (2017)

Συνοψίζοντας, η δική μου άποψη είναι πως εάν ενεργοποιηθεί ο θεσμός των ΟΒΑ ξανά, και κάθε οπλίτης λίγο πριν απολυθεί μπορεί να ανακαταταχθεί, καθώς επίσης μια φορά στα 5-10 χρόνια κάνει μια πρόσληψη ΕΠΟΠ των 2000 - 4000 ατόμων, αυτή η κατάσταση θα παραμείνει έτσι για πολλές δεκαετίες.
Αυτά από εμένα, μιας και ζήτησες την άποψή μας.
Ηλεκτρολόγος στο Χαλάνδρι - Δημήτρης Ανθής
Κλειδωμένο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες