Νέο μαχητικό αεροσκάφος (2006-2021)

Συζητήσεις για τον εξοπλισμό της Πολεμικής Αεροπορίας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τα τρέχοντα ή μελλοντικά προγράμματα προμήθειας
Κλειδωμένο

Τι θα θέλατε να προμηθευτεί η Πολεμική Αεροπορία;

Το δημοψήφισμα λήγει την Δευ Οκτ 19, 2020 10:34 pm

Αεροσκάφη Eurofighter
667
16%
Αεροσκάφη F-35
183
4%
Αεροσκάφη Rafale
594
14%
Αεροσκάφη F-16
2030
49%
Αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού
416
10%
Αεροσκάφος F-18 Super Hornet
237
6%
 
Σύνολο ψήφων: 4127

Στρατός και θητεία
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Posts in topic: 91
Δημοσιεύσεις: 10412
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am

Νέο μαχητικό αεροσκάφος (2006-2021)

Δημοσίευση από yandr »

ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο η μάχη για το αεροπορικό κομμάτι του ελληνικού εξοπλιστικού προγράμματος, το συνολικό κόστος του οποίου αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 δισ. Ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Χθες η αμερικανική Μπόινγκ ανακοίνωσε και επισήμως την πρόθεσή της να μπει στον χορό διεκδίκησης του χρυσού συμβολαίου με το μαχητικό που παράγει- το Super Ηornet F-18, με ενδεικτική τιμή τα 53,8 εκατ. Δολ. Το ένα και παραδόσεις εντός των προθεσμιών (τέλος 2011- αρχές 2012) που θέτει η Αεροπορία.

Λίγες ημέρες πριν ο έτερος αμερικανικός κολοσσός Λόκχιντ Μάρτιν παρουσίασε στην Αθήνα τη δική τουδιπλή- υποψηφιότητα: Το γνωστό στην Ελλάδα F-16 Αdvanced Βlock 52 Ρlus και το καινούργιο στην αγορά F-35 (JSF). Η συμμετοχή και των δύο αμερικανικών εταιρειών σε αερομαχία στους ελληνικούς ουρανούς γίνεται ύστερα από πολλά χρόνια και σηματοδοτεί τον έντονο ανταγωνισμό που έχει ενισχύσει η οικονομική κρίση.

Στο ευρωπαϊκό σκέλος της αερομαχίας, σε αυτή τη φάση κυριαρχούν οι παρασκηνιακές και διπλωματικές κινήσεις. Την προώθηση του αεροσκάφους Γιουροφάιτερ που κατασκευάζει κοινοπραξία εταιρειών από Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία έχει αναλάβει η Βόννη.Η καγκελάριος Μέρκελ λέγεται ότι έχει δυσαρεστηθεί με τα μπρος- πίσω της κυβέρνησης Καραμανλή.

Οι Γάλλοι, που έχουν πάρει επισήμως τη διαβεβαίωση ότι οι 6 φρεγάτες και τα 17 ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης θα αγοραστούν από αυτούς, δεν έχουν εγκαταλείψει την αερομαχία και φαίνεται ότι ετοιμάζουν νέα πρόταση για το Rafale, αφού η προηγούμενη για αντικατάσταση μέρους των Μιράζ δεν προχώρησε.

ΤΑ ΝΕΑ
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Posts in topic: 91
Δημοσιεύσεις: 10412
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am

Νέο μαχητικό αεροσκάφος (2006-2021)

Δημοσίευση από yandr »

Η Boeing ανακοίνωσε χθες 11 Μαρτίου πως το Ναυτικό των ΗΠΑ (USN) ολοκλήρωσε 10 δοκιμαστικές πτήσεις μείωσης τεχνολογικού κινδύνου, για την ενσωμάτωση συστήματος Υπέρυθρης Έρευνας και Ιχνηλάτησης (IRST) στο μαχητικό αεροσκάφος F/A-18E/F Super Hornet.

Ο παθητικός αισθητήρας μακράς εμβέλειας μπορεί να εκτελέσει ταυτόχρονη ιχνηλάτηση πολλαπλών στόχων και να εξασφαλίσει αποτελεσματική στοχοποίηση αέρος-αέρος, ακόμη και απέναντι σε προηγμένες απειλές με υψηλής τεχνολογίας ικανότητα παρεμβολής ραντάρ. Η Boeing, το τμήμα Βλημάτων και Ελέγχου Βολής (MFC) της Lockheed Martin και η General Electric ανέπτυξαν πρωτότυπο αισθητήρα IRST, ο οποίος τοποθετήθηκε στο πρόσθιο τμήμα τροποποιημένης εξωτερικής δεξαμενής καυσίμου των 480 USgal.

...

Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στο προβλέψιμο Κόστος Κύκλου Ζωής (LCC) καθώς το μαχητικό δεν απαιτεί προγραμματισμένη συντήρηση εργοστασιακού επιπέδου στις 6.000 ώρες πτήσης της δομικής ζωής του, η οποία επεκτείνεται κατά πολύ όταν δεν χρησιμοποιείται από αεροπλανοφόρα. Τέλος ο κ. Κρόνενμπεργκ αναφέρθηκε στην προσφορά 100% Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, η οποία περιλαμβάνει συνεργασία στον εμπορικό τομέα και ανάδειξη των συνεργαζόμενων εγχώριων εταιρειών σε μόνιμους προμηθευτές.

Περιγράφοντας αναλυτικότερα το Super Hornet, ο επικεφαλής της υποψηφιότητας για την Ελλάδα κ. Μαρκ Γκάμον τόνισε πως προσφέρεται η έκδοση Block II με ραντάρ Ενεργής Διάταξης Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA) APG-79, το οποίο συμπληρώνει ήδη 60.000 ώρες πτήσης στο USN. Υπογράμμισε επίσης πως το F/A-18E/F είναι σχεδιασμένο για επιχειρήσεις από αεροπλανοφόρα, οπότε είναι ιδανικό για το διαβρωτικό ελληνικό θαλάσσιο περιβάλλον, με αισθητήρες βελτιστοποιημένους για ανάλογες συνθήκες λειτουργίας και με περιορισμένες απαιτήσεις τεχνικής υποστήριξης από προωθημένες βάσεις.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην ισορροπημένη προσέγγιση της επιβιωσημότητας, η οποία δυσχεραίνει τον εντοπισμό, την προσβολή και την κατάρριψη του αεροσκάφους. Αναλυτικότερα η δυσκολία εντοπισμού στηρίζεται στην ενσωμάτωση χαρακτηριστικών χαμηλής Διατομής Ραντάρ (RCS) από το στάδιο της σχεδίασης, στην ολοκλήρωση αισθητήρων προειδοποίησης μεγάλης εμβέλειας και στην ικανότητα του ραντάρ AESA να κατευθύνει με ακρίβεια βλήματα μεγάλης ακτίνας εμπλοκής.

Η δυσκολία προσβολής του F/A-18E/F στηρίζεται στην υψηλού επιπέδου Επίγνωση Κατάστασης (Situational Awareness), στο εσωτερικό σύστημα παρεμβολών περιλαμβανόμενης ρυμουλκούμενης μονάδας παραπλάνησης (towed decoy) και στα εξελιγμένα συστήματα αεροφύλλων/ θερμοβολίδων. Ο κ. Γκάμον επέμεινε μάλιστα πως η στενή ολοκλήρωση του ραντάρ ΑESA και του εξοπλισμού Ηλεκτρονικού Πολέμου (EW) αποτελεί τεράστια τεχνολογική πρόκληση, στην οποία το USN ανταποκρίθηκε με πολυετείς επενδύσεις, έρευνες και δοκιμές.

Τέλος, η δυσκολία κατάρριψης στηρίζεται στους δύο κινητήρες, στην ανθεκτική κατασκευή, στην προστασία κρίσιμων συστημάτων επιβίωσης του αεροσκάφους, στα εφεδρικά συστήματα και στην καταστολή πυρκαγιών. Το στέλεχος της Boeing ανέφερε πως οι πιστοποιημένες διαμορφώσεις φορτίου υπερβαίνουν τις 300, περιλαμβάνοντας το σύνολο του οπλοστασίου του ΠΑ. Μετά από ερώτηση του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα &Ασφάλεια», διευκρίνισε πως για το βλήμα αερομαχίας IRIS-T θα απαιτηθεί διαδικασία ολοκλήρωσης και πιστοποίησης.

...

Τέλος σχετικά με την τιμή μονάδας, διευκρίνισαν πως είναι συνάρτηση της ακριβούς διαμόρφωσης και ανέφεραν ενδεικτικά εκείνη της Πολυετούς Προμήθειας ΙΙ (ΜΥΡ ΙΙ) 213 αεροσκαφών για το USN, έναντι $53,8 εκατ. Το καθένα.

Αμυντική Γραμμή

Anonymous

Νέο μαχητικό αεροσκάφος (2006-2021)

Δημοσίευση από Anonymous »

Πότε πάει στο αμέρικα ο Κώστας...
Anonymous

Νέο μαχητικό αεροσκάφος (2006-2021)

Δημοσίευση από Anonymous »

Μακάρι να μην πάει ποτέ (έτσι κιαλλιώς δεν τον καλούνε)

Πηγαίνει το σκυλάκι τους η Ντόρα τρώει ένα ξεροκόκκαλο και φεύγει χαρούμενο...
Interceptor
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Posts in topic: 5
Δημοσιεύσεις: 11
Εγγραφή: Τετ Μαρ 18, 2009 3:59 am

Νέο μαχητικό αεροσκάφος (2006-2021)

Δημοσίευση από Interceptor »

Η άποψη μου είναι οτι θα πρέπει να μειώθεί η πολυτυπία μαχητικών που βαραίνει την ΠΑ, οπότε δεν το θεωρώ καθόλου λογικό να αγοραστούν 2 διαφορετικοί τύποι και σε καμιά μα καμιά περίπτωση μαχητικό που να μην διαθέτει προδιαγραφές STANAG κλπ ΝΑΤΟ (δλδ ρωσσικό παράγωγο του Flanker) όπως θέλουν κάποιοι. Δεν μπορούμε σαν χώρα να διαθέσουμε τα χρήματα για να φτιάξουμε το HI-LOW mix που έχει η USAF με τον συνδυασμό F-16 &F-15 και στο μέλλον με F-35 &F-22. Το κόστος θα ήταν απαγορευτικό και αναγκαστικά θα συρρίκνωνε και τον αριθμό αεροσκαφών που τελικά θα αγοράζαμε. Δυστυχώς κάτι παρόμοιο έχει γίνει με την αγορά του αιώνα την δεκαετία του 80' με τον αρχικό αριθμό αφών από 120 να πέφτει στα 80 μετά την επιλογή 2 διαφορετικών τύπων (Μ2000EGM/BGM &F-16C/D) μαζί με όλα τα προβλήματα λογιστικής υποστήριξης (ύπαρξη 2 διαφορετικών γραμμών ανταλλακτικών, οπλισμού, παρελκομένων, βιβλιογραφίας, εκπαίδευσης κλπ) που επέφερε. Κάτι που δεν λαμβάνουν υπόψιν πολλοί είναι οτι -ενημερωτικά- είμαστε ίσως η μοναδική χώρα που έχει στόλο F-16 με δύο διαφορετικούς κινητήρες! Τα μεν Blk30 &50 με General Electric και τα δε Blk52+ και τα νεα Blk52+ Advanced με Pratt &Whitney γιατί ο θείος Σαμ ήθελε να ικανοποιήσει και τις 2 εταιρίες. Για Sukhoi Su-27/30/35 κλπ δεν θα πρέπει να κάνουμε λόγο ούτε για πλάκα διότι πέρα από τις όποιες "αρετές" μπορεί να έχει ο τύπος, τα προβλήματα που τελικα θα δημιουργήσει δεν λύνονται εύκολα γιατί στιν περίπτωση αυτή δεν μένουμε μόνο στα καινούρια όπλα, ανταλλακτικα κλπ αλλά περνάμε σε shelters, αλλάγή στην εκπαίδευση, μετατροπή σε πρότυπο ΝΑΤΟ δεκάδων ίσως συστηματων του άφους, πιστοποιήσεις και χίλια δυο άλλα... (λυπάμαι που απογοητεύω τους φίλους του Λιακόπουλου και του ξανθού γένους αλλά δείτε και τι γίνετε με τα BMP-3 και την υποστήριξη/τροποποίηση των ρωσσικών SAM/SHORADS του ΕΣ και της ΠΑ) Είμαι 99.9% σίγουρος οτι η επιλογή ΝΜΑ θα γίνει μεταξύ EF-2000 Typhoon και Dassault Rafale με πιθανότερο το Eurofighter όπως είχε αποφασιστεί αρχικά δηλαδή και μια μικρή παραγγελία F-16 ή επιλογή αμερικανικής εταιρίας για τον εκσυγχρονισμό των παλαιωτέρων Viper. Μακάρι πάντως η επιλογή να γίνει καθαρά ή τουλάχιστον περισσότερο βάσει επιχειρησιακών κριτηρίων και όχι πολιτικών γιατί μέχρι να αγοράσουμε όλοι είναι φίλοι μας... Το τι κάνουμε μετά ειναι το θέμα όμως.
eagle1
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Posts in topic: 9
Δημοσιεύσεις: 69
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 27, 2008 5:49 am
Τοποθεσία: Turks and Caicos Islands
Επάγγελμα: Χειριστής Αεροσκαφών

Νέο μαχητικό αεροσκάφος (2006-2021)

Δημοσίευση από eagle1 »

Γερμανοί: Άρματα, νέα υποβρύχια, εκσυγχρονισμός υποβρυχίων, φορητός οπλισμός

Γάλλοι: Φρεγάτες, οχήματα αναγνώρισης, εκσυγχρονισμός ΤΠΚ και Μ2000.

Ρώσοι: Α/Α συστήματα,A/T πύραυλοι,TOMA

Βρεττανοί: ΤΠΚ, επιπλέον ΤΠΚ, Ραντάρ αεράμυνας.

Αμερικανοί:F16 και τι άλλο για τον νέο πρόεδρο; Mα φυσικά F-35!

Λέμε τώρα...

Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Posts in topic: 91
Δημοσιεύσεις: 10412
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am

Νέο μαχητικό αεροσκάφος (2006-2021)

Δημοσίευση από yandr »

@Interceptor

Με μεγάλο ενδιαφέρουν διάβασα την απάντησή σου και συμφωνώ με όλα όσα λες. Εύχομαι να συμμετέχεις συχνά στο forum από εδώ και μπρος.

Interceptor έγραψε:... Σε καμιά μα καμιά περίπτωση μαχητικό που να μην διαθέτει προδιαγραφές STANAG κλπ ΝΑΤΟ (δλδ ρωσσικό παράγωγο του Flanker) όπως θέλουν κάποιοι.


Εικόνα Επιτέλους άλλη μία φωνή λογικής.

Interceptor έγραψε:Δεν μπορούμε σαν χώρα να διαθέσουμε τα χρήματα για να φτιάξουμε το HI-LOW mix που έχει η USAF με τον συνδυασμό F-16 &F-15 και στο μέλλον με F-35 &F-22. Το κόστος θα ήταν απαγορευτικό και αναγκαστικά θα συρρίκνωνε και τον αριθμό αεροσκαφών που τελικά θα αγοράζαμε.


Εικόνα Σωστά, αν και στην δική μας περίπτωση το Hi-LOW mix θα ήταν το νέο αεροσκάφος έναντι των παλαιοτέρων. Ένας στόλος, για παράδειγμα, από Eurofighter ως εναέριας υπεροχής και F-16 Block 50+ σε διαμόρφωση σιείσδυσης - βομβαρδισμού θα ήταν ό, τι καλύτερο για την Ελλάδα.

Interceptor έγραψε:Δυστυχώς κάτι παρόμοιο έχει γίνει με την αγορά του αιώνα την δεκαετία του 80' με τον αρχικό αριθμό αφών από 120 να πέφτει στα 80 μετά την επιλογή 2 διαφορετικών τύπων (Μ2000EGM/BGM &F-16C/D)

Ωστόσο η επιλογή αυτή, πέρα από το μήνυμα προς τις ΗΠΑ προσέθεσε στο οπλοστάσιο της ΠΑ ένα αεροσκάφος που δεν γνώριζε ο αντίπαλος και το οποίο αποδείχθηκε εξαιρετικό στο χώρο των αναχαιτήσεων.

Interceptor έγραψε: είμαστε ίσως η μοναδική χώρα που έχει στόλο F-16 με δύο διαφορετικούς κινητήρες! Τα μεν Blk30 &50 με General Electric και τα δε Blk52+ και τα νεα Blk52+ Advanced με Pratt &Whitney γιατί ο θείος Σαμ ήθελε να ικανοποιήσει και τις 2 εταιρίες.

Αν και συμφωνώ μαζί σου, θα πρέπει να σημειώσω ότι ο εύτερος κινητήρας είναι θεωρητικά ισχυρότερος ενώ ορισμένοι προβάλλουν το 'πλεονέκτημα' της μη ολοκληρωτικής καθήλωσης του στόλου αεροσκαφών σε περίπτωση που εμφανιστούν προβλήματα στον κινητήρα. Βέβαια η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για τέτοιες πολυτέλειες, αλλά οφείλουμε να το αναφέρουμε.

Anonymous

Νέο μαχητικό αεροσκάφος (2006-2021)

Δημοσίευση από Anonymous »

Προς interceptor

ωραία αυτά που λές αλλά έχω κάποιες απορίες

1) Η επιλογή του eurorfighter ενός κατά κοινή ομολογία πανάκριβου αεροσκάφους (σε κόστος αγοράς και πτήσης) το οποίο δεν θα είχε καμία τύχη να επιλεγεί Σε ανοικτό διαγωνισμό (θα έχανε και από τα ακριβά usa) γίνεται τελικά με επιχειρησιάκά ή πολιτικά κριτήρια; Μάλλον το δεύτερο

2) Η επιλογή του "αξιόπιστου" typhoon από τον ίδιο προμηθευτή που μας παρέδωσε το αξιόπιστο Υ/Β Παπανικολής δεν σε προβληματίζει άραγε;

3) Μπορεί να μην είμαι οπαδός του Λιακόπουλου αλλά εξηγησέ μου πως είναι δυνατόν ένα su33 ή su35 4ης+ γενιάς να στοιχίζει όσο f-16block 3ης; Ακόμα και αν χρειάζεται όλα αυτά που αναφέρεις (κόστος εκπαιδευσης κτλ) γιατί να μην επιλεγεί αν μας πάει μία η άλλη; Σου υπενθυμίζω σχετικά με έλλειψη ανταλλακτικών ότι έχεις μείνει πιθανότατα στην δεκαετία του 90. Πλεόν η Ρωσσία παρέχει άμεσα στους πελάτες της ανταλλακτικά ακόμα και συμπαραγωγή (κάποτε απαγορευτικό για τους Ρώσους). Προφανώς η ανυπαρξία και η παλινδρομική κίνηση της χείρας κάποιων αξ/κών του ΓΕΑ και της ΓΔΕ για ανταλλακτικά των Ρωσικών οπλικών συστημάτων (πχ TORM1) δεν φταίνε οι Ρώσοι γιαυτό...

4) Μήπως προτιμάς να πάρουμε το Rafale και να γίνουμε τα πειραματόζωα των Γάλλων μιας και κανείς άλλος δεν τα έχει επιλέξει... (γιατί άραγε) ;

5) Κάποιοι φωστήρες εδώ αποφάσισαν ότι το BMP-3 χρείαζεται Ελληνικό πυροβόλο και όχι Ρώσικο και ξαφνικά τσιμπιόμαστε όλοι πότε ρε γαμώτο απόκτήσαμε καλύτερη αμυντική βιομηχανία από τους Ρώσους και δεν το πήραμε χαμπάρι;

Και κάτι τελευταίο για τον φίλο eagle.

Ο νέος black πρόεδρος φίλε μόνο F-35 &F-15 δεν θέλει να πάρουμε. Και αν απορείς τι λέω διάβασε γιατί η Boeing (με έδρα το Σικάγο) ανοιγε σαμπάνιες

μετά την εκλογή του...

Οπότε πάμε για F-18 super hornet (ή super κορνέ κατ εμέ) ...

Markos_Hdi
Ταξίαρχος
Ταξίαρχος
Posts in topic: 43
Δημοσιεύσεις: 1284
Εγγραφή: Παρ Απρ 11, 2008 2:38 am

Νέο μαχητικό αεροσκάφος (2006-2021)

Δημοσίευση από Markos_Hdi »

Προσωπικά sniper για το 3ο σημείο που αναφέρεις έχω ήδη διατυπώσει την γνώμη μου.

Σίγουρα δεν μπορώ να πιστέψω μια κυβέρνηση που έχει πει ασύστολα ψεύδη και στον ίδιο της τον λαό, αλλά όπως φάνηκε με χτεσινά δημοσιεύματα και στην ίδια την Ε. Ε. Και να πειστώ πως μια εταιρεία παγκοσμίου φήμης και γερμανική (γνωστοί ως έθνος για την αξιοπιστία τους σε πλήρη αντίθεση με εμάς) θέλει να μας πασσάρει σκάρτο υλικό με πιθανό αποτέλεσμα να αλλοιωθεί το όνομά της διεθνώς.

Τώρα για τα υπόλοιπα σημεία που αναφέρεις και για να είμαστε εντός του θέματος, η επιλογή του Rafale καταρχάς δεν νομίζω να μας καταστήσει πειραματόζωα όπως το λες, μιας και είναι γνωστή η πολύ υψηλη τεχνολογία των γάλλων, αλλά και το γεγονός από μόνο του ότι είναι ένα αεροσκάφος που χρησιμοποιείται από την γαλλική αεροπορία είναι αρκετό για μένα.

Για μένα εν τέλει δεν θα έπρεπε να γίνει η επιλογή του αεροσκάφους μόνο με επιχειρησιακά κριτήρια. Όπως έχει διαμορφωθεί η σημερινή κατάσταση, πάρα πολύ πιο χρήσιμη μας είναι η διπλωματική και πολιτική εξουσία, παρά η επιχειρησιακή.
Anonymous

Νέο μαχητικό αεροσκάφος (2006-2021)

Δημοσίευση από Anonymous »

Markos_Hdi έγραψε:Προσωπικά sniper για το 3ο σημείο που αναφέρεις έχω ήδη διατυπώσει την γνώμη μου.

Σίγουρα δεν μπορώ να πιστέψω μια κυβέρνηση που έχει πει ασύστολα ψεύδη και στον ίδιο της τον λαό, αλλά όπως φάνηκε με χτεσινά δημοσιεύματα και στην ίδια την Ε. Ε. Και να πειστώ πως μια εταιρεία παγκοσμίου φήμης και γερμανική (γνωστοί ως έθνος για την αξιοπιστία τους σε πλήρη αντίθεση με εμάς) θέλει να μας πασσάρει σκάρτο υλικό με πιθανό αποτέλεσμα να αλλοιωθεί το όνομά της διεθνώς.

Τώρα για τα υπόλοιπα σημεία που αναφέρεις και για να είμαστε εντός του θέματος, η επιλογή του Rafale καταρχάς δεν νομίζω να μας καταστήσει πειραματόζωα όπως το λες, μιας και είναι γνωστή η πολύ υψηλη τεχνολογία των γάλλων, αλλά και το γεγονός από μόνο του ότι είναι ένα αεροσκάφος που χρησιμοποιείται από την γαλλική αεροπορία είναι αρκετό για μένα.

Για μένα εν τέλει δεν θα έπρεπε να γίνει η επιλογή του αεροσκάφους μόνο με επιχειρησιακά κριτήρια. Όπως έχει διαμορφωθεί η σημερινή κατάσταση, πάρα πολύ πιο χρήσιμη μας είναι η διπλωματική και πολιτική εξουσία, παρά η επιχειρησιακή.
Τέλος σχετικά με τα κριτήρια επιλογής συμφωνώ ότι δεν πρέπει να είναι μόνο επιχειρησιακά αλλά και πολιτικά. Τώρα δεν ξέρω αν σε αυτό συμφωνούν οι πιλότοι μας οι οποίοι ταλαιπωρούνται καθημερινά από Τούρκους στο Αιγαίο. Αλλά και με πολιτικά κριτήρια εξηγησέ μου γιατί να επιλεγεί Αμερικάνικο ή Γερμανικό αεροσκάφος συνυπολογίζοντας ότι αυτές οι 2 ΄χωρες λείτουργούν αντισυμμαχικά και μάλλον με ανθελληνικά κριτήρια απέναντί μας σε όλα τα εθνικά μας θέματα. Χάσαμε την ευκαιρία με τον Πούτιν δυστυχώς... Μας μένει μόνο ο Σαρκοζί. Οι Fremm είναι καλές φρεγάτες και μας τις δίνουν με νέα τεχνολογία. Αρκεί όμως η συγκεκριμένη προμήθεια για να έχουμε την υποστήριξη της Γαλλίας η οποία ελπίζει πλέον μόνο στην Ελληνική Π. Α. Για πώληση Rafale; Δεν νομίζω...

Anonymous

Νέο μαχητικό αεροσκάφος (2006-2021)

Δημοσίευση από Anonymous »

Και επειδή δεν ανέβηκε όλη η απαντησή μου συνεχίζω... :

Το πειραματόζωα το είπα μεταφορικά χωρίς να υπονοώ σκάρτη προμήθεια. Αντιθέτως αυτοί ππου αποδεδειγμένα μας έχουν προμηθεύσει σκάρτο και πανάκριβο αμυντικό υλικό είναι οι Γερμανοί με το Υ/Β που γέρνει και οι Αμερικάνοι με τα apachee που παραλάβαμε και είχαν φαγωμένα καλώδια από ποντίκια... (!) Σίγουρα οι Γάλλοι δεν θα μας έδιναν σκάρτο αεροσκάφος (αποδείχτηκε με το M-2000-5) απλά οι ενστάσεις μου αφορούν το γεγονός ότι δεν είναι μάλλον τυχαίο οτί καμία χώρα δεν΄έχει προμηθευτεί το συγκεκριμένο αεροσκάφος παρά τις πολιτικές και μη προσπάθειες των Γάλλων. Προφανώς επιχειρησιακά δεν θα υπερτερεί έναντι του ανταγωνισμού... Και είτε μας αρέσει είτε όχι στα αεροσκάφη (και όχι μόνο) παράδοση και καλή τεχνολογία έχουν οι Ρώσοι και οι Αμερικάνοι.

Markos_Hdi
Ταξίαρχος
Ταξίαρχος
Posts in topic: 43
Δημοσιεύσεις: 1284
Εγγραφή: Παρ Απρ 11, 2008 2:38 am

Νέο μαχητικό αεροσκάφος (2006-2021)

Δημοσίευση από Markos_Hdi »

Σαφώς και δεν είμαι κατάλληλος για να μπορώ να κρίνω και να αξιολογήσω ποια μπορεί να είναι τα πολιτικά κριτήρια. Αυτά τα ξέρουνε μόνο οι αρμόδιοι πολιτικοί φορείς, διπλωμάτες και πιθανότατα κάποια ανώτερα στρατιωτικά στελέχη. Ίσως και ορισμένοι δημοσιογράφοι. Από αυτούς που σέβονται την δουλειά τους εννοώ βεβαίως.

Για τα υποβρύχια στο ξαναείπα, ότι φυσικά και δεν πιστεύω την ελληνική εκδοχή για λόγους που ανέφερα στο παραπάνω σχόλιό μου και σε άλλα παλαιότερα.

Για το επιχειρησιακό κομμάτι, δεν νομίζω ποτέ να μπορέσουμε να παράσχουμε στους πιλότους μας ένα αεροσκάφος με τόσο ανώτερες ιδιότητες από αυτά των γειτόνων έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται. Ο μόνος τρόπος για να τους ησυχάσουμε λίγο από αυτή την ταλαιπωρία που πολύ σωστά έθιξες, θα μπορούσε να έρθει μόνο μέσω πολιτικής-διπλωματικής οδού και είμαι σίγουρος πως αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με κανενός είδους αεροσκάφους.
eagle1
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Posts in topic: 9
Δημοσιεύσεις: 69
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 27, 2008 5:49 am
Τοποθεσία: Turks and Caicos Islands
Επάγγελμα: Χειριστής Αεροσκαφών

Νέο μαχητικό αεροσκάφος (2006-2021)

Δημοσίευση από eagle1 »

Συμφωνώ με τη σειρά μου με αυτά που αναφέρεις Marko. Το θέμα είναι πολιτικοστρατιωτικό. Ο Πούτιν έχει κερδίσει αρκετά από την αναθέρμανση των Ελληνο-Ρωσικών σχέσεων, όπως και εμείς φυσικά από αυτόν και είναι καιρός να γίνει το ίδιο και με τους Αμερικάνους τώρα με τον Ομπάμα.

Sniper, το αν θα είναι Super Hornet ή Lightning II, σχετικό είναι.

Πάντως Αμερικανικό το βλέπω το ΝΜΑ, ιδίως τώρα που η απόκτηση του έχει παγώσει λόγω της οικονομικής κρίσης και το φέρνει πιο κοντά στις περιόδους διαθεσιμότητας αυτών.

Θα προτιμούσα πάντως, το F-35, το οποίο έχει μάλλον να επιδείξει ανώτερη τεχνολογία από αυτή του F-18, ενώ θα είναι και πιο οικονομικό στη χρήση του ως μονοκινητήριο που είναι.

Όλα αυτά φυσικά εάν τελικά καταλήξουμε σε Αμερικάνικο γιατί κανείς δε ξέρει τι προκύπτει αύριο. Υποθέσεις κάνουμε...

Interceptor
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Posts in topic: 5
Δημοσιεύσεις: 11
Εγγραφή: Τετ Μαρ 18, 2009 3:59 am

Νέο μαχητικό αεροσκάφος (2006-2021)

Δημοσίευση από Interceptor »

yandr έγραψε:Με μεγάλο ενδιαφέρουν διάβασα την απάντησή σου και συμφωνώ με όλα όσα λες. Εύχομαι να συμμετέχεις συχνά στο forum από εδώ και μπρος.


Το ελπίζω και έχω όλη την καλή διάθεση.

yandr έγραψε:Σωστά, αν και στην δική μας περίπτωση το Hi-LOW mix θα ήταν το νέο αεροσκάφος έναντι των παλαιοτέρων. Ένας στόλος, για παράδειγμα, από Eurofighter ως εναέριας υπεροχής και F-16 Block 50+ σε διαμόρφωση σιείσδυσης - βομβαρδισμού θα ήταν ό, τι καλύτερο για την Ελλάδα.


Αυτό εξυπακούεται, απλά σε κάποια περιοδικά αμυντικού τύπου πλασάρεται η ιδέα (γιατί άραγε;) της αγοράς 2 νέων τύπων και όχι ενός, επανάληψη δλδ του σκηνικού του 80.

yandr έγραψε:Ωστόσο η επιλογή αυτή, πέρα από το μήνυμα προς τις ΗΠΑ προσέθεσε στο οπλοστάσιο της ΠΑ ένα αεροσκάφος που δεν γνώριζε ο αντίπαλος και το οποίο αποδείχθηκε εξαιρετικό στο χώρο των αναχαιτήσεων.


Δεν αντιλέγω όσον αφορά την ποιότητα του Mirage 2000 παρά τα όποια προβλήματα στο παρελθόν με το RDM-3 και το ICMS.Tο φωνάζει εξάλλου και το άβαταρ μου...

yandr έγραψε:Αν και συμφωνώ μαζί σου, θα πρέπει να σημειώσω ότι ο εύτερος κινητήρας είναι θεωρητικά ισχυρότερος ενώ ορισμένοι προβάλλουν το 'πλεονέκτημα' της μη ολοκληρωτικής καθήλωσης του στόλου αεροσκαφών σε περίπτωση που εμφανιστούν προβλήματα στον κινητήρα. Βέβαια η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για τέτοιες πολυτέλειες, αλλά οφείλουμε να το αναφέρουμε.


Απο όσο γνωρίζω η αρχική απαίτηση της Ελλάδας πρίν την υλοποίηση του προγράμματος Peace Xenia III ήταν για προηγμένου Block 50 άφη εξοπλισμένα με κινητήρα General Electric (η αυτονόητη επιλογή για λόγους ομοιοτυπίας με τα παλαιότερα F-16 της ΠΑ - Θα μιλούσαμε για Block 50+ δλδ). Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έθεσε τον απαράβατο όρο για την αποδέσμευση των νέων μαχητικών, αυτά να αγοραστούν με κινητήρες P&W.
H μόνη διαφορά του Block 50 με το 52 είναι στην ουσία ο κινητήρας. Μιλάμε για τα ίδια avionics και εξοπλισμό αλλά με το 50 να φοράει F110 και το 52 F100. Τα 52άρια ξεχωρίζουν οπτικά με τα 50 από το διαφορετικό ακροφύσιο και την στενότερη εισαγωγή αέρα του Pratt &Whitney. Τώρα η διαφορά των ελληνικών Block 52 Peace Xenia III με ένα "απλό" Blk52 είναι στον χαρακτηρισμό + (Plus) που υποδεικνύει προηγμένο μοντέλο όπως και στα Peace Xenia IV το +Adv (Advanced) αντίστοιχα.

Κινητήρας F-16C/D Block 50:General Electric F110-GE-129 turbofan, βαθμονομημένος στις 17,155 lb.s.t. Ξηρή ώση και 28,984 lb.s.t. Με μετάκαυση.

Κινητήρας F-16C/D Block 52+ &+ Adv:Pratt &Whitney F100-PW-229 turbofan, βαθμονομημένος στις 17,800 lb.s.t. Ξηρή ώση και 29,160 lb.s.t. Με μετάκαυση.

O F100 είναι ισχυρότερος δλδ κατά 6.45% (διορθώστε με εαν κάνω λάθος). Οτι κερδίζουμε από το παραπάνω, το χάνουμε στην ουσία από το αυξημένο βάρος της έκδοσης 52+ καθώς και από την φήμη που λέει ότι ο στενότερος αεραγωγός του κινητήρα της P&W περιορίζει τις επιδόσεις των Blk52 σε ελιγμούς με μεγάλη γωνία προσβολής σε σχέση με τα Viper που είναι εφοδιασμένα με κινητήρα GE και τον φαρδύτερο αεραγωγό. Πέρα φυσικά από τις ελαφρά υποβαθμισμένες επιδόσεις ελιγμών, τα plus είναι μακράν πιο ικανά μαχητικά σαν σύνολο απο οποιαδήποτε παλαιότερη έκδοση και αυτό είναι που κάνει την διαφορά φυσικά.
Στρατός και θητεία
Κλειδωμένο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης